#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, November 21, 2022

DSW#003 Veľká Potreba - TLAK (2022) // Štefan Potreba // 15-11-2022.

 


I. Aký je príbeh vašej poslednej nahrávky, ako dlho vznikala, čo boli hlavné úskalia a radosti tvorivého procesu ?

Príbeh TLAKu sa začal už pri nahrávaní prvého albumu, keď sme ešte ako dvojica v štúdiu RatNoise stretli starých kamošov Branislava, Richarda a Tea Potrebovcov, ktorí sa čudovali čože to hráme (myslím, že ich oslovil hlavne názov), postupne sa pridali a odvtedy sme naozajstná skupina. Potom boli tvorivé lockdowny, kde vznikla väčšina materiálu, pár skúšok, potom letné nahrávanie. To bolo bolestivé, veď komu sa chcelo opakovať nejaký riff, keby mohol sedieť niekde na vyhriatej terase? Radosť prišla na záver, dva roky od vydania debutu, s výsledným zvukom novej dosky. Braňo Biznár z RatNoise je proste makač. 

 

II. V čom je "TLAK" iný od predchádzajúceho albumu "V rohu" ?

Iný je v tom, že sme o čosi starší a schátralejší, čo je z pohľadu estetiky gerontopunku plus, s tým možno súvisí jemný, takmer nebadateľný, posun v témach. 

V prvom rade je ale iný v tom, že noví členovia priniesli okrem vlastnej tvorivosti aj nástroje, ktoré som predtým považoval za zbytočné (živé bicie či druhú gitaru), čo prinieslo iné zvukové možnosti, ako aj predtým nevidenú úroveň hráčskych schopností, čo sa ukázalo ako kľúčové pre drive a tlak kapely.

 

III. Čo plánuje kapela v blízkej budúcnosti ?

Kapela plánuje ako obvykle navštevovať kúpele a termálne vody a v sedacích bazénoch a vírivkách bez pohybu rozjímať o ďalšom rozlete. 

Turné na podporu TLAKu sme absolvovali ešte pred jeho vydaním. Zúčastníme sa ešte Slovenskej Teplárne, konkrétne 24.11. v Klube pod lampou v Bratislave, so skvelými Les Myzerábles a Pudingáčmi, potom uvidíme.  Popritom doriešime aby TLAK odišiel do sveta aj fyzicky, chystáme CD a vinyl.

============================================================================

𝕯𝖎𝖊 𝕾𝖈𝖍𝖒𝖚𝖙𝖟𝖎𝖌𝖊 𝖂𝖎𝖊𝖉𝖊𝖗𝖌𝖆𝖇𝖊𝖑𝖎𝖘𝖙𝖊: Veľká Potreba  - TLAK (2022)


1. Som out 02:23   
2. Tajné radosti 02:59   
3. Doktorát 02:42   
4. Zapadnúť 03:15   
5. Náhoda 04:20   
6. Furt niečo 04:09   
7. Nie je čas na hrdinstvá 03:26   
8. Hitovka 02:04   
9. Za všetko si môžem sám 03:16   
10. Tlak 02:35
11. Do radu 03:19   
12. Vypeníš 04:25   
13. TRAPenie ľudí 02:13

============================================================================


1. Si sociálne atraktívny jedinec ?

To rozhodne, ale darí sa mi to skrývať.


2. Ktorá jedna veľká radosť sa vyrovná tisícke drobných radostí ?

Žiadna :)


3. Je lepšie byť "hovnom medzi kráľmi" alebo "kráľom medzi hovnami" ?

To je zasadná otázka, na ktorú stále, a zatiaľ márne, hľadáme aj v našej kapele odpoveď, aby sme vedeli ako ďalej. Skvelé je byť muchou, tej stačí hovno aby sa cítila ako kráľ.


4. V ktorej sociálnej bubline sa kapela Veľká potreba cíti najlepšie ?

Myslím, že v každej, ktorá vie Veľkú potrebu trochu oceniť a vychutnať si ju, kľudne môže byť aj trochu spľasnutá (tá bublina).


5. Kedy si si naposledy povedal "Toto už nemôže byť náhoda!" ?

Keď mi prišla pozvánka na tento rozhovor. Normálne som tušil, že sa to stane už od chvíle keď mi Peter Potreba čosi naznačil.



 

6. Čo významné sa naposledy prihodilo kapele Veľká potreba ?

Vydali sme album TLAK a to dva týždne po skončení turné, na ktorom sme ho chceli propagovať a predávať. Tlak na skorší termín zjavne nebol dostatočný.

A ešte sme si vytlačili nálepky, aby sme konečne boli poriadna skupina, oblepili nimi záchody v rôznych kútoch našej domoviny a tiež znehodnotili pár kotlebáckych billboardov. To by mala robiť každá dobrá kapela.


7. Ako blízko si bol niekedy v živote od vykonania hrdinského činu ?

Po spomínanom polepení billboardu som sa určite necítil ako hrdina, ale keďže na tých nálepkách boli termíny nasledujúcich koncertov, tak mi Teo popísal, ako si po mňa náckovia večer prídu, tak som chvílu napínal hruď. Ale nič :)

Inak sa ako bežný pohodlný a zbabelý jedinec snažím reálne hrdinstvá občas podporiť aspoň finančne (v poslednej dobe Ukrajina, alebo ochrana prírody ako Vlk… - to považujem v našich podmienkach tiež trochu za hrdinstvo).


8. Prezraď mi prosím návod aký má kapela Veľká potreba na písanie hitoviek ?

To neviem, skutočných hitoviek veľa nemáme, možno okrem Diany, tá vznikla za pár minút spontánne v krčme v Banskej Štiavnici, kde Diana obsluhovala, čiže je to jej zásluha. A ešte máme nový song nazvaný Hitovka, ten vznikol tiež celkom rýchlo s pomocou gitary, narýchlo zbastleného textu a názvu.
Návod na tvorbu ako takú tiež nemáme, staršia tvorba, kým mala kapela dvoch členov - hudba bola viac menej len moja, takže neexistoval odpor - vznikala inak ako tá novšia, keď z mojich predstáv pri skúšaní často nezostane kameň na kameni, ale presne tak to má byť :) a to isté platí aj pre riffy ktoré donesú ostatní…

Texty stále nosí z väčšej polovice Peter Potreba, moje vznikajú prevažne v pracovnej dobe v rušnom open space, z všeobecnej frustrácie, pod tlakom termínov, či počas dlhých porád - tam je vždy dosť inšpirácie.



 

9. Veríš, že za všetkým čo sa ti stane je nejaký motýľ, ktorý niekde zamával krídlami ?

Určite, zároveň som presvedčený, že som mu úplne ukradnutý a lieta si ako sa mu zachce.


10. Súvisia názvy albumov "TLAK" a "V rohu" s názvom kapely Veľká potreba ?

Oba albumy sú pre nás relatívne veľké počiny a ich obsah sme naozaj potrebovali zo seba dostať von.
Snažím sa, ale iné asociácie mi nenapadajú :)


11. Aký máš názor na jedincov, ktorí sa predbiehajú v rade ?

Ten najhorší. Trestal by som to povinným státím (alebo sťatím?) v špeciálnom trestnom rade ktorý by mal byť zriadený pri každom rade kde sa na niečo čaká.


12. Dokáže Ťa niečo vytočiť do nepríčetna ?

Naozaj máločo /málokto, naposledy (pred pár rokmi) sa to takmer podarilo istej pani Hýžďovej, jemne premotivovanej chatárke od Kremnice.


13. Koho alebo čoho Ti je najviac ľúto ?

Ľudí ktorých nikto nepredbehne pri čakaní v rade na stretnutie s pani Hyžďovou.

============================================================================

IV. Slovo na záver.

TLAK! Potrebuješ tlak!

 

 

Fotky: Facebook kapely

 

 

No comments:

Post a Comment