#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Saturday, July 18, 2020

#12 Distax. Crust z Popradu. Odpovedá Andrej (gitara).



Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Ahoj, som Andrej z Distaxu. Robím viacero vecí a väčšina z nich je spojená s hudbou. V posledných dňoch znovu rozbieham organizovanie koncertov, hlavne na garážach v Poprade, keďže prišli tie tri mesiace, kedy tu nie je až tak zima. Okrem toho dokončujeme materiál na nový Distax a čoskoro snáď pôjdeme nahrávať. A už sa mesiace púšťam do dokončenia nahrávky Diktät. Snáď to pôjde čoskoro von.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil. 

Distax, Human Humus, Rana, Diktät, Concussa. Tie sú viac či menej aktívne. Predtým bolo ešte pár, ale nie sú veľmi podstatné.


Popíš svoju súčasnú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá ? Čo by si raz chcel vlastniť/na čom by si chcel v ideálnom prípade hrať ?

Tak pekne postupne. V Distaxe gitara Greco (japonský Gibson) Les Paul 1988, hlava Marshall JCM800 2203x proste klasika a môj najobľúbenejší zosilňovač. Dá ti trochu menej skreslenia ako by si chcel, ale presne toľko, koľko potrebuješ. Samozrejme myslím bez ďalších krabičiek na zvuk, tie nepoužívam. A bedňu Marshall 1960AV s anglickými reprákmi Marshall Vintage by Celestion, hrajú jasne a zvukovo sú podľa mňa kompromisom medzi klasickými G12T-75 a metalistickými V30. V Human Humus už treba viac skreslenia, takže gitara s aktívnymi snímačmi LTD MH1001, hlavy dve naraz Marshall JVM410 a Peavey 5150. Bedne to isté - Marshall 1960AV. V Rane gitara LTD EC1000 "Les Paul", hlava opäť Marshall JCM800 2203x, bedňa opäť 1960AV a jeden efektík Reverb RV6 od značky Boss. V Concusse basa Squier Jazz Bass s distortion pedalom a zosik mi požičiavajú chlapci vo Vranove. V Diktäte sa teraz dejú nejaké zmeny, tak nebudem prezrádzať ešte. S výbavou som spokojný, jedine pridám asi pár krabičiek.



Čo je pre teba tá najpozoruhodnejšia vec, ktorú si doteraz dosiahol vo svojej hudobnej kariére ?

Najväčšou vecou je pre mňa to, keď za mnou príde neznámy človek a pochváli naše vystúpenie alebo album, a hlavne vtedy, keď v ten deň ani nehráme. Keď prídu cez internet správy od ľudí, ako veľmi boli nadšení z koncertu, že točia album dokola. Hlavne pri Rane, je to predsa kus emotívnejšia hudba, viacero ľudí napísalo, ako sa ich náš album dotkol. Keď robím koncert a vidím šťastných ľudí a šťastné kapely. Nie každý má v živote šťastie a nie každý si ho vie zariadiť, ale umenie a hudba pomáha podľa mňa všetkým. Ak mám spomenúť aj nejaké kvázi komerčné úspechy, tak som rád za viaceré skúsenosti. Troje turné a výlety vo veľa krajinách európy. Hranie na nultom dni Brutal Assaultu, na Pohode, dva krát na Fekal Party. Takmer 300 koncertov dokopy. Veľkou vecou bolo pre mňa aj vydávanie platne Shallov - Concrete and Glass, aj keď po produkčnej stránke to nevyšlo najlepšie, ten album je najväčšia láska. Vypredal sa už minulý rok. 


Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja žánru na domácej scéne ?

V 90s som sa ešte o hudbu nezaujímal, som 91 ročník. Ale spätne ma oslovuje hlavne deväťdesiatkový death metal. V 2000s som začal počúvať metal a v 2007 založil prvú kapelu, aj keď sme skoro nevedeli hrať. No a 2010 a ďalej to bolo jasné smerovanie ku grindu, crustu a hardcore punku všeobecne a začalo sa aj koncertovanie. Neskôr ma zasiahli aj emo a postrockové vplyvy. Vývoj scény hodnotiť nejdem, lebo aj jej zdanlivý vývoj môže byť len vývojom môjho vnímania scény samotnej. Sú tu kompetentnejší ľudia, ktorí majú oveľa väčší prehľad ako ja. Čo som si stihol všimnúť a môžem hodnotiť za tých pár rokov je to, že život ide ďalej. Mnohí hudobníci alebo inak aktívni ľudia sa oženili/vydali, niektorí už majú dieťa - dve. Niektorí pre to prestali hrať, čo je smutné, niektorí pre to, že viac začali piť, aj to je smutné. Niekto dokáže veľa piť a stále hrať a ešte sa tým chváli. Ale zas chválim tých, ktorí pitie a drogy obmedzili. Teší ma, keď v ľuďoch ostáva vášeň aj po rokoch. 



Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Tak som sa nad tým ešte nezamýšľal, ale som veľmi hrdý na album The Obligatory Struggle od Human Humus. Ten podľa mňa vyšiel skvele vo všetkých ohľadoch. Páči sa mi na ňom každý detail a nič by som na ňom spätne nemenil. Je to pre mňa riffová a energická záležitosť.



Samozrejme aj Rana - Nesprávne Otázky je pre mňa skvelý album. A čas výborného albumu Distax príde čoskoro.. haha.




Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).

Osobné sú texty hlavne v Rane, ale najviac asi Zbohom. Citujem tam Mečiara, má to osobné súvislosti a teda to ľudia moc nechápu, čudujú sa. "Mal som rád život a mám ho rád. Žil som naplno, robil som naplno, dával som Vám všetko. A čo teraz mám hovoriť? Poďte, poďme si zaspievať."



Vinyl alebo CD ? Prečo ?

Vinyl vedie, ale CD nezatracujem. Vidím tri hlavné dôvody. Po prvé, CD vydanie sa dá spraviť za pár korún a dovoliť si to môže takmer každý. Tým sa vytráca jeho vzácnosť. Na druhej strane aj platne strácajú svoju vzácnosť, ak sa budú cenovo dostupnejšie vyrábať a takisto pribudli možnosti vyrezávania platní. Po druhé, prehrávanie platní je rituál. Nenapáliš si ju ako CD, aby si si ju pustil v aute, a potom doškriabanú zahodil bez obalu popísanú fixou. A po tretie, máš viac miesta pre pekný booklet.


Ako vnímaš domácu scénu - ktoré kapely rešpektuješ alebo máš rád? Sú aj iné žánre/kapely ku ktorým máš pozitívny vzťah ? Naopak, je niečo/niekto kto ťa na domácej scéne serie ? Prečo ?

Podľa toho, čo všetko si predstavuješ pod pojmom scéna, ale povedzme, že ju vnímam pozitívne. Je relatívne malá, takže sa dá ľahko pomôcť ju formovať, aj keď si jednotlivec a niečo robíš. Rešpektujem mnoho kapiel a s mnohými máme za tie roky dobré vzťahy a kamarátstva. Shallov, The Wilderness, Fat, Ničiteľ, Lutra a kopa ďalších. Mám rád aj rap alebo elektronickú hudbu. Z rapu skôr tie klasické veci a nie až tak tú modernú vlnu. No nie som s týmito scénami v osobnom kontakte. Pár vecí ma aj štve, ale o tom sa môžme baviť osobne, lebo práve jedna z nich je, že sa veci prehrotene riešia na internete. Ešte ma strašne serú kapely, ale to väčšinou nerátam do scény, ktoré Ťa pýtaju lajky a hlasovanie v anketách a súťažiach.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v poslednom čase pozitívne prekvapil ?

Mám rád zvuk vecí, ktoré vychádzajú od Peťa Tatarku z Vranova. Neviem si teraz spomenúť na niečo, čo by vyložene prekvapilo ale mám rád autentickosť, keď zvuk pasuje s možnosťami a postojmi kapely, a naopak, nemám rád, keď si niekto naschvál kazí zvuk, aby napodobnil 30 ročné nahrávky. Krásny artwork majú na platni českí  Nulajednanulanula. Krásna ručná maľba, farby a ešte priložené fotografie.  A videoklip? Niektoré sú v pohode, ako spomínal Mišinko, Fyasco spravili dobré klipy, na nič sa nehrajú a je to vtipné. Páči sa mi už starší klip Ničiteľ - Chata, jednoduchý nápad, čo spočíva v nejakej vizualizácii. Veľa klipov ma ale skôr naserie. Kapely, čo si ledva počul názov, ale zaplatia si produkciu a v polovici to vypínam od trápnosti.


Zaujímavá príhoda zo života kapely, o ktorú sa môžeš podeliť ?

Je toho dosť, niečo o nadprirodzenej bytosti na ceste som už písal na punkgene, report z Ruska už tiež bol von. Ono to nikdy nie je také zaujímavé, keď to nezažiješ a iba prečítaš. Napríklad v Rumunsku nám robil koncert jeden tajtrlík, ktorý sa po akcii začal vykrúcať a zdržovať. Chalani z DEOAG, čo tam hrali s nami, ho schmatli a hodili k nám do dodávky. Už neviem, čo sa presne potom dialo, ale skoro sme uniesli organizátora :D. Nepomohlo to a spanie nám ponúkla napokon nejaká jeho kamarátka, ale aj tak nás po 15 minútach vyhodila z bytu. Chlapci zo Sperm of Mankind, ktorí tam boli tiež, už mali nejakú tú borovičku za sebou a boli hluční. Prečkali sme noc posediačky v autách a ráno z Rumunska domov.



Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a remeselné pivo ktoré odporúčaš a prečo. 

Mojich top 10 som už raz spísal tu: http://www.valhalla.sk/?p=18112 ale keď tak z tvrdej muziky Hierophant - Mass Grave, temnejší crust Dark Circles - MMXIV, disbeat Dischange - Seeing, Feeling, Bleeding, babský ukrajinský rap Alyona Alyona - Puška a samozrejme všetky, čo mám v distre :D. Knihy moc nečítam ale mám tiež jednu v distre - Rokenrol v hlave od Karolinky z Rany. Je to zbierka jej textov a blogov, kde sa vyrovnáva so svojim "rokenrolom" v hlave. Je to veľmi milé a výťažok podporuje Ligu za duševné zdravie. Filmy a seriály tiež nie sú moja parketa, ale posledne sa mi páčil Horizont Udalosti (scifi horror?), čo mi poradil Ižďo. Temnota a zlo ďaleko v ničote vesmíru. Počítačové hry som hrával. Prestal som to sledovať po tom, čo vyšiel Half Life 2 a jeho ďalšie dve epizódy. Tie patria medzi moje naj. Ešte sa vraciam občas k hrám zo série Command and Conquer, k najväčšej srdcovke ešte z detstva Dune 2000 a Transport Tycoon, tam môžeš zarábať mince. Tetovania nemám, neplánujem a pivo mi nechutí.


Aké hudobné/tvorivé plány máš pre nasledujúcu dekádu ?

Najbližšie dokončiť nový Distax a Diktät a potom bude čas venovať sa opäť trochu viac Rane. Chcel by som aj nahrať nejaké ďalšie kapely u mňa v garážovom štúdiu a rozšíriť si tak skúsenosti a pustiť do sveta niečo ďalšie s mojim podpisom. Nemáš na štúdio a chceš nahrávku? Píš. Chcem veľa hrať, tvoriť hudbu a podporovať dobré veci, projekty a ľudí, ktorým nie je ľahostajné, čo sa deje okolo.



Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Ffud fest, stretnutie všetkých, s ktorými sa stretávame postupne cez rok na akciách. Aj Nofest je dobrý. Zahraničné obľúbené nemám.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Rád by som si prečítal s už spomínaným Peťom Tatarkom zo Systemic Damage, ex-Hippie Killer, ktorý nahráva muziku vo Vranove. Taktiež s Turčom (bicie Roxor a Concussa), Ižďom (spev Human Humus), ktorý je už viac vo filmovom ako hudobnom svete, ale aj s Marekom Marchinom, ktorý už dlhé roky robí koncerty a drží v tomto smere Spišskú Novú Ves pri živote.


Motto/obľúbený citát na záver.

"Všetko, čo robíš, rob dobre." Je to motto Baťu, zakladateľa Svitu, odkiaľ som. Mám aj jedno zábavnejšie, od Youtube freestyle rappera z Nálepkova. "Žiga bigulä!"


===============================================

Linky:

No comments:

Post a Comment