#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, December 6, 2021

#125 Bahratal. Black metal z Prahy. Odpovedajú Plenitel, Achnaton Válka, Pranýř, Sexekutor a Kobra.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Plenitel: Jsem Plenitel, v Bahratal zpívám. Zajímá mě spousta věcí, v těchto dnech jsem bohužel zaujatý zejména prací, marností lidského snažení a pomíjivostí existence.

AV: Achnaton Válka, toho času doma s nemocnou rodinou - všichni covid, já jsem zatim negativní, takže dělám ošetřovatele a kuchaře. Zrovna teď poslouchám první mixy nové nahrávky Vole, která vyjde příští rok na splitu s Brněnským pochodem smrti. Po čtyřech letech jsem na pracáku, takže sjížídím kvanta muziky, rozhovory a dokumenty s kapelama, co mě zajímaj. Včera byl Darkthrone day, takže jsem objevil poklad jménem Soulside Journey (r. 1991), dobrý den, zmrdi.

Pranýř: Tady Pranýř, momentálně si znova a znova hrnu do hlavy novou desku Antichrist Siege Machine a netěším se na vyjebaný pondělí a další pracovní tejden.

S: Sexekutor. Po poslednim vydatnym vikendu jsem dostal info ze jsem byl v kontaktu z pozitivne nakazenym. Tak jsem sebral domu vsechny nastroje co mam a pripravil se na to, ze 14 dni budu drtit nahravku death metaloveho demace doma. Ve finale jsem negativni, takze mam dobru vymluvu proc to nemusim delat, haha. Ale ted' uz to zacina byt otazkou casu kdy nekdo z nas skonci v karantene. Asi s tou vymluvou moc dlouho nevydrzim.

Kobra: Zdar, já sem Kobra a v Bahratal hraju na kytaru. V těchto dnech se snažím ze všeho neposrat a mít alepoň trochu čistou hlavu a střízlivej pohled na věci, který se dějou.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Plenitel: Voice Inside, !úl.., Kilgore Trout, Lakmé, Dakhma, Osawatomie, Remek, Marnost, Lament. Aktuálně vedle Bahratal jsem ještě ve V0nt, nikde jsem na nic nehrál.

AV: Aktuálně kytara v Bahratal, Vole a Tábor. Minulost je předlouhá, srát na to.

Pranýř: Bicí v Bahratal a Plešatý zpěvačce.

S: Momentalne aktivni mam jen Bahratal. Kdysi davno jeste byl takovy zajimavy projekt jako Hrobokop, kterym prosla cela strunova sekce Bahratalu, kde jsem hral na kytaru. Jelikoz stupen nihilismusu nedal ani ja, ani AV, ani Kobra, tak bylo receno ze je to prose zaklety a nejde to. Jsou jeste 2 projekty ktere tezkym usilim se snazim derigovat, ale uvidime jestli to nekdy uvidi svet.

Kobra: Po tom, co se sestava Bahratalu změnila a odešel Krvák s Bucharem, jsem se octnul sám s Pranýřem a začali jsme jamovat bicí/kytara a kytara už mi zůstala, dříve jsem hrál na basu. Krom Bahratalu hraju na kytaru ve Sněti, na basu v Lezok a v Dingu střídám akustickou/elektrickou kytaru a basu. Začínal jsem v punkový kapele Láska a přátelství, kde jsem hrál na kytaru



 

Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

AV: Pedály - TurboRat, BigMuff, Boss DD-6, Boss TU3, Kytara Greco SS65 Black. Zesák Orange CR120H, bedna Marshal 4 x 12 1960. Pro mě je zajímavý, že po 21 letech hraní v kapelách mám vůbec ňákej vlastní gear.

S: Jelikoz jsem vzdycky hral na kytaru a v Bahratalu iniciativne vybral hrat na basu tak zatim sockuju cizi veci. Nastesti mam docela dobrej backline ktery me pujcujou konciny. Drzim se minimumu, za TDW a Punx Treffen mi se osvedsilo ze cim min toho mam, tim mensi sance ze neco se posere. Konzerty jsou intenzivni, publikum dela bordel uz na zvukovce. Zatim mam vyzkousenu mecem a ohnem kombinace. Mam stary japonsky Fender Precision, ktery jsem koupil v rusku od borce co hral v kapele Crownear, ktery hraly predkapelou Cannibal Corpse na Monsters Of Rock. Rikal jsem si ze toho uz se nikdy nezbavim, ale ted koukam na B.C. Rich Mockingbird. Mame radi s Kobrou metalacke kytary se zvlastima tvary, a je to trochu i dan' tradice. Kobra driv hral na basu, mel Mockingbirda ktery padnul na Fluffu '19 a byl jsem toho svedkem. Nicmene, zbytek je Gallien Krueger RB1001 a EBS 4x10 bedna. Je to nesmrtelny transistorovy zesilovac ktery ma spoustu moznosti nastaveni zvuku. Pedaly mam jednoduche, Boss TU-2, TC Electronic Dark Matter a TC Electronic Spectra Comp.   

Plenitel: Já mám palcát. Palcátem můžu někomu rozbít hlavu.

Pranýř: Fakt to mám vypisovat? Bubenickej gear nikoho nezajimá tyvole.

Kobra: Standardně používám zesilovač Peavey 5150 II jak do Sněti, tak do Bahratalu. Ve Sněti valím s fuzzem a v Bahratal s tube screamerem. Stran kytar, tak  používám B. C. Rich Iron birdy – do Bahratal mam černej, do Sněti červenej.
Pak mám B. C. Rich mocking bird, epiphone Les Paul jako záložní kytary. Doma pak mám ještě mexickýho Fendera Jaguar. Z baskytar mám červený Gibson Flying V a kopii Rickenbackera. Míval jsem B. C. Rich Mockingbird basu, ale ta bohužel zůstala zlomená vejpůl po křestu naší desky na Fluffu.
Obecně jsem fanda B. C. Rich nástrojů, jdu především po designu a ten mi naprosto vyhovuje, jsou to nejextrémnější tvary na světě, ultimátní metal a je mi jedno, že je to vyrobený z překližky.



 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ?

AV: Typíčo, to sou otázky jak z minulýho století, si děláš prdel, ne?  

Plenitel: Subjektivní.

Pranýř: Tuhle otázku nechám koňovi, ten má větší hlavu.

S: Je to jenom lidsky konstrukt, da se o tom bavit z obou stran. Vnimani umeni je vec subjektivni, umeni jak takove muze byt cokoliv. Zalezi na tobe, ci vnimas zednika jako umelce nebo blby kseft.

Kobra: Myslím, že je umění subjektivní, ikdyž existují nějaký všeobecný měřítka, dalo by se říct i vkus, ale i tak to vždy vychází z tvýho subjektivního pohledu na danou věc a tvůj zájem danou věc pochopit.


Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

AV: Musíš to hovno víc rozechcat.

Kobra: Koncept tý věci.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Plenitel: Nemyslím si, že je možné si vybírat témata. Témata si vybírají mě. Píši zejména o úzkosti, nenávisti, totalitě a náboženství. Zajímá mě stalinismus, nacismus a obecně život v totalitě, přizpůsobení se a konformismus. Někdy kolem roku 2005 jsem chtěl napsat text o ježdění na kole, tomu by asi bylo lepší se příště vyhnout.

S: Absolutne ne. Umeni musi vyvolat emoce, na tematu nezalezi. Umeni musi byt reflexi, muze to byt i kontraverzni. Umeni nemusi byt hezky, nemusi byt cernobile a nemusi mit zadne moralni hranice.

AV: Současnému umění chybí hlavně hořící hranice, o tom něco věděli Dominikáni.



 

Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Plenitel: Hodně z věcí, které mám rád, je pro většinu lidí asi daleko za hranou přijatelnosti, ale nevadí mi to. Mluvím o zájmu o hudbu a koncept, ne o sympatii nebo podpoře myšlenky nebo lidí, kteří za tím stojí. Styl hudby, který většinou poslouchám je postavený na nenávisti a násilí, dá se očekávat, že velká část scény budou lidsky totální dementi.

AV: Jediným kritériem je to, jestli je daná věc kvalitní, nebo jestli je to sračka.

Pranýř: Poslední dobou zjišťuju, že existuje fakt málo věcí, který jsou pro mě „za hranou“.

S: Kdyz me bylo 17, mel jsem stazeny film "Exit Through the Gift Shop". Osobni doporuceni. Skvely dokument. Ani nebudu to nejak spoilovat. Driv jsem myslel ze je umelec, ale je UMELEC! Proste takovy ten clovek co ma unikatni pohled na svet, abstrakti mysleni a tak. Ale vlastne staci jen o tom predsvecit lidi, ze jses umelec. Koncept "umelec" jako takovy je dost subjektivni vec. Beru kazdeho jako umelce, i kdyz jemu se dari ojebavat lide. Je to taky svym zpusobem umeni.

Kobra: Mám problém s NS věcma, vadí mi když jsou ty lidi politicky aktivní, je to celý houpý a nejhorší na tom je, že mám pocit, že tím ty lidi můžou ovlivnit další debílky, který týdle snůšce hoven uvěřej.
Sere mě, že každej třetí blackovej band je v tom nějak namočenej... nejenom blackovej. Dřív sem to až tak nebral, pořád je pro mě na prvním místě muzika, ale vždycky, když se pak dočtu, co je to za lidi, tak mě to zklame a nasere...
Ale Plenitel to má jinak, jeho zajímají osudy, zajímá ho proč a co ty lidi k tomu vede, studuje to a není blbej, aby se tím nechal ovlivnit a to respektuju, ikdyž toho mám někdy plnou prdel.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

S: v Bahratalu zatim se nejvic osvedsila prvotni nasranorst. Funguje to jako hodinky. Asi hodinky taky nedko vymyslel kdyz byl nasranej, ze nevi kolik je hodin.

Plenitel: V bídě všednosti, v knihách a hudbě.

AV: V prdeli, tam jsem nejčastěji.

Pranýř: V potřebě vybít se ze všech věcí, co mě serou v běžným životě.

Kobra: Jsem hudební fanoušek, jsem metalovej fanoušek, chci aby mě hudba, co hraju bavila a užil bych si jí já sám, kdybych byl na našem koncertě. Tím chci říct, že mě to naplňuje, baví a pořád mám motivaci to dělat dál.
Inspirace jsou různý, je to dost daný tím, co zrovna prožívám.
Pak jsou to knihy, filmy, výtvarný umění, vlastní sny atd.



 

Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Plenitel: Kladivo intolerance, protože rozdrtí křivé prsty pozérů.

AV: Nejradši mám Kladivo intolerance, protože jsme ho eště nenahráli. Těšim se na to jak bílá svině.

S: Posledni desku povazuji za velice povedeny material. Je to nekompromisni, jak argumentace pesti. Vlastne nejsme nejake avangardisti-prukopnici, ale kdyz Bathory se strida Black Sabbathem tak to evokuje uplnou caveman chut nicit a palit. Me to prijde absolutnim smysmlem metalu.

Kobra: Celkově mě baví naše nový songy, ze starý sestavy a desky nehrajeme už nic. Teď máme s Achnatonem různý zdvojený melodie a ta kytara mě baví víc než basa, ikdyž možná nese trochu víc odpovědnosti. Mám rád Vargovinu, kvůli začáteční melodii a ultimátním bangeru vprostřed.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Plenitel: „bába ví, že jsi v píči“

AV: Plenitel píše dobrý hlody, je to maskovanej pacient, kterej radí jinejm pacientům, jak zlepšit svůj bezcenný život. Nový lyrics Bahratal, alespoň co jsem slyšel, jsou víc agro, což je dobře. Mohly by bejt eště víc oi, to by bylo eště víc dobře. Ze starých fláků mám rád V rašelině: "Licencovaný produkty / tolerovaný klony / mentalita slouhů / ať se mládí vydovádí / dokud je čas se bavit / Co peklo schvátí / Nenavrátí."

S: Привет, меня зовут Зюзана.

Kobra: Mám rád všechny Plenitelovy texty, který můžou bejt až sociálně kritický, reflektují dnešní dobu a když se navracej k historii, tak do Ruska, do komunistickej čistek a různejch podivnejch příběhů viz. Baba Vanga.
Myslím, že se textama odlišujeme od tradičního black metalovýho klišé, čertů apodobně. Ikdyž to mám taky rád, evokuje to ve mě klasickej teenage přístup k věci a hovaďáctví, který mam na metalu a punku tak moc rád.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Plenitel: Žádné ambice jsem dříve neměl, teď už nějaké mám. Dnes mi záleží na tom, co dělám, chci tomu dát tu nejautentičtější kvalitu, jaké jsem schopen. Moje ambice je dělat to pořádně v exklusivní společnosti legionu ubožáků.

AV: Na začátku jsem chtěl dělat bordel s kámošema ze základky. Teď chci dělat bordel s vysoce kvalitníma zmrdama, s nimiž tvoříme něco jako rozšířenou rodinu.

Pranýř: Ze začátku žádný ambice nebyly a teď taky vlastně moc ne. Pro mě je to o tom dělat totální heavy humus a trávit čas s magorama, co mají podobný smýšlení. Koncerty, desky a podobně, to je k tomu jen takovej bonus.

S: Kdy bych ted' potkal 13 leteho sebe ktery jen zacal jezdit na skejtu a rekl by mu ze takhle bude vypadat za 15 let, tak uprime si myslim ze by neselhal svym predstavam. Ale radsi by mu to prkno zlomil a rek at' jde do kozervatore, haha

Kobra: Vždycky jsem chtěl hrát, bejt na pódiu a zažívat legraci, to byly moje ambice a to se vlastně nezměnilo. Hlavní je si k tomu vybrat správný lidi, který tě neserou a nemáš pocit, že jde tvoje energie do prdele, je to jak píše Achnaton, jsme taková rozšířená napůl nefunkční rodina haha.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Plenitel: Všechno, co se stalo.

AV: TRIUMPH DES FUCKIN WILLENS 2021. Epic.

Pranýř: Souhlas s Achnatonem, to byl hodně kvalitní mayhem.

S: Asi ten skateboarding. Otevrelo me to svet subkultury kterou vsichni nenavidi, zaroven skatevidea mely nejlepsi OST, visualy a styl. Dalo me to vlastne nejvetsi skolu zivota, rvacky s nackama, sileny party v bytech pronajatych na cizi doklady, holky, hlast, drogy, zlomene vsechno mozny aj srdce. Bylo to super, pure punk.

Kobra: No todle všechno! Že to mám možnost dělat a mám na to pořád energii. Plním si tím všechny sny. Velmi důležitý je pro mě i to, že s muzikou můžu spojovat svojí profesi grafika a realizovat návrhy triček, obaly desek a kdejaký píčoviny, který mě na tom taky strašně baví.
Konkrétní momenty jsou, ano jak psali kluci, turné Triumph des willens, to považuju za něco naprosto unikátního. Pak určitě úspěch Sněti a zkušenost s country kapelou Dingo, která mi dala trochu jinej pohled na muziku mimo metal a punk.



 

Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Plenitel: Těch zážitků je hodně, rád vzpomínám na druhý Triumf vůle, kdy jsem upadl do ohně. Hezkých chvil jsem v životě zažil mnoho.

AV: V roce 2018 mi Kropenka nachcal do huby před jednou holkou.  

Pranýř: Nahánění se s fízlama po celejch sudetech na druhým Triumfu vůle. Chrchlání krve po 4 dnech heavy kouření a chlastání myslivce na letošním Triumfu.

S: Triumph Des Willens 2021. 4 dny nejlepsich zazitku, skvelych konzertu a nejlepsich lidi pohromade.

Kobra: jednou sem sral a měl sem pocit, že mi hovno jede na ptáka, tak sem ho rychle vyndal a nachcal sem si do bot.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Plenitel: S Bahratal chceme nahrát novou desku jménem Kladivo intolerance, osobně chci dokončit další číslo zinu, který dělám. Mám i další hudební plány se existujícími i neexistujícími projekty, chci se věnovat zejména skinheadství.

AV: Zvýšit kytarové skills, zalátat díry ve vzdělání důkladnou zimní študýrkou, bylo by dobrý taky obměnit gear, pedály, trochu potunit zvuk, ale to je všechno u píči. Co je nejdůležitější: rok 2022 si přeju pořádný tour, nový desky Bahratal, Tábor i Vole. Osobně se nemůžu dočkat na Triumph des Willens 2022.  

Pranýř: Zlepšovat se na bicí, co se rychlosti sypaček týče. Těším se na nahrávání desky.

S: Nahrat desku Bahratal. Dat do hromady sve projekty, zacnu zas fotit asi.

Kobra: Jak píšou kluci – nahrát novou desku Bahratal a vymyslet k ní skvělej obal. Příští rok složíme novou desku Sněti a doufám, že konečně jednou něco doděláme s Lezok.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

AV: Jsem součástí Hluch Crew - promotérskej kolektiv, kterej sem tam udělá nějakej punk gig. Osobně navštěvuju koncerty v Praze, když mě něco zajímá, jinak to moc nestíhám.

Plenitel: Jsem součástí scény, nevím, jestli to jde bez toho. Pro mě v tuhle chvíli není nutné hledat nějakou škatulku, osobně mi aktuálně asi nejvíce vyhovuje označení DIY nebo třeba underground, stylově jsem rozkročený mezi black metalem, punkem a noise/power electronics, industriálem.

Pranýř: Hele asi jo. Asi nedokážu říct, která to přesně je, ale je třeba fajn přijít na koncert na sedmičku, vidět známý ksichty, mít natočený pivo od supr lidí za barem a cejtit se tam jak doma.

S: Byl jsem narozen 4000+km odsud'. Neni to uplne easy zapadnout do mistni sceny, co si budem. Ale sedet doma na prdeli je to nejhorsi, takze jsem chodil na akce ktere delali kluci z Kreas a Hluch crew. Pomalu jsme se nejak seznamili, pak uz jsem pritah i par kapel z homelandu.

Kobra: Já sem už pár let součástí Kreas promoting assholes. Děláme undergroundový koncerty metalovejm kapelám, což nám částečně otevřelo dveře do světa. Pak se podílím na dvou festivalech – Eternal noise misery a nový Tones of decay, takovej derivát Killtown death festu.
Jak píše Plenitel, taky bych to neškatulkoval, všichni jsme kamarádi a přihřejváme si polívčičky. Mám rád akce, co dělaj Hluch, vřele doporučuju například Dragon H fest, nebo Punxtreffen, ale klidně zajdu i na koncert, co dělají Obscure.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Plenitel: SK UG scénu moc neznám, respektive, znám jen malou část. Sám jsem se v tomhle kontextu začal vyskytovat někdy od poloviny 90.let, do scény jsem pronikl o trochu později, což bylo způsobené hlavně tím, že pocházím z maloměsta, kde žádná scéna neexistovala. Za dobu, kdy se ve scéně pohybuji jsem zažil relativně dost věcí, od radikálního škatulkování až po současné pronikání a lehké stírání hranic u projektů, které můžou mít společné průsečíky. Mám rád akce Hluch crew nebo Stoned to Death records, kde se nerespektují stylové kategorie a zdánlivě neslučitelné projekty fungují společně. Ortodoxní styl mi v důsledku přijde čím dál trapnější.

AV: O tom vole nic nevim.

Pranýř: O slovenský scéně vim hovno v roce 2021, natož v 90. letech.

S: Я нихуя не знаю что у вас тут происходило в 90ых. Mamka a ja v 1990 sdrhavali na Ukrainu od mafianu z Cheljabinska, takze byli jine starosti.



 

V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Plenitel: V 90. letech byla scéna tolerantnější k tomu, když hraješ totální sračku. Dnes je laťka nastavená výš a je to dobře, nikdo nechce poslouchat sračky jen proto, že jsou to tvoji kámoši, nebo není nic lepšího. Výhodou a prokletím dnešní doby je jednoznačně internet. Díky tomu člověk může být v kontaktu s lidmi, ke kterým by se jinak nedostal, na druhou stranu to spoustě frustrátů dává pocit výjimečnosti založený na falešné sebeprezentaci.

AV: Nevim. Já v devadesátkách lítal furt po venku, nosil bombra, poslouchal jsem Orlíky, Metallicu a Black Sabbath, hrál jsem fanaticky hokej, a nic jinýho mě nezajímalo. Teď je to de facto stejný.

Pranýř: Možná byla dřív výhoda v ne úplně definovanejch hranicích žánrů. Dneska zkusíš zahrát něco trochu mimo vyznačený mantinely a hned se na tebe snese hněv všech moudroprdů světa.

S: Byl to cas prukopnictvi, extremniho pohledu na veci. My jsme uz decka v cistem piskovisti. Asi uz nekoho nezajma paleni kostelu v dnesni dobe. Mame vyhodu v pristupnosti informace, delame ironie nad ironii a uzivame posledni chivili pred valkou za vodu.

Kobra: Jak píše Sexekutor, byl to čas průkopnictví a především pro kapely z Čech a Slovenska to znamenalo otevřený do světa, mít najednou ke všemu přístup atd. To si asi nedovedeme my, resp. já, kterej se narodil po revoluci ani představit. Teď můžeme hrát kdekoliv a poslouchat cokoli. Proto taky hrajeme na hřbitovech a opuštenejch kostelech odkud nás vyhazujou policajti.
Samozřejme z celosvětovýho měřítka je konec 80tek a začátek 90tek doba, kdy vznikly nejlepší alba a pilíře stylů. Formoval se death metal a black metal, ale to tady nemusím rozebírat.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

AV: Pravěk: Davová psychóza, Lord Alex, Slobodná Európa. Na živo se mi letos vela pačil Pakostěn, Otras, Beton a Goatcraft.

Plenitel: Ze SK scény mám rád aktuální black punkovou vlnu – Otras, Batlick, Teufelsmauer. Baví mě i některé diy punkové kapely, například Absolutní nula je super. V minulosti jsem byl v kontaktu zejména s DIY punk kapelami, což je vlastně pořád stejné, jen mě víc baví, když ty kapely hrají hudbu nasáklou hnusem a nenávistí.

Pranýř: Mravcolev, Pakosteň i předchozí Hydrauliter, Otras. Goatcraft na křtu Sněti taky skvělý.

S: Mam v tom uplnou diru. Mam hodne naposlouchano Yugoslavkseho goth rocku a nejake jazzove veci ktere me brutalne bavi. Moderni scenu mam rad, vidim ti xichty casto. Otras jsou uplne vyborny primitive Black Metal. Total Caveman Holocaust. Beton jsem videl nazivo minuly vikend a byl jsem z toho nadseny, jsou to skvele borci co tomu totalne davaji vsechno.

Kobra: Mám rád, co dělá Demolator – Goatcraft, Radiation, Demolizer. Zmíním Vránův label Atomic vision, kde vydává nejenom starý klasiky, jako třeba demáče Amon, který jsem nedávno koupil. Pak určitě zmíním Beton, Otras a začátky Dehydrated, Malokarpatan a ač to není uplně UG, tak mám strašně rád Slobodnů Europu, tomu jsem uplně propadnul a poslouchám to už půl roku takřka každej den. No určitě jsem na něco stejně zapomněl.



 

Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Plenitel: Pro mě je to určitě způsob, jakým přistupují ke své tvorbě. Většinou nemám rád ambiciózní projekty, cením, když někdo dělá věci pro samotnou tvorbu, ne pro potenciální úspěch, to mi smrdí vlezlým ubožáctvím.

AV: Všechny tydlec zmrdy spojuje potřeba něco tvořit. Co všechno je rozděluje, to nelze vyjmenovat.

S: Myslenka, ze jednou v tom budou prachy

Kobra: Tak je to potřeba tvořit, jak psal Achnaton, nějaký fanouškovství, který ty lidi sdílej a taky, což je dost důležitý je to přátelství. Co je rozděluje jsou názory.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Plenitel: Vidláctví.

Pranýř: Přehnaný tlačení svý posraný kapely.

S: Pohodicka. Mistni pohodicka, ze staci to tak jak to je. Zahrajes pro svuj rybnicek, kamosi ti poplacaji po ramene ze jsi skvely a to uz staci. Mistni crowd, ktery to bere jako vec samozrejmnou ze se to cely deje. Ale uprime, mam pocit ze ted' je ta nejlepsi chvile co mistni scena zaziva, mame spousty schopnych lidi na svem miste. Je to naprosto skvely a cisty, cen'te to prosim.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Plenitel: Zvukově nemám preference, záleží na stylu. Z těch aktuálních namátkou: líbí se mi zvuk singlu Otras, baví mě zvuk desky Zmyrna, zvuk s velkým Z mají Vole, super je třeba sound kazet noise projektů Morbus, Talk=Trouble nebo věci, co dělá NBDY (obzvláště ta aktuální klidnější poloha).
Vizuálně mám rád věci od Mitury, Dědy a Myšinky a samozřejmě od Seeruse.
Klip jsem viděl jen od skupiny Sněť, ten se mi líbil. Mám rád i Hřbitov od Root a staré cz metalové klipy obecně.

AV:  LP "Sněť - Mokvání v okovech" je highclass ve všech ohledech, Eternal Hails. Ke studiu: obecně se mi dobře pracovalo s Amákem v Golden Hive Studio, jinejch studiovejch zkušeností moc nemám.  

Pranýř: Zvukově mě hodně bavila kazeta Oči vlka. Jinak co se týče vizuálních věci, tak souhlas s Plenitelem.

S: Deverova chyba je pro me asi jednou z top kapel co se tady vypukla, co se tyce originality. Mam moc Snet' za retro  video, Tomasovi vyrazy jsou instant mood na cely den. SABOT za skvely videoklip z flashbakcem z Petrohradu. Konciny za neljepsi album cover, logo a koncept. Vole za nejlepsi vsechno, je to top kapela subjektivne.

Kobra: Mám rád starý věci, starý pořádky a starý designy. Mám rád starou metalovu estetiku, starý klipy, starý kytary a prašivej zvuk. Zároveň, ale dokážu ocenit i fresh design a zvuk současnejch především punkovejch kapel. Jmenovitě mě baví, co dělá Štěpán Adámek, Tomáš Mitura, Seeruus, Lucie Lučasnká, David Dolenský, Štěpán Brož, Jan Uličný, Jan Kostohryz, Filip Krauz apod.
Zvukově nevím, moc studií jsem nevyzkoušel. Naposledy jsme nahrávali u Amáka a bylo to super, uplně jinej postup a přístup i tím, že sme nahrávali základ dohromady a tím pádem jsme nemohli moc švindlovat. Jinak Dödsmord Studio v Eternii a Lukáš Polák / dříve Krvák, kterej nám nahrával singly s Bahratal.



 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Plenitel: To je pro mě těžká otázka. Aktuálně čtu knihu Luciferův trůn, to je legrace. V poslední době čtu hodně filozofických knih, zajímá mě pojetí tradice a její vnímání v postmoderním světě. Další témata, která mě hluboce oslovují jsou totalita a pohanství.

Z hudby je to možná ještě těžší, věci, které se mě nějak dotýkají reflektuji v zinu Kolyma Tales, mám i facebook, kam píšu krátké recenze na novinky, pokud tě to zajímá, není těžko to najít.
V playlistu posledních dnů jsou dema Goatskin, split kazeta Helm / Andutsyn, kazeta Kasturn, nová kazeta Pure, obě nahrávky Blutschwur, desky Maestro Croque Mort, Ildjarn, včera jsem si pouštěl Deathcrush od Mayhem, dnes jsem poslouchal Lamp of Murmuur, Current 93, Kreyson a Violent Way.
Existuje pár nahrávek, ke kterým se vracím celoživotně, pořád nějaké přibývají. Namátkou: RootZjevení, KreysonAnděl na útěku, Born AgainstNine Patriotic Hymns, IntegrityHumanity is The Devil, MayhemDeathcrush, BurzumFilosofem, Bone AwlThe Lowest Road, BlasphemyFallen Angel

V posledních letech mi většinu tetování tvoří Obří kat a tak to pravděpodobně bude i nadále.

Co se týče piva, je potřeba zejména říci, že pivo je dobré. Z mainstreamu preferuji Radegast, pro jeho hořkost a pohanské konotace, z undergroundu, alias craft beer, mám rád IPA produkci z pivovarů Sibeeria, Nozib nebo třeba Matuška, skvělá je tripple IPA One Last Beer z Břevnovského pivovaru, to najíždí už po třetince.

Z filmů a seriálů mohu mluvit jen o 30 případech majora Zemana, Malém pitavalu z velkého města či tvorbě Otakara Vávry. To mám velmi rád.

AV: Tak já jsem tady hlavně přes ten chlast, takže: krom komerčních chcanek typu Plzeň nebo Radegast 12° mohu doporučit jedině Chříčské pivo - Pazdrát 11° nebo Vzkříšení 13°. Rovněž doporučuju návštěvu pivovaru, velice vkusně a minimalisticky zrekonstruovaná ruina, kde parta vaří to nejlepší pivo v ČR.
Muzika: během toho, co píšu tendle rozhovor, sjíždím diskografii Hexenbrett, slušnej highschool crush. Seriál: s manželkou teď sjíždíme Lajnu 3, to se prej hodně líbí i Slovákům. Kniha no. 1 forever: Lidská tragikomedie od Klímy. Na kérku doporučuju navštívit sluj Obřího kata, strupařina.

Pranýř: Protože trávím většinu času v práci před monitorem, tak je moje chuť něco číst většinou dost nízká. Každopádně jsem si teď po shlédnutí Duny v kině objednal všechny knihy, tak se celkem těším až si to zase přečtu. Jinak mám dost rád Lovecrafta a nedávno jsem četl Inferno od A. Strindberga.

Co se hudby týče, tak skoro fanaticky poslouchám war metal a podobný humusy. Poslední dobou hodně jedu, jak jsem už psal, nový Antichrist Siege Machine, cokoliv od Black Witchery, Ruin Lust – obě desky úplně skvělý, miluju Hatred for Mankind od Dragged into Sunlight, všechno od Profanatica, nebo prasečiny typu Infernal Coil. Z trochu punkovějších vod mě hodně baví Nyredolk. Když nevím co, tak sáhnu po osvědčený klasice jako je Leviathan.

V pivu jsem poslední dobou hodně zbalíkovatěl, speciály mi většinou neurobí dobře a ty kocoviny zas tak moc nemusím. Takže Radegast, Unětice a podobný osvědčený klasiky.

Ze seriálů mě za poslední dobu nejvíc chytlo totální psycho vidláctví v Trailer Park Boys.

S: Doporucuju zivak Morbital - Solar Ritual. Nadlidsky vykon bubenika, kytarove sola ktery zni jak rev cloveka hozeneho do pekla rovnou, zpev propasti do ktery chudak byl hozeny, absolutni basovy bagr.

Kniha? No, Capaev a Prazdnota, Viktor Pelevin. Psychodelic Revolutionary Mayem.

Film? Ex Drummer. Kdyz chcete vedet co byl vlastne ten Hrobokop.

Serial? Babica vs. Sapik, to mame radi.

Tetovaci studio? To jeste existuje? Nejlepsi je obyvak Tomase Mitury a Davida Dolanskeho. U Serhija Dakiva taky se dejou parady obcas.

Kobra: Hodně mě teď baví punk a post věci, konkrétně Greet death, Chain whip, Sweeping promises, Electric Chair, Warthog, ale i třeba Gulch a nová deska Vole a Kurvy češi. Je to pro mě v tý záplavě metalu strašně fresh.
Jinak se snažim najíždět novej death metal – doporučím třeba nový album death doomovejch Worm, nebo Sovereign to je ultra prasárna.
Teď čtu Námořní deníky Jamese Cooka, na seriály ani filmy moc nekoukám. S jednou mojí milovanou osobou se snažíme dokoukat jeden film už asi na pětkrát, ale zatím se to nepovedlo.
Na počítačový hry nemám čas,  ale vyrost sem na tom docela dost. Jsem velkej fanda Diabla II. Pak mám rád Dooma a Quakea kvůli svejm metalovej vizuálům. Líbí se mi, že Trey Azagoth byl, nebo je velkej fanda počítačovejch her a skládal dungeon synthový skladby, který jsou na albech Morbid Angel.
Pivo Radegast 12 a nechodím do tetovacích studií, tetují mě kamarádi – Tomáš Mitura, David Dolenský, Kuba Hrdla a když mám možnost, vždy si rád nechám něco od Areka, nebo Careless Lina. Pak třeba Bronislava Orlická – Ahoj Tattoo, nebo Jen sen Tattoo



 

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Plenitel: Už několik let se těším na Never Surrender fest v Berlíně, snad už konečně covid umožní, aby proběhl.

Pranýř: Never Surrender fest taky, někde se mi doma válej už pár let (tyvole fakt už se to tak může napsat) lístky.

S: Dragon H fest vol.1. Protoze po tom co jsem poslal stagedive z pod stropu byl jsem zvan do Bahratalu. V zahranici byl super koncert Eyehategod, byl jsem v berline 3 dny bez spanku, bytu a penez. Ani nebylo na drogy. Nevim jak jsem to dal.

Kobra: Punxtreffen, Dragon H fest, Thrash nightmare a celkově akce v Písku mám hodně rád, protože je to true, tak jako koncert Deathhammer, který tam hráli.
Pak mám rád akce v Kapu v Linzi. Chtěl bych se někdy podívat na Keep it True a příští rok se poprvé podívám jako interpret na Chaos Descends.


Vinyl alebo CD ?

Plenitel: Vinyl a kazety.

Pranýř: Vinyl. Když není vinyl, tak kazeta.

S: Nemam to rad moc. Jelikoz jsem furt stehoval tak uz mam zvyk redukovat mnozstvi veci co vlastnim. Ale ted' mam paradniho stareho Mercedesa s CD prehravacem, takze spis CD.

Kobra. Vinyl



 

Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Plenitel: Namátkou Pakosteň, Oči vlka, Morbus, NBDY, Sekeromlat

AV: Chtěl bych si přečíst rozhovor s nějakou současnou slovenskou pornoherečkou.

Pranýř: Dal bych si klidně ještě 5 až 10 rozhovorů s Markem Drahotou.

S: s Big Bossem, a co si mysli na to ze hrajeme cover, haha

Kobra: Christopher / Krabathor


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Plenitel: Lágry všem!

AV: Chcípni o kus dál.

Pranýř: Mám v píči, je to tak?

S: Live. Laugh. Love.

Kobra: Co čumíš vole, nohy a dick na stole.

=======================================================================

Linky:

https://bahratal.bandcamp.com/

No comments:

Post a Comment