#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, April 8, 2024

RK#38 Čítanie po rannej káve s Acid Force / Thrash Metal / 29-Mar-2023


 

1. V novembri vám vyšiel druhý album, ako vznikal a čo boli úskalia a radosti jeho tvorby a nahrávania?

Hlavným úskalím bola skoro 4 ročná pauza spôsobená zmenou zostavy a podporená pandémiou. Ja som do kapely prišiel v čase keď už niektoré skladby boli komplet hotové, iné už mali jasné kontúry a myslím, že Lightning Cops vznikla ako posledná, ťažko tie skladby datovať, lebo Andrej, ktorý vymýšľa väčšinu muziky, je ako zasobáreň riffov a niektoré ťahá voľade z päty z čias, keď som ja ešte ani nemal občiansky preukaz a iné chrlí na počkanie. Ďalšie úskalia plynuli zo zmien v zostave, Andrej sa potreboval uistiť v speve a nájsť polohu, v ktorej sa bude cítiť dobre, v štúdiu sa ladil jeden deň aj akousi pálenkou zo začiatku to bolo super, ale dopadlo to tak, že nakoniec sa v ten deň donáhravali aspoň gitary, ďalšie nástrahy boli aj sprievodné, napríklad rozbahnené polia, čo možno na prvý pohľad vyzerá ako úplne random fakt, ale keď konečne dorobíme vlogy z nahrávania, pochopíte!


2. Ťažká bojová technika, nukleárne reakcie, zákopy - reagujete svojimi textami na vojny minulé, prítomné alebo budúce a ktoré vojnové príbehy inšpirovali vašu lyriku?

Je to mix tém, Out of the Trench reflektuje WWI, World Targets In Megadeaths je zas inšpirovaná Kubrickovým filmom, ktorý vychádza zo studenej vojny. Takže nejaký prešpekulovaný koncept za tým úplne netreba hľadať. Stretol som sa s tým, že ľuďom dávala práve WTIM zmysel aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ale tá skladba vznikla ešte okolo roku 2014. Celkovo sa v tých skladbách objavujú motívy, ktoré asi celkovo patria k vojne, nezáleží akej. I napriek tomu, že album ako celok je vojensky štylizovaný, piesne s vojenskou tematikou sú na ňom v menšine.


                                                                                     foto: Jimmi
 

3. Thrash metal vznikol v 80's a bol odrazovým mostíkom pre extrémne žánre, ktoré nasledovali - death, grind, doom, black metal. Prečo vám 30 rokov neskôr učaroval práve thrash?

V podstate z ,,otcov zakladateľov“ Acidu už je v kapele iba Andrej, jemu v detstve učarovala Metallica a hlavne Master Of Puppets, takže asi tam by sa dala hľadať prapríčina. Z toho čo chalani spomínali, tak Acid vznikol ako táka bokovka pri Anstratuse, chceli hrať trochu jednoduchší priamočiary thrash v tom čase. 

Celkovo je pre nás, ten 80s metal obľúbený. Ja osobne preferujem heavy, prípadne glam ale mám rád aj thrash. Som tvrdohlavý die hard fan Manowar, strašne veľa pre mňa znamená aj KISS, W.A.S.P. a samozrejme Iron Maiden a totálne zásadná kapela je TOTO, akonáhle niekto neuznáva kvalitu TOTO, stráca u mňa všetok rešpekt! Takže vidíš, v mojej top 5 kapiel  sa thrash neobjavuje, no samozrejme mám ho rád. Celkovo to nemá nejaký významný vplyv na tvorbu AF, pretože tá lezie hlavne od Andreja, prípadne ešte od Erika.


4. Ako sa kapela zo Slovenska dostane k švédskemu labelu a ako ste zatiaľ spokojní so spoluprácou s Jawbreaker records?


Andrej sa s Gustavom z Jawbreaker zoznámil na oldschoolovom feste v Nemecku, neviem, či Trveheim alebo Keep It True pred pár rokmi. Ale tam to bolo hlavne o kalbe (Gustav pozná Tublatanku a keď zistil, že Andrej je zo Slovenska, tak Tublatanka vraj nemohla chýbať v playliste – AHOJTE ROCKERI!!!) Príbeh pokračoval v roku 2023, ja som šiel na výlet do Gothenburgu a v rámci objavovania miestnej kultúry som si zašiel aj na Metal Market do klubu Abyss, celú túto milú udalosť organizoval práve Gustav, tam sme sa dali do reči, v tom čase sa zrovna finišoval master albumu a už sme sa obzerali po vydavateľstvách. Gustav bol najskôr trochu skeptický, pamätal si Acid ako priamy thrash, ale aj tak sme sa dohodli, že keď bude master hotový album mu pošlem na posúdenie, pekne som dostal lístok s kontaktom a mal som pocit, že fest frajerina, že sa odohralo osobné stretnutie, v rámci možností oldschoolek... Gustavovi sa potom veľmi páčilo, že do muziky sa dostalo viac Heavy metalových vplyvov a rozhodol sa, že by to vydal. My sme mali v tom čase na stole ponuku z Talianska, ale Jawbreaker bol jasná voľba. So spoluprácou sme maximálne spokojní, Gustav je srdciar a skvelý týpek, napr. keď nás zavolal zahrať do Gothenburgu, tak nám vlastne zabezpečil komplet aparatúru, brali sme iba Andrejovi gitaru lebo je ľavák a Feďo si bral dvojšľapku, inak v podstate všetko bolo od Gustava.


 

5. Čo plánuje Acid Force v blízkej budúcnosti?

Rozmýšľame stále ako sa posunúť ďalej, čo je strašne typická odpoveď. Každý máme dosť rozlietaný život, takže nejak prežívame, keď je voľná chvíľa snažíme sa posunúť kapelu. Základ sú samozrejme nové skladby, ale tentokrát sa plánujeme ešte viac zamerať na produkciu a skúsiť spraviť niečo inak.
Okrem toho samozrejme koncerty, nedajbože aj skúšky, keď je fakt dobré obdobie a je čas. Tento rok má Acid Force 10. výročie vzniku, takže chceli by sme spraviť aj koncert ako oslavu, uvidíme, ako to dopadne. A bolo by super doklepnúť aj tie vyššie spomínané vlogy a BTS z nahrávania albumu + je v pláne aj nejaké to spomienkové video na švédsku expedíciu.


6. Keby si sa mohol narodiť v minulosti, v ktorej dobe a kým by si chcel byť?

Chcel by som zažiť 70‘s a 80‘s v nejako primeranom veku, aby som si to riadne užil a samozrejme na západe. Keby sa má jednať o konkrétnu udalosť z minulosti, tak by to bol koncert MANOWAR v Geiselwinde v roku 2005, kde zahrali všetci členovia Battle Hymn spolu na jednom pódiu, v tesnom závese je koncert Kiss Symphony z Melbourne, ktorý mi zmenil život a doteraz mi dokáže priniesť nečakané a silné zážitky a emócie, prípadne Kiss Unplugged z ’95. Celkovo ma mrzí, že táto doba, v ktorej žijeme, je málo metalová, ale samozrejme moje nároky a názory formované lyricsami Manowar, Kiss či W.A.S.P. sú možno trochu naivné v tomto smere.


                                                                                     foto: Jimmi
 

7. Čo ťa naposledy nasralo?

Vypĺňanie daňového priznania, ktoré som riešil, než som konečne otvoril tento doc. Inak ma tak nejak nonstop serie moderný metal a celkovo moderná muzika, ako vravím, uvedomujem si, že je to možno spiatočnícke a že treba byť originálny, vizionársky a neviem čo všetko. Ale prosto mne to nič nehovorí, tie pocity, ktoré vo mne vyvoláva muzika Manowar, W.A.S.P. ale i TOTO či Asia... to prosto nenastane pri ničom, čo má predponu post alebo príponu core. Zo slovenskej scény ma nasralo, že nám na Radiohead Awards nedali najesť.


8. Posledný videoklip, album alebo song, ktorý si si točil nonstop dokola?

Som ten typ človeka, čo máva úplne posadnutie nejakou piesňou, veľmi veľa emócii si prepájam s pesničkami a v podstate častokrát mám dojem, akoby tá hudba ku mne prehovára, prosto nájdem skladbu, ktorá lepšie opisuje to ako sa cítim, než by som to dokázal opísať sám.

Tento rok som mal deň, kedy som počul viac ako 70x I Pledge Allegiance To The State Of Rock & Roll od Kiss, posledné 2 – 3 dni ma veľmi drží skladba The Last Command z rovnomenného albumu W.A.S.P, tú som dnes myslím počul aspoň 15x. Klipy sledujem pomenej, zväčša si ho pozriem, ale potom už zvyčajne len počúvam. Klipy, ktoré by som mohol pozerať stále dookola sú Wild Child, Blind In Texas a I Wanna Be Somebody (W.A.S.P.) z posledných rokov sa mi veľmi páčil The Writing On The Wall videoklip od Maiden a Deep Purple - The Surprising a potom samozrejme párty klipy Insecticida - Thrash Metal da Gota Serena či HrobarToxická maskulinita. Avšak môj asi úplne naj klip je ImmortalCall Of The Wintermoon! Keď sme boli s mamkou v Nórsku, našli sme zrúcaninu toho kláštora, kde to natáčali, to bol skvelý zážitok, behali sme po tom objekte, prehrával som si postupne klip a hľadal miesta, kde chlapi predvádzali tie najbizarnejšie pózy...


9. Filmová tvorba - naj horror, komédia a niečo pri čom si poplačem?

Horrory vôbec nesledujem, tento žáner ma nikdy nebavil. Najobľúbenejší film je samozrejme Trsátko osudu a najdojímavejšia scéna je Mufasova smrť v Levom kráľovi, samozrejme v pôvodnej animovanej verzii, ten remake z roku asi 2019 ma dosť sklamal.


10. Krátke (alebo aj dlhé) komentáre k nasl. hudobnej produkcii (linky dole):


Seasons je pre mňa vrchol tvorby Slayer, mám rád tú „melodickejšiu“ fázu Slayer, najčastejšie si od nich pustím práve albumy Seasons In The Abyss a South Of Heaven. Aktuálne je celkom veľká téma ich reunion, ja som mal lístky na to posledné turné, ale nakoniec sa mi nedalo ísť, takže ja sa teším z reunionu, i keď pravdepodobne to je ekonomické rozhodnutie, rád by som Slayer zažil live. Hannemana som bohužiaľ nestihol, Lombarda som videl aspoň s Testament, tak snáď nakoniec výjde aj ten Slayer!



Majster Kat je v podstate kultová kapela našej scény, úprimne klip som videl prvý raz a vlastne je dosť fajn! Celkovo by som sa ako nejaký aktívny fanúšik nekategorizoval, ale rád som si to vypočul.



Hmm Kreator, opäť klasika. ALE, teraz prichádza moment, kedy pravdepodobne sa totálne zdiskreditujem v rámci našej thrashovej scény, ale ja mám radšej novšiu tvorbu Kreator, samozrejme toto je kult a je to skvelé, ale častejšie sa mi v prehrávači ocitne napríklad najnovší album.



Heh, tricky thing. Toto je asi tiež nečakané, ale ja vlastne Catastrofy moc nepoznám. Videl som pár klipov, ale mňa to minulo, každopádne, je super, že na Slovensku vznikla kapela, ktorá dokáže vlastne thrash metalom vypredávať celkom veľké priestory. A je skvelé, že na nich chodia aj mladí metloši, ja osobne ich trochu vnímam ako takú vstupnú bránu do slovenského undergroundu pre nových ľudí.



Starý Arakain je super! Až teraz som si uvedomil, že Jirka Urban má v tom klipe B.C. Rich Bich, to ešte pridáva na kultovosti!



Yeah! Sacred Reich môžem! Videl som ich minulý rok aj live v dosť lukratívnej spoločnosti Megadeth a Kreator v Poľsku, ale veru ich set som si užil najviac.



Tona klasiky thrashovej tu je, čo ti k tomu povedať, však dobré to je samozrejme. Mňa Sepultura veľmi neformovala, ale je to kvalitka prosto, o tom žádná. Opäť unpopular opinion, videl som Sepulturu s Derickom a nevadilo mi to!



Jedna z top kapiel Československej scény, úprimne moc neviem, čo by som nakomentoval na tom.



Steele zanechal obrovskú stopu v muzike, Carnivore mi je o niečo bližšie ako Type ale nie som nejaký aktívny poslucháč.



No stále sme v thrashmetáloch, čo dodať, stavím sa, že minimálne polovica basákov, čo hrá na Ibanez Destroyer a podobné tvary bola inšpirovaná práve Angelripperom!


Dobrá koc v klipe.


11. Vyraďovačka...

Kreator alebo Slayer?
Kreator

Jackson alebo Ibanez?
Ibanez

Deravé rifle alebo kožené gate?
Kožené gate, ale som moc tlstý na to aby som ich vlastnil aj keď je to môj sen

Biele tenisky s veľkým jazykom alebo martensky?
White high tops dirty with mudd! martens nikdy!

Orange alebo Marshall?
Marshall

Ladenie od E alebo od H?
E

Dave Lombardo alebo Paul Bostaph?
Lombardo


                                                                                     foto: Dodo Zaujec
 

12. Umelecké vyjadrenie ako únik z reality alebo naopak aktívna súčasť a odraz diania v spoločnosti?

Ja som toho veľa nezložil, pre mňa je to hlavne o získavaní pozornosti. Preto aj hrám na B.C. Rich a podobne.... Ale určite mám bližšie k reflektovaniu mojich pocitov, diania naokolo. To málo, čo som zložil bolo práve týmto smerom tematicky.


13. Majú sa hudobné žánre a subkultúry miešať alebo je lepšia "žánrová čistota"?

Miešanie je prirodzené, patrí to k nejakému vývoju. Takže áno, miešať kľudne. Prinajhoršom ti niekto povie, že to je bullshit. Keby nemiešame, tak by sme všetci hrali tribute. Nie, že by mi to vadilo! Ja sa z môjho Manowar Tribute teším rovnako ako z Acidu.


14. V akom momente je už lepšie hudobné remeslo zavesiť na klinec a prenechať miesto mladším?

To záleží len a jedine od daného umelca, kým to jemu dáva zmysel, go for it. Ja som videl Kiss na End Od The Road turné 4x a 2 dni som pred hotelom čakal na Gene Simmonsa, takže asi toľko k nejakým odchodom do dôchodku. Keď chcú nech idú, no kým hrajú, budem pod pódiom!

                                                                                      foto: Jimmi

==============================================================

Linky:

https://acidforce.bandcamp.com/

https://www.linktr.ee/acidforce
 

No comments:

Post a Comment