#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, September 28, 2022

#184 Mörkhimmel // Crust-Thrash Metal // Slávek // 13-09-2022.


 
                                                                (fotky: Facebook kapely)

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Čau, jmenuji se Tomáš Hořák ale většina lidí mi říká Slávek.  Dnes je opravdu horko a v těchto dnech se těším, až budou trochu snesitelnější teploty. Mám rád, když je okolo mě teplota pod 20 stupňů. Nechápu jak se tohle počasí může někomu líbit.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Působil jsem v Mass Genocide Process, Vekslan a pár dalších projektech či hostování, které měly jepičí život.  Momentálně jedu v Mörkhimmel a Plague Patrol.  Nyní ovládám mikrofon. Dříve jsem měl k tomu občas v ruce basu.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Tyhle věci vůbec neřeším. mám pouze mikrofon značky Shure a na zkušebně je nějaké PA.



 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Nevím. nikdy jsem nad tím nepřemýšlel. Jestli to myslíš tak, že kapela, která neumí hrát, může být taky uměním, tak určitě může, pokud si to lidé v té kapele myslí. Co si o tom myslí ostatní je jedno.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Nevím, jestli by mělo mít umění hranice, spíše ne. Hranice by si měl stanovit konzument, který si sám určí co je ještě přijatelné a co už je za hranou pičoviny.  Líbí poslouchej, nelíbí nevěnuj tomu pozornost. Jednoduché.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Dokáži respektovat tvorbu různých hovad s tím že jsou mi strašně odporní. Pokud se mi jejich tvorba, nebo dílo líbí, dokážu se přenést nad to, že samotný tvůrce je idiot. Pokud teda necítím průnik jeho idiocie do jeho tvorby.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Vlastně ani nevím. přichází to tak nějak samo. Občas něco zajímavého přečteš, prožiješ, nebo někde slyšíš a pak už jen na to nezapomenout a vyždímat to.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Je těžké se rozhodnout. Je to, jako by jsi si vybíral, které tvé dítě máš nejraději. Ale když nad tím tak přemýšlím, tak preferuji věci, které ještě nevznikly. Těším se na výsledek našeho nahrávání, které nás čeká začátkem příštího roku.


 

Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Asi: ,,není důležité, jak dlouho žiješ, ale kolik nepřátel popravíš" Ještě jsem ho nikdy nepoužil, a nejspíš teď už ani nepoužiji, ale momentálně se mi líbí nejvíc.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita?

Hudební ambice z mých počátků se mi podařilo překonat. Chtěl jsem hrát živé koncerty a nahrát desku. Koncertů mám za sebou stovky a těch desek ep, splitů, atd. je taky hodně.  


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Když vznikne nová skladba a je fakt dobrá. To mám potom velkou radost. Stalo se to mnohokrát a v poslední době se to děje často.



 

Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie

Život kapely je nudná bolestivá řehole. Nic se neděje a už po cestě na koncert, nebo zkoušku se nejvíc těšíš domů. Tenhle způsob fungování je nejvyšší stupeň dekadence.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Momentálně jsme s Morkhimmel v procesu skládání materiálu na novou desku. Jak už jsem psal někde víš, chystáme se v lednu do studia. Jediný plán na který se teď soustředíme je nahrát novou desku tak, aby nám to urvalo dekl. 

S mojí druhou kapelou Plague Patrol jsme v březnu nahráli materiál na split LP s britskou kapelou Sewer Fiend. Těším se až to vyjde, protože to rve všechny dekly v dosahu.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Necítím.


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešním kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby?

V devadesátkách nebyla tak velká konkurence a byl větší hlad po muzice. Dnešní nesporné výhody jsou internet a lepší dostupnost kvalitních hudebních nástrojů. Možnosti nahrávání jsou taky daleko lepší.



 

Ktoré  SK/CZ UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Měl jsem rád metal, občas něco s punku. Mám rád metal a nějaký rock. Jsem v tom konstantní a omezený.
Jo a nedám dopustit na slovenskou kapelu Maťkovia.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Asi vlastně nic. Možná někdy převaha kvantity nad kvalitou co se týče kapel, ale má to jednoduché řešení. Poslouchej co chceš, a choď na to na co opravdu chceš. Jo a vadí mi meditační hudba ve finské sauně. To prosím opravdu ne.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Chystáme se s Mörkhimmel nahrávat u Amáka v Golden Hive studio. Nikdy jsem tam nebyl, tak jsem na spolupráci s ním zvědavý. Věci na kterých pracoval znějí zajímavě, tak se těším. Artwork mě nenapadá a videoklipy nesleduji.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Mám krátkou paměť. Můžu dát do placu věci, které jsem poslouchal v pár posledních dnech. Některé můžu doporučit, některé trochu míň.

Artificial Brain - Artificial Brain
Mercyful Fate - Melisa
Funeral Leach - Death Meditation
Faust - Tinnitus Innquisition
Mortiferum - Preserved in Torment



 

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Blíží se první ročník TONES OF DECAY, který se odehraje v Pražském Meet Factory. Žánrový festival zaměřený na death metal. Spoustu jmen které patří v současné době ke špici žánru. Je to tak trochu reklama, protože tuhle akci spolupořádám.


Vinyl alebo CD ?

Vinyl do police,  spotify do palice. Dříve jsem zbíral desky, teď už na to kašlu. nemám čas to poslouchat a překáží to. Asi je brzy prodám. Citový vztah k věcem považuji za velkou lidskou slabost.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Maťkovia, prosím.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Co tě nezabije, to tě nezabije. S úctou Slávek

==============================================

Linky:

https://morkhimmel666.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100031468615672




No comments:

Post a Comment