#122 Flork Reviews: Samsara - Charon's Lullaby (2024)

  Samsara - Charon's Lullaby By Flork Emerging from the remnants of the Black Death Metal band MORS OMNIA SOLVIT in 2009 (which is a la...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, June 27, 2023

#210 Blackfir / Black Metal / Felgor / 26-6-2023

 


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

V hudobnej sfére používam pseudonym Felgor. Momentálne makám na svojom prvom projekte Nymord kde sa chystá split album s projektom Ex anima.

Konkrétne v týchto dňoch ma najviac zaujímajú bicie, na ktoré sa učím hrať odkedy mám vlastnú skúšobňu, chcem ich nahrávať na spomínané splitko, takže zisťujem informácie a zbieram skúsenosti aj ohľadne nahrávania bicích.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

Začiatky boli v projektoch Nagra, Weird. Hrával som vždy hlavne na gitaru. Neskôr som si založil svoj jednočlenný projekt Nymord. Medzičasom sa môj kamarát Wyrd pridal do kapely Krajiny hmly na post vokalistu, keďže hľadali aj druhého gitaristu rozhodol som sa pridať do Krajín tiež. 

Krajiny mi dali veľa a vďaka nim som sa konečne zocelil v hre na gitaru. Potom prišiel nápad rozdeliť vlastnú tvorbu do dvoch projektov, tak vznikol Blackfir

Počas posledných dvoch rokov popri venovaní sa kapele, vznikal vlastne aj  album Blackfiru s názvom V krajine chladnej, ktorý som oficiálne vypustil von 17.6. tohto roku prostredníctvom Bandcampu a svojho YT kanálu.


Na čom a cez čo hráš/spievaš a ako si spokojný so svojou výbavou?

Gitara Dean Custom 450 Flame Top EMG Pickups. Zosilovač Boss Katana Head 100 MK2 a gitarový box Harley Benton G212. 

Čo sa týka gitary a zosilovača som spokojný, jediné čo chcem do budúcna doplniť je reamp kvôli nahrávaniu gitár. Album V krajine chladnej je tvorený cez virtuálne inštrumenty.



 

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Album V krajine chladnej začal vznikať koncom novembra 2021 vtedy som sa ponoril naplno do tvorby po ťažšom životnom období aby som zamestnal hlavu. Na tomto albume som spolupracoval len ja a moje pocity.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Budú to hlavne moje pocity a moja fantázia ktorá často nepozná hraníc. Tak isto hľadám inšpiráciu aj v prírode.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Celý album je komplexné dielo, nechcem vyzdvihnúť žiadnu zo skladieb viacej ako inú. Všetky skladby majú pre mňa rovnakú hodnotu.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Moje ambície v hudbe sa držali vždy pri zemi, nepredpokladám žeby som sa hudbou mohol niekedy živiť i keď pochopiteľne to vždy ostane takým malým snom. Hudbu robím pretože ma to nesmierne baví a tiež to vypĺňa čas a prázdnotu.


 

Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Príhod by bolo viacero hlavne v stavoch alkodemencie, keď napríklad odohráš na pódiu koncert so svojím kamarátom a nejaké dve hodinky nato sa zrazu škubete ani nevieš prečo. Podobné demencie sa už len tak neudejú nakoľko som dobrovoľne takmer rok abstinent a hodlám v tom pokračovať.
 

Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

V blízkej budúcnosti chystám splitko Nymord/Ex anima. Mimo to plánujem postupne tvoriť rôzne signle pod svojím pseudonymom a zverejňovať ich na svojom YT kanále, budú sa držať prevažne metaloveho žánru. Chystám svoju tvorbu pridať časom aj na ďalšie platformy.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Určite áno, nevidím dôvod prečo by som nemal byť súčasťou domácej scény, ale odozva ma teší rovnako či je na domácej scéne alebo zahraničnej.


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

Pokiaľ sa budeme rozprávať o Blackfire, celý album má takú pochmúrnu atmosféru miestami melancholický nádych. Nájsť by sa v tejto tvorbe mohli najmä ľudia ktorý pociťujú v tomto svete zožierajúcu ničotu.


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

Priblížiť ani nie, vždy som sa chcel riadiť svojou fantáziou, ale používam samozrejme aj postupy ktoré človek môže počuť aj pri iných kapelách v podobnom žánre. Odlíšiť sa chcem najmä od tej šedej masy ktorá v blacku vznikla.


Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

Určite spomeniem moje začiatky s blackom pred 10 rokmi kedy som najviac počúval Bathory, Burzum a hlavne Darkthrone ktorý si rád púšťam dodnes najmä albumy od Ravishing Grimness po Arctic Thunder. Neskôr mám tiež silné spomienky na Alcest a Agalloch ktoré tak isto počúvam naďalej.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

Nech robí každý čo ho v živote teší, pokiaľ ma osobne nejako neobmedzuje nemám s tým problém. Akurát mi lezie na nervy keď ich niekto tlačí na silu do hláv.



 

Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Nemám rád keď sa mieša politika do hudby, umenia a histórie, tak isto nemusím keď interpret prezentuje drogy, povrchnosť a malichernosť ako niečo prospešné.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Z domácich kapiel a projektov spomeniem viaceré mená ktoré sa mi páčia, bude to Žriebädlo, Hromovlad, Prarod, Krajiny hmly, Podpoľanica, Ancestral Volkhves, Slavigrom, Oldblood, Farost, Ex anima, Lakanys

Toto všetko je hudba ktorá sa mi z domácej scény páči, ale ktorý počin konkrétne najviac to neviem. Určite mi nedá nespomenúť Quasarov videoklip v projekte Ex anima s názvom Bôľ hôr II, ten je podarený.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.


Alcest - Écailles de Lune alebo Agalloch ktorýkoľvek album. Kniha Hobbit. Film Pán prsteňov alebo Osudový dotyk. Počítačové hry séria Gothic, Skyrim a z online Wowko. Tetovania sa mi nepáčia. Pivo nealkoholický zlatý bažant pšeničný alebo klasický svetlý.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Na koncerty nechodím, jediné akcie na ktorých som sa zúčastnil boli tie ktoré som odohral s Krajinami.  


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Žriebädlo, Ex anima.


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

Nikdy never žene ktorá klame :D  

====================================================================

Linky:

https://blackfir.bandcamp.com/album/v-krajine-chladnej

https://www.facebook.com/blackfirofficial

https://www.youtube.com/channel/UCYnfiLEwvt7G2RyQ8bmJFwQ


No comments:

Post a Comment