#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, January 29, 2021

#57 From the Depths of Mexico. Inštrumentálny post rock/metal z Košíc. Odpovedajú Filip, Viktor a Cyprus.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Filip: Ahojte, sme kapela From The Depths Of Mexico z Košíc hrajúca inštrumentálny rock. Zaradiť nás presne do nejakého konkrétneho štýlu, vždy nechávame na poslucháča, hráme to čo sa nám páči. V týchto dňoch nás najviac zaujíma kompozícia nových skladieb na druhý album. Situácia momentálne je taká aká je, no vždy si nájdeme nejaký ten čas raz za týždeň/dva kedy sa stretneme a skúšame nové veci (samozrejme vždy v rámci bezpečnosti).


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Viktor: Niekedy okolo roku 2004 to začalo s kapelou Fighters of the Rats kde sme dosť často hrávali s ‘Peťovými Rukami” (neskôr Jurij and the gagarins). Tam som však hral na bicie. Skúšobňu nám vykradli. Moje bicie boli však v takom stave, že im to za to asi nestálo. Neskôr cca 2006 som sa dostal ku kapele Invictus, kde som hral už na basu. S Cyprussom (gitara) sme sa tam vlastne aj spoznali. Odohrali sme plno parádnych koncertov napr. s kapelou Bloodrage. Momentálne hrám v kapele Within Silence a FTDOM.

Cypruss: Dlho som pôsobil s kapelou Invictus (predtým Soul Infector) Kde ako spomína Viktor sme sa spoznali. Mimo toho som potom začal growliť v Andeathonium, kde som potom mikrofón tiež vystriedal za gitaru a zo dňa na deň sme urobili v tejto zostave úplný switch z old-school death metalu na inštrumentálne šialenstvo pod skladateľskou taktovkou Maťa Koniara, ktorí sa dnes pod pseudonymom Konchi venuje elektronickej muzike. Po rozpade všetkých týchto kapiel z takých či onakých dôvodov začal Viktor jammovať s Filipom rôzne veci a tak som sa k nim jedného dňa pridal a vzniklo FTDOM, ktoré je dodnes srdcovou záležitosťou.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Filip: V posledných mesiacoch najviac potešili kúsky ako hi-hat PAISTE 14" PST 7 a činel Istanbul Agop 18" Xist Crash Brilliant, ktoré sa hodia ideálne do atmosférických pasáži. Zaujímavý kúsok do mojej zbierky som dostal od mojej priateľky, a to Meinl Goat Skin Hand Drum 16", ručný folkový bubon, ktorý s ostatnými nástrojmi plánujeme využiť na cover našich songov z prvého albumu Guadalupe Cartel. Môj veľký kamarát je aj midi master keyboard Akai MPK mini, s ktorým vytváram doma rôzne minimalistické ambienty a učím sa o sound design-e.

Viktor: U mňa sú základ nové/čisté struny. Ten zvuk neodrbeš, ostatné je už len pozlátko.

Cypruss: Mojou hlavnou gitarou je už dlhé roky Schecter Hellraiser C1 a čo sa aparátu týka nie som veľmi škatuľkový, hrám na Line6 spider valve Mk2, ktorý je spojením neslávne známej modellingovo tranzistorovej značky Line6 a lampového konca od firmy Bogner. Napriek tomu, že je toto vnímané skôr ako nejaký practice amp, milujem možnosť jedným stlačením na footswitchi dostať zvuk s presne nastavenými všetkými parametrami a na Fractal Axe FX ešte šetrím :D Najnovším prírastkom do rodiny mojich nástrojov je Kalimba od slovenského výrobcu Bolf Kalimbas takže na novom albume bude naša škála zvukov rozšírená aj o toto exotické čudo.



 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Filip: Pre nás je umenie určite subjektívne. Každý z nás troch máme svoje obľúbené typy umenia a čerpáme inšpiráciu z rôznych kreatívnych kruhov. Myslíme si, že manuálna zručnosť je niekedy dosť výhodný aspekt pri tvorbe umenia, avšak ak to už začína byť o len zručnosti a stráca sa dôraz na cit, myslím si že to už stráca svoje čaro.

Cypruss: za mňa umenie musí zachytávať nejaký message a s ním spojenú emóciu, istý level zručnosti je samozrejme nutný na podanie tohto messagu poslucháčovi. U nás keďže ide o inštrumentálnu hudbu je aspekt subjektivity o to silnejší, že bez textu si každý k danej skladbe alebo pasáži asociuje inú emóciu.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Filip: Umenie je pre nás je dar a možnosť prejaviť sa v akejkoľvek rovine a myslím si, že umenie by malo byť vždy čo najviac slobodné, ak to samozrejme nezasahuje do tém, ktoré v určitom smere hanobí základné ľudské slobody.

Cypruss: Tu by som to prirovnal k humoru, za mňa osobne sa buď smie žartovať o všetkom alebo o ničom. Ako však spomína Filip, ak interprét využíva svoju tvorbu ako nástroj šírenia nenávisti, resp. ho manipulatívne angažuje nejakému hnutiu je otázkou či vôbec ide o umenie.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Filip: Ako som spomínal v predošlej otázke, naša hranica končí pri témach potláčania slobody.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Filip: Čo sa týka hudobnej sféry beriem hlavne inšpiráciu zo žánrov ako post-rock/metal, progressive rock/metal, experimental, instrumental, black metal, ambient, tribal, nordic folk, industrial, klasická a filmová hudba. Je toho naozaj veľa. No a čo sa týka všeobecnosti, inšpirácia najviac pochádza z každodenného života, pozitívnych a negatívnych subjektívnych pocitov a prírody.

Cypruss: Inšpiráciu beriem zo všetkého naokolo, najdôležitejšie je pre nás vždy skúšať niečo nové, preto zapájame do nových skladieb ďalšie nástroje, viac sa hráme so slučkami, skúšame nové štruktúry skladieb atď. Najdôležitejším momentom kedy vieme, že ideme správnym smerom je taká tá skúšobňová chémia medzi nami keď začneme hrať a vieme že je to tam a keď dohráme skladbu a na všetkých troch tvárach je úsmev.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Filip: Z nášho prvého debutovéhu albumu mám najradšej song Väzenie, hlavne pre spomienky pri komponovaní, silné emotívne pasáže a celkovú atmosféru. Vždy keď ho hráme na skúške úplne vypneme a ponoríme sa do toho naplno :)



 

Viktor: Niektoré songy sme na album nechceli ani zaradiť. Po vydaní sa paradoxne práve tie objavili v playlistoch u ostatných. Mne sa napr. veľmi páčila spolupráca na remixe nášho songu “Paint the man, Cut the Lines”, kde sme si pozvali našu priatelku žijúcu vo šwédsku. Vzniklo z toho DnB. Chceli sme dostať náš štýl do úplne inej polohy, experimentovať. A myslím, že sa nám to aj podarilo. Pozdravujeme Løri. Rovnako sme spolupracovali aj s KōNcHi-m ex-gitaristom z KARGE MERI, kt. si požičal naše stopy z nahrávky Surfing Gods. Hardtek/breakcore verzia tak skončila niekde v New York-u u Megatape Records.



 

Cypruss: Momentálne sa naplno ponárame do tvorby nových trackov a veľmi si to užívame, z toho čo už máme nahraté a môžu ľudia poznať pre mňa je asi najsilnejšou skladbou Path to enlightenment, ktorá za mňa bola pre nás veľkým skokom v kompozícií a zároveň je pre mňa osobne plná emócií a atmosféry.


 

Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Filip: Keďže sme inštrumentálna banda a máme len jediný hovorený text, tak asi úryvok textu a výkriku : Paint the man, Cut the lines :), ktorá je úryvkom z textu z hry Amnesia: Dark Descent.

Cypruss: Tu len dodám, že Amnesia je jednou z hier, ktorú sme za pomoci pív a vín prešli v skúšobni s Filipom a moment kedy sa objavila táto replika v hre bol instantný click typu “Bože môj, to je tak cool!” :D


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Filip: Keď sme začínali ako kapela From the Depths of Mexico, nikdy by som si nebol pomyslel že vydáme debutový album. Brali sme to ako oddych a piatočný relax. Postupne sme avšak zistili, že nás to baví natoľko, aby sme komponovali daľej. Momentálne nás kapela v týchto divnyćh nečasoch drží ako prioritné ,,hobby" a snažíme sa jej venovať zodpovedne a naplno.

Cypruss: S pôvodnými kapelami to bola klasika, hrať koncerty, niečo nahrať a vydať a byť lokálne uznávaný ako člen scény. Momentálne s FTDOM sme všetci už veľkí pracujúci dospeláci a je to hlavne stretnúť sa a zahrať si a zažiť tú chémiu. Keď sa nám podarí niečo nahrať, prípadne nás niekto zavolá zahrať si a ľudia našu tvorbu ocenia je to taký sladký bonus, niečo čo z nás robí viac ako robotov v práci, niečo ľudské.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra) ?

Filip: Za najsilnejší moment umeleckej dráhy ako našej kapely považujem hlavne vydanie albumu Guadalupe Cartel, a to že nám kanál Stoned Meadow of DOOM pomohol dostať našu hudbu medzi poslucháčov celého sveta. Ak sa nám ich hudba páči, to je pre nás najsilnejší moment.

Viktor: Ťažko povedať, stál som na pódiu pred potetovaným pástorom, kt. skončil práve bohoslužbu. Zažil úžasný pocit keď sa vrátiš niekde do klubu a človek si pamätá tvoj kocert. Ale asi najsilnejší moment bol keď nám chalan niekde v Holandsku na koncerte rozprával, že kvôli hudbe musel utiecť zo svojej krajiny, ináč by ho boli ukameňovali. Vtedy si uvedomíš aké šťastie máš, keď môžeš počúvať hocaký žáner a text..

Cypruss: Za najsilnejší moment považujem asi práve založenie FTDOM, zrodenie projektu troch blízkych ľudí so spoločným zápalom pre hranie.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Filip: Keď sme si skoro všetci členovia kapely zlomili postupne zaradom končatiny na BOLT kolobežkách.

Viktor: Keď sme hrali s kapelou Makrohang a ako backstage meal sme dostali plech koložvárskej kapusty! Pozdravujeme Ničiteľ-ov :D

Cypruss: Na našom prvom vystúpení na Moltan feste na hrešnej jeden podnapitý fanúšik miloval našu tvorbu natoľko že dvoma rukami imitoval všetky tri nástroje naraz! To je talent, to si dovoľ!


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Filip: Tvrdo makať na novom druhom albume. Momentálne pracujeme na štvrtej skladbe z nového albumu a veľmi sa tešíme akým smerom sa zatiaľ naša naše nové songy uberajú.

Viktor: Radi by sme rozbehli menší projekt/nezávislé vydavateľstvo (Mighty Lies), kde by sa sústredili umelci bez škatuľkovania žánru. Šlo by o vzájomnú pomoc pri nahrávaní klipov, hudby artu atď. Momentálne ešte zliepame myšlienky ale je to jeden z nápadov ktorý chceme v budúcnosti rozbehnúť.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Filip: Ťažko povedať či sa cítime súčasťou nejakej scény. Nikdy sme nad tým intenzívne nerozmýšlali. Snažíme sa robiť to čo nás baví a mať úplnú kreatívnu slobodu a neškatuľkovať sa pod nejakú konkrétnu scénu.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Filip: Kedže som sa narodil začiatkom 1990's tu scénu som až tak nevnímal. Začal som ju vnímať až po roku 2007, kedy som začal objavovať zákutia hlavne slovenskej UG scény a kapely ako Depresy, Perversity, Bloodrage, Invictus, Killchain, Obliterate,..

Viktor: Určite najväčším rozdielom sú koncerty. Vtedy sa kapely dohodli a hrali každý týždeň. Stále prišli ľudia a bola to jedna parádna komunita. Dnes sa človek rozhoduje, či na koncert príde, alebo si ho pozrie online..


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Filip: Výhoda dnešnej doby je hlavne dostať sa k informáciám, médiám a kultúre rýchlejšie a v oveľa väčšej miere ako tomu bolo kedysi. Avšak mám pocit, že v minulosti to bolo viac srdciarske, ľudia sa stretli v podniku, kecali o hudbe a podporovali sa. Momentálne mám pocit, že ten support nie je taký silný ako kedysi. Ale možno to len inak vnímam ja :).

Cypruss: Internet zmenil všetko, dnes je zdanlivo ľahšie sa za pár EUR dostať na všetky platformy, na druhej strane je aj ľahšie stratiť sa v mori contentu z celého sveta. Ale tak ako písal Filip táto koncertová komunita vo všetkých tých kluboch pomáhala kapelám dostať sa do lokálneho povedomia.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Filip: V minulosti to bol hlavne slovenský death metal, progressive metal a hardcore. V súčasnosti sa neriadim žiadnym štýlom, ak je niečo prívetivé môjmu uchu a páči sa mi to, podporíme to.

Viktor: Tak napr. z KE kapiel Nonconformist, Firestars a kadečo iné. Teraz sa skôr pýtam na žáner a potom menujem skupiny.

Cypruss: V časoch kapely Invictus som veľa počúval kapely, s ktorými sme sa stretávali a koncertovali teda najmä košických Ravenclaw a Bloodrage. Môj all time Favorite bol určite Obliterate a mimo východného Slovenska ma veľmi očarili God Defamer. Dnes asi obľúbený počin je JÓB, ktorých sme si boli v lete aj pozrieť na garážach v PP a fakt sme si ich užili.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Filip: Súdržnosť, podporovanie sa navzájom, pomoc a moje spomínané ,,srdciarstvo a vášeň pri tvorení".

Viktor: No napríklad či hraješ s trsátkom alebo bez neho. Či sa kapela pripravuje hodinu na stage-i alebo da minútovú skúšku a ide na to :D Alebo potrebuje požičať kábel…

Cypruss: Spája nás všetkých láska k hudbe, takej či onakej… Rozdeľujú nás detaily a hlúposti.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Filip: Stažovanie sa. A v momentálnej pandemickej situácii sťažovanie sa na to, že sa nedajú hrať koncerty, tým pádom nevenovanie sa svojej kapele alebo projektom. Myslím si, že práve teraz je čas na to zdokonaliť sa, vymýšľať a pracovať na nových veciach čo i len z domu.

Viktor: Súhlasím s Filipom. Práve teraz je toľko času, že môžeš nahrať viac albumov ako motorhead. Ale štve ma asi podpora scény. Vážim si každý podnik ktorý scénu podporuje, lebo bez toho naozaj skončí všetko v jednotkách a nulách.

Cypruss: Neserie ma nič, je mi ľúto že sa momentálne nedá hrať a dúfam, že sa miestna scéna naštartuje.



 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Filip:
zvuk (štúdio, album/kapela)
- kapela FAT s albumom GRANUM
- kapela Sound Of Qualm ‎s albumom Sound Of Qualm
- kapela KARGE MERI s albumom Specters
- kapela Jób s EP MMXIX
- kapela Our Stories s albumom Pursuit of Happiness

artwork (album cover)
- kapela KARGE MERI s albumom Specters

videoklip
- Popravde mi nenapadá žiaden.

Viktor: Z domácej scény Morna, All the Fury, LATE, Personal Spaces. O Karge Meri - viem, že mali pripravené veci na druhý album. No nenahrali ho, za čo mám na nich veľmi ťažké srdce.

Cypruss: Jób s EP MMXIX, Morna a All the Fury, všetko výborné veci.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Filip: Je ich pomerne veľa no v poslednej dobe:

Hudobný album: Stars of the Lid - and Their Refinement of the Decline : Tento album mi vždy prospeje k zlepšeniu psychickej pohody. Duo, ktoré robí ambient/drone a minimalizmus ma dokáže vyniesť do zón kde sa cítim najlepšie a bezpečne.

kniha: Herman Hesse - Demian : K tejto knižke som sa popravde dostal cez hudobníka Demians, ktorý si zobral názov práve podľa tejto knihy. Kniha je veľmi pekná v nepeknom období počas prebiehajúcej 2.svetovej vojny ovplyvnená Jungovou psychológiou.

film: Soul od Pixaru : Krásny animák s hudbou od Trenta Reznora a Atticusa Rossa (Nine Inch Nails)

seriál: Městečko Twin Peaks - The Return : Úžasný trip a comeback od môjho obľúbeného režiséra Davida Lyncha

počítačová hra: Limbo a Inside - geniálne indie hry so silnou atmosférou a ešte silnejším sound designom.

tetovacie štúdio: Petra Bol a Ansambl Studio - Prekrásne abstraktné tetovania. Štúdio, ktoré plánujem v budúcnosti navštíviť.

pivo: Nefiltrovaný staropramen v krčmičke Záhrada v KE :) - Náš drink, v našej obľúbenej krčmičke hneď vedľa nášej atelíeroskúšobňi.

Viktor: Kniha: Laco Deczi - totálně vytroubený mozek, Seriál: Ślepnąc od świateł, PC hra: Amnesia ku kt. nás inšpiroval názov nášho songu “Paint the Man, Cut the Lines”

Cypruss:
Album:
Zeal and Ardor - Stranger Fruit
Diablo Swing Orchestra - Pacifisticuffs
Meshuggah - Violent Sleep of Reason

Kniha:
Ayn Rand - Atlas Shrugged (ale mám to rozčítané už dlho….)

Seriál:
Naoki Urasawa’s Monster
Black Mirror

Film:
Všetko od Tarantina a Miyazakiho
Minule som konečne videl Shining a instantne som sa zamiloval

PC hra:
Path of Exile
Nier: Automata

Pivo: Desiaty nefilter v záhrade s kapelou a partiou


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Filip: Popravde ich veľa nenavštevujem. No určite chcem a plánujem navštíviť Hradby Samoty, SKAPALPES fest a Roadburn festival v Holandsku.

Viktor: Veľmi ma  zaujali “Koncerty na garážach” v Poprade so super DIY miestom a celkovým nápadom. Zo zahraničných je to Belgický Dunk Festival.

Cypruss: Xichtoplesk a Garáže v PP. V zahraničí som zvykol chodiť na Brutal assault ale väčšie akcie už nejakým spôsobom ani nevyhľadávam, tie klubovky a lokálne akcie majú také to čaro ktoré 10 tisíc ľudí proste nevytvorí...


Vinyl alebo CD ?

Filip: Popravde momentálne ani jedno. No môj sen je kúpiť si gramofón a zbierať UG black metal platne :).

Viktor: Určite vinyl. Venujem sa menšiemu projektu Young Alchymist a tak s platňami trávim čas skoro každý týždeň.

Cypruss: Spotify, podcasty a muzika na PC, TV, Mobile aj v aute, v tomto som asi praktický.



 

Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Filip: Určite od kapely Jób, Depresy a už momentálne neaktívnej kapely Karge meri.

Viktor: Outcasst crew, Skladka

Cypruss: Obliterate a Jób


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Filip: “Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster... for when you gaze long into the abyss. The abyss gazes also into you.” - Friedrich Nietzsche

“And once the storm is over, you won’t remember how you made it through, how you managed to survive. You won’t even be sure, whether the storm is really over. But one thing is certain. When you come out of the storm, you won’t be the same person who walked in. That’s what this storm’s all about.” - Haruki Murakami, Kafka on the Shore

====================================

Linky:

https://depthsofmexico.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/Depths.of.mexico

https://www.instagram.com/depths_of_mexico/


No comments:

Post a Comment