#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, October 7, 2020

#29 Therapist. Sludge/Shoegaze Doom Metal z Novej Bystrice. Odpovedá Patrik (Gitara, Spev).


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch?

Volám sa Paťo, som živnostník a v terajších dňoch sa sústredim na to aby som bol nejak dostával zo seba energiu von a nemárnil časom. Človek sa lepšie cíti a menej mysli haha. A ešte si musím ovzdušniť brzdy na bycikli.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Pôsobil som v landless - (2014-2019) gitara/spev. Počas tejto doby som párkrat pozaskakoval v nejakých kapelách kamošom na basu či gitaru, keď niekto chýbal. S kamarátom som nedávno hral taký acid/stoner-doom. Zatiaľ iba jedna skúška, čisté impro ale demo je zrodené.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá? (Po akom nástroji/aparáte si vždy túžil - podarilo sa ti sa k nemu niekedy dopracovať?)

Aparát - Orange Thunderverb 200
Box - Orange PPC412
Efekty - AxeFx 2
Gitara - 7 strunný handmade telecaster od Martina Mariaka

Teraz som dosť spokojný s touto aparatúrou. Je to hlasné, špinavé a basové tak to potrebujem. Hlavne to má ten svoj lampový charkater lebo donedávna som hrával čisto cez digitál a nebol som s ním až tak spokojný a teraz s lampou je to fakt fakt dobre. Čo sa týka tych efektoch používam taky modul, ktorý obsahuje fakt zaujímavé presety.  S klasickymi krabičkami by som len tak ľahko nedosiahol veľa divných zuvkoch, ale samozrejme aj pedalové efektiky majú svoje čaro. Neskôr sa im začnem na plno venovať :)
Môj vysnivaný aparát je iba o jednu triedu vyššie ako je tento čo mám a to je Orange Dual Dark 100. Všetci to chvália a Orange ho vďaka vysokej cene prestal vyrábať kvôli malému dopytu.  Určite by som ho rád raz vlastnil, ale zatiaľ to nechám plávať a uvidíme. A chcem si vybudovať nejaký "amp wall".



 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

V dobe keď som začal byť aktívny v muzike som mal 16-17 rokov takže som chodil ešte na strednú a moje ambície boli hrať muziku a hrať koncerty pre čo najviac ľudí. Také pubertiacke sny :) Samozrejme to všetko muselo nejako začať, nič som nevedel o tom ako veci fungujú v štúdiu, na koncertoch, na skúškách atď. Všetko sa nakoniec splnilo naučil som sa veľa vecí a teraz keď sa pozrem na to ako som začínal tak si hovorím, že tie útle začiatky keď som ešte ani nekoncertoval, ale iba tvrdnul v skúšobni boli najkrajšie. Spomínam si ako som chodil do školy a kvôli logistickým dôvodom som radšej išiel zo školy rovno na skúšobňu a tam som bol vždy 3-4 hodiny popredu a sám som sa tam poflakoval.

Momentálne tvorím songy na album a moc sa s tým bavím. Máme teraz jeden koncert v Žiline na Hájovni, naň sa pripravujeme v rámci možnosti.  Pred coronovým šialenstvom sme mali mať niekoľko koncertov len bohužiaľ.. a čo bude ďalej sa necháme prekvapiť.


Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja domácej UG scény ?

No tak v 90-tých som chodil v plienkach, v 2000’s som počúval ako 5-ročný Exodus, Judas Priest, vďaka AC/DC som sadol za bicie na ktoré som odvtedy vydržal hrať 7 rokoch a niekoľko krát som spadol z bycikla. V tej dobe ma dosť pohltil aj mainstream , nedalo sa to obísť :) takže som počúval punk ktorý mohol hrať v radiách a na televíznych hitparádach. Neznášal som rap/hip-hop, bojoval som proti tejto muzike a teraz si uvedomujem aký som bol obmedzený. V 2010’s som s mojím bratom zavánil o modernejšiu zmesku metalu a.k.a metalcore, aj hardcore sa ma dodnes silno drží. Tam som prešiel na gitaru a pri nej som do dnes. O pár rokov som začal chodiť na UG koncerty a neviem či by som vedel za takú krátku dobu posúdiť jej vývoj. Každopádne máme tu super kapely v tomto obore a stále ich veľa pribúda takže nič viac len palec hore :)


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Moc ich nahraných nemáme no najradšej mám náš najnovší "Smrteľný Hriech". Tento song preto lebo pre mňa obsahuje všetko čo by tam malo byť. Je viac atmosféricky, dynamicky a trochu sme sa tam aj rozbehli. :D Je aj dosť osobný, mám s ním spojenú negatívnu skúsenosť zo života, ktorá mi bude navždy poučením.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Pochádza z tej istej skladby.

"Zbavujem sa pút
A klamstiev z ľudských úst
Človek čo cíti, cíti prázdnotu"



 

Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Textovo je to všetko zo života viacmenej je to o veciach s ktorými sa stretávame deň čo deň a hlavne je to o spoločnosti. Niekedy ma napadnú nejaké metafory keď robím text do piesne tak vždy to viem použiť tak, že tam mám tu svoju myšlienku.  Po stránke hudobnej ani neviem povedať v podstate vždy, keď tvorím nejaký riff tak tam zapojím kreativitu, nejaký detail tam domyslím alebo takto nejako to funguje.
Ale inšpiráciu myšlienky kapely som asi prilnul k My Bloody Valentine a to len preto lebo ukazujú čo všetko je možné robiť so zvukom na gitare.  Aj malo ľudí si to uvedomuje je to svojím spôsobom mohutný náklad tie ich špinavo-krásne riffy. A keďže sme znateľne pomalí tak k tomuto ma inšpirovali Primitive Man, Windhand, Weedeater, Bongripper..



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Úprimne si myslím, že skôr nie ako áno. Nemyslím, že táto kapela niekde zapadá keďže dva žánre ktoré sú pre nás charakteristické sú doom a shoegaze sú tu fakt len zriedkavo takže scény ktoré tu ako tak fungujú pre nás ani nie sú lebo sme celkom nezvyčajní. Každopádne všetci sme si rovní, som rád keď niekde s niekym hráme a ľudsky si porozumieme. Napríklad s chalanmi z FAT sme si super sadli a o to viac som rád, že sme obidve pomalé kapely :)


Ako sa podľa Teba za posledné dekády formovala domáca scéna ?

Neviem to nejako posúdiť túto otázku by som prenechal starším odborníkom.


 

Ako vnímaš domácu hudobnú scénu vo všeobecnosti - ktoré kapely/žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Tak všetky kapely čo som počúval mám rád aj dodnes, okrem tých z ktorých sa vykluli nejakí nazi, nazi/punks alebo iní kokoti (sorry za vulgarizmus no inak sa pomenovať nedajú) Prve kapely z domacej scény čo ma chytili za srdce bola Rats Get Fat, Downstream a Mobius.  Potom fakt mám rád Mental Tension, Damato, Nikander, Lycanthrophy, Systemic Damage, 7MS, Fyasco, Cameleon, Ahoj, Clivosť, Sheeva Yoga, Boiling Point, Medication Time, Hever, Decultivate a nejaké som určite nevymenoval, sorry. Niekedy mám pocit, že tu na tomto malom Slovensku sa človek dozvie o všetkých kapelach čo tu vzniknú, zatiaľ čo vo vačších štátoch ako v Nemecku alebo USA to musí byť monštruózne.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Neni čo. Som rád, že tu človek môže slobodne tvoriť čo chce, dávať najavo svoje názory cez hudbu.
Treba si to uvedomovať lebo v dnešnej dobe si ľudia slobodu nevážia a nevedia, že kedysi toto nebolo možné. Verím, že tu nikoho nič neserie a že všetci sú v pohode.



 

V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Aj napriek tomu, že som vtedy nejak poriadne nevnímal mám názor, že ľudia boli viacej otvorenejší, viacej sa zaujímali o hudbu hocijakých rozmerov lebo aj muziky nebolo tak veľa ako dnes.  Akcie boli určite v menšom rozsahu ako dnes, aj keď voči dnešným opatreniam je škoda, že sa nemôže tak aktívne hrať. Ale ked si porovname dnešnú dobu, internet je tak užitočná zbraň. Dnes sa všetko dohaduje cez internet, kedysi sa veci dohadovali cez poštu čo som počul jak ešte ani telefony neboli.  Možnosti nahrávania, bookingu, dnes sú veci o niekolko krokov vopred a samozrejme tak isto si to bude hovoriť generácia o dalších 30 rokov.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ? (minulosť/súčastnosť)

Beton - Konsky Kokot to je zo Slovenska naj zvuk čo som tu počul osobne. Nevypichnem artwork ale artworkera Dana Goliaša! a klipy už nekukam ani.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Išli sme v zime na koncert do Prahy, Gyro (basák) nejak na dialnici nevidel, že je pred ním kolona aut a nestíhal brzdiť. Take fleky, že dovidenia a auto našťastie pred nami uhlo do boku takže všetci sme boli v poriadku a nikto ani škrabanec. Bola to taká silná adrenalinová situácia. Hadám nezahluší, že som to tu napísal. :D  Oj, a hrali sme na svadbe. Kapelu ako nás by som skôr zavolal na pohreb ako na svadbu. Každopádne super skúsenosť, manželský párik je šťastný, že sme došli :)  Ten rebríček s dekandenciou nechajme radšej tak prosim.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.


Sex Prisoner - Tannhauser Gate, seriál Better Call Saul, Age Of Empires 2, pivo nemám rád je mi z neho zle normálne obdivujem ľudí čo ho dokážu piť teda skoro každého človeka.


Aké hudobné/tvorivé plány resp. nezrealizované sny máš do budúcnosti?

Mať 500 kapiel. Viem nereálne. Ale určite niečo chcem ešte spáchať.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Nemám nejakú obľubenú akciu. Takto pred rokom som bol na Brutal Assault ten som si užil moc to sa ale prekrývalo s ffudom na ktorý sa chcem tiež ísť pozrieť keď budem mať tú možnosť.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Dano z Mobius, Holup z Trenčína myslím že títo dvaja majú čo povedať. Niektorí mojí favoriti tu už boli.



 

Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

"Bez motta sa ďalej motám."

ďakujem ti za túto príležitosť. nech sa ti darí aj naďalej a nech urobíš ešte stovky rozhovorov. diky moc aj Vám čo ste sa dočítali sem, že vás to vôbec zaujalo. opatrujte sa :)

==========================

Linky:

therapistdoom.bandcamp.com

https://www.facebook.com/shoegazedoom



No comments:

Post a Comment