RK#39 Čítanie po rannej káve s Valar / Medieval Folk / 17-Jun-2023

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala, ktorý song máš najradšej a prečo? Lofo : Naša posledná ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, June 17, 2024

#242 Moonlight Seance / Black Metal / Agäres, Valfor, Sovrast / 15-6-2024


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Jsme kapela z Ostravska, zaměřujeme se na raw black metal, aktuálně se zaměřujeme na tvorbu nového LP


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

Nikdo z nás nepůsobil předtím v plnohodnotné kapele, pouze v sólových projektech jako je Morning Mist, Antichües a Lost Joy.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Na posledním EP Sealed jsme použili na veškeré kytary multiefekt POD GO, Ep není ve studiové kvalitě, všechno je nahrané amatérsky u počítače přes zvukovku. Od vydání EP nám také přibyla nová technika jako nový multiefekt, 1 kytarový a basový reprobox se zesilovačem. Je to ovšem pro nás technika na živé vystupování než na produkci nové hudby



 

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Naše první nahrávka vznikla 15. září 2023, původně jsme nic velkého neplánovali a kapela byla spíš prostředkem zábavy, ale po čase jsme se rozhodli posunout dál a začali tvořit více seriózně. Agäres vymyslel riffy a strukturu skladeb, Valfor se postaral o mixing a mastering tracků a Sovrast byl hlavní textař. Celé EP bylo vytvořeno velmi svižně v podstatě během prázdnin.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Každý v kapele má vlastní vkus a při tvorbě skladeb se vzájemně doplňujeme díky čemuž si myslíme, že naše hudba je o to unikátnější.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Nejvíce propracovaný text bychom přiřadili k „Futility of Consciousness“ a celkově písnička, kterou bychom rádi vyzdvihli, je Sealed, jelikož to je písnička, která nás po jejím dokončení namotivovala pokračovat v psaní EP.


 

Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Umění má mnoho podob a přijde nám nesmyslné mu nastavovat hranice (stejně se vždy najde někdo komu to dělá problém)


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Agäres: „Vlastně jsem kapele slíbil, že do příští zkoušky vymyslím první skladbu, abychom se někam hnuli. Po týdnu prokrastinace jsem se konečně na to vrhnul 5 minut před zkouškou… Zbytek skladby jsem dokládal improvizovaně při předvádění písně kapele“.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Kromě již zmíněného LP máme určitě v plánu vydat singl a s ním spojený nový design triček a především hrát živě.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Ano, cítíme se součástí místní undergroundové scény, leč rozhodně nejsme součástí profesionální extrémní scény.



 

V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

V dnešní době máme možnost používat sociální sítě. Na jednu stranu je to skvělý způsob jak zviditelnit něčí tvorbu, ale zase na druhou jsou sociální jsou plné hudby a je obtížné aby si komunita všimla zrovna vás.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes? Ktoré ti naopak lezú/liezli na nervy?

Agäres: „Jednoznačně bych chtěl zmínit seskupení Basal Banar


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Všichni si myslíme, že bychom neměli odsuzovat hudbu podle ideologie a chování umělce, ale podle kvality a osobního vkusu.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Hromada děcek, která zakládá osobnost na základě hudby, která je ve skutečnosti vlastně ani nevystihuje… Potom velká část z nich, která nemá hudební vlohy tvoří „hudbu“ aby uspokojila své svědomí, že někam patří. Taky nám přijde, že „old-school“ pomalu vymírá a spousta kapel se modernizuje.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Pro nás to je Sadistic fest. Je to momentálně jediná akce kde jsme měli možnost si zahrát živě. Akce je undergroundová a nezasahuje do mainstreamu a i tak si udržuje dobrou úroveň/line-up.

 


 

Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Valfor: „Téměř všechny umělce spojuje určitě jejich touha a snaha dál zdokonalovat své schopnosti, ať už je to hraní na nástroj, nebo zdokonalování v teorii. Naopak je rozděluje jejich publikum a komunita na kterou svojí hudbou cílí. Dále je ještě můžou rozdělovat témata, texty nebo jejich estetika.“


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v súčastnosti zaujal najviac ?

Agäres: „ Je to už sice nějáká chvíle a od té doby přibyla spousta nových věcí, ale já si stojím za tím že jeden z nejlepších zvuků na naší scéně je pro mne osobně demo Debustrol Vyznání Smrti. Ale je tu spousta dalších věcí které stojí za zmínku... Mincing Fury - Devolution, Degradace - Punk n Roll, Enochian. Ovšem dá se zde najít spousta nadějných hudebních formací které se tu v této době rozjíždějí, které určitě je třeba zmínit, například Fucking Stůl nebo Trýzeň. “


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Agäres: „ Asi bych tu nikomu nedělal vyloženě reklamu leč jsem velkým fanouškem například Sadistic Hannibal, každopádně nikdy není na škodu si přihřát vlastní polívčičku a zmínit že s mojím sólovým projektem Antichües v blízké době výjde album Horrors of War


Vinyl/CD/MC ?

Agäres: „ Já osobně sbírám jak LP, MC tak CD, ale osobně se nejvíc přikláním k LP mám k deskám jako takových svůj vlastní vztah a myslím že prostě každého přitahuje jiný nosič na základě preferencí jak cenových tak dalších. “

Sovrast: „ Za mě je nejlepší CD, protože mi přijdou nejvíce univerzální a vychází v různých formátech jako digipak nebo jewelcase. Cena je též velký faktor. oproti LP jsou poměrně levné. Vinyly bych si koupil jen na moje nejoblíbenější alba jako malinkatou sbírku a MC se mě vůbec netýká, nikdy jsem si žádnou nekoupil ani po žádné netoužil.“



No comments:

Post a Comment