#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Thursday, August 6, 2020

#15 Bizarre of Brutality (RIP). 90's Death metal z Humenného. Odpovedá Judas (klávesy).



Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som korporátna právnická krysa v energetickej spoločnosti. Momentálne (už dlho) ma najviac zaujíma rodina, sťahovanie do domu, ktorý sme si kúpili vo Svätom Jure. No a s tým spojené množstvo roboty, takže pre istotu nerobím nič. Aby som nemal pocit, že niečo uprednostňujem.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Daybreak; death doom metal, basgitara a klávesy, pokus o spev/rev (kapela povedala, že síce spievam dobre, ale dlho :) :) ). Bizzare of Brutality; klávesy



Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Jolana – česká kópia Rickenbecker, basové combo, ktorého názov si nepamätám. Klávesy samohrajky, značku nepamätám. Efekty žiadne. Boli sme chudobná kapela. Na prehliadke kapiel z Východného Slovenska sme síce vyhrali gitarový efekt, no ten náš gitarista úspešne tajne prepil. Mimochodom, náš druhý gitarista mal gitaru kúpenú od Bruna z Krabathor, nech im je zem ľahká. Značku nepamätám, vlastne si z toho obdobia málo spomínam.

 
Po akom nástroji/aparáte si vždy túžil - podarilo sa ti sa k nemu niekedy dopracovat?)

Tužil som po basgitare B.C. Rich alebo Jackson. Okrem toho som miloval zvuk kláves a modulárny syntetizátor ARP Odyssey od MinoMoog, ktorý mali aj Deep Purple. V preklade, chcel som mať celú zostavu krabičiek ako mávali poriadni klávesáci a byť nimi obklopený. Vždy som si myslel, že tie stroje hrajú samé...... Dopracoval som to však len k samohrajkám, ktoré mi kúpili rodičia.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch keď si bol aktívny muzikant a aká bola/je realita ?

Ambíciou bolo vypredávať štadióny a pretiahnuť všetky ženy sveta. Je to hudobná ambícia? Vypredal som celkom nula štadiónov, na predaných lístkoch zarobili nula korún. Nejaké ženy sa podarilo pretiahnuť.....


Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja domácej UG scény ?

Neviem, na scéne som bol veľmi krátko, prestal som ju sledovať a záujem už nikdy neobnovil. No mám pocit, že z dnešnej hudby sa vytratili chytľavé melódie, ktoré boli aj v metale v 90tkách. Chytľavá melódia môže byť v úplne každom žánri.

 
Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Dopracovali sme k maximálne k demám. Daybreak, skladba Wizard – podľa mňa má výbornú atmosféru a dobrý ženský vokál. Bizzare of Brutality boli fussion viacerých metalových štýlov, striedanie pasáží a hlavne žiadne gitarové sóla (tie sú predsa nuda :) :) ).



Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).

Neviem.


Ako vnímaš dnešnú domácu hudobnú scénu - ktoré kapely/žánre máš rád?

Veľmi nesledujem, počúvam len rádio FM. No, ale môžem menovať Čisté tvary, The Autumnist, The Ills. Jediné SK kapely, ktoré mám stiahnuté v mobile.


V čom mali podla teba vyhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako vyhody dnešnej doby ?

Myslím, že vtedy prišla explózia inšpirácie západnej muziky a veľa našich kapiel sa len opičila, vrátane nás. Každý chcel znieť ako niekto iný. Ako, teraz si vymýšľam  ako Death, Therion, ako Slayer, ako Bathory, ako seversky death metal, či ostatní. Neuvedomovali sme si, že tie kapely za sebou majú už X rokov praxe a že takto nikdy nebudeme znieť. Lebo sa to nedá. Výhoda teda bola množstvo inšpirácie, s ktorou si naše kapely nevedeli poradiť. Takmer nikto z našich kapiel nebol originálny, sorry všetci čitatelia. No bolo to živelné a nechýbala chuť hrať. Ďalší problém bola nedostupnosť kvalitných nástrojov a skúšobní. V neposlednom rade, hudba nebola cieľ, ale cesta ako sa zabaviť, konzumovať jedy.

Predpokladám,  že dnes sú hudobné nástroje a rôzne krabičky oveľa dostupnejšie a každý kto ma ruky a nohy môže na niečom hrať a ťukať. A vidíš, nestačí to. Slovensko je malý trh. Hudobníci kapú od hladu, hudba až na pár výnimiek nikoho neuživí, ale to ani vtedy.



Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ta zaujal najviac ? (minulost/súčastnost)

Klipy/artwork nesledujem. SK kapely, resp. sound inžinieri u nás nevedia robiť dobrý zvuk a hotovo. Nevie to ani mainstream. A dôvod? Netuším. Poznáš našu kapelu, ktorú okamžite spoznáš podľa zvuku? Preháňam, ale keď v rádiu ide neznámy song od napr. Depeš, každé ucho vie, že je to Depeš. Je to asi o zvukároch, ich skúsenostiach, času a peňazí, ktoré sú k dispozícií. Podľa mňa, každá kapela má mať vlastný individuálny zvuk ako svoj trademark.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Hlboko. Mali sme bubeníka, ktorý všade kradol (v šatni iných kapiel kradol káble, efekty, iné drobnosti.....). Až raz na koncerte v Nemecku, kde nás zavolala domáca kapela Oppresor, či ako (nemecká kapela), im z ich vlastnej šatne ukradol všetky činely, cez okno nahádzal von a naložil do kufra. Potom nás všetkých ožratých naložil do auta. Po pár 100 km sme zistili, že náš basgitarista v šatni zabudol fungeľ novú basu.....Činely sme samozrejme museli vrátiť, ale basa sa už nikdy nenašla. Tieto správy sa po scéne šírili rýchlo a odvtedy s nami už žiadna kapela nechcel mať spoločnú šatňu. Celé to bolo len jeden veľký alko žúr.



Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.


Film Spinal Tap, poznáš? Skvelá hudobná paródia. Majster a Margaréta, pc hry nehrám a seriály nemám čas pozerať, nechcem byť otrokom sérií. K tetovacím salónom sa neviem vyjadriť, nie som tetológ :) :) :) Pivo, hááá, som pivný otrok a verne slúžim, pivo pijem v sériách po 7-9 kúskov!!!!! Horké české ležiaky Bernard a Bakalár. Podľa mňa naj pivá.


Aké hudobné/tvorivé plány resp. nezrealizované sny máš do budúcnosti?

Žiadne, nikdy som nevedel hrať a nechcem to ani oživovať.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

V zahraničí neviem, u nás festival Pohoda. Hlavný dôvod je pestrosť žánrov, čím bizarnejšie kapely a žánre, tým lepšie. (Úprimne, metal už dávno vôbec nebaví, vraciam sa tomu, čo som počúval v 90tkách). Na Pohode je stále možnosť vidieť vyslúžilú UK gitarovku. Lebo tam nehrozia fízli, je tam poriadok, čisto a bezpečne, málo grcajúcich opilcov (je pravda, že chodím skoro spať). A len na Pohode som sa mohol dotknúť (šiat) Zuzany Čaputovej a žiadna prezidentská gorila mi nedala po papuli. A hneď za tým to zaliať pivom.



Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Doktor z The Last Days of Jesus.

 
Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

„Jediná istota je neistota“.

No comments:

Post a Comment