#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, September 14, 2020

#23 Terminal State. Dark Industrial. Odpovedá Chris XX (spev/programming/music).

 


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Chris XX: Ahoj, používam umelecké meno Chris XX a som spevákom v kapele Terminal State. Inak ma ľudia tiež poznajú aj pod občianskym menom Tomáš Mutina.
V týchto dňoch sa snažím venovať hlavne muzike. Objavujem nové projekty, čítam knihy, sem tam si pozriem film, na ktorý som sa chystal už dávno a trošku sa vzdelávam kdeže v hudobnej brandži nesmieš zaspať na jednom mieste. Samozrejme si sem tam vyjdem na pivko, kde vediem debaty o umení s mojim priateľom a známym slovenským gitaristom Davidom Kollárom.  Ak ostane čas tak sa venujem trošku športu a rad si vyjdem do prírody.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil.

Chris XX: Väčšina fanúšikov ma pozná ako speváka z elektronickej kapely Terminál State, ktorá je vlastne mojou domovskou kapelou.  Pôsobil som aj v projekte Apophysia  s kamarátom P67k z Čiech.  V minulosti som chvíľku zaskakoval aj úlohu klavesaka v metalovej kapele Khadaver. Momentálne okrem Terminál State stále aktívne pracujem na mojom sólovom projekte THXM a trošku pomáham bráchovi s The Opposer Divine. S Davidom Kollárom nás mohli vidieť ľudia na vystúpení pred kapelou Tony Levin Stick Man. Vystúpili sme, ako projekt DaT.  Čo sa týka jednorazových spoluprác je toho viac, tento rok som intenzívne makal na veciach pre Frontier Guards. Snáď som na nikoho nezabudol, a ak áno tak mi to dúfam bude odpustenie.

  

Popíš svoju súčasnú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá ? (Čo by si raz chcel vlastniť/na čom by si chcel v ideálnom prípade hrať ?)

Chris XX: Otázka celkom do kuchyne, ale budem sa snažiť to trošku skrátiť, lebo toto by mohla byť veľmi dlhá odpoveď.
Ako  základ používam DAW. Tu používam tri typy každý na niečo iné. Momentálne na základné nápady pouzivam Ableton Live. Na mixing a mastering Cubase. Takisto využívam  Logic Pro X na MAC, kde tiež pracujem so zvukom a videom.  Samozrejme mám svoje obľúbené nástroje, v mojom štúdiu momentálne vládne Elektron  (Digitakt, Octatrack a Analog Four) no a mám aj zopár ďalších syntakov  plus taký menší modul rack. Úprimne, úplne mi to stačí, pretože dnes tvorba až tak nezáleží od množstva syntakov, ktoré doma máme.  Napriek tomu  sa rad poteším s nejakým nový synťákom. Ale nepoviem ti, ktorý by som práve chcel mať v štúdiu, je toho také množstvo, že je ťažké si vybrať. Vo fáze, keď tvoríš to nieje až tak žiaduce sa začať učiť pracovať s novým strojom, niekedy to zaberie dosť času, ktorý potom v kreatívnom procese chýba.



 
Čo je pre teba tá najpozoruhodnejšia vec, ktorú si doteraz dosiahol vo svojej hudobnej kariére ?

Chris XX: Nemyslím si, že je to nejaká kariéra, jednoducho sa hudbou bavíme robíme to srdcom. Najpozoruhodnejšie je snáď to, že ma to baví hádam od 15 rokov a aj keď som mal niekoľkokrát chuť sa na to vykašľať stále ma tvorba a hudba pritiahne späť, stále si ma nájde a myslím si, že to tak zostane. Možno nebudem chrliť albumy každý týždeň, ale vždy budem mať rád ten pocit, keď začínaš robiť nový song, keď si povieš, že je hotovo a pustíš to medzi ľudí, odovzdáš to, čo v tebe tak povediac bublá.  Nečakáš žiadne uznanie o to prijenejsi je pocit, keď sa chce niekto s tebou o tvorbe rozprávať. Takže asi taký celkový pocit je pozoruhodný, lebo byt muzikantom umelcom to je dar to samo je pozoruhodná vec. Musím však spomenúť aj to, že sme preskakovali naším idolom Front Line Assembly, čo bol skutočne úspech.


Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja žánru na domácej scéne ?

Chris XX: Ak sa môžem zamyslieť, je zaujímavé, že v tých 80's to šlo trošku pomalšie, čo sa týka vývoja. Áno na začiatku som sa zoznámil  Kraftwerkom a už vtedy ma viac oslovovala elektronická hudba. Sem tam sa na páskach našli aj metalové songy a minule som si spomenul na jeden song od Mr Mister Broken Wing, sporadicky si človek spomenie na songy, ktoré počul ako decko, keď sa formoval  hudobný vkus.   V 90's  už bolo hudby pomerne dosť napriek tomu ma neoslovil mainstream, ale skôr elektronická subkultúra. Objavil som Front Line Assembly, Skinny Puppy, Ministry a ostatné elektronické mená.  Pravdupovediac 2000 som prežil  tom ošiali FLA, Laibach, Skinny Puppy a vlastne celej elektronickej scény.  V súčasnosti je to už trošku iné, ale viem, kde sú moje korene, vždy si rád pustím dobrý elektronicky nárez.
Terminal State bolo ovplyvnené už spomenutými kapelami a myslím si, že stále je  hlavne ich  skoršia tvorba je veľká inšpirácia. Dalo by sa samozrejme vymenovať viac kapiel a projektov, ale myslím si, že toto boli naše hlavné piliére.
Momentálne som takzvaný širokospektrálny poslucháč, objavujem hlavne dobrú kvalitnú hudbu, nie niečo lacné. Často nájdem aj niečo z minulosti, čo som nestihol vypočuť. Za zmienku snáď stojí Brian Eno a nedávno ma veľmi prekvapil album Káve od Samuela Rohrera, páči sa mi tvorba Slighter, Tým Hacker; Tool, Amon Tobin, Richard Devine; Michael Rabia, Eivind Aarset, Moris Black, Martin Stig Andersen, Mac Quayle alebo aj rockovejšie veci, ako Tool. A to je len taký rýchly prierez toho, čo momentálne počúvam.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Chris XX: Musím povedať, že asi každý jeden. Zvláštne je to, že moc svoju tvorbu nepočúvam, ale, keď s odstupom času niečo vypočujem sám sa divím, ako sa vec podarila. Áno už sa nevraciam k tomu, čo bolo. Z môjho pohľadu je to  jedna cenná vlastnosť, ktorá sa viaže na všetky albumy. Dokázali sme  tie albumy dať dokopy, čo sa nedeje len tak samozrejme je to  veľmi zložitý proces a, keď už držíš album v ruke cítiš náležite zadosťučinenie. Vydýchneš si, niekoľko mesiacov ho nechceš počuť, lebo si ho počul už sto možno 500 krát tak ho poznáš naspamäť už si ho nevieš tak vychutnať. Potrebuješ čas na to, aby si sa k nemu vrátil a načerpal tu náladu z dní kedy skladby vznikali.
V každom prípade ak je záujem na discogs.com nájdeš komplet diskografiu a môžeš si spraviť názor aj sám.
Ak, predsa len chceš meno tak mám rád song Andromeda. Ten hráme defakto stále na koncertoch  je to taká naša značka, čo s nami všade chodí a všade zanechá svoj odkaz.


Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).

Chris XX: Zas je to pre mňa osobne Andromeda, je to o únosoch mimozemšťanmi a keďže som sa tejto tematike kedysi celkom intenzívne venoval zanechalo to vo mne svoju stopu. Myslím, že to tak vždy bude aj keď teraz už fičím na iných veciach. Text je hodne o symboloch, čiže poslucháč si môže z neho zobrať, čo s nim práve rezonuje. Odporúčam si song radšej vypočuť a precítiť jeho atmosféru. Text to všetko len dopĺňa.

 



Vinyl alebo CD ? Prečo ?

Chris XX: Obidva majú pre a proti. A toto je dosť široká otázka keďže sme v dobe streaming médií.
Dnes len málo ľudí má možnosť  sadnúť a prehrať si tieto nosiče.  Doba je rýchla a nikto nepočúva album ako celok, stráca sa koncept, lebo songy sú v zdielanych playlistoch  bez významu. Ja preferujem ešte stále CD keďže si ho mám možnosť prehrať. LP mám, ale naozaj, len ako zbierku.  Z hudobníckeho hľadiska je jednoduchšie vydať CD.  LP potrebujú väčší náklad, ktorý vôbec nepokrýva  dopyt. A tu sme zas na začiatku; ľudia si radšej pustia hudbu zo Spotify, lebo mobilný telefón má, predsa každý.


Ako vnímaš domácu scénu - ktoré kapely rešpektuješ alebo máš rád? Sú aj iné žánre/kapely ku ktorým máš pozitívny vzťah ?

Chris XX: Veľmi dobrá otázka. V dnešnej dobe je toho veľmi veľa, musím povedať, že sa tak nejako stratila hierarchia, slávny môže byť už takmer ktokoľvek. No a či vnímam domácu scénu, áno vnímam cez moje subkultúrne pohľady. Určite ti tu nepoviem nikoho z mainstreamu, pretože rádio nepočúvam. Keď mám možnosť tak si zájdem na nejaký Open Air festival  komornejšieho charakteru, tak vždy človek objaví zaujímavú muziku. Napríklad na Hradbách Samoty nájdeš určite niečo temné a pre mňa dostatočne artové.Mám rád aj kapely, čo tvoria podobný štýl ako tvorim ja - KIFOTH, Last Influence of Brain alebo Eclipsed.

 


 

Naopak, je niečo/niekto kto ťa na domácej scéne serie ? Prečo ?

Chris XX: Nemyslím, že by som mal kritizovať niekoho prácu. Keď tvoria srdcom tak je to v pohode. Samozrejme, je tu veľmi veľa braku, žiaľ tento brak je široko žiadaným väčšinovým poslucháčom. Toto tak bolo vždy. Ľudia potrebujú počuť peknú jednoduchú melódiu, nad ktorou sa netreba veľmi zamýšľať. Pre nás náročnejších poslucháčov zostáva úloha objavovať nové veci. Pretože melódia nemusí byť vždy opakovanie štyroch akordov. Melódia môže byť aj jedných tón, ktorý ma raz inú dynamiku inú dĺžku inú artikuláciu. Preto by som tu bol nerád v úlohe sudcu, že niečo je dobre a niečo je zle. Každý človek by si mal slobodne vybrať, čo chce počúvať, mňa oslovujú náročnejšie žánre


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v poslednom čase pozitívne prekvapil ?


Chris XX: Tu musím vcelku premýšľať, lebo naozaj domácu scénu nemám takmer vôbec zmapovanu. Ale, ako príklad môžem povedať  kamarátov z Trnavy Last Influence Of Brain, ktorí sa múzické venujú naozaj poctivo. Musím si naozaj rozšíriť obzor, lebo zo Slovenska toho moc nepoznám, ale tuším naši kamoši Autumnist (ex Abuse) stále robia kvalitu. Nedávno ma prekvapila baba tvoriaca pod menom IAmNøt.


Zaujímavá príhoda zo života kapely, o ktorú sa môžeš podeliť ?

Chris XX: Zaujímavostí je vždy dosť, vždy sa mi páči, keď ideme autom na koncert predebatujeme celú cestu. Čím dlhšia cesta tým lepšie. Preberieme muziku, potom technické aspekty  prácu so zvukom. Málokedy tak ubehne cesta. Za zmienku stoja koncertné zážitky, vykopnute káble odpaleny PA systém. Náhodný spevák na pódiu, ale aj  nevesta pod pódiom. Mám aj skutočne čerstvú skúsenosť kedy som musel koncert úplne zrušiť kôli technickým problémom, čo nie je nikdy príjemné
Najkrajšie zážitky sú však stretnutia s kamošmi a fans, tie sú jedinečné.

 


 

Ako si vnimal "shutdown" pocas Corony, ake myslienky ti bezali v hlave od marca do juna 2020 ? Malo toto obdobie vplyv na kapelu a dalsiu tvorbu ?

Chris XX: Ako asi každý človek,  boli tam obavy, ako to všetko bude na druhej strane bolo omnoho viac času na seba. S mojim kamarátom a skvelým gitaristom Davidom Kollárom sme trávili hodiny v jeho štúdiu. Niekedy sme len tak debatovali a niekedy seriózne makali. Ja som zamakal na nových veciach pre THXM takže ku koncu tohto obdobia už dolaďujem set list na v poradí tretí album. Popri tom som spolupracoval aj na iných projektoch. O niektorých sa dozvieme čoskoro.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a remeselné pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Chris XX: Ak by som mal vybrať z každého iba jeden typ tak by to vyzeralo asi nasledovne -
Hudobny album: Dark Star Safari - Jan Bang; Erik Honore; Eivind Aarset & Samuel Rohrer;
Kniha - Jevgenij Vodolazkin - Laurus;
Serial - Man in high castle;
Pocitacova hra - Last of us;
Tetovacie studio - Royal Rebels Tattoo;
Remeselné pivo - (nepijem) pivo preferujem Plzeň, najlepšie tankovú.

Ku vsetkym tymto veciam som si nachádzal cestu a momentálne tak trochu tvoria moju existenciu. Keby si sa ma opýtal túto otázku o pár mesiacov neskôr,  zrejme by sa tam čo to zmenilo.


Aké hudobné/tvorivé plány máš pre nasledujúcu dekádu ?

Chris XX: Plány v rámci hudby sú, určite by som rad  poskladal nový album Terminál State, o ktorom premýšľam už dlho, ale vždy mi do toho niečo iné skočí tak sa potom venujem inej tvorivej alebo producentskej činnosti. Čiže určite nový Terminál State je u mňa TOP priorita, s ktorou však vôbec neponáhľam, plánujem priniesť niečo osobité a vôbec nie šablónovité EBM, ktoré je podľa mňa už za svojim zenitom


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Chris XX: Akcie, hoci ich až tak často nenavštevujem, sú skvele, Rad si pozriem výstavu v galérii alebo navštívim festival. Práve pred pár dňami som bol na jazzovom festivale Hevhetia Showcase a bol som veľmi prekvapenou skvelou organizáciou, ale aj výberom hudby. Určite odporúčam navštíviť jeho ďalší ročník. Čo sa týka žánrových  akcií,  navštívil som Infest v Bradforde a musím povedať, že je to výborná akcia. Z domácej akcií dlhodobo podporujem hlavne Dark EBM Souls v Bratislave a v Košiciach - Gathering.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Chris XX: Odporučil by som rozhovor s mojim bratom Minorom, ktorý  je hlavná postava projektu The Opposer Divine, tak isto by som si rád prečítal rozhovor s Key Headom z kapely Kifoth a v neposlednom rade s Davidom Kollárom.




Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Chris XX: Myslím si, že citátov sa dnes zdiela denne veľmi veľa a nájsť si niečo s čím človek tak nejak uznesenie je jednoduché. Takže citát ani motto neuvediem žiadne, aby to neznelo, že sa chcem robiť múdry. Snáď len na záver odkaz pre všetkých ľudí muzikantov aj nie muzikantov. Treba si vážiť umenie, lebo to je potravou pre našu dušu bez umenia by sme boli len prázdne schránky, preto by som rád, aby ľudia neváhali investovať do umenia, do hudby, aby chodili na koncerty, aby  si vážili umelcov, ktorých majú radi a nebrali  album obraz báseň alebo knihu ako banálnu samozrejmosť. Aby ľudia hľadali cestu k tomu, čo im správy radosť  pri čítaní počúvaní. A odkaz umelcom, aby to nikdy nevzdávali, lebo umenie je dar, ktorí  nemôžme len tak jednoducho zahodiť.

===========================

Linky:

https://terminalstate.bandcamp.com/

No comments:

Post a Comment