#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, January 11, 2021

#53 Collapse and Die. Inštrumentálny post black metal z Bratislavy. Odpovedajú Zoli, Pady a Viktor.


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Z: Čauko volám sa Zoli mám 22 rokov,som cyklokuriér pre Dáme Jídlo v Olomouci. Chovám africké slimáky, hada a morské prasa menom Viktor.

P: Meno je pady, som cyklokuriér, v C&D hrám na base, s priateľkou sa staráme o kvetiny a o slimáky, v poslednom čase ma najviac zaujíma asi to, aké nohavice si kúpiť na zimu

V: Viktor, 26r. Pracujem ako programátor a asi aj na to vyzerám. Aktuálne a vlastne aj dlhodobo riešim (časovú) efektivitu. Možno preto mám rád nedokonalosť a neporiadok v izbe.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Z: Moja prvá kapela bola v Hurbanove s kamošmi z detstva,volala sa Pso-vod pri ktorej som sa nechtiac dostal ku bicím (pozdravujem kamarátov). Neskôr na to som sa presťahoval do Bratislavy, kde som skúšal rôzne nevydarené projekty s kamarátmi. Asi rok som pôsobil v revival kapele Paramones kde som hral na gitaru. A potom mi prišiel do života Viktor s ktorým hrám doteraz a už navždy aj chcem!

P: Prvú kapelu som mal ked som mal asi 16, volali sme sa the smokies, hrali sme pank, zlý, mali sme jeden koncert, na ktory prišla aj moja babka, potom sme vyhodili basáka, vykradli nam skúšobňu a táto kapela nadobro skončila, v tejto kapele som hral gitaru, potom som mal kapelu pohreb, legendárna kapela, ktorá nemá nahraný ani jeden track, nemá žiaden album, na bicích hral viktor, gitarista zo shallov, pozdravujem, táto kapela mala smutnejší osud, jednotliví členovia museli odísť a kapela skončila a potom ma raz na pive chalani zobrali do c&d.

V: Tu by som rád pozdravil Rola, ktorý sa ma ešte dávno udivene spýtal, že “a ty nevieš hrať na gitare?”. Tak to začalo, prvá bola kapela Makové rezanky na gymku. Jedna z miliardy školských kapiel hrajúca covery britpopových šlágrov. Uff, ale niekto nám tuším spravil aj transparent! Potom sa pokusy pritvrdzovali a teraz hráme metal.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Z: Ako bubeník bicie nevlastním až na rytmičák a zo dva činely,ostatné veci šejrujem od brata Erika (pozdravujem). Reálne vlastním Jackson gitaru a aparatúru Orange hlavu a Marshall bedňu. Zaujímave sú pre mňa preto lebo ich vlastním.

P: Hrám na base dean demonator, podpisovka neviem koho, má veľmi metalový tvar, mám ju od Dĺžňa (pozdravujem), mám k nej nejaké krabičky, digitech death metal, ktorý vlastní Zoli, pozdravujem,  boss octaver, ktorý vlastní Dušan zo shallov, pozdravujem, a ehx bass blogger, ktorý ale nemám veľmi rád. Predám. V skúšobni mám 100w basové kombo, na koncertoch hrám na tom, čo je k dispo.

V: Mám asi príliš veľa gitár na to, aký som gitarista. V zásade hrám len na jednej, aktuálne bazošová SGčka, prvá ne-stratová gitara. Ďalší veľký krok bol, keď som si už konečne vyriešil pedalboard a narval doň všetky tie efekty, ktorých je snáď..občas až príliš veľa. Hrám cez Zoliho zosík Orange a taktiež jeho Marshall bedňu.

 


 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Z: Umenie môže byť akékoľvek, pokial umelec vkladá do toho svoje srdce a myslí to naozaj tak. Svojím spôsobom každý kto dokáže spraviť nejaký zvuk alebo niečo nakresliť sa stáva umelcom.

P: Umenie je subjektívne, lebo odráža pocity a emócie človeka, ktory ho vytvoril rozdiel - manuálna zručnosť bez umenia je remeslo

V: Umenie je z princípu subjektívne a je to podľa mňa niečo, čo sa nedá zmerať alebo nejak exaktne opísať. Zručnosť je, keď niekto zahrá super technické speedmetalové sólo na gitare. Pre mňa je ale umením v hudbe, keď to niekto vymyslí a zahrá tak, aby ma to zaujalo.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Z: Umenie by nemalo mať hranice.

P: Umenie má iba jednu hranicu a za tou sa nachádza gýč. Umenie sa môže zaoberať všetkými témami, ktoré ponúka tento život, nemá obmedzenia, vzhľadom na to, že úlohou umenia je okrem iného napríklad aj šokovať.

V: Umenie hranice nemá a nemalo by mať, no nemalo by slúžiť na propagandu spoločenský neprípustných tém.  


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Z: Keď je interpret skurvený nácek.
P: Keď je interpret skurvený nácek.
V: Keď je interpret skurvený nácek.



Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Z: Inšpiráciu beriem z hudby, ktorú počúvam ale aj nepočúvam, inšpiráciu beriem aj zo zvuku rozbitého pohára alebo karbobrúsky.

P: Pri počúvaní akejkoľvek hudby sa mi stane, že zbadám melódiu/motív/zhluk tónov, ktoré sa mi páčia, takže inšpiráciu hľadám všade naokolo seba, niekedy to príde samé, niekedy zase nie a potom beriem inšpiráciu od kapely Sleep.

V: Asi z hudby, s ktorou sa stretnem. Občas si rád zapíšem, keď ma niečo zaujme. Potom keď je v hudbe ťažko, tak to vylovím. Čo sa v skutočnosti častejšie stáva, že sa mi nejaká časť skladby zapíše do hlavy a potom sa o mesiac vynorí trochu skomolená. Najlepšia kombinácia je, keď mám vtedy ľahkú hlavu a tá skladba nebola metalová. Podľa mňa je super čerpať z iných žánrov.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Z: Najradšej mám náš jediný album ktorý máme. Pesničku mám najradšej 7mičku spojenú s 11tkou. Sú impulzívne striedavo pomalo rýchle energetické, je v nich všetko od blackmetalu až po postrock. Osobne pre mňa najprísnejší song čo sme zatial spravili(chystajú sa aj prísnejšie).

P: Zoli mi vyfúkol jedenástku, lebo mi trvalo najdlhšie naučiť sa ju zahrat a aj teraz sa mi podarí pomýliť sa v nej, je tam kombinácia postrocku, BM a tak sa mi to páči!

V: Najlepšia pesnička je vtedy tá, pri ktorej sa mi zježia chlpy. Ale povedal by som, že asi 13ka, pretože je to ešte pre nás výzva a konečne používam aj reverzný delay.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Z: Texty zatial nemáme lebo nemáme speváka, čo podľa mňa vôbec nevadí v inštrumentálnej kapele.Ale najsilnejší je pre mňa text ktorý sa mi odohráva v hlave počas hrania.

P: Zoli to zhrnul, ale mali sme speváčku (pozdravujem). Hrala s nami jeden koncert a ja napríklad dodnes netuším, čo spievala, takže ten text je môj najobľúbenejší. Nikdy som si o sebe nemyslel, že viem písať texty, takže ich nepíšem. Pozdravujeme všetkých, ktorí nám po koncerte povedali, že sú veľmi radi, ze nemame vokál.

V:  Ten, ktorý je ešte len niekde v šuflíku.

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Z: Moje hudobné ambície boli od malička stať sa rockerom a mať reálnu kapelu. Realita je taká, že hrám v rockovej kapele takže ambície sú splnené. Do budúcna mám veľké ambície čo sa týka všetkého.

P: Nemal som žiadne ambície, dodnes nemám, ale dopadlo to oveľa lepšie, ako som si kedy predstavoval. Hrám koncerty, super.

V: Zo začiatku bez ambicií, možno si len nejako udržať to hranie. Dnes budem rád, ak si niekedy zahráme v Košiciach, pripadne niekde za hranicami (pozdravujem všetkých budúcich organizátorov/ky a návštevníkov/čky).


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra) ?

Z: Najsilnejší moment mojej umeleckej dráhy bol ked sme s Viktorom založili túto kapelu a začali sme ju brať vážne.

P: Silný moment bol pre mňa to, keď sme na jednom koncerte na garážach predali asi 10 tričiek a týpci sa s nami chceli fotiť, podávali nám ruky, že sa im to veľmi páčilo, že kúpili by si aj album, ale no, nemáme. Jáj a uplne dobre je to, keď dohráme a ľudia vriskajú.

V: Vždy vtedy, keď sa naša hudba páči aj iným, ako naším kamošom. Alebo silný prelomový moment je, keď sa niekto ide pozrieť na pedalboard a pochváli zvuk.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Z: Zaujímavých príhod je strašne moc veľa,jedna zo zaujímavejších je ked sme došli do skúšobne a zistili sme že ani jeden z nás nemá zo sebou kľúče od skúšobne.

P: Zaujímavé bolo napr. to, keď sme na vlastný koncert prišli s kargobajkom a vlastne všetky koncerty mimo ba sú zaujímavé, pre mňa ozajstne kapelné dobrodružstvo, ako keby niečo znamenáme. Napr. koncert v Trnave, v Kubíku (pozdravujeme). Postarali sa o nás ukážkovo, pozdravujem, rovnako koncert v Hurbanove U Aničky, 100% catering, pozdravujeme tiež.

V: Mám rád, keď ideme na koncert na bajkoch. To sa stáva relatívne často, len veci sa vezú v aute. No raz sme to dali aj na kargo bajku (Tu pozdravujem Padyho). Páčil sa mi aj popolnočný ping-pong v Kubíku.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Z: Chcel by som vymyslieť niečo veľké a fakt dobré, no zatiaľ je to nedohľadne, ale verím že to bude trvať kratšie ako nedohľadne.

P: Nevysrať sa na to.

V: Konečne skúsiť stereo zvuk.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Z: Cítim sa.

P: Áno, lebo máme merch a ľudia ho nosia hehe.

V: Necítim, pretože neviem presne pomenovať tú scénu. Ale niekde isto.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Z: Neviem odpovedať.

P:V 90s som počúval Petra Nagyho a deti, k hudbe z toho obdobia som prišiel až neskôr, undergroundovú scénu na Slovensku som začal sledovať možno v roku 2002, kopec kapiel vzniklo, kopec zaniklo,
niektorí ľudia ostali a hrajú v troch kapelách naraz.

V: To si netrúfam povedať. Mením sa aj ja, rovnako ako aj trendy alebo hudba okolo mňa. Teší ma, že človek má už nejakú dobu ľahký prístup k rôznej hudbe.


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Z: Kapely v 90’ mali výhodu že ešte toho nebolo tak veľa ako je toho dnes a každý mal možnosť spraviť niečo nové aj napriek tomu že nebola možnosť mať hocijaký efekt,hudobný nástroj proste bolo to obmedzené, čo dnes je je veľmi lahké,vojdeš do obchodu a ak máš peniaze tak máš.

P: V 90tych rokoch bolo o niečo jednoduchšie byť prelomovou kapelou oproti súčasnosti sa dostane tvoja tvorba k ľudom rýchlejšie.

V: Podľa mňa sa zmenili hlavne možnosti. Dnes je jednoduchšie sa k hudbe dostať alebo ju vytvárať. Nemusíš už ani lepiť plagáty na koncert a všetko máš na webe alebo v obchodoch. Dúfam len, že si to ľudia cenia.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Z: Ako malý som počúval Slovenský UG Punk a momentálne mám radšej tvrdšiu hudbu ale nevadí mi keď si zaspomínam na detsvo.

P: V minulosti som počúval vela pankovych kapiel, ne úplne dobrých možno, a petržalský rep.
Petržalský rep počúvam dodnes, okrem toho nejakú psychedeliu, stoner, rap, grind, death, black, dnb, techno..

V: Prienik z minulosťou mám už možno len s obdobím československého bigbeatu a čo ovplyvnil aj v tých ďalších rokoch. Inak mám v zásade ráď všetko na škále od klasickej hudby po techno. Hlavne to, čo sa mi vie pohrať s hlavou!


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Z: Spoločný menovateľ môže byť práve UG scéna ktorá umelcov spája na koncertoch,pri pive a podobne.Rozdeľuje ich osobné odmietnutie spolupracovať kvôli rozdielnosti určitého žánru.

P: Spája ich túžba niečo tvorit/vytvoriť, rozdeluje ich politika.

V: Určite zdieľajú všetky tie problémy a potešenia z hudby.  A čo rozdeľuje? Asi to, čo ľudí vo všeobecnosti - politicko-spoločenské názory.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Z: Kokoti.

P: So Sk ug scénou som spokojný, podľa mňa to má význam a nie je to stratené resp. sere ma, ked nestíham koncerty.

V: Nič konkrétne. Ale tešil by som sa, ak by si ľudia viac priali a pomáhali.



 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Z: Najviac ma doteraz asi zaujala kapela Shallov (pozdravujem) kvôli geniálnej tvorbe,zvuku…proste super práca! Čo sa týka videoklipu momentálne by som chcel pozdraviť kamarátov z kapely Besna čo pred nedávnom vydali svoj prvý videoklip ktorý ma moc zaujal a nehovoriac o novej tvorbe ktorú robia! Teším sa na nové veci od nich.

P: Staré logo betónu s húfnicou, pozdravujeme. Besna má nový klip, ešte som ho nevidel, ale pozdravujem tiež.

V: Vo viacerých kategóriách u mňa vyhráva Shallov (pozdravujem). Ale som zvedavý na novú Besnu (pozdravujem). Už by sme mohli spáchať aj niečo spoločné!


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Z:  Hudobný album odporúčam Auðn – Vökudraumsins Fangi. Knihu by som odporučil hocijakú od spisovateľa Jules Verne. Film hm. Určite Into The Wild. Na seriály bohužiaľ nemám čas a ani na počítačové hry. Tetovacie štúdio samozrejme Prime Tattoo (pozdravujem Denisku). Pivo mám najradšej asi Smädného Mnícha, lebo má premna silné spomienky, ale odporúčam každé pivo ktoré je studené!

P:
album - tommy guerrero - road to knowhere
kniha - neil gaiman - neverwhere
film - lords of dogtown, pecka o skejtakoch
serial - stranger things
pc hra - bioshock, art deco, krasny pribeh
studio @harlequin_artattoo, @sinistral_mortimer, alebo od priateľky Moniky
pivo akékoľvek studené, po práci.

V: Každému by som odporučil dávku absurdnosti a experimentu. A preto napr.: Duds (duds duds) - Of a nature or degree alebo ked metal, tak Mamaleek; Richard Brautigen - Pstruholov v Amerike, Leri Oggi Domani, Kraťase (príbehy) od Hitchcocka, The Stenley Parable. Tetovanie ide mimo mňa. Čo sa týka piva, väčšinou mi stačí akciové studené. Aj tak väčšina z týchto vecí je o nastavení!


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Z: Domáca jednoznačne FFUD fest,zahraničné som zatial moc nestihol obehať ale určite možno odporučiť Fluff fest. Jedným slovom spomienky a zážitky.

P: Domáca ffud fest, family fest. Na zahraničné akcie už veľmi nechodím.

V: Zo Slovenska je to Skapal pes fest v Trebišove, pretože je DIY, na nič sa nehrá a napriek tomu je to proste kvalitná pecka. No a samozrejme ma teší, že aj takto sa na východe drží kultúra. Zo Slovinska je to showcaseový Ment. Pre fanúšikov Fuzzclubu by som odporučil Fuzzfest. Trochu mi už chýbajú koncerty tohto druhu u nás. Každopádne chcem pozdraviť ľudí okolo Real Something, Psychosmics rock, cez ktorých eventy som spoznal veľa dobrého!


Vinyl alebo CD ?

Z: Uprednosťujem vinyl
P: Stream
V: Našu hudbu by som chcel na vinyle, inak vyhráva stream.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Z: Kapela Pso-Vod
P: Wargame
V: Lem


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Z: Aj zajtra je deň!
P: ,,Nikdy nejedz, ked nemáš čo" Karol.P.
V: Spokojný človek nerobí škodu.

=======================

Linky:

https://collapseanddie.bandcamp.com/releases


No comments:

Post a Comment