#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Sunday, June 28, 2020

#7 TujAroT / 777 Babalon. Black metal / Dark Ambient. Odpovedá Tomáš aka A. (spev/gitara).



Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Zdravím ťa a tiež pozdravujem všetkých čitateľov. Podľa občianskeho sa volám Tomáš, ale vzhľadom na môj pôvod mi prischla prezývka Arpád. Som právnik a pracujem takmer stále, ale na druhej strane sám som si zvolil túto cestu a som s tým spokojný. Najviac času som za posledné mesiace venoval písaniu rigorózky, aby som to mal pekne poctivo vypracované a nie ako nejaký kapitán.

Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil.

Všetko to začalo ešte keď som nemal ani občiansky a vtedy sme začali hrávať s M. (bubeník Tujarot) u jeho deda v garáži. Neskôr prišla kapela Surt, ktorá sa založila štýlom „ty máš gitaru, ja mám bicie“ a celkom dlho sme to ťahali. Súbežne s kapelou Surt som hral aj v kapele Glaurung a obe tieto kapely mi ešte ako neplnoletému veľa dali. Neskôr som s Delgrastom založil 777 Babalon. Toto zoskupenie má síce oficiálne iba dvoch členov, ale koncerty sme hrávali aj rozšírenej zostave spolu s Vilozofom na gitare a Svjatogorom na bicích. Najmladším zoskupením je Tujarot, ktoré som založil s M. ešte v 2012, ale prvé dva roky sme nič nerobili, ale mali sme názov. Potom sa k nám pridal V., hrali sme predtým spolu v kapele Glaurung, a začali sme aj niečo tvoriť a doteraz toto zoskupenie funguje. Hlavná idea fungovania a prežívania tohto zoskupenia je, že je to zároveň pre nás aj životný štýl a zdieľame všetci traja obdobný mentál. Okrem uvedených zoskupení som hrával kade tade, ale to bolo väčšinou jednorazovo alebo len krátku dobu. Každopádne sa chcem všetkým poďakovať za tie odohrané roky.

Popíš svoju súčasnú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá ? (Čo by si raz chcel vlastniť/na čom by si chcel v ideálnom prípade hrať ?)

Moja výbava bola vždy minimalistická a nikdy som nemal rád veľa zbytočností. Základ je, aby to bol analóg a netlačiť všetko cez digitál. Toto sa mi však so 777 Babalon nepodarilo realizovať, keďže analógové synťáky resp. hocičo analógové je dosť predražené a ako študent v tých časoch som bol rád, že som a tak som používal počítače a midi kontrolery. Postupne sa to však mení a už sa mi podarilo zohnať, zatiaľ zapožičanú, Vermonu vyrobenú ešte počas hlbokého mieru. Tento zázrak vyrobený súdruhmi z NDR sme použili aj s Tujarotom. Čo sa týka gitarovej výbavy, tak čo dodať. Half stack Marshallu a k tomu jeden fuzz pedál a vybavené. Pred pár rokmi som prešiel na 7 strunovú gitaru a momentálne som si prerobil starú KKV BC Rich na 7mičkové ladenie a skúsil som tam dať snímač od Lace pickups. Do budúcna by som rád Sunn model T, ale to je takmer nereálne, tak si vystačím aj s niečím väčším od Orange. To je asi všetko.

Čo je pre teba tá najpozoruhodnejšia vec, ktorú si doteraz dosiahol vo svojej hudobnej kariére ?

Vo všeobecnosti asi skutočnosť, že som viac menej dokázal a dokážem zachytiť nejaké udalosti alebo zážitky a zhudobniť aj spolu s ďalšími ľuďmi, ktorí celý ten proces vhodne dopĺňajú a máme takúto kolektívnu prácu a tvorbu. Keď to mám však konkretizovať na nejakých míľnikoch, tak spolupráca s Iron Bonehead a vydanie albumu na LP a možnosť zahrať si na Brutal Assaulte.



Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja žánru na domácej scéne ?

Každá dekáda mala svoj osobitný zvuk a štýl, ktorý v nej dominoval. Celkovo to však môžem zhodnotiť, že pri všetkých dekádach mám nejaké obľúbené zoskupenia, ktoré si rád vypočujem. Osobne moc nemusím ak sa používa v súčasnosti 90s black metal zvuk. Tie nahrávky v tých rokoch mali svoje čaro a dnes už neplatí, že to musí znieť ako keby pustíte babkinu Romo pračku, do ktorej sa predtým nahádzali kamene a spoza otvoreného okna do toho kvíli cirkulárka. Dá sa so zvukom experimentovať a tomu sa medze nekladú, ale nech je v tom aj trocha kreativity, lebo výsledok je potom zvuk pripomínajúci močenie na plech spolu so šušťavou ozvenou obecného rozhlasu.

Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Ťažko povedať. Závisí to podľa aktuálnej nálady. Každá skladba mi pripomína nejaký úsek zo života resp. nejakú udalosť, ktorú som sa/sme sa snažili pri tvorbe zachytiť.

Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).

Všetky texty v rámci Tujarot majú pre mňa svoje miesto. Existencialista je však špecifický tým, že vznikol ako zhudobnenie poviedky Sebastiána Jahiča a už samotná poviedka ma natoľko zaujala, že som sa rozhodol toto dielo zhudobniť. Texty k albumu, ktorých autorom je V., vychádzajú tiež z tejto poviedky a asi sú pre mňa najosobnejšími.




Vinyl alebo CD ? Prečo ?

Vinyl. Kvalitou sa to oproti CDčku nedá porovnať. Odporúčam si niekedy skúsiť vypočuť z platne aj niečo nemetalové napr. taký Michael Jackson alebo Modern Talking je z platne úplne niečo iné.

Ako vnímaš domácu scénu - ktoré kapely rešpektuješ alebo máš rád? Sú aj iné žánre/kapely ku ktorým máš pozitívny vzťah ? Naopak, je niečo/niekto kto ťa na domácej scéne serie ? Prečo ?

Domácu scénu za posledné roky vôbec neriešim a vzhľadom na pracovnú vyťaženosť ani riešiť nemám chuť. To málo, čo som na slovenskej scéne zažil a videl mi stačilo, ale na druhej strane som stretol aj veľa skvelých ľudí. Je tu, česť výnimkám, obľuba sa skupinkovať a ukazovať prstom, že s týmito sa nehrám, lebo on mi zobral na pieskovisku kýblik a miesto súdržnosti a pomoci si niektorí merajú pipíšov, že kto je viac trve, nihil a kvlt, no blbosť jak voda v koši. Rešpektujem každého bez ohľadu na žáner, kto to berie s nadhľadom a vie relatívne normálne fungovať. Každý máme predsa rovnakú dieru vzadu, ktorou vykonávame veľkú potrebu. Vyššie uvedené nemá za účel poukazovať na nejakú konkrétnu osobu alebo zoskupenie, ale je to vo všeobecnosti, keďže som sa s takým prístupom stretával hlavne ešte v začiatkoch a nemám to rád. Bolo by fajn ak by zo scény vymizlo toto zbytočné elitárstvo alebo si to tí ľudia píšu do životopisu a prezentujú sa s tým na pohovoroch do práce?

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v poslednom čase pozitívne prekvapil ?

V poslednej dobe ma zaujalo Vomitor sound, nahrávacie štúdio vo Voznici a týmto pozdravujem aj Libora a ďakujem mu za trpezlivosť pri nahrávaní. Či hráte metál alebo nie, Libor nemá problém nahrať akýkoľvek žáner a vypomôcť. Sklamalo ma trocha so svojím prístupom jedno štúdio, ktoré má s nami resp. kapelami ostatných členov už nejaké skúsenosti a dokáže napchať intenzívne pípanie do masteru a odstráni to len keď mu prídu na účet lóve. Do budúcna, teraz poskytnem bezplatnú radu, v prípade nezaplatenia riadne vystavenej faktúry do dátumu splatnosti je možné na súd podať návrh na vydanie platobného rozkazu, ktorým sa žiada zaplatenie a ak do 15 dní od prevzatia rozkazu nechodia peniaze, tak je to vykonateľný exekučný titul alebo rovno ísť k notárovi a pred ním s danou kapelou podpísať uznanie dlhu, väčšia istota snáď už ani nie je a stále to bolí menej ako počúvať pípanie v masteringu. Ale nemám to nikomu za zlé, sme predsa na Slovensku a tu niekedy človek nemôže veriť ani vlastnej mame. Kvalitu odvedenej práce však nespochybňujem, keďže poskytnutý master splnil očakávania a mal svoju úroveň, len ten prístup mi prišiel trocha neštandardný.
K zvyšku otázky sa vyjadrím asi ako pri predchádzajúcej otázke, domácu, ale ani zahraničnú scénu v poslednej dobe nejak nesledujem, ale naposledy čo ma tak zaujalo bolo Ceremony of Silence a odporúčam venovať pozornosť tomuto zoskupeniu. 

Zaujímavá príhoda zo života kapely, o ktorú sa môžeš podeliť ?

Tujarot je pre mňa životný štýl a nie len kapela a každá jedna skúška je zaujímavou príhodou. Skúšame u V., ktorý má svoje sídlo v malej obci. Pravidelne po skúške sa oddávame kulinárskym praktikám a experimentujeme s varením (jedla a nie omamných a psychotropných látok). Možno v budúcnosti vydáme k nejakej nahrávke aj kuchársku knihu.



Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a remeselné pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Vzhľadom na to, že posledné roky som sa dosť započúval do stoner doomu, tak odporúčam si vypočuť Dopesmoker od Sleep, kapelu Shrinebuilder s rovnomenným albumom alebo niektorú z nahrávok kapely OM. Väčšinou čítam len odbornú literatúru a raz za uhorský rok sa dostanem k niečomu inému, ale môžem odporučiť knihu Zlo od prof. Heretika. Dočítate sa tam s akými zvieratkami v tejto spoločnosti žijeme, ale našťastie väčšina spomenutých v knihe je odsúdených na doživotie. Film netuším, ale seriál odporúčam poľskú kreáciu Egzorcysta, dlho som nenarazil na nič obdobne absurdné.  Vzhľadom na moju prácu môžem mať tetovačky akurát tak z Pedro žuvačiek, takže tetovacie štúdio asi neodporučím žiadne. Alkohol nepijem kvôli zdravotným problémom, ale kým som, tak som v Bille narazil na nemeckú IPU Hop Rider a to som mal celkom rád. Čo sa týka počítačových hier, tak všetko zo „souls“ série odporúčam. Sú to hry, pri ktorých dokážem stráviť celé dni a učiť sa tak trpezlivosti.

Aké hudobné/tvorivé plány máš pre nasledujúcu dekádu ?

Vôbec netuším. Nikdy som tieto veci neplánoval a išlo to viac menej samé.

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Hradby Samoty a rôzne ug akcie, kde sa ľudia zídu prevažne kvôli kultúrnemu vyžitiu a nie kvôli tomu, aby sa prišli len ožrať a do pozadia im niečo hrá. Za týmto účelom môžu rovno chodiť na dedinské zábavy do kulturákov. 



Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Rád si prečítam rozhovor s kýmkoľvek zo scény a nebudem nikoho konkrétne menovať, aby som náhodou na niekoho nezabudol.

Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Ďakujem za možnosť uskutočniť tento rozhovor a dúfam, že jedného dňa bude mať táto krajina súdržnú a fungujúcu scénu a nebude to tu vyzerať ako v náhodnej juhoamerickej telenovele. 

========================================================

Linky:
https://777babalon.bandcamp.com
https://tujarot.bandcamp.com

No comments:

Post a Comment