#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Thursday, February 18, 2021

#62 Love My Science. Electropunk z Bratislavy. Odpovedá Inge (spev, nástroje).


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som jednočlenný projekt Love my science, hrám alternatívnu hudbu, konkrétne electropunk, postpunk, new wave, synth a indie. V týchto dňoch ma zaujíma ako prežiť medzi štyrmi stenami a nezblázniť sa, ako si udržať si prácu, mať nejaké financie a čo bude ďalej s umením.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobila a na čo si hrala.

Hrala som v kapele Hysteric Helen na synťák, spievala a písala texty, potom nasledovali Francees Lane, Honey Hotline a Caramel Exile, kde som skladala hudbu a písala texty, robila všetko ako teraz, len teraz som sama. A aby som nezabudla, hrala som aj v punk kapele Dimenzia X.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Hudbu robím v Logicu a používam živé nástroje, ako husle, gitary, zuvonkohru, saxofón, flautu či klarinet ako aj pady, vocodery....



 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Umenie je podľa mňa čisto subjektívna záležitosť. Proces tvorby, nápady... sú iné ako manuálne hranie, často mechanické cvičenie. Je to o talente, predstavivosti a správnej inšpirácii či vnuknutí alebo potrebe tvoriť, dačo povedať.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Nie, umenie pre mňa nemá žiadne hranice.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotná akceptovať interpreta/umelca ?

To je ťažké. Nemám rada drogy, ale v punku je to bežné. Veľa muzikantov boli fetoši, ale robili geniálnu hudbu. Je to skôr môj osobný problém akceptovať takúto osobnosť napriek hudbe. Mám s tým osobný zápas a zatiaľ som ho nevyhrala. Ja ku tvorbe nepotrebujem povzbudzovák, slávna nikdy nebudem, drogy nehrozia. Alkohol len príležitostne, ako odmena za novú skladbu napr.  


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

V sebe, vlastné pocity, myšlienky, svoj boj, hnev, nepochopenie pokrivenej reality a života nasilu, najmä zo samoty, ktorá ma, bohužiaľ sprevádza celý život a potom z toho čo sa deje okolo, z ľudí, ich názorov, z ich posudzovania, obmedzeného myslenia častokrát, z udalostí...a častokrát aj zo snov.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Mám len jeden album, takže Perfect disorder. Najradšej mám skladby, ktoré nie sú  na albume, budú na ďalšom. Je ich viac, nemám naj skladbu. Z Perfect disorder je to asi The last, najtemnejšia, najlepšie ma vystihuje.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Fúha! Na textoch vôbec nelipnem, hudba, melódia je priorita. Keď si musím vybrať tak asi skladba Meno, mesto, zviera vec:

Všetko je gresto
Mŕtve mesto
Bez snov a bez výrazov
Meno, mesto, zvier, vec
Storno
Porno
Bez honorárov
Zbytočných komentárov



 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínala a aká je realita ?

Moje ambície boli také aké sú aj teraz. S touto hudbou dieru do sveta neurobíš. Pár koncertov, predaných nosičov, fanúšikov. To v podstate mám. Priala by som si koncertovať so známymi kapelami v mojom žánri, alebo aspoň, aby o mne vedeli, dostať sa do svetového hudobného alternatívneho povedomia, ale je tam veľká prekážka, týka sa zdravia, konkrétne zraku. Keď je človek na všetko sám, nejde to keď má zrakový postih. PC je ničiteľ zraku, veľmi by sa mi hodila pomoc s promo... A druhá prekážka je Slovenská hudobná scena.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra) ?

Koncert na Prague gothic treffen minulý rok.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostala na rebríčku dekadencie ?

Ja som strašne slušná, ale dačo by sa našlo, bližší kontakt s fanúšikom :)


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Vydať druhý album, singel možno, natočiť klipy, viac promo a samozrejme koncerty v zahraničí a viac kontaktu s fanúšikmi :) Na výberkovke na vinyle budem mať skladbu Project.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Cítim a to vďaka mojim úžasným fanúšikom, konkrétne Robovi Hercegovi, Jančimu a Ľahkej múze. Ůžasní Ľudia, len škoda, že je ich tak málo :)


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Ťažká otázka, naľko naša undergroundová scéna je minimálna. Hudba je veľa rokov pozadu. Na Slovensku som retro, v Čechách a inde in. Mám pocit, akoby u nás teraz vládli 90te roky, kdežto inde sa vracajú osemdesiatky, chválabohu. Hudba u nás sa neposúva až na výnimky. Neviem, ťažko sa mi k tomu vyjadruje, necítim sa byť dostatočne kompetentná, kedže umenie je subjektívne. Každý robí čo chce, čo cíti, tak v konečnom dôsledku je jedno kde si, kto si, čo robíš, atď...


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Teraz len internet, promo, kvantum hudby, a tam narážam na tú moju prekážku. Kedysi boli kluby, koncerty, predaj nosičov, teraz si típek stiahne skladbu zadarmo, na koncert nepríde..., ale však to všetci vieme.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mala rada v minulosti, a ktoré máš rada dnes?

Mám rada to isté, mala som rada a mám aj teraz synth, Monte Rosa, underground, gothic, Ľahká múza. Páči sa mi Billy Barman a The Last Days of Jesus. Slobodná Európa, Vidiek či Hex boli ok. Tie komerčné sračky sa nedajú počúvať niekedy. Hocičo dnes vydajú, už to tlačia von.



 

Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Spája ich hudba, fanúšikovia, zábava, potreba tvorby, prezentácie a oddeľuje ich spôsob myslenia, chápania hudby, života, hudobného vkusu a škatulkovanie.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Málo hudby, o kvalitnej ani nehovorím, výsmech, škatulkovanie, nič nerobenie.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Billy Barman čo sa týka zvuku jednoznačne, artwork veľmi nesledujem, zdravotná prekážka a klipy detto ale mám rada klipy Ľahkej múzy, najmä ten posledný, v ktorom aj účinkujem :) a svoje klipy, ktoré sú komorné, alternatívne a správne uletené. Nepoznám iné uletené kapely. Ty hej?


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Všetky albumy od Gary Numana najmä The pleasure principal, z kníh moju horor-scifi zbierku poviedok Afterparty (https://elist.sk/znacka/ingrid-rudavska), dá sa zohnať aj ceto mňa či v zatvorených kníhkupectvách, inak mám rada Poe a Lovecraft, horory, pc hry nehrám - zrak, pivo Krušovice naj, ale nepohŕdnem ani Guiness. Ja som skôr na brandy a červené víno.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Gothic treffen v Prahe a v Berlíne, kapely mojej krvnej skupiny :)


Vinyl alebo CD ?

Vinyl jednoznačne.

 


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rada prečítala rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Else, indie kapela, ktorú som zaregistrovala len nedávno. Dosť dobré.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Nikdy neni tak zle, aby nebolo ešte horšie.

================================

Linky:

https://elist.sk/znacka/ingrid-rudavska

https://www.facebook.com/Love.My.Science.electropunk




No comments:

Post a Comment