#122 Flork Reviews: Samsara - Charon's Lullaby (2024)

  Samsara - Charon's Lullaby By Flork Emerging from the remnants of the Black Death Metal band MORS OMNIA SOLVIT in 2009 (which is a la...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, September 25, 2023

#217 Amitabha Seven / Electronic Music / 13-09-2023


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

som clovek. :) to v prvom rade… profesne som tv a filmovy zvukar. zaujima ma samozrejme hudba, zvuk, film a vlastne umenie ako take, fyzika, astronomia, ale aj spiritualita. samozrejme aj to, co sa deje okolo nas.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

prva kapela bola Penetralia (1991-1998 +- 2018). - alternativnejsia a povedzme rockova kapela. hravali sme vylucne vlastne veci. a aj ked zaklad bol rockovy, nebranili sme sa ani experimentom na hranici industrialu  


zakladali sme ju s Gigim (bass) na skuske nasich priatelov Lamourir. ja som skusal hrat na gitare (Jolana Proxima II) postupom casu pribudali a vzdialovali sa dalsi ludia, no za stalych clenov sa daju povazovat asi iba Martin Šemrák (guitar/bass) a Luther Blissett (guitar).

Neskor som rozbehol bocny projekt Violet Cold (1996 - 2000), kde som zacinal experimentovat so synth zvukmi, ping-pong nahravanim na MD <-> MC. (nemylit si s Violet Cold z Ukrajiny, co je projekt, kt mi na drzovku ukradol nazov…)

v roku 1999 vznika skladba Amitabha a neskor vlastne aj novy projekt Amitabha Seven. to uz ale skusam rozne postupy s Yamaha QY700, gitarovymi efektami a pribuda prvy analogovy synth Neptune od Spectral Audio. v r 2001 si kupujem prvy DAW ProTools a zacinam nahravat, editovat a mixovat. z tej doby je aj skladba “Reach It (When)”, kt sa nachadza aj na prave vydanom albume “Untitled trax”.


 


Na čom a cez čo hráš/spievaš a ako si spokojný so svojou výbavou?

v sucasnosti tvorim hlavne na eurorack modularnom synth systeme The Beast. ten som si poskladal  v rozmedzi rokov 2012 - 2020, aj ked toto dielo nie je nikdy dokoncene. :) vydatne mi svojimi odbornymi radami pomahali priatelia a kolegovia. ba dokonca aj samotny Eric Barbour z Metasonix, ktory vyraba neskutocne elektronkove moduly a syntezatory. mam od neho modul R-55 Thyratron VCO, co je elektronkovy oscilaor. ten je zvukovo velmi specificky. dalej pouzivam bicie automaty, uz vyssie spominany synth Neptune a najde sa aj nejaky Moog. pouzivam aj iPad, kde mam nejake virtualne synth, hlavne na plochy. obcas siahnem aj po elektrickych gitarach. synth mi riadia sekvencery od Arturie. nahravam to v podstate live cez mix priamo do DAW ProTools, kde to potom pripadne editujem a dohravam dalsie zvuky. mixaz a mastering si robim sam.

Vybava je pre mna viac menej ok, predsa len sa to vyvijalo od roku 1991, ked som si kupil prvu gitaru a nejake krabicky k nej. len to chce dalej rozsirovat o nove stroje a teda zvuky a moznosti. je to nikdy nekonciaci proces


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

ak myslis poslednu nahravku prave vydane album Untitled Trax, tak to je vlastne prierez tvorbou mojho prazskeho posobenia 1998 - 2016, ked som tam zil. jednotlive veci vznikali postupne v priebehu rokov. mixovane boli najprv este v Prahe, ale finalna podoba bola doladena uz tu na SK v KE. a aj mastering som si urobil tu v KE. je to solo projekt. akurat Untitled 087 zaznie aj par viet od Iana Potoka. 

samozrejme su aj novsie skladby, ale tie budu na inom albume…napr uplne posledna 



 

Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

pri tvorbe ma ovplyvnuje viacero faktorov. samozrejme asi najvyraznejsie hudba ktora nas obklopuje, dalej su to zvuky bezneho zivota a emocie, kt clovek kazdodenne zaziva. vlastne cele album Untitled Trax je reakcia na zivot v Prahe a jej zvuky. ale v sucasnosti je asi najslilnejsi faktor samotny system the Beast a zvuky z neho vychadzajuce. tie su hodne inspirativne. nikdy totiz neznie rovnako. staci sa od neho vzdialit na hodinu a vsetko sa to zvukovo zmeni. v tom je ta krasa analogovych modularnych synths.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

v podstate nemam nejaku konkretnu naj skladbu. aj ked asi vzdy ta posledna na ktorej pracujem :)
takze teraz asi Nekyia. ale uz mam pnutie urobit nieco nove…. :)


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

tak samozrejme v zaciatkoch sme ako kapela chceli urobit obrovsku dieru do sveta a byt najlepsi a najslavnejsi :))) asi ako vsetci. postupne ma tieto nedolezite veci prestali zaujimat a zacal som si vsimat, ze mi tvorba pomaha ako ista terapia. citim sa v tom slobodny a vlastne je to istym sposobom bozsky pocit tvorenia. bezne si ludia kupuju auta. aj si robim prdel, ze mam doma kozmicku lod. :))



 

Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

zaujimavych prihod je dost, len sa nedaju zverejnit :))) a tie co sa daju, az take zaujimave nie su.


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

nemam konkretne nic naplanovane. tvorim priebezne a ak sa casom nazbiera dost kvalitnych veci, tak to samozrejme vydam.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

samozrejme, ved ak zijem tu na sk, tak som jej sucastou. :)) ale osobne sa skor citim sucastou celosvetovej sceny, v zmysle, ze som sucastou ludstva a zijem na planete Zem a teda sa nechcem obmedzovat len na nase Slovensko. som skor svetoobcan. a tvorim pre vsetkych, nie iba pre SK. navyse ja som veriaci clovek, takze to presahuje aj hranice fyzickeho sveta. my tu na planete sme iba zrnko prachu v porovnani s celym vesmirom a to nehovorim o tom co je mimo, resp nad nim…ale to je uz skor filozoficka a teologicka zalezitost. :)


 

Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

netvorim s cielom vyvolavat nieco. je to skor naopak, nechavam sa inspirovat emociami a aj samotnymi zvukmi. najlepsie veci u mna vznikaju nahodne a v podstate velmi rychlo. ide to zvnutra a ide to samo… nesnazim sa to nejako ovladat. proste sandem na prdel a tvorim, alebo aj nie :)))


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

nie nesnazim sa o nic z toho. citim a pocujem v hlave co asi chcem a skusam to potom realizovat.
je to proste pnutie a tlak nieco tvorit. samozrejme ze mysel obcas spracuje podvedome nejaky motiv z vonku. obcas to potom v danej skladbe pocujem a viem priradit odkial sa to tam vzalo. ale nie je to zamer.


Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

nie nemam.



 

Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

nemusim nas folklor. :))) aj ked instrumentalky mi nevadia. a dychovku tiez moc nemusim. aj ked sa najdu vynimky :))) a sk mainstream tiez vypinam. to sa neda. pritom ti ludia su ako hudobnici perfektni, no tvorbu so zamerom na prachy, ked vznikaju kolovratkove odrhovacky, to neznasam. je to vlastne obdoba folkloru.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

neviem na to uplne odpovedat. nikdy som sa nad tym velmi nezamyslal :)) nemusim “ukňourané” vyplakavanie typu “och, ako mi vsetci ublizuju”. :)))


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

no naj asi live projekt Pandorama. to bol narez. jadro su chalani z Kurkus, ktorych mam tiez rad. je to skvela live show. asi preto si ich vzbrali ako predskokanov aj The Young Gods. ale je toho samozrejme viac.



 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

….


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

ja mam najradsej byt v kruhu priatelov :)))


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

no prave asi chalani z Kurkus/Pandorama


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

tu a teraz

===================================================================

Linky:

https://amitabhaseven.bandcamp.com/music

https://www.facebook.com/AmitabhaSevenMusic/

https://www.youtube.com/user/AmitabhaSeven


No comments:

Post a Comment