#132 Lord Belial Reviews: Ceremony of Silence - Hálios (2024)

Ceremony of Silence - Hálios (2024) by Lord Belial   Slovenský death metalový underground už od raných deväťdesiatok chrlí vysoko talentova...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, September 16, 2024

#132 Lord Belial Reviews: Ceremony of Silence - Hálios (2024)



Ceremony of Silence - Hálios (2024)

by Lord Belial

 

Slovenský death metalový underground už od raných deväťdesiatok chrlí vysoko talentované kapely, z ktorých mnohé dosiahli zaslúžené celosvetové uznanie. Prečo sa práve tomuto extrémnemu žánru u nás tak darí, je pre mňa záhadou a potešením zároveň, o to viac že ani po vyše tridsiatich rokoch  studňa nevyschla, naopak, vyrážajú z nej ďalšie nové smrtiace bandy, a stále extrémne kvalitné. Tentokrát brutal death metal s (ein bischen) blackened nádychom, banskobystrickí Ceremony of Silence. Už ich debut „Oútis“z r. 2019 zanechal silnú stopu, a že ho vydal a propagoval práve americký Willowtip Records bolo len prirodzeným vyústením precízne odvedenej práce. Neprekvapí preto, že ten istý vydavateľ prináša aj dvojku „Hálios“, ktorú po niekoľkých vypočutiach sebavedomo radím medzi top metalové albumy roka! Kapelu tvoria skúsení metaloví bardi Vilozof – Svjatogor – Neplex, známi z kapiel ako Nevaloth či Porenut (prví dvaja menovaní medzičasom upustili od používania pseudonymov). A nemôžem nespomenúť aj fakt, že o mastering sa postaral Colin Marston, okrem iného známy z Gorguts a Krallice.

Na začiatok treba priniesť obetu, a „Primaeval Sacrifice“ bez akýchkoľvek kompromisov odpáli toto beštiálne dielo takou spŕškou riffov a nápadov, až chvíľu zapochybujem, či im nejaké ostanú na zvyšok albumu. Podarilo sa jedno aj druhé, čepeľ vnikla do mäsa, kráľ prebýva v sieni smrti a toto je len jemná ochutnávka surového mäsa, ešte to bude žranica! Pradávne kúzlo rozbíja bleskom, ubíja hromom, drví smrtiacim kovom. Snažím sa spracovať ten masívny príval energie, ktorá sa mňa valí, snažím sa spracovať fakt, že nepočúvam žiadnu „s duchom doby bijúcu“ nahrávku, ale popiči old school, pochmúrne surový krvavý zárez. Hlboké vokály možno znejú trochu monotónne, ale presne také ich tam chcem mať!  Kvitujem nevtieravú melodickosť, atmosféru aj brutalitu, čo v súčte vytvára veľmi kultivované a komplexné dielo. 



 

Serpent Slayer“ som si naložil niekoľko krát po sebe a každým ďalším sústom som objavil novú smrteľnú ingredienciu v tomto devastačnom kotle. Agresívne deathové pasáže sú popretkávané atmosférickými a výsledok je dokonale chytľavý aj dostatočne brutálny zároveň. Death metalu je dnes toľko, že sa všetok ani nedá počuť. Sú kapely, hrajúce neľudsky rýchlo a chirurgicky presne, no mnohé sa utopia v sterilite a až absurdnej vízií znieť „as kurva brutal as possible“. Potom sú také, ktoré sa  umelo snažia vytvoriť smrteľnú atmosféru tak nešikovne, že pôsobia skôr komicky ako strašidelne. A potom sú tu takí Ceremony of Silence, ktorí kombinujú obidva aspekty tak dokonale, ako keby to bola samozrejmosť. V ich prípade zjavne je.

Moon Vessel“ je bohorovný death metal s extrémne chytľavým riffom a nečakane pokojným, až opojným záverom. Celkove Hálios ani zďaleka nie je len bezduchá rúbanica, a práve takéto skoro až melancholické nálady ho dostávajú vysoko nad šedý priemer. V podobnom duchu sa nesie štvrtý song „Eternal Return“, ktorý opúšťa death metalové klišé, ale neopúšťa ho perfektná atmosféra a svieže nápady. Na chvíľu mám pocit, že som sa ocitol na druhom konci sveta a počúvam úplne inú kapelu, ale niekde na pozadí je cítiť rukopis Ceremony of Silence. Napriek pomerne krátkej minutáži celého albumu na mňa toto atmosférické predelenie dvoch tvrdých metalových polovíc pôsobí veľmi osviežujúco.

Light Runs Through Light“ a „Perennial Incantation“, to je už zase starý dobrý death metal, nekompromisne strhujúci, a možno trochu neobjektívne musím napísať, že je presne taký aký mi najviac lahodí. Cítim, že každý song je detailne prepracovaný, (napokon, od debutu ubehlo 5 rokov). Mám dôvod domnievať sa, že chlapi si pri tvorbe dali sakramentsky záležať a nič nepodcenili. Nenachádzam žiadne slabé miesta, žiadnu vatu, umelé naťahovanie skladieb, bezduché vsuvky, jednoducho nič čo by narušilo moju pozornosť a začalo ma nudiť. Každá pasáž je dokonale premyslená a dokonale zahratá, a aj rôzne žánrové či mimo žánrové odchýlky do seba perfektne zapadajú a vytvárajú komplexný celok tak prirodzene, ako ich dokážu vytvoriť len oddaní metaloví perfekcionisti. A ešte jedno musím spomenúť – texty. Kapela sa takmer koncepčne inšpiruje starými indoeurópskymi mýtmi, ktoré spája spoločný motív slnečného božstva. Určite stoja za pozornosť! 



Záver tohto 36 minútového opusu kráľ strávi na horách. „King in the Mountain“ je majestátne dielo! Krajina je mŕtva a neplodná, stojac medzi ruinami v srdci hôr do večného spánku upadám. Klasický valivý death metal vyústi do geniálnej (funeral) doom metalovej pasáže s ukrutnou blackovou riffovačkou na záver.

Bude toto cesta, ktorou sa kapela bude uberať? Prečo nie. Na Hálios je často počuť žánrové odchýlky a niet pochýb, že chlapov to baví, a hlavne, že to naozaj vedia. Kompozične je to neuveriteľne silný, pestrý, prepracovaný album vysokej úrovne, ktorý nebude jednoduché prekonať. Už teraz som plný očakávania, čo bude nasledovať, a aj keby to zase malo  trvať 5 rokov, ja vôbec nepochybujem o tom, že to bude veľkolepé.

Jedného dňa kráľ príde a slnko opäť vyjde.

Aby sa mi lepšie písalo, aby som vôbec dokázal písať v týchto pekelných horúčavách,  považoval som za nevyhnutné schladiť sa ľahkým perlivým Sauvignon Blanc z malokarpatského vinárstva Malé divy. Odporúčam!  



Tuesday, September 10, 2024

#245 Abuol / Alternative / Viaola Ziaouk / 22-08-2024


 

1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som zmes mäsa, vnútorností, kostí, zmyslov a vedomia. Pracovne šaškujem v sklade, a tu a tam skrz mňa vznikne nejaký song, či text. Poslednú dobu ma zaujíma vedomie Krišny.


2 V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

V skratke - najprv som ako decko nahrával metalové songy o chlebe vo vajcu na kazeťák – všetky nástroje som robil ústami, počas tínejdž rokov to bola kapela 2wood4wood, kde som spieval, vtedy ešte anglicky, a mali sme dokonca aj pár fajn songov. Časom sa každý rozutekal, tak to skončilo. Neskôr som začal hrať na gitaru a ešte neskôr - pod vplyvom depešu - na klávesy, tak vznikol one man projekt Abulia. Niekedy v tom čase sa mi konečne podarilo vybaviť prvý koncert, kde okrem mňa hrali aj Vyschlí sysli. Na konci ich setu sme spolu zahrali song Som tehotný a keď od nich odišiel basák - a zakladajúci člen - tak som na Samčov popud začal hrať s nimi - basu na klávesy. Zároveň hrávali aj oni so mnou - to už bol v podstate začiatok Abuolu (zistil som, že kapelu s názvom Abulia už majú nejaký taliani, tak som to premenoval). Niekedy v tom období som začal skladať v slovenčine, no a Abuol band v súčasnej podobe sa sformoval tak nejak sám od seba – myslím, že na popud Raptora, ale fakt si to nepamätám - pred pár rokmi.





3 Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Mám už milión rokov jediné kombo AK60GR, relatívne novú elekto-akustiku fender redondo, elektrickú gitu gretch a z efektov je to DS-1 a najnovšie aj NANOCLONE.


4 Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Nahrali sme to vo februári 2023 v skúšobni kapely Time to rest (dík Vtipalko!), každý song sme nahrali dvakrát a bolo to, nebol proste čas, ale keďže v podstate takmer neskúšame, tak na tom nebolo nič divné… niektoré songy sme mali viac či menej zohrané z koncertov, iné vznikli tesne pred nahrávaním (napr. Vďaka). Nahralo sa to za jedno poobedie a pomáhal nám s tým jeden taký Ľubo, ktorý neskôr zmixoval a zmastroval song Kone Čnone. Basa sa - zrejme - kvôli zlému káblu nahrala chujovo, tak ju Samčo v Brne nahral nanovo a zároveň urobil konečný mix a master.


5 Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Tipol by som, že mozog.


6 Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Vyzdvihol by som tú, ktorá nikdy nestihne vzniknúť, lebo je určite parádna.


 

7 Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Ja neviem, manuálna zručnosť je manuálna zručnosť a umenie je umenie. Ale je to skutočne tak? Čo ak vás iba vodíme za nos? Pravdu sa dozviete na konci pořadu.


8 Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?


No zasahovať môže do akýchkoľvek tém. Neviem prečo by nemohlo.


9 Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?


Spomeniem koncert v Brne (ešte so Sysľami), keď sme sa – povedzme nešťastnou náhodou – zhubovali tak, že sme dokázali odohrať max tak pätnásť minút - a aj to sme hrali jednu vec dokola. Potom mi už nešlo hrať, lebo to už bolo moc psycho. Ale keďže to bolo dolnom skle v Brne, nebol to až taký problém, ľudia to akceptovali. Aj keď vzhľadom na dosť zauzlené spomienky z toho večera, už presne neviem. A celkom často som sa v tých časoch zložil(pri hraní sólo - na akustickej gitare) tak, že som nebol schopný zahrať takmer nič, akurát sa pri hraní v kuse mýliť, váľať sa po zemi a zjapať(viem to hlavne z počutia, lebo z väčšiny tých koncertov mám okno), toľko k dekadencii.


10 Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Mali by sme ako kapela nahrať ešte aspoň jeden album, možno aj nejaké ďalšie songy o lietajúcom jazvečíkovi, inak neviem. Nič také konkrétne.



 

11 Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Nie. Som súčasťou transcendentálnej scény.


12 Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?


Uff neviem, to nie je otázka pre mňa.


13 V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Neviem, niekedy asi nebol taký pretlak hudby. V tom balaste je stále ťažšie naraziť na niečo nové a podnetné. Teda aspoň pre mňa.


14 Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes? Ktoré ti naopak lezú/liezli na nervy?

Mal som a mám rád punk, hlavne asi Davovú psychózu… v súčasnosti počúvam snáď iba hudbu, ktorú robia kamoši. No a z SK UG scény by som vyzdvihol košických Symbol show – dokonalá kapela, tých je večná škoda, že už nehrajú.


15 Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Nie som ochotný akceptovať napr. ani také heľenine oči, takže to je asi tenká hranica… ale ako pacifista, im to ich šaškovanie dokážem odpustiť – je to stále lepšie ako podnecovanie k násiliu, ospevovanie vrahov, diskriminácia a podobné sračky, ktoré v umení nemajú čo robiť.



 

16 Čo ťa na domácej scéne serie?

Heľenine oči ...ale nie, srandičky. Asi to budú najmä slabé texty. Ešteže nie som jej súčasťou.


17 Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Woodna stocka je super, rovnako aj Samčov minifesťák, lebo tam často hrajú zaujímavé kapely, či projekty, ktoré až tak často nehrávajú. V zahraničí sa mi celkom páčil Brutal Assault a miš-maš.


18 Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?


Mozog?


19 Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v súčastnosti zaujal najviac ?

Zvuk(koncertný) mali super už spomínaní Symbol show, pekný klip je Zuza od Raptora, album Chvostoskoky od Džumelca a obaly albumov od Lukáša (Lukindel).



 

20 Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Album - Serious music: Bahno společnosti, kniha - Bhagavad gítá – taká aká je, film na odporúčanie mačacieho bociana - Train to Busan, z hier bola super Silent hill jednotka, do tetovacieho štúdia nechodím a pivo nech si dá každý aké chce.


21 Vinyl/CD/MC ?

Nemám si kde prehrať ani jedno z toho, ale na hoarding sú vhodné všetky tri.


22 Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?


Gabo zo Symbol show, alebo Lukindel.


23 Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

„Včera bylo zítra, což bylo předevčirem.“

===========================================================

Linky:

https://abulia.bandcamp.com/

Monday, September 2, 2024

#131 Flork Reviews: Kragrowargkomn & Jori Josiphson - Körkarlen Suite (2024)

 


Kragrowargkomn & Jori Josiphson - Körkarlen Suite (2024)

by Flork 


Ever since its release in 1921, the haunting allure of Victor Sjöström’s Körkarlen (The Phantom Carriage) has captivated audiences, and now, over a century later, the film finds new life through the chilling soundscape of Körkarlen Suite, an alternative soundtrack crafted by experimental artists Kragrowargkomn and Jori Josiphson. If you are unfamiliar with this epic silent film, it may give you some context by first giving the movie a watch before listening to the album. The story revolves around David Holm, a man whose life is marred by alcoholism and cruelty. According to legend, the last person to die before the clock strikes midnight on New Year's Eve is cursed to drive the Phantom Carriage, a ghostly vehicle that collects the souls of the dead, for the next year. And with this imagery in mind, Kragrowargkomn and Josiphson pay an audacious homage to the silent era, blending drone, dark ambient, and funeral doom into a work as eerie and timeless as the film it accompanies.

Körkarlen Suite begins with Prolog, a near ten-minute immersion into the void, where Kragrowargkomn's under-tuned six-string bass guitar reverberates through a thick fog of distortion. The rumbling drones, reminiscent of the legendary sounds of the doom/drone metal group Sunn O))), lay a foundation that is both oppressive and captivating, setting the tone for the journey ahead. This sonic landscape is further enriched by Josiphson’s use of acoustic instruments, particularly the Indian harmonium and Tibetan singing bowls, which add layers of ethereal beauty to the album's otherwise desolate atmosphere.



 

One of the most striking aspects of this project is how it respects the pacing and structure of Sjöström’s film. The soundtrack doesn’t just accompany the visuals; it interacts with them, enhancing the horror and emotional weight of the narrative. Tracks like Smrt Prichadza (Death Approaches) and Tyran David (David the Tyrant) are particularly effective in this regard, as they underscore the film’s non-linear exploration of a man’s spiral into madness and his subsequent reckoning with Death. The use of live drums provided by El Muflono on Tyran David and Epilog adds a visceral element to these moments, grounding the ethereal soundscape in a primal, human intensity.

In addition, Jori Josiphson’s contributions are especially noteworthy for their ability to bridge the gap between the electronic and the organic. His vocals, though sparse, are haunting, blending seamlessly with the harmonium’s droning chords and the metallic resonance of the Tibetan singing bowls. These elements combine to create a chemistry that feels both ancient and avant-garde, which is a fitting tribute to the film’s portrayal of a spirit world caught between heaven and earth.

The album also succeeds as a standalone piece of art. As I noted above that watching the film should add clarity and added value to the listening experience, even without the visual accompaniment, Körkarlen Suite offers a compelling journey through darkness and redemption. Tracks like Zimna Noc (Cold Night) and Spomienky (Memories) are immersive and evocative experiences, drawing the listener into a world of introspection and haunting beauty. The balance achieved between the relentless drone and the more melodic, acoustic passages showcases the duo’s deep understanding of dynamics and mood.

 



Körkarlen Suite was first performed live at the SCANDI 2022 festival in Bratislava, where it was met with acclaim from both film and music communities. The album’s release in July of 2024, under the Sky Burial label, has only cemented its status as a ground-breaking work in the realm of experimental music. The limited-edition cassette release, along with digital options, reflects the project’s roots in a tight-knit merch community that values physical media and the intimate connection it fosters between artist and audience.

And the Florkman’s prognosis? I have to admit that Körkarlen Suite is not just an alternative soundtrack, but a masterful reimagining of a cinematic classic through sound. And although there have been other soundtracks created for the film by various artists over the years, Kragrowargkomn and Jori Josiphson have crafted a unique gem that is as timeless as the film it pays homage to. I would say that Körkarlen Suite is essential listening for fans of drone, dark ambient, and experimental music. It’s a project that not only pays homage to its source material, but also stands as a powerful work in its own right, capable of evoking the same existential dread and beauty that made The Phantom Carriage a lasting work of art.