#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, September 5, 2022

#181 Gagarin // Electronica Screamo // Lukáš // 12-08-2022.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Ahoj, jsem Lukáš, posledních cca 13 let Gagarin, tam sem hrál na kytaru, mačkal klávesy, občas i zpíval a psal texty, aspoň většinou. Teď mě asi nejvíc zajímá přležitostný projekt Dinya, kterej děláme na dálku Praha,/já/, Olomouc/Roman/, Bogota/Jumper/, za pár dní máme první koncert tak jsem zvědavej a natěšenej :) Teď zrovna jedu vlakem na zkoušku do Olomouce. Pak mě zajímá nejvíc kdy se dostanu aspoň na pár dnů někam hluboko do lesů, kde bud sám a  sám!!


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Tak jo :)) 1613-kytara,zpěv, GORO- kytara, ANGRY BRIGADE-kytara, RAINCOAT 34- kytara,zpěv, GAGARIN -kytara,klavesy, korg monotron, zpěv, ART//FAGS – basa no a teď DINYA, kytara, trochu zpěv.



 

Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Tak v tomdle jsem trochu hovado, to se omlouvám !! Poslední roky jsem hrál na 40 let starou kytaru Takoma ,kombo jsem měl špatnýho tranďáka od Randall ale kluci v kapele řikali, že nepotřebuju kvalitní lampový aparát, že to nechtěj tahat, nevejde se to do auta a k tý elektronice, že je to prej fuk :) Teď mám o něco lepšího lampovýho Randalla ale začal jsem hrát na basu a z toho jsem fascinovanej, mám zesilovač Warwick velikosti osmdesátkovýho walkmana, nestojí to moc, můžeš to nosit v kabelce a hraje dost dobře!!
 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?
        
Podle mě subjektivní, objektivita jako taková vlastně ani neexistuje, nebo joo?? Hele manuální zručnost není moc důležitá, myslím / nebo jak pro co, no / aby to bylo umění musí to mít nějaký přesah, opravdovost, emoci, něco co jde z hloubky člověka, co ho nutí jít s kůží na trh.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?
        
Nedokážu si představit téma o kterém by umění nemělo mluvit, spíš naopak, čím je téma bolestivější, osobnější, nepříjemný jak osobně tak společensky tim víc by se mělo nacházet v umění a v jakýkoli jiný smysluplný diskusi. Rád bych řek, že hranice neexistují ale tak to asi neni, letmo mě napadá, třeba násilí to je nepřijatelný vždycky!
       

Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?
        
Pokud propaguje jakoukoli formu násilí, všechny ty fóbie vůči lidem atd. Teď vzniká znova otázka na koncertech, co s blbem, kterej je mladej nebo ožralej a má potřebu zvedat pravici/hajlovat nebo jen tak posilat všechny a všechno do prdele, všichni víme, že to neni nácek, že je to forma provokace, nebo prostě jen málo soudnosti a moc chlastu. Ale osobně je to pro mě už za hranou a je trochu smutný, že to po dlouhé době zas začíná být aktuální téma :(
 

 

Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?
        
Pravděpodobně ve frustraci, vzteku, nemohoucnosti a bolesti. Když se cítím štastně a spokojeně jsem možná schopný to dávat dohromady ale né vytvářet.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?
        
Tak to asi nemám žádný konkrétní, možná až si to poslechnu za 100 let tak si řeknu "ty jo, todle je dobrej song" a nebo taky ne :)
 

Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Jak jsem to vypozoroval tak asi u Gagarinu "nepatrim nikam, tam ani sem.." nenapadlo mě, že se tak cítí i někdo jiný ale asi jo. Jinak určitě s Raincoatama 34 "slunce nesvítí a kytky nevoní" :))

       


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Tak to jde o to asi kdy?? Nejdřív jsem chtěl hrát u ohně Wabiho , pak umět metalový sóla :)) atd. Postupně jsem byl vděčný, že jsem schopen hrát 3 akordy na pódiu a neutéct!! Realita je taková, že umím 4 akordy, neutíkám a pokud v nějaký kapele můžu sdílet s ostatníma nějaký opravdový emoce tak jsem šťastnej.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Asi takový moment nemám, nejsilnějši umělecký momenty bývaj v autě cestou na koncert. Nebo vlastně jo, ten pocit kdy stojíš hraješ a najednou to nějak sedne, skoro citíš co se honí hlavou ostatním a jak se cítí a je úplně jedno jestli je to ve zkušebně nebo na akci pro víc lidí!! To je asi to subjektivní umění.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?
        
No asi nic extra, nerad to řikám :( Já po určitém množství alkoholu přestávám komunikovat a chci spát, takže žádný divočárny :) Ptákoviny, že se táhneš přes celý město protože umíráš hlady, konečně najdeš pizzerii, která je otevřená, objednáš si jídlo, usneš, kluci z kapely ti to sežerou a pak tě milostivě probudí aby sis to zaplatil a  že se jde spát, nebo strašně moc chceš po koncertu kopec, kterej budeš moct sjet na skejtu a pak tam ztratíš boty i skejta o důstojnosti ani nemluvim, to jsou vlastně takový skautský legrace, hraju jen ve slušnejch kapelách se slušnejma klukama a holkama!!!
        


 

Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?
        
Jak jsem řikal teď pár koncertů s Dinyou. S ART//FAGS máme kazetu na cestě tak jsem na to dost zvědavej a s Romanem po létě začnem pracovat s různýma kámošema na novém projektu, zatim jediný plán je se neomezovat ničim a hlavně ne  kapelama kde jsme nějak figurovali.
        
 
Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Cítím se být součástí jakési scény v širšim slova smyslu ale vlastně si to možná jen přeju. Momentálně nevidím v Praze nějakou scénu. Je spousty kolektivů, který dělaj skvělý věci, je super, že v Praze funguje Eternie a další místa. Ale svět se za poslední roky pro mě ůplně roztříštil na kousky.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK/CZ UG scénu?
        
Na tohle nemůžu zodpovědně odpovědět, v 90kách jsem určitě byl mimo jakoukoli hc/punk/alt scénu ale ten dozvuk jsem ještě zažil, to nadšení hraničící s fanatismem, smysluplný témata na koncertech, bylo to fajn.Vždycky mě teda trochu vrtalo hlavou jakto, že scéna, která je otevřená všem rasám, barvám, sexuálním orientacím je složená z bílých heterosexuálů :)) Ale i to se změnilo, jenže už neni ta scéna ale to vlastně nevadí, důležitý je, že se dějou dobrý věci!!

Když se ptáš na specifika tak nemůžu nezmínit velkou nenávist v určitých letech vůči všemu spirituálnímu / naboženskýmu. To jsme trochu slízli s Gorem /zpěvák byl a je husitský farář/dalo by se vzpomínat / joo John Ball to taky myslím trochu schytali / na nadávky do fašounů, zrušený koncerty ..dneska to zní uplně srandovně a když to občas vyprávím  těžko se tomu už věří a to je skvělý.



 

V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Co já můžu posuzovat tak ta výhoda byla větší soudružnost lidí, větší nadšení..dneska se to tříští, děsně a co čekat když pár kliknutíma na mobilu můžeš poslechnout téměř jakýkoli album, kapelu, proč pak kupovat desky, proč vlastně ještě chodit na koncerty a hlavně i kdybys chtěl už se to ani nedá stíhat a uplatit.

Ale možná todle všechno povede k tomu, že lidi zas začnou hrát a zpívat sami doma a v parcích a v hospodách a trochu obloukem se to vrátí do těch 90ek..teď jsem naivní idealista já vím :) ale to by mohla být ta výhoda.


Ktoré SK/CZ UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Na toho je móóóc :) Ale určitě velkej zářez v životě mi udělal Bonus, zatim to nic nepřekonalo, asi. Vzhledem k silným osobním vazbám byl pro mě strašně důležitý John Ball, možná pro mě trochu iniciační kapela. Teď je toho tolik a o tolika kapelách se mluví v superlativech, že už se v tom  utápim ale co mě nějak vzalo v poslední době?? Sinks, Nicota, Prohra Praha, Zmar, Patole, Piava, Post-hudba ...a ano vlastně taky Dingo.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?
        
Nejsem umělec, bůh suď :)) Já bych si myslel,že spojuje v nějaký formě láska, ne?? A asi když nejseš kokot tak to vždycky pomůže. Snaž se mít rád lidi a nebejt kokot :)) Recept k jednotě mezi umělci a vůbec..


Čo ťa na domácej scéne serie?

Něco už jsem tu ventiloval tak se nechci opakovat. Ale určitě a jednoznačně a nechápu proč s tim skoro nikdo nic nedělá /taková hanba a ostuda/...opravdu je velice málo, žalostně málo benja na scéně!!! Snad až bude víc banja a foukacích harmonik mezi „náma“ tak si lidi přestanou stěžovat na sociálních sítích kde s nima kdo vyjebal, kdo je nepozval na koncert, kde kdo spal málo na punk atd. Jo možná mě fakt sere, že je málo nadhledu, pochopení a odpuštění. Všichni sme jen chybující zoufalci co hledaj naději a vymezovat se vůči ostatním aby sme si dokázali, že náš posranej život ma nějakej smysl je cesta ke dnu.
 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Ještě existujou studia? Já myslel, že je nahradil Ableton :) Tak Bonuse už jsem zmiňoval..no včera mě dost zaujali PATOLE na půdě v Eternii a nedávno sem se uplně dojal u KONCE SVĚTA a jejich posledního EP, vlastně uplně super „pop“ a doufám,že bude ještě nějaký poslední EP.



 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Cokoli od Woody Guthrie cítim tam kořeny nekomerčního punku se smysluplným přesahem. Tetování nejlépe diy od kámošů a kamarádek doma nebo na louce. Počítačovou hru fakt netušim ?? Asi Pong od Atari :) nejspíš jsem ani jinou nehrál :) považuje se to ještě vůbec za počítačovou hru ?? Knihu…tak třeba Ph.K.Dick-Klany Alfanského měsíce, Dick je prostě skvělej, tohle není asi to nejznámější od něj ale je to prostě dobrý a třeba u toho přijdeš na to, že i když si myslíš, že seš úplně vyšinutej tak seš možná jedinej normální.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Fakt nevim, nejsem soutěživej a snažím se nesoudit. Takže tady je moje odpověď uplně na prd :)


Vinyl alebo CD ?

Vinyl a a když je před výplatou tak kazeta, cd už nikdy víc!!!


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Určitě s klukama z Piavy, předpokládám, že žádný rozhovory dělat nechtěj tak to by mohlo bejt zajímavý.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.
 
Lidé nejsou dobří jeden k druhému
snad kdyby byli
naše smrt by nebyla tak smutná

==================================================================

Linky:

https://wearegagarin.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/wearegagarin/

https://bandzone.cz/gagarin



No comments:

Post a Comment