#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, March 11, 2024

#235 Vlado Buster / Industrial / 12-2-2024


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Ahojte, moje meno Vlado Kvitkovič ,ale svoje tvorivé projekty robím pod umeleckým menom Vlado Buster. Som bežný 40-tnik, rodinne založený, ktorý si ventiluje svoje emócie skladaním hudby alebo inou tvorbou. Kedže som kreatívna osoba, baví ma tvorba rôzneho zrna a okrem skladania hudby, občasne maľujem, píšem recenzie a články o filmoch a videohrách a taktiež sa snažím dostať aj technicky do videoherného premyslu.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

V kapelách hrajem od konca 90-tých rokov, kedy som sa naučil hrať na bicie, ale prvé koncerty som začal mať asi až roku 2004-2005. Neskôr som sa dostal do kapely Jelly Belly, s ktorou sme mali slušný počet koncertov a vydali jedno EP. Neskôr ma tvrdo chytil stoner rock a so svojou vtedajšou kapelou Scaramanga som mal silné ambície urobiť turné a vytvoriť sériu albumov. Avšak všetko padlo po prvom a jedinom albume. Odvtedy nemám šťastie na kapely a ich personál. Preto tvorím hudbu sólovo. Prešiel som z stoner rocku do industriálu vcelku prirodzene. Aj keď tieto dva hudobné žánre nie sú veľmi rovnaké, majú veľa podobných elementov. Vytvoril som mimochodom zopár vaporwave a cybergrind projektov, ale to je kapitola sama o sebe. Avšak stále si viem zahrať na bicie nástroje a perkusie a sem tam chytím do ruky bassgitaru a zabrnkám si dajakú skladbu čo sa mi páči.


Aký máš vzťah k svojmu nástroju/aparatúre a myslíš, že využívaš jeho/ich plný potenciál?

Kedže už nemám nejaký čas kapelu na bicie hrajem iba pre zábavu, keď mám čas. Moja súčasna aparatúra je počítač s aplikáciou pre skladanie hudby. Snažím sa v nej využívať živé nástroje, ktoré si nahrávam a vyskladávam sám, okrem gitár. Na tie si pozývam gitaristu. Som len na 10 percentách plného potencionálu svojej aplikácie.



 

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Moja najnovšia nahrávka sa volá Inevitable a ide o môj druhý album v štýle industrial metal groove s občasnými odbočkami do EBM, sludge a malých experimentov s ambientom. V skutočnosti skladby na tejto nahrávke mali byť na mojom prvom albume, ktorý som vydal zhruba pred rokom a pol. Vtedy neboli dokončené, tak som si ich nechal na neskôr a doplnil som ich o zopár nových nápadov. Tvoril, skladal a mixoval som ich úplne sám, ale pomáhal mi hlavne môj dvorný gitarista Mr.H a ako bonus mi zahosťoval na prvej skladbe môj dobrý kamarát a multiinštrumentalista Tomi Malý. Síce nie som veľký zástanca coverov, tak v rámci výnimky, ktorá potvrdzuje pravidlo som spravil jeden, o ktorom originále sa tvrdí, že je niečo ako prvá proto-industriálna skladba na Slovensku.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Čo sa týka hudby, tak je to atmosféra, zvuk, melódie, rytmy a nápady väčšinou rockových a metalových kapiel z konca 80-tých rokov a začiatku 90-tých rokov. Keď mám byť konkrétnejší tak je to grunge, alternatívny rock a industrial kapely ako Godflesh, Pitchshifter, Ministry, Pore, Nine Inch Nails, Nitzer Ebb atď. Čo sa týka textov, tak sú to hlavne vlastné skúsenosti zo života, nápady a sny/nočné mory a taktiež rôzne emócie.   


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Z prvého albumu Imminent by to bola skladba Idol(fast remix) a z najnovšieho určite Immobiliser, kde mám duet s Tomim Malým.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Keď som začínal ako mladý bubeník, ktorý vsával všetko čo sa dalo, chcel som sa hudbou živiť. Avšak veľmi rýchlo som padol na ústa a zistil, že hudba ,ktorá má baví hrať sa u nás nedá predávať. O platené cover bandy som nikdy nemal záujem. Hrajem a tvorím hlavne pre zábavu a keď moje nápady niekoho zaujmú a má chuť si ich vypočuť a ohodnotiť, tak ma to len poteší.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Keď sme začínali hrať so skupinou Scaramanga, prvé skladby-covery čo sme sa naučili boli od skupiny Karma to Burn. Náš posledný koncert ako skupina Scaramanga bol so skupinou Karma to Burn. Beriem to ako poetické zakončenie.


 

Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Aj keď ma vo svojo šuflíku nejaké rozrobené skladby a nápady, tvorbe hudby chcem dať na určitý čas pokoj. Keď sa mi však podarí a zoženiem ľudí s chuťou a s chcením, rád by som zhmotnil svoje industriálne projekty do živého koncertu. Na teraz sa chcem venovať grafickej a videohernej tvorbe.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Nie.


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

Hnev a zlo a ich následné uvoľnenie z tela.


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

Kedže som bubeník, viac času investujem do rytmiky a melodika je pre mňa odsunutá na druhú koľaj. Snažím sa byť hlavne tou rytmikou unikátny, a aj keď to nie je možno pre poslucháčov ničím originálne, z veľkej časti som dosiahol to čo som chcel. Zvuk a nápady spomináných kapiel boli základom toho, čo som chcel dosiahnuť vo svojich industrial projektoch. Ale neskôr som zistil, že čím som sa viac od nich oddialil, tým som bol viac spokojnejší.  


Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

80s pop a alternatíva a grunge éra z 90s.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

Páči sa mi, keď sa mladé kapely neboja okrajových žánrov a skúšajú v nich tvoriť bez ohľadu na to či zarobia alebo nie. Neznášam pseudo-umelcov, ktorý sa snažia predať a vydať každú hlúposť, ktorá ich napadne pri rannej potrebe a strávili pri jej tvorbe sotva jednu minútu.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Okrem samozrejmých kriminálnych činov, veľké skoky v žánroch. Napr. ako skupina Gladiator. Začala hrať groove metal ako Sepultura a v súčasnosti s 50-tkou na krku sa snažia predať svoj nudný popík 16-ročným dievčatám.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Z nejakého dôvodu sa mi páči zvuk 80s slovenských kapiel na vinyloch. Asi to bude analógovým zvukom. Keď mám ísť do súčasnosti, tak si veľmi vážim prácu a zvuk Lukáša Kreheľa (Pussy Busters), s ktorým som hrával v kapele Scaramanga a ktorý nám vtedy sám nahral a namixoval celý album. Nemám svoj obľúbený obal albumu SK kapiel, ale vážim si každy, ktorý bol tvorený ručne ako kreslený alebo maľovaný rukou a následne prenesený do digitálu. Nemám veľký prehľad o slovenských videoklipoch, kedže súčasnú SK scénu až tak nesledujem. Ale to isté platí ako pri obaloch albumov. Rád sa však pousmejem na starších videoklipoch kapely Horkýže Slíže.  


 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Hudobný album: V rámci industriálu to budú prvé tri albumy od Pitchshifter, moja osobná srdcovka je kapela Genesis a jej album Duke.
Kniha : Stephen King ako Richard Bachmann  - Long Walk
Film: Back to the Future Trilogy a Escape from New York.
Seriál: Friends a IT Crowd ma nikdy nesklamali.
Počítačová hra: Séria Resident evil
Pivo: jednoznačne chladené.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Fajné koncerty mojich obľúbených kapiel v Collosseu v Košiciach.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Neviem či ste s nimi už nerobili rozhovory, ale rozhovory s Tomim Malým a Radovanom Prasiakom o ich hudobných projektoch by určite stály za povšimnutie.


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

,,For all humanity I make one wish, let the people die all fast.,, :)

============================================================

Linky:

https://www.youtube.com/@vladobuster3281/featured

https://vladobuster.bandcamp.com/

No comments:

Post a Comment