#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, September 25, 2020

#26 Toy Pištoľs. Punk z Banskej Bystrice. Odpovedá Krtko (gitara, spev).


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som Krtko z Toy Pištoľs a aktuálne sa snažím po letných dovolenkách s rodinou naštartovať do "normálneho" fungovania. Teším sa, že je ešte teplo, slnko, lebo sa nemusím zbytočne obliekať a môžem ešte stále cestovať.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil.

Toy Pištoľs. Nikde inde som sa aktívne nezapájal. Sem - tam som niekoho učil hrať na gitaru, alebo som v niečom poradil, ale to je tak asi všetko.


Popíš svoju súčasnú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá? (Čo by si raz chcel vlastniť / na čom by si chcel v ideálnom prípade hrať ?)


Gitár mám viac. Aktuálne mám najradšej home made "Fender Stratocaster", ktorý mám dosť vytunovaný (minihumbucker Seymor Duncan Hotrail, poriadna mechanika, nastavenie u Igora Kellera...). Ako aparát využívam hlavu Mesa Boogie TA - 15 spolu s vertikálnou bedňou Engl 212 Pro. Vyskúšal som už všeličo. Mojim cieľom bolo a je, aby vybavenie bolo čo najmenšie a najskladnejšie. Mesa Boogie TA - 15 je skvelá mini lampová hlava s výkonom 25W v triede A/B, príp 15W v triede A a taktiež 5W v triede A. Váži iba 5,5 kg a zahráš na nej všetko veľkostne od obývačky po amfiteáter, pokiaľ nepotebuješ mať kryštalicko čistý zvuk. Na dokreslenie používam ešte pedál Ibanez TS 7. Okrem toho som si čerstvo kúpil Blugutiar Amp1 Iridium. Je to podlahová mini gitarová hlava s minielektrónkou, zosilňovačom Mosfet triedy D a výkonom 100W. Váži iba 1,2 kg, zahráš na tom všetko a odniesieš si ju v kapsáčoch. Do budúcna sa to môže zmeniť, ale momentálne som spokojný :-) Hrám na to čo je môj aktuálny ideál. Za tie roky Ti však môžem povedať, že omnoho dôležitejšie ako vybavenie je to ako Ťa to baví a ako to celé vnímaš a cítiš.


 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

To je na dlhú diskusiu. Rôzni "umelci" sa nám snažia vnútiť nejakú definíciu toho, čo je umenie. A popri tom radi používajú slovo gýč :-) Ja to vidím tak, že pohľad na umenie je každého subjektívna vec a akákoľvek kategorizácia je istým spôsobom snaha o zničenie umenia :-) Pre niekoho môže byť umenie opravenie auta, pre niekoho namaľovanie obrazu, či zahratie zložitej melódie. Hľadať v čisto subjektívnom svete istý druh objektivity je veľmi zložitá vec.


Aké sú ostatné formy umenia okrem hudby, ktoré máš rád + zaujímaví domáci interpreti ?

Obdivujem napr. aj rôznych pouličných umelcov, či istým spôsobm manuálne, či inak zručných ľudí. Viem oceniť veľa vecí, ktoré nedokážem urobiť ja.  Z nehudobného rangu som veľký fanúšik radikálneho vyšívania Kundy Crew. Taká nenápadná vec a pritom robí tak veľa...


Má mať umenie hranice resp. sú témy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

To je opäť na individuálne posúdenie. Z môjho pohľadu môže byť umenie aj kontraverzné, ale nie každý to dokáže prijať a pochopiť... Napríklad také vymodelovanie svietacieho slniečka zo srdca mŕtveho nebožtíka, ktoré je naložené vo formaldehyde... :-D


Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja žánru na domácej scéne ?

Veľmi náročná otázka. V 90 - tych rokoch som začínal s punkom a bol som veľký punkový zberateľ hudobných nosičov a všetkého, čo s tým súviselo. V tej dobe som založil kapelu Toy Pištoľs, ktorá vychádzala zo zábavového punku, ktorý ma v tej dobe najviac ovplyvňoval. V ďalšej dekáde som konečne pochopil, že punk sa líši od mainstreamu nielen hudbou, ale aj textami a hlavne prístupom. Taktiež som prijal fakt, že punk je primárne protest. To dodnes nepochopilo kvantum hudobníkov a kapiel, ktoré sa snažia spájať svoje meno s punkom. V tomto období sme sa ako kapela rozhodli, že nebudeme hrávať na festivaloch a v kluboch si budeme vyberať s kým vystúpime na jednom pódiu (teraz už sú minifestivaly, kde hrajú kapely, s ktorými sme ochotní stretnúť sa na jednom pódiu). Po roku 2010 som do značnej miery prestal riešiť veci v "punkovom hnutí", pretože som pochopil, že to nemá zmysel. Občas sa ešte zaktivizujem, ale málo pre punk :-) Ako členovia kapely sa výrazne viac venujeme rodinám a priateľom, ako dianiu v kapele, či v "scéne".




 

Ako vnímaš domácu scénu - ktoré kapely rešpektuješ alebo máš rád? Sú aj iné žánre/kapely ku ktorým máš pozitívny vzťah ? Naopak, je niečo/niekto kto ťa na domácej scéne serie ? Prečo ?

Veľmi okrajovo sledujem dianie v "scéne". Hudbu počúvam najmä v aute, lebo inde na to nie je priestor. Mám pustené fakt rôzne žánre, ale všetko primárne vychádza z rocku. Veľmi ma zaujímajú texty kapiel, ale v tom aute zvládam aj "vatu" - chytľavé mélódie :-) Serie ma nezáujem najmä mladých ľudí. Mám pocit, že uvažujú ešte menej ako my v ich rokoch. Vadí mi, že aj v scéne sú viacerí ochotní legitimizovať politku Kotlebovej primitívnej strany Kotlebovci ĽSNS. Vadí mi, že iní pre zmenu majú plné ústa rôznych kecov na podporu menšín, LGBT komunity, prírody a pod. Ale ostávajú iba pri slovách. Keď to treba nejako podložiť skutkami, tak ich niet... Mohol by som ďalej pokračovať, ale škoda slov. Čo sa týka zaujímavých domácich interpretov, možno sa budem opakovať, ale páči sa mi tvorba kapely Samorast. Je to taká zaujímavá zmes punku, hardcoru, možno ema... No a mňa osobne v poslednej dobe dosť zaujalo hudobné zoskupenie Piče :-) O čo menej dievčatá majú hudobnú zručnosť, o to väčší feeling a nápad to má :-D A veľmi dôležité je, že ich skladby majú myšlienku. Hudobnú zručnosť časom nadobudnú, snáď to vtedy nestratí ten feeling :-)



 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v poslednom čase pozitívne prekvapil ?

Na toto Ti neviem odpovedať, lebo viacero noviniek sa ku mne dostane až časom. Relatívne dobrý zvuk sa v dnešnej dobe dá spraviť aj v skúšobni. Viaceré kapely, ktoré využívajú sample však znejú až príliš nereálne a keď to potom vidíš naživo, tak často to býva na smiech :-) Veľmi kvalitný prirodzený zvuk kapely vie zachytiť Peťo Masarik.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?


Album určite "Prispôsob sa alebo zdochni". Tam je dá sa povedať každý song "hitovka". Taktiež obdobie, v ktorom sme ho natáčali, bolo určite to najlepšie a najpohodovejšie v rámci kapely. Avšak sám od seba počúvam iba "Apokalypsu duše". Obľúbený song asi nemám - nikdy som nad tým nerozmýšľal.


 

Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).

Nad týmto som taktiež nikdy neuvažoval. Neviem. Jednoducho v každom období je to niečo iné. "Vyber si" asi najlepšie vystihuje podstatu fungovanie v každodennom živote: 

"Vyber si medzi dvomi cestami - peniazmi, úspechom, či problémami. Ja som sa rozhodol pre problémy a občas som z toho unavený. Nevzdávať sa to je moje hobby, bojujem proti svinstvu tejto doby. Odmenou za to sú mi urážky, výsmech, pohŕdanie a prekážky."

 


Vinyl alebo CD ? Prečo ?

V dnešnej dobe určite vinyl. Má to aspoň zberateľskú hodnotu. Na druhej strane ale treba priznať, že pri žánroch, o ktorých sa bavíme tam tú kvalitu rozdielnosti zvuku jednoducho nepočuješ, lebo tam viac - menej nie je :-) Zároveň treba priznať, že takmer všetko sa nahráva digitálne, takže aj argument, že sa bavíme o analógovom výstupe je zbytočný. Osobne mám pocit, že aj tak väčšina počúva digitálne formáty (vrátane zberateľov LP). Je to jednoduchšie, pohodlnejšie, spratnejšie...


Zaujímavá príhoda zo života tvorby, o ktorú sa môžeš podeliť ?

Za tie roky tých príhod bolo veľa. Zhruba v období 2002 - 2007 nás vozieval na koncerty na už vtedy starej Škode 1203  v tej dobe cca 50 - tnik Dušan, ktorý bol nasraný na celý svet, ale nápady mal ako McGyver :-). Na koncerty vždycky nosil taký starý sveter s lyžiarmi a medzi punkáčmi sa cítil ako doma :-) S ním sme zažili veľmi veľa veselých príhod. Napr. keď si Dudo zabudol zobrať na koncert paličky, tak mu ich vystrúhal z dreva. Alebo išli sme na koncert do Čiech a na hraniciach, keď sme ukazovali pasy, tak nám zdochol motor na Škode 1203. Tak sme ju cez hranice jednoducho odtlačili a pohraničiari kukali, čo sa deje. Asi 50 m od hranice sme ju roztlačili, na dvojke naskočila a my sme pokračovali ďalej. Alebo v Trnave počas koncertu nabehla kriminálka, všetci sme sa museli otočiť chrbtom k stene a on im predal z nášho distra nejaké anarchisticko - antifašistické ziny a tuším aj naše tričko "Srať na biely dom". Oni si to regulérne zaplatili, hoci v tom zmätku nemuseli...


Výtvarne dielo, hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra a pivo ktoré odporúčaš.

Mám rád diela pouličných autorov, ktorých svet nepozná. Zaujímavé veci robí napr. Foxo - Foxoza media, aj keď niekedy je to koláž, fotografia a pod. Hudobný album - tam je kandidátov viac. Asi najviac ma dobovo ovplyvnil album "Kríza vedomia" od "Davovej Psychózy". O to viac ma mrzí, ako táto kapela dopadla... Veľmi som žral aj "Jaksi Taksi" - "Uvěř a zaplať". Filmov je taktiež viac, hlboký dojem vo mne zanechal film "Kocka", ktorý je o ľudskom charaktere. Seriál: "Takí normálni Američania". Je to o vycvičených agentoch KGB, ktorí si založili rodiny a robili paseku v USA :-) Počítačová hra asi Fifa. Tak trikrát za rok sa ju zahrám u kamošov na plejku a pripomenie mi to obdobie 15 - 20 rokov naspäť. Z pív podporujem malé pivovary. Mám rád Krebs. No a taktiež mám rád tankové pivo. Viac však svoju pozornosť sústreďujem na kvalitné víno :-)


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Neviem posúdiť, lebo nechodím, resp. veľmi málo chodím na akcie.



 

Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Nooo, rád by som si prečítal rozhovor s Koňýkom, ale nie na tieto otázky, ktoré tu píšeš. Boli by to otázky "na telo", ktoré by mapovali jeho "punkový" život, vrátane postupného pádu na dno záchodovej misy, ktorý sa začal veľmi dávno predtým, ako priznal farbu - že je nácek (niektoré mám v hlave). Obávam sa však, že by na viaceré z nich odmietol odpovedať :-)


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

"Prispôsob sa, alebo zdochni."

================================================

Linky:

https://www.toypistols.sk/

https://toypistols.bandcamp.com/

Kredity:

Fotky (Toy Pištoľs Facebook)

No comments:

Post a Comment