#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, November 7, 2022

#187 29. August // Punk Rock // Karol // 26-10-2022.


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch?

Som Karol, v kapele spievam a hrám na gitaru a som autor textov a hudby. A v podstate, a nielen v týchto dňoch, ma najviac zaujíma v akom svete budú žiť moje deti a vzhľadom na to, že vyhliadky nie sú ružové, tak sa snažím im odovzdať aspoň to dobré zo mňa. A samozrejme ma ešte zaujíma, aby všetci, na kom mi záleží, mali so mnou pekný život :)


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Napriek tomu, že som v pokročilom hudobníckom veku, mal som dvadsaťročnú muzikantskú pauzu, takže niekde v hlbokých deväťdesiatkách som pôsobil síce v niekoľkých projektoch, no jediná kapela, ktorá nechala za sebou nejaký záznam bola indierocková kapela Zurich 1916. Mimochodom tam hral aj klávesák z The Last Days of Jesus. Zaujímavejší sú v tomto Slavo, ktorý búchal v Železnej kolóne a Krivic, ktorý hral v podľa mňa najlepšej HC kapele u nás v Abhorrence.


Popíš svoju výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá?

Ja som milovník tradičného rockového zvuku, zosík mám Marshall JCM 800, čo je absolútna klasika, doprial som si aj Marshall bedňu so štyrmi Greenback Celestion reprákmi. Nosný efekt mám klasický Tubescreamer od Ibanez a to je všetko. Stále však niečo skúšam a hľadám, asi prichádza čas na pedalboard. Gitary mám na hranie dve, Gibson Les Paul, ktorú využívam ako hlavný nástroj, a potom mám klasický americký Stratocaster, ale doplnený o Evertune mechaniku, je to taký zaujímavý a vyhraný kus a je to na ňom aj vidno.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

V textoch sa snažím vysporiadať sa s tým čo je okolo mňa, respektíve okolo nás všetkých. Textom začínam, vlastne mi určuje rytmus skladby a niekde v tom rytme a melódií slov vznikajú zárodky hudby. Témy sú rôzne, trošku o svete, o našich životoch, starých hriechoch ale aj o priateľstvách a dôležitých veciach v živote každého z nás.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Pre mňa je najdôležitejší song Prebudenie z prvej platne, aj z hľadiska textu, ale aj z energie, ktorá v ňom je. Ale to som nejak tušil, už keď som si ho hral doma prvýkrát na španielke.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch keď si začínal a aká je realita ?

Ja som nikdy prehnané ambície nemal, nemyslel som na žiadnu veľkú hudobnú kariéru. Inštrumentálne som sa nikdy nedostal ani na dohľad  k nejakej profi úrovni a vždy to bol pre mňa hlavne koníček. A vlastne, keď som začínal, som si ani nepredstavoval, že budem mať raz kapelu, s ktorou vydám dve platne a zahrám si na jednom pódiu s kapelami, ktoré mám rád a rád ich počúvam. A s tým som spokojný. Ale vlastne ono to tak je vždy, veľké ambície sú základom pre veľkú frustráciu a sklamania.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Asi najzaujímavejšia vec je to, že v súčasnej zostave sme sa prvýkrát stretli v skúšobni asi tri týždne pred prvým lockdownom. Takže my sme vlastne prvý rok nemohli robiť nič iné, ako skúšať a neskôr sa zavrieť do štúdia. Takže my sme vlastne pandemický produkt.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Každý, kto produkuje hudbu a prezentuje ju ľuďom je súčasť nejakej scény. Ja si nemyslím, že niekto má právo rozhodovať, kto má a kto nemá nárok byť považovaný za súčasť nejakej scény.  


Je rebélia stále dôležitá? Proti čomu, alebo za čo sa dnes "bojuje" v skúšobniach a na koncertných pódiách ?

Rebélia je dôležitá vždy, núti akúkoľvek spoločnosť k tomu, aby nezostala dlho na jednom mieste. Neviem proti čomu a za čo sa bojuje v iných skúšobniach, u nás je to o tom, v čo veríme, a kvôli čomu si myslíme, že sa oplatí bojovať. A to sú osvedčené veci, rovnosť, sloboda a priateľstvo.


Ceníš si viac v rámci scény originalitu alebo skôr dôležité osvedčené žánrové postupy ?

Ja si cením najviac autenticitu a to, či je to niečo novátorské, alebo stokrát použité, v princípe nemusí hrať rolu.



 

Ako vnímaš nostalgiu za retro žánrami (image, hudba, zvuk) - sú to vykrádačky alebo pocta starým kapelám, ktorú treba tolerovať?

Vnímam to tak, že je to rozhodnutie toho interpreta, že tak to cíti a tak to chce robiť. A ak sa to páči aj niekomu okrem neho, tak je to v poriadku.


Poznáš interpretov vo svojej scéne, ktorí prerazili? Ako to prijala scéna?

Otázka je, čo myslíš, že znamená preraziť. Ak to má znamenať, že sú známejší a počúvanejší než zvyšok, tak to v našich žánroch jednoznačne znamená podľa mňa, že venujú viacej snahy všetkému čo k tomu patrí, hudbe, textom, ale aj schopnosti byť viditeľnejší. Ja to každému prajem a uznávam ho za to. A čo na to scéna? Tak ako vždy a všade, niekto im to praje, niekto závidí a niekomu je to jedno.  


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať alebo počúvať interpreta ?

U mňa je to úplne jednoznačné, červená čiara je jasná, rasizmus, homofóbia, sexizmus a vlastne aj také tie sedlácke primitívne kapely, že punk to je vlastne sa dobre strieskať a otravovať okolie :) A tak to máme v kapele všetci


Ktoré žánre treba skombinovať, aby vniklo niečo nové a zaujímavé ?

Akékoľvek, len to musia robiť unikátne talentovaní ľudia, potom vznikajú nové a zaujímavé veci.


Čo ťa na domácej scéne teší a naopak čo ťa serie ?

Teší ma, že ešte vôbec existujú ľudia, čo majú energiu organizovať koncerty, viesť kluby. Teší ma, že sú tu ľudia, ktorí ti vedia povedať, že sa im páči to čo robíš a zároveň, že sú tu ľudia, ktorí zasa tvoria stále niečo nové a vždy je to niečo trochu iné, ale dobré. Teší ma, že zo scény vzišli ľudia, ktorí majú výborné štúdia a vedia produkovať veci a pomáhajú scéne aby sa posúvala dopredu. Serie ma trochu to, že rocková hudba všeobecne, nielen punk a hardcore prestala lákať teenagerov. Som rád, že náš basák je jeden z mladých ľudí, ktorých punk láka. Dnes vlastne väčšina ľudí na koncertoch je 30+. A nielen u nás. V máji som bol v Berlíne na festivale Punk and Disorderly a bol som tam jeden z mladších ľudí. To sa mi už nestáva často :)


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Mňa potešila Hrubá sila od Rozporu, prekvapil ma aj singel Ešteže nie som žena od Black Passenger a teším sa na pripravovanú platňu od chalanov. Čo sa týka artworku, mne sa páči celkom celá estetika okolo Tatrofky, Priamej čepele, Brizolitu, čo sú btw kapely, ktoré ešte nejakých mladých aktuálne ťahajú, to na margo predchádzajúcej otázky ešte. A videoklip, vlastne ani neviem, rozmýšľam, či som niečo videl v poslednom čase.


 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Album aktuálne nový The Hellacopters Eyes of Oblivion, kniha – História pre zaneprázdnených od Braňa Kovára a Jakuba Drábika, film Božia ruka od Paola Sorrentina, seriál Neľudské zdroje s Ericom Cantonom (áno s tým futbalistom), počítačové hry nehrám, tetovať sa chodím takmer výhradne k Adre do Rooster Tattoo a pivo Pilsner Urquell, to je  jediná vec na svete, v ktorej som konzervatívny.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Ja mám tu česť, že som členom Turbojugend Bratislava, čo je teda miestna chapter najlepšieho fanklubu, najlepšej kapely. A každý rok sa v Hamburgu koná svetové stretnutie Turbojugendov z celého sveta a sú to štyri najlepšie dni v roku, s perfektnými ľuďmi, výbornou hudbou (tento rok napríklad Scumbag Millionairs, Peter Pan Speedrock, The Misconduct a mnohí ďaľší) a kopou zábavy. Len si treba potom zobrať týždeň dovolenku :)


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Asi s Mikitom, ktorý žije v Berlíne a hrá vo výbornej kapele The Unmarked, poznám ho len sprostredkovane, cez kamošov a celá ta berlínska story by ma zaujímala.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Robte si života radosť a deľte sa s ňou s ľuďmi okolo vás.

===============================================

Linky: 

https://29august.bandcamp.com/album/nie-si-v-tom-s-m

https://www.facebook.com/profile.php?id=100065245040587


No comments:

Post a Comment