#240 Wolnera / Thrash Metal / Peder a Lubo / 29-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Peder : Ahoj, Volám sa Peder a celkom rád opdisujem vodomery. Lubo : Nazd...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, April 24, 2024

#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

 


1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby a v poslednej dobe riešim hlavne kapelu a školu.

Šimon (basa): Čau, volám sa Šimon hrám na basu, poslednú dobu dost čítam, cvičím, kukám filmy a robím hudbu.


2 V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

Šimon (gitara): Momentálne pôsobím v alt-rock/grunge kapele Junkfish, kde sa začala moja “hudobícka cestička” a od minulého roka tiež pôsobím v experimentálno-alt metalovej kapele Nerofluxus.

Šimon (basa): Zatiaľ iba v Junkfish


 


 

3 Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Šimon (gitara): Ako hlavnú gitaru využívam Fender Stratocaster zo série American Professional II, s ktorou som nadmierne spokojný, pretože to je skvelý nástroj. Čo sa týka aparatúry, mám lampové kombo Marshall Origin 50C, ktoré využívam na čistom kanáli. Môj pedalboard ide cez: CryBaby Mini Wah->Russian Big Muff (fuzz)->Boss DS-2 (distortion)->MXR UniVibe->EHX Flanger a TC Alter Ego (delay). V poslednej dobe sa snažím pomocou pedalboardu urobiť z mojej gitary modulárny synth.

Šimon (basa): Hrával som dlho na music man sterling sub ray 4, teraz mám fender precison player series, efekty, ktoré mám a najviac používam sú EHX Bass Big Muff/ EHX Soul Food Overdrive.. spolu to je dosť tlak.


4 Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Šimon (gitara): Vznikla po cca roku a štvrť hrania v skúšobni. Keďže sme dlho nevedeli vybaviť koncert, sústredili sme sa čisto na tvorbu a rozhodli sa zvečniť ju. Nahrávali sme ju u Vrabca (gitaristu a producenta z kapley Made2Mate) doma v kuchyni za 3 dni. Bol to veľmi zaujímavý zážitok, no myslím, že sme sa unáhlili a o rok neskôr vám hovorím, že veľa vecí by som zmenil. Tomuto sa chcem pri ďaľšom nahravaní vyhnúť.


 

5 Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Šimon (gitara): Pri tvrobe ma vždy ovplyvňuje to ako sa v daný moment alebo deň cítim. Ak som mal ťažký deň, alebo ak ma niečo trápi, prejaví sa to aj v tom čo skladám. Každopádne, vždy z toho viem načerpať energiu, len niekdy možno hrám minimalisticky, niekedy zasa energicky. Je nadherne ako si v hudbe viete ulozit spomienky. Na druhej strane inšpiráciu určite čerpám aj z hudby ktorú si napríklad v daný týždeň najviac idem. Priznávam ale, že najviac ma ovplyvňuje tvorba Johna Frusciatneho.

Šimon (basa): nálada, atmosféra daného momentu a prostredie.


6 Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?


Šimon (gitara): Hmm, toto je ťažká otázka, no myslím, že by to bola jedna z našich pesničiek, ktorá ešte nie je nahratá. Lizards by som vyzdvihol najmä kvôli jej abstraktnému textu, chytľavej melódií a pieseň Nicotine kvôli outru, ktore je vzdy imporvizované, takže vždy to je 50/50 či to vyjde alebo nie.

Šimon (basa): skladbu asi "Nicotine" to je vždy sranda hrať od začiatku dokonca, v outre jammujeme čize vzdy to je iné, text asi "Untitled" celý text je taký tajomný a kriptický, a to sa mi páči.



 

7 Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Šimon (gitara): Schopnosť vedieť improvizovať na stagi a nenechať sa prepadnúť pravidlám hudobnej teórie, ktoré môžu človeka niekedy limitovať. Je to schopnosť umožniť vašej kreativite presadiť sa v každom okamihu.

Šimon (basa): umenie nikdy nefungovalo ako pásová výroba, je to zachytený moment v čase, ktorý sa nedá replikovat.


8 Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Šimon (gitara): Nepodporujem nič v umení čo podporuje nacizmus, konflikty, vojny, diskrimináciu…

Šimon (basa): hranice si podľa mňa určuje autor/umelec, ale nepodporujem nič nazi a podobné extrémy.


9 Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?


Šimon (basa): Raz som vybuchol, zomrel som, ale prežil som



 

10 Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Šimon (gitara): Chcel by som nahrať svoj vlastný album, no taktiež s basákom chystáme side project, kde chceme spojiť hranie na gitaru s elektronickou hudbou.

Šimon (basa): Nebránim sa dalšiemu hudobnému projektu, ale rád robím aj všelijaké audiovizuálne veci


11 Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Šimon (gitara): Určite áno, ono domáca (bratislavská) scéna nie je veľká... Na koncerty od fuzz bluesu po jazz metal chodia tí samí istí ľudia, takže po pár koncertoch sa už s každým poznáte :). Ale mám pocit, že ako Junkfish sme si tu za ten pomaly rok vybudovali meno, a ľudia nás poznjú, čomu sa veľmi teším.

Šimon (basa): tak do určitej miery áno, ale záleží kedy. najviac to cítim po koncertoch, je fajn aspon trocha prispieť tej našej komornej UG scéne


12 V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Šimon (basa): v 90 rokoch bol vrchol všelijakej alternatívnej hudby, klubov a priestorov bolo viac a hrať sa dalo všade, vtedy bolo asi tažšie sa zvideľniť a o akcii si sa dozvedel od kámoša alebo z poloroztrhnutého plagátu niekde na stĺpe. teraz majú kapely sociálne siete, kde sa tieto veci dajú prezdielavat



 

13 Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Šimon (gitara): Podpora nacizmu/nedostatočná vďaka fanúšikom.

Šimon (basa): ako som spomínal nič s nazi tematikou


14 Čo ťa na domácej scéne serie?

Šimon (gitara): Nedostatok priestoru pre mladé kapely presadiť sa, nedostatok klubov a fakt, že pokiaľ sa nepoznáte s niekým kto má väčšie meno ako ste vy, môžte to rovno zabaliť. V Bratislave by som mohol všetky podniky kde si vie mladá kapela zahrať asi zrátať na jednej ruke a z toho je jeden v bufete na hrádzi. Tá scéna žije, no bojím sa ako dlho ešte bude…

Šimon (basa): kamarádičkovanie a málo miesta na hranie najmä v Bratislave


15 Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Šimon (gitara): Pre mňa to bude asi Pohoda alebo Mýšačka, kvôli celkovej atmosfére a cool ľuďom. Čo sa týka zahraničných eventov, asi Lolapalloza kvôli lineupom.

Šimon (basa): Mýšačka Fest sa u nás dost rozbehol. Primavera v Barcelone má dosť dobrý line už posledných pár rokov.



 

16 Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Šimon (basa): Taký ten pocit, že "moja existencia má zmysel" myslím, že celkovo seba expresia, tá vášeň tvoriť niečo svoje. Rozdeľuje ich mono politika, minulosť, detstvo, celkový pohlad na svet a čo sa potom aj odráža v hudbe.


17 Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v súčastnosti zaujal najviac ?


Šimon (gitara): Určite by som spomenul kapely zo slovenskej underground scény ako Seks, Haďaci, Deti, Tapes, Kovošrot, Pipesh, Raid Siren, Blue Velvet, 2000 Species alebo Wolnera. Ich živé vystúpenia ma vždy dostali, sú to super ľudia a vidím v ich hudbe veľký potenciál. Čo sa týka slovenskej scény, momentálne si veľmi idem Dušana Vlka, Fvck_Kvlta, Berlin Manson alebo Fvlcrma. Povedal by som, že najviac ma zaujalo vystúpenie Fvck_Kvlta na Radio Hlavách s piesňou Planéta Rýb. Artwork: Babie leto v podzemi.

Šimon (basa): kapela Seks/ štúdio Pulp/ album Pipesh - Maschinerie /artwork The Wilderness- Mačky/ videoklip Caddie Daydreaming Dušan Vlk

 

18 Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Šimon (gitara):
Album - The Empyrean (John Frusciante), Above (Mad Season), Instrument Soundrtack (Fugazi), Spinderland (Slint), Either/Or (Elliott Smith), I Don't Feel Well (Pluralone), Automatic Writing (Ataxia) ...je ich veľa :)
Seriál - HIMYM, Breaking Bad, TWD…
Film - Interstellar, Fight Club…
Hra - hocijaká z Uncharted série
Pivo - Citra zo Studne

Šimon (basa): Album Boards of Canada The Campfire Headphase, kniha Flea Acid For The Children, film Knight Of Cups, hra BloodBorne, pivo Plzeň



 

19 Vinyl/CD/MC ?

Šimon (gitara): Som zberateľ vinylov.

Šimon (basa): Vinyl, ale zbieram aj dost cdciek

 

20 Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Šimon (gitara): Oliver z Garáží



21 Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

Šimon (gitara): Ľúbme sa navzájom!

=======================================================

Linky:

https://linktr.ee/junkfishsk




No comments:

Post a Comment