#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Sunday, July 5, 2020

#9 Hrobár. Thrash / Crossover z Banskej Štiavnice. Odpovedá Lukáš (bicie, texty).



Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Ahoj a zdravím aj tých čo moje odpovede budú čítať. Som Lukáš z Banskej Štiavnice. Odpracujem si svoj korporátny pracovný čas a potom robím čo príde, kde sa dá a vždy to, čo ma baví. V týchto dňoch ma nezaujalo nič mimo štandardný rámec rutiny a hobby, teším sa  z toho, že slniečko svieti, že sa vraciam do tlakerského režimu,  chutí mi jesť a piť a spím dobre.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil.

Veľmi dávno v kapele Pox Vobiscum  a v súčasnosti bubnujem a píšem texty v kapele Hrobar.


Popíš svoju súčasnú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá ? (Čo by si raz chcel vlastniť/na čom by si chcel v ideálnom prípade hrať ?)

Mám Senzi Senzus signature Dušan Hergott model, a.k.a bicie ktoré mi kúpili rodičia v roku 2006 asi a pomaly dve dekády hrania spôsobili že už držia pokope len kopák a kotol, ostatné padlo za vlasť. Občas to preblaním a dúfam, že sa nerozsypú. Zostava je zaujímavá tým, že keď ju regulárni bubeníci vidia tak reagujú ako keby ukážeš svoju kresbu pani učiteľke a ona vie, že si pomalšie dieťa ale snažíš sa, tak ti povie nejaké teplé slová a večer ťa predýcha pri poháriku vínka. Rád na nich hrám, nemenil by som ich, ideálny prípad je mať nejakú sugar mommy ktorá mi raz za čas kúpi blany, činely, stojany a tak veď vieš ako.


Čo je pre teba tá najpozoruhodnejšia vec, ktorú si doteraz dosiahol vo svojej hudobnej kariére ?

Po dopísaní tohto som zistil, že je to celkom dlhé, tl;dr - pomocná ruka kolegov zo scény, naši fajn a uznanie ľudí, kt. sú pre nás hrdinovia.  A v dlhej verzii: Ak to môžem nazvať kariéra, tak dosiahli sme to, že nás srancov vydal ozajstný label Support Underground - týmto letí shoutout Koníkovi. Sme za to radi lebo v myslli ⅔ hrobára sme len mladí akné chlapci ktorí sa bavia v skúšobni. To je pozoruhodnosť č. 1. Pozoruhodnosť č. 2 je to, že nás naozaj pár ľudí počúva a dokonca svoje zarobené šekely minie na naše veci, CDs, tričká, koncerty, že nám helfnú dostať sa na miesto a že občas po spoločnom obede musí prísť sanitka, týmto zdravíme našich ultras z Bratislavy. A taká tá osobná pozoruhodnosť č. 3 je taký ten pocit, keď ti ľudia, ktorí budovali scénu na československu povedia, že kapela dobre hrá a páči sa im.




Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja žánru na domácej scéne ?


1990 som sa narodil ja aj Maťo. Miško vtedy asi už brázdil ulice ako 3 ročný chaloš. Kapelný vývoj surfoval na thrashovej vlne a prišiel k súčasnému - 80s thrash po hudobnej stránke, Anal Cunt po textovej stránke a UK82 po myšlienkovej stránke.

Z pohľadu môjho - 90te roky boli za mňa Vašo, Peter a Beáta deťom. Jemne som sa na konci 90tych rokov obtieral o mainstreamovú hudbu. Pozerajúc sa spätne na 90te a muziku, baví ma odtiaľ pár žánrov ako Black Metal, Grunge, Rave, Hip Hop, Eurodance, Pop, skejterský punk a kopec iných. Pár kapiel ktoré z 90tych rokov dodnes mám rád sú Burzum, Pantera, Nirvana a Wu Tang. Z 90tiek by som vedel ešte vybrať vela ale zas, to asi každý.

2000s boli búrlivé obdobie v móde aj v mojom hudobnom vývoji. Vtedy prišiel Green Day, Slipknot, Metallica, Slayer, Sodom, Motorhead, Sabbath, Death a všetky ostatné povinné jazdy metalistu a už sa to nabaľovalo. 2010s boli obdobie keď som si začal hľadať kapely, ktoré ma bavia doteraz a sú zmesou hudobného a ľudského faktora. Každopádne, ja som taký ten konzument, že okoštujem všetko a ak sa mi to páči tak je to len bonus.  Vývoj žánru na domácej scéne je téma o ktorej neviem absolútne nič a ľudia, ktorí budú čítať o vývoji vedia určite viac tak tu nebudem vyprávať storky.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Album ten jeden, ktorý máme. Song? To je celkom ťažké. Ale aby som odpovedal priamo vyberiem si. Hrobárina. Bol to prvý song kapely, vlastne vďaka tomu songu to celé vzniklo,  dobre sa nám to hrá a myslím, že aj ľudia Horbárinu majú radi. Plus legendárne intro od môjho suseda ten song len vylepšilo.



Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).

Osobné texty nepíšem, môj pohľad na to je, že nemám ani recept na rozum ani morálny kompas aby som svoj názor podával ľuďom ako správny alebo im hovoril čo si majú myslieť.
Taktiež sa stránim vkladaniu nejakých deep emócií do songov. Radšej ľudí hudbou a textami rozosmejem. Máme pár smiešnych textov, pár urážlivých textov, pár absolútnych hovadín a keby si mám vybrať obl. úryvok a mne srdcu blízky text tak by to asi bol text Do Mŕtva:

"Tvrdá robota, tvrdý život, tvrdí chlapi, tlačenka a pivo. Tvrdo za svojim, do tvrdej zeme kopať, tvrdo chrápať a ešte tvrdšie slopať. Keď ťa život nebaví, lopata to napraví. Keď ti ide o city chyť sa v krčme Gity. Hrobár ide príkladom aj s odborným výkladom. Na každého úbožiaka na konci len rakva čaká. Do mŕtva a ešte ďalej."



Vinyl alebo CD ? Prečo ?

CD lebo nemám sponzora a osobne som viac fanda MC.

Ako vnímaš domácu scénu - ktoré kapely rešpektuješ alebo máš rád? Sú aj iné žánre/kapely ku ktorým máš pozitívny vzťah ? Naopak, je niečo/niekto kto ťa na domácej scéne serie ? Prečo ?

Nikdy som nerozmýšľal nad tým ako ju vnímam. Je veľa kapiel, ktoré rešpektujem a mám rád, spomeniem napr. Jakubysko, Holubove kapely, Banánove kapely, chalanov z Catastrofy a celú bratislavskú scénu od punku cez thrashe az po crusty.  Mám pozitívny vzťah k viacerým žánrom, všeličo ma zaujme a keď sú jednotlivci alebo zoskupenia fajn ľudia tak sa skamošíme. Neserie ma nikto a nič. Scéna je malá a pestrá a to je dobre.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v poslednom čase pozitívne prekvapil ?

Posledný objav, kt. ma zaujal zvukom bol Pisskit. Pustite si to na bandzone. Obľubujem sound na EP od Fyasco, najmä na Nech Žije Smrť a Kurva To Je Tlak ten zvuk tam je taký mňam. Zaujímavé Artworky? Trebárs General Fucking od Sedem Minút Strachu. A potľapkám si po chrbte lebo sa mi naozaj páči obal k nášmu EP Nakladačky. Videoklip, Pozor Ide Slon, Strejdedžák a Tina Tarner. V tomto poradí. A keby si mám vybrať ešte jeden tak Čo S Tým Hnevom. Mám svojim spôsobom rád aj tie také Trianglovské vystúpenia kapiel z pradávnych čias, to by som rád videl aby sa v nejakej videoforme vrátilo.


Zaujímavá príhoda zo života kapely, o ktorú sa môžeš podeliť ?

Príhod v kategórii podeliteľné je málo. Ale trebárs jedna pani, ktorá nám ukazovala izbu na kt. budeme spať omylom otvorila dvere cudzej izby kde mal párik sex. Všetci sme tam tak na seba pár sekúnd pozerali a ona si potom zamrmlala niečo ako “ah, obsadené”. Alebo sme v centre mesta po prvom koncerte ráno rozjebaní ako Dráždany tlačili dolu námestím Miškovu Mazdu aby naštartovala a mohli sme ísť domov. Štandard.


Ako si vnímal "shutdown" počas Corony, aké myšlienky ti bežali v hlave od marca do júna 2020 ? Malo toto obdobie vplyv na kapelu a dalšiu tvorbu ?

Shutdown som vnímal pozitívne. Ja som odľud ale žijem v Banskej Štiavnici, a.k.a. v jednom z najnavštevovanejších miest. Vieš si predstaviť ten kontrast. Veľmi sa mi páčila prázdna Štiavnica, malo to tu vibe z 90tych, kde o tomto meste ešte priemerný nudiaci sa párik alebo rodinka cez víkend nevedeli a fráza  "pome do štiavky" nebola ešte v mysliach ľudu. Prechádzal som sa so psom prázdnymi ulicami, ojedinele stretol človeka a leigitíme mnoho ísť na druhú stranu cesty a vyhnúť sa mu. Myšlienky boli parádne, nič mi nevadilo, nikto mi nechýbal, nebol som frustrovaný zo sedenia doma. Hnevalo ma, že Igor M. otvoril posilky neskoro - toto bolo ozaj jediné negatívum. Zhodou okolností toto obdobie nemalo vplyv ani na kapelu, zdravotné komplikácie jedného člena by aj tak znamenali, že do leta 2020 by sme nehrávali. Dohodli sme sa že oživíme staré nahrávky kapely Pox Vobiscum, povenujeme sa nejakému novému matrošu pre hrobára a ak Boh dá tak v 2021 si vynahradíme hranie a stretnutia sa kamarátmi. Dúfam len že druhá vlna neohrozí nikoho z nás ani z vás a že budeme všetci spokojní, zdraví a vo forme.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a remeselné pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Odporúčam každému album Sirota od Bajonet, je to skvelý konceptuálny album chalanov, ktorí hrajú primitívnu a ostrú muziku. Spojili treš ako bič a 1. svetovú vojnu. Kniha, ktorú odporúčam chlapom je SAS príručka na prežitie a babám odporúčam nejakú starú dobrú kuchársku knihu starých materí. Film, ktorý odporúčam asi každému je Made In Britain, je to čistá esencia hnevu a skvelý Tim Roth tam sedí presne. Seriály spomeniem dva - Band Of Brothers a Unsere Mutter Unsere Väter, dve verzie jedného konceptu, oba spravené majstrovsky. PC hra - Oddworld Abe's Exodus pre old timerov a Red Dead Redemption pre zoomerov. Prvá aj druhá má skvelý world building, story telling, dokáže pohltiť a po dohraní nechá ten stav, že a čo teraz so životom. Tetovacie štúdio NOD v Praze kde prebýva moja láska Kazisvet. Remeselné pivo? Martinov starý otec robí skvelé a to viem aj odporučiť.


Aké hudobné/tvorivé plány máš pre nasledujúcu dekádu ?

Ak pán boh dá tak hrať s mojimi hrobármi kým nás to bude baviť. Možno oprášiť staré kapely alebo založiť nejaké nové projekty. Viac sa venovať tetovaniu. Nezanevrieť na Jašterice, ktoré organizujem. Vyhľadávať novú muziku. Podporovať kamošov a kamošky v ich tvorbe ale aj neznámych umelcov, ktorí ma svojou tvorbou oslovia.



Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Ja som málokedy na akciách ale ffud je asi top zážitok. Stretnem tam kopec známych a je nám dobre.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Tapýr z Majster Kat, Marcel z Čistej Ryže, Jago z Jakubyska a Tomáš z Betonu,


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Naozaj nemám jeden obľúbený ale tak povedzme že “Vždy sám seba nájsť to je to umenie žiť”.

Odkaz na záver? Jedzte zdravo, doprajte si dobrý spánok, nehľadajte validáciu v iných ale najskôr v sebe, ak si neviete dať rady požiadajte o pomoc, cvičte, usilovne pracujte, vzdelávajte sa, vždy sa snažte pozerať na veci kriticky a zvažujte aj ten uhol pohľadu, ktorý vám možno nie je príjemný, budujte si lepšiu verziu samého seba, nevzdávajte sa,spáľte mosty ak nejaké stále máte, dajte si poradiť od starších a myslite na to, že na konci to všetko aj tak všetci zvládneme.

S pozdravom za kapelu hrobár Lukáš.


========================================

Linky:

No comments:

Post a Comment