#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, February 3, 2021

#58 Turčo. Vydavateľ DYI punk zinu BITCH a hudobník.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch?

Nazdar, som Turčo, akurát teraz nerobím nič, pozametal som našu chalupu, zrobil som si čaj a sadol som si k tvojim otázkam. V týchto dňoch ma najviac zaujíma asi práca na treťom čísle nášho zinu BITCH, vychádzajúce split LP Concussa/Systemic Damage a kedy sa už konečne dostanem na skúšku nejakej kapely, v ktorej hrám.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Vezmem to asi chronologicky, tak ako jednotlivé kapely vznikali: DO KOPCA (rip) - gitara, ATENTÁT NA PREZIDENTA (rip) - bicie, ROXOR (?) - bicie, CONCUSSA - bicie, DRUGS - basgitara.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Neviem čo znamená posledná. Keď je to aktuálna, na ktorej hrám, alebo ju vlastním, tak mám doma/v skúšobni toto (ale musím sa priznať, že nie som veľmi technický typ, tak odo mňa nijaké presné názvy nečakaj, budem sa však snažiť):
-    bicie Yamaha GigMaker, hrám na 1 prechod, priemery: tom - 13”, floor - 16”, bass - 22”, snare Mapex Black Panther PhatBob 14x7, hi-hat Paiste PST5 (nesmrteľná), ride činel Paiste PST8 22”, crash činel Paiste PST8 18” alebo používam miesto crash činelu ride činel, nejaký Armor či čo, veľkosti 20”, šľapka Iron Cobra
-    gitara SG Stagg vo farbe mahagónového dreva s old school tremolom, 100-wattové kombo Peavey, na domáce hranie Orange Crush mini amp, krabičky: MXR fullbore metal, Ibanez distortion, Behringer Super Fuzz
-    basgitara Fender Squier Jaguar Bass, krabička od Boss Bass OverDrive ODB-3 (bezkonkurenčne najlepšia krabička na basovku)
Neviem čím sú pre mňa moje inštrumenty zaujímavé. Asi je pre mňa dôležitejšie, že to hrá a potom asi, že to hrá tak ako chcem aby to hralo. Ale ešte to nehrá tak, ako chcem aby to hralo, takže v najbližšej dobe ešte plánujem niečo dokúpiť.
 


 

Je umenie subjektívne alebo objektívne? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Subjektívne. Moment, keď tej manuálnej zručnosti pridáš sám seba a vytvoríš z nej originálny počin.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať?

Jednoznačne bez hraníc. Niekedy je umením aj to, že celú noc ťukám zine a o 6:30 ráno dokážem vstať a ísť do práce, he he.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca?

Nedokážem akceptovať akékoľvek popieranie ľudských práv, obmedzovanie akýchkoľvek slobôd, prejavy rasizmu a nadradenosti. To radšej budem akceptovať ľudskú hlúposť. A vôbec sa to nemusí týkať len umelcov/interpretov. Ale to je asi dosť otrepaná odpoveď, čo?


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe?

Neberiem, sem-tam príde sama, väčšinou keď som nasratý, alebo mi nie je dobre.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo?

Furt ten najnovší, pretože aktuálne zodpovedá najviac tomu, čo chcem robiť a ako to chcem robiť.


 

Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok)?

Ktorýkoľvek text od Roxoru. Až na jeden písal všetky náš spevák Matúš, väčšinou odrážali jeho osobné postoje na veci a situácie, ktoré sa odohrávali v jeho blízkosti, ale asi so všetkými sa stotožňujem. Písal/píše skvelé texty. V Concusse som texty nikdy nejako neriešil, ale asi sa to zmení v najbližšej budúcnosti.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita?

Sú úplne rovnaké aké boli na začiatku. Hrať s kapelou, vydávať dosky, koncertovať. Vôbec sa to nezmenilo. Tak ako na začiatku, tak aj teraz, sa snažím nebrať hranie s kapelou extra príliš vážne, lebo inak by ma to asi prestalo baviť. Nič nejako extra nesílim dopredu, všetko má svoj čas a všetko príde v pravý čas. A realita je taká, že ma to stále neskutočne baví.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra)?

Nemám taký moment. Teším sa keď si idem zahrať na skúšku, keď vydáme nejakú dosku, keď si prečítam recku a cítim, že niekomu inému sa páči tiež toto čo tvoríme, keď ideme spolu s chalanmi hrať koncert, keď vydáme nové číslo zinu, keď tvoríme nové songy atď. atď.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie?

Fuuuu, tak toho bolo toľko, že si to nemám šancu pamätať. Ale to má určite každý tak, kto má kapelu a koncertuje. Niečo málo o výjazdoch Roxoru som napísal do poslednej Filipovej Hlubokej orby č. 31. A o výjazdoch Concussy nemôžem verejne rozprávať, he he he. Rebríček dekadencie je mi u p…, ale myslím, že sme niekedy dopadli až na samé dno, alebo vrchol?


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Nezvyknem si dávať nejaké plány s kapelami, pretože keď to neklapne, tak potom aspoň z toho nie som smutný. Naučil som sa brať všetko tak jak príde. Ale také klasické mám. Hrať s kapelami čo najviac koncertov ako sa bude dať (čo sa aktuálne moc nedá, ale aspoň je čas na iné veci), vydávať papierový zine, mať radosť z hudby a z toho čo robím. Ale napr. už sa teším na spomínané split LP Concussa/Systemic Damage a myslím, že môžem povedať, že s jedným mojim dobrým kamošom odvedle, sme nejako spontánne predbežne dohodli split EP, tak to môžeš považovať za plán do budúcnosti. Snáď s tým chalani v kapele budú súhlasiť, ešte som im o tom ani nepísal.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény? Ak áno, ktorej?

Nezakladám si na tom, práve naopak, scéna je rovnako prehnitá ako väčšinová spoločnosť, aj keď to niekedy tak nevyzerá. Ale vďaka kapelám, v ktorých pôsobím, alebo som pôsobil a aktivitám, ktoré robím a ktoré ma bavia, som asi chtiac-nechtiac súčasťou hc/punkovej scény.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

No formovala sa tak, jak sa formovala, he he. V deväťdesiatkach vznikli asi najoriginálnejšie kapely v slovenskej hc/punkovej scéne, síce tých kapiel nebolo možno toľko jak teraz, ale zdá sa mi, že boli originálnejšie a úprimnejšie, ale možno je to len môj mylný pocit. Ale pravda je, že sa nedali v takom množstve medzi sebou porovnávať. Ale vlastne to je jedno. Budem rád, keď tu bude veľa kapiel rôznych žánrov. Slovenská hc/punková scéna mala vo svojom vývoji a stále má, rôzne vlny žánrov, ktoré časom prevládali/prevládajú. Pochopiteľne sa ti nejaký žáner časom opočúva. Pre mňa osobne boli 90tky špecifické v tom, že som narazil na punk a hc/punk a začal sa nejako vyvíjať môj hudobný vkus (a stále sa vyvíja), v 00tých rokoch prišli prvé kapely, potom Roxor, ktorý má v mojom živote nezastupiteľné miesto. V ďalších rokoch prišli ďalšie kapely, zine BITCH a dúfam, že sa budem ďalej formovať. Uvidíme akým smerom.
 

V čom mali podľa teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešným kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby?

Neviem či výhody, ale zdá sa mi, že 90tky a 00ky boli trošku osobnejšie. Teraz je viac možností, dá sa všetko vyhľadať na internete za pár minút, vychádza toľko dosiek, že to nemáš šancu všetko stíhať sledovať. Ide to jak na bežiacom páse. Niekedy to nebolo samozrejmosťou a keď kapela vydala vinyl, tak mám pocit, že to bolo nejaké zadosťučinenie za ich snahu a kapely si to viac vážili. Teraz sa viac žije virtuálne a je to viac neosobné.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Mal som a stále mám rád Len Tak Tak, Hippie Killer, The Public, Nonconformist, Chromatic Absurdity, Idiots Parade, Davovku, Čistú ryžu, Firestars. Aktuálne mám obdobie, kedy ma dosť bavia primitívne noise hc/punkové kapely mimo SK scénu. Ale napr. ma bavia Medication Time, Fat a Fokulárov Narrative je úplná bomba. Teraz si viac ulietavam na zahraničných kapelách.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje?

Nemám veľmi rád rozdeľovanie žánrov. Som rád, keď na koncerte hrajú punkové, fastcoreové, sludgeové, noisové kapely spolu. Spoločný menovateľ je asi to isté, že ťa to napĺňa a baví.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Nič a zároveň veľa vecí, ako aj v bežnom živote. Je to taký začarovaný kruh. Nechcem to tu vypisovať, lebo by sa mohlo veľa ľudí uraziť.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac?

Štúdio bezdebaty Peťove Tretradrot, permanentne u neho vychádzajú zvukovo veľmi kvalitné veci rôznych žánrov. Album/kapela za posledné obdobie jednoznačne Fokulárov Narrative. Videoklipy ma nejako nebavia a nesledujem ich. Artwork: mne sa páčia punkové cut´n paste obaly, ale aj kreslené sú fajn a hlavne nejaké výtvarné techniky jak suchá ihla, alebo linoryt, ako napr. cover albumu Matka od Ničiteľa


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.


Hudobný album: Khiis - Bezoar LP, Flaccid - EP 2014, Coffin Varnish - Hajzle EP, Fokular - Narrative, GAME - No One Wins, Lebenden Toten - Synaptic Noise Dissociation……mohli by sme tu byť strašne dlho, kým by som skončil, he he he. Taktiež odporúčam split LP Concussa/Systemic Damage, ktoré vyjde v 2021, bude to demidž.
Kniha: Všetko od Harukiho Murakamiho. Akurát som dočítal Mikrofón je naše bomba od Kuřika a Chrváta (je to dosť odborne písané, čo môže zo začiatku dosť odrádzať, ale napriek tomu je to skvelá publikácia)
Film: hmmmm, mám rád Tarantínovky, ale zaujímavý bol aj napr. Život Davida Galea
Seriál: Mindhunter, True Detective
Počítačová hra: nehrám hry na počítači, hral som párkrát v robote Solitaire
Tetovacie štúdio: bol som sa tetovať len v jednom, tak neviem porovnať….rozmýšľam, že si niečo vytetujem sám
Pivo: chutia mi pivká od mojich kamošov Pištu (gitara Concussa) a Maroša (bicie Systemic Damage), taktiež Zichovec, Wywar, Matuška, Urpiner má fajne ležiačiky, ale najviac asi tie, ktoré si doma vykvasím sám


 

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo?

Každá, na ktorú sa mi podarí dostať. Ale špecificky sa vždy veľmi teším na Killed by Brno (aj jarný aj zimný), na Opičí bál, pretože to robí skvelý kolektív ľudí a na Andrejove popradské garáže, lebo je to skvelý flek a Andrej to tam drží jak sa dá.


Vinyl alebo CD?

Vinyl, nič iné doma nemám (a nechcem) ako prehrať (okrem mp3 samozrejme).


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu?

Marek Marchin.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver. 

Nemám žiadne motto/citát. Hrajte muziku, choďte na koncerty a čítajte ziny. Čau.

=================================

Linky:

https://bitchxzine.blogspot.com/

https://roxor.bandcamp.com/

https://concussa.bandcamp.com/

No comments:

Post a Comment