#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, October 25, 2022

#185 Slovak Misanthrope // Noise // 25-10-2022.


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som Slovak Misanthrope. Robím to, že vyplňam odpovede na tvoje otázky. Ale inak, som smrtelník ako všetci na okolo a chodievam do práce nech prežijem do dalšieho dňa. Čo ma zaujíma? Dobrá otázka. Nezaujíma ma nič, no zároveň všetko. Nechce sa mi nič riešiť, počúvať, čítať či studovať. No chcem vedieť odpovede na mnohé otázky, takže to logicky musím robiť. Zvedavý jak malé decko v škôlke, no mámpičista ako drevorubač na dôchodku.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Prvá kapela vlastne nebola ani kapela, kedže to bola len zámienka stretávať sa v garáži a popíjať lacný Bystrický ribezlák (týmto pozdravujem Skackavú!). Ja som tam bol na vokál lebo som rád chrapčal ako prasa na porážke a pičoval na všetko okolo mňa. Dalo by sa to nazvať ako AlkoGrindPunk.



 

Popíš svoju výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá?

Výbava? Lacná a primitívna. Mix cez bazoš na polovicu funkčný, lebo neviem kde som odložil ten pôvodný. Efekty bud to kamaráti alebo bazoš. Čiže overdrive, delay, reverb, fuzz a po riť distoršnu. Po novom zas bazárovo Korg Monotrom Delay čo je dosť zaujímavá hračka na to aké je to malé a lacné. Klávesy od sestry a flauty či píštalky. K tomu domáco vyrobený shaker lebo nemám na to aby som objednal od niekoho iného. Do toho komponujem reťaze, železo, plechy či zvuky čo nahrávam na vreckový rekordér. Čím je zaujimavá sa pýtam aj ja, lebo som to do teraz nezistil.


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala?

Ako posledná nahrávka sa berie čo? Digitálna? Alebo fyzická? Čo sa týka digitálu, tak to bolo zbúchané celé za 10minút lebo som sa potreboval odreagovať. Všetok hluk som robil Ja sám. A fyzická, bola kazeta ktorú som si aj sám vydal. Zas, som robil všetko sám. Bol to recyklát zvuku nahratého okolo roku 2015. Tam to nešlo do mojej tradičnej tvorby, bolo to viac experimentálnejšie - odsunuté od hluku a agresie. V skratke, vyjadrenie mojej hlavy.


 

Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Inšpirácia je všade na okolo. Stačí sa jej chytiť a zviezť sa. No s tým mávam veľa krát problém. V hlave mi behajú myšlienky a nápady ako piker v pentagone, no som sprostý a neviem to vytvoriť. Ale dá sa povedať, že sú to každodené veci. Nasratý kvôli robote. Nasratý kvôli správam čo sa na okolo deje. Nasratý lebo cigarety a tabak išiel a ide hore. Nasratý lebo som nasratý. Frustrovaný lebo.. proste lebo.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Kedže kapelu nemám a málo kto zvládne so mnou pracovať, tak ani mať nebudem.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Ambície neboli žiadne, ja som to robil hlavne pre seba. A realita je taká istá, lebo to stále robím len pre seba.



Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Nič zaujímavé nieje, ja som nudná osoba až to nudí aj mna samého a mám chuť si za to prijebať.


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Ubaliť si cigu a zapáliť. A vieš čo? Idem na to teraz.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Zopár ľudí poznám. Zopár aj vie že asi existujem. Ale ako súčasť sa necítim.


Je rebélia stále dôležitá? Proti čomu, alebo za čo sa dnes "bojuje" v skúšobniach a na koncertných pódiách ?

Bola asi dôležitá v minulosti, kedže interprét potreboval dákym spôsom zaujať ľudí a získať publikum nech sa môže posunuť inde, tam kde chce. Svojím spôsobom je dôležitá aj dnes. Treba zaujať vydavateľstvá či si nájsť fans. Len v minulosti to bolo náročnejšie pre niektoré žánre, ako napríklad metal. Dneska sa publicita dá získať pomerne ľahko. Stačí sa správať ako totálny čurák na internete/telke a hľa, sú videnia. V skúšobniach sa bojuje asi len so susedom kvôli hluku. Pri podiach neviem lebo ak niesi, ako som hore spomenul totálny čurák, tak nemáš dôvod rebelovať či bojovať.



Ceníš si viac v rámci scény originalitu alebo skôr dôležité osvedčené žánrové postupy ?

Tie akože dôležite žánrové postupy to podla mňa ťahajú na dno. Každý chce vyzerať ako jeho vzor a potom to vyzerá ako tribute a nie niečo vlastné. Takže áno, oceňujem originalitu.


Ako vnímaš nostalgiu za retro žánrami (image, hudba, zvuk) - sú to vykrádačky alebo pocta starým kapelám, ktorú treba tolerovať?


Nostalgia je fajn, treba spomínať a aspoň nehladíme stále na realitu. Človek sa pri tom niečo naučí alebo nájde niečo nové čo ho môže zaujať, zabávať a niečo dať. Ale či je to pocta alebo vykrádačka neviem. Ľudom do hlavy naštastie nevidím, lebo to by som sa chcel radšej zabiť. Ale štipku úcty by trebalo mať všade. Možno nie práve pre tú starú rašplu v tescu pri pokladni čo bola dnes na mňa protivná ale k niektorým projektom áno. Za to čo priniesli a ukázali že sa dá robiť.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať alebo počúvať interpreta ?

Osobne hranice v tomto nemám. Spievaj si o teplom pive, o tom že šéf je kokot/šefka je piča, či že skrachovaný Rakúsky maliar mal len jedno vajce. Mne to je úplne jedno. Hlavne mi daj pokoj ak ma to nebude zaujímať.


Ktoré žánre treba skombinovať, aby vniklo niečo nové a zaujímavé ?

Skombinované je asi už všetko. Je tu mixnutý folk a drum and bass. K tomu reznutý metal s rapom. Techno na dychovke. Čiže mňa nenapadá nič.



Čo ťa na domácej scéne teší a naopak čo ťa serie ?

Logicky ma teší ked nájdem niečo nové čo ma zaujme. A serie ma všetko ostatné. Hlavne ľudia tam. Ľudia sú kokoti a pri niektorých nechápem že majú odvahu chodiť po uliciach a nezašívajú sa po kanáloch. Vedel by som ích mnoho menovať, ale sviňa nebudem.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Zvuk neviem. Štúdio tiež neviem. Album duplom. Čo sa týka artworku, tak ma dosť bavia veci od Juraja aka Blooming Stones alebo aj od Dávida aka Serusa. Videoklipy sa ešte robia?


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Album - Kazumoto Endo - While You Were Out, čo mi hrá dokonca aj teraz popri písaní. Kniha - nemám. Film - Spalovač mrtvol. Seriál - M*A*S*H. Hra - Doom a Wolfenstein. Štúdio neodporúčim lebo moj tatter je v base. A čo sa týka piva, rád vyskúšam rôzne remeselné, ale čapované svijany budu na druhom mieste po plzničke.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Domáca akcia jednoznačne Hradby Samoty a zahraničná asi len Obscene Extreme.



Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Bol tu Ondrey Zintaer alebo Chrup? Asi nie.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

“Nadávať len tak spiči je dosť na kokot.” 7MS
Odkaz by som mal, že nech mi pošlú čítatelia peniaze, lebo vela míňam na hudbu, kávu a tabak. Ale to by som bol za úplnú socku, čo?
Jebať. Pošlite peniaze.

============================================================

Linky:

https://slovakmisanthrope.bandcamp.com/

No comments:

Post a Comment