#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, December 2, 2022

#190 Raptor Koch // Experimental Rock // 16-11-2022.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Ci pana, toto je najťažšia otazka, ktoru budem myslim že riešiť cely život. A i tak sa asi nedopatram odpovede haha. No jedni vravia že som Stano a druhi že som Raptor. Ale ja neviem sam kto alebo čo som ale snažim sa to zistiť. Zda sa že sme minimalne dvaja. Jeden čo sa zdá že hovori a kona, druhy čo počuva a sleduje. Najviac ma v tychto dňoch zaujima to čo väčšina času a to je hudba, priroda a vylety.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Fuh, je toho celkom veľa. Neviem či sa to dakomu bude chceť čitať. Porucha (druha gitara), Waves (gitara a spev), Počkaj?dobre už možeš (gitara a spev), Bordové parpľe (šicko možne a spev), Pgieiezap (gitara, klavesy a spev), #Pokora (bicie a vokaly), Abuol band (bicie), Džumelec band? (bicie),  Peter Kolarčik s Pokorou (bicie), Raptor Koch band (gitara a spev), Verejne deti (šicko možne a vokály), Chikiliki tua (gitara a vokaly). Nemam pokoja.




 

Popíš svoju výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá?

Kombo Vox ac15 made in China. Gitary: Telač a Strat i nejaka lubovka plus multiefekt Line6 M13. Basa samozrejme dajaky precission bez značky. Klavesy cez kompik. Bicie cez mikrofony do 8 vstupovej zvukovky. Mikrofony SM57, SM58 nejake kondenzatory a i už.


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala?

Album vznikal v priebehu dvoch rokoch kedže som mal aj hluche obdobia. Čakal som na texty ta čakal. Album vznikal ako väčšina ostatnych raptorovin. Najprv som nahral nastroje a potom som sa prechadzal a rozmyšlal nad textami. Spolupracoval na ňom Samčo brat dažďoviek. Pomahal mi s mixom a mastreringom zlaty jeden.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Neviem ako to vlastne vznika a kde sa to berie. Tak isto ako neviem odkiaľ prichadzaju myšlienky ale predstavujem si že su nejake prudy vo vzduchu kde poletuju rozne napadiky a myšlienočky a človieča ich dajak zachytava abočo. Podobne to asi može byť aj s hudobnymi napadmi. Proste vezmem nastroj a hram. Asi som tieš len nastroj. Hudobne vznika skoro všetko v skušobni alebo v prirodičke. Dajak to neriešim len tak sa hrajkam. Keď sa mi dačo pači tak si to nahram a niečo z toho použijem a rozviniem. Texty väčšinou pišem vonku na lavičke.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Asi skladbu Kolotoč z najnovšieho albumu alebo Tiško z Prveho albumu.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Nejake ambicie extra som ani nemal. Nenahovaral som si že je veľa takych ľudi čo by počuvali napr. Pražsky vyber. Všetci dookola počuvali moderne hudby a mňa lakali len šestdesiate a sedemdesiate roky no. Mal som to šťastie že mi moj ujko pušťal v rannom veku kapely ako Pink Floyd, Queen, Frank Zappa, Beatles... už vtedy ma to trafilo do srdiečka a tak som chcel proste robiť muziku. Dajak som sa tak sam vymedzoval od zvyšku mladeže a užival som si svoje outsiderstvo. Dlhe roky som sa hrajkal so zvukmi a nastrojmi a bavil ma proces tvorby tak som len nahraval a nahraval. Mal som tak troch kamošoch čo sa im raptoroviny pačili. Dajak ma nenapadlo že to bude mať nejaky širši dosah. Až do roku 2013 alebo 2014 som cestoval z prahy vlakom a stretol som tam Samča brata dažďoviek a kecali sme spolu lebo sme sa poznali z jednej akcie v Orkucanoch. V tej dobe som nahral taku srandičku že fičuring sam so sebou z roku 1995 a tak som mu to pustil. Samčo ma nakopol šak daj to na net ne? Dal som to nakoniec na soundcloud kde ma objavil jeden človek čo ma nejaky alternativny hudobny label v Brazilii (Chupa manga recs.) a teda chcel vydať CD a ja že OK. Tak sa i stalo. Samčo to zazdieľal na fejsbuku a tak som sa skamaratil s par ľudmi. Trebars Richard Stein s ktorým som neskôr začal hrať v kapele #Pokora. Rišo mi ukazal že aha jake paradne kapely mame na vychode. Spadol som na ric jak mi pustil Vojdov a Tri oka.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Jak sme raz hrali s bandou v Trnave asi okolo šiestej večer. Prišlo nula ľudi ale za tu srandu čo som povedal do mikrofonu po pesničke keď nastalo hrobove ticho to stalo: Ďakujem. Ste zatial najlepšie publikum ake sme mali. Zvukar sa pobavil a možno bol i polichoteny. Dobre okej potom prišli ku koncu aj ľudia od Wildernessu taže nesme až taki chudačikovia zlatučky!  


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Chystam sa dokončiť inštrumentalny album z materialu čo som nazbieral za dva roky. Plus dokončiť treti album lebo ten vznikal pomedzi druhy. Koncom mesiaca by mal vysť klip k pesničke Zuza. Pracovali na ňom deti zos Zušky v Krčave pod vedenim Marie Kováčovej. Bars sa mi pačia nadhľady ta som zvedavy čo z toho bude.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Asi aj hej. Na vychode sme furt mali silnu andgraundovu scenu. Pomaly sme sa infiltrovali na zapad aby sme ovladli hitparady a vytlačili Paľa Haberu, No name a Elán. Ale to sa nam asi žiaľ nikdy nepodari. Su to silni superi.


Je rebélia stále dôležitá? Proti čomu, alebo za čo sa dnes "bojuje" v skúšobniach a na koncertných pódiách ?

Chceš rebelovať? Chceš dačo zmeniť? Ta to zmeň. Možeš začať od seba. Rebeluj proti sebe. Proti domienkam ktore maš v hlave. Tamten je dobry ujo a ten je zly ujo. Da sa rebelovať proti barsčomu. Možeš kričať v tričke a jesť horalku jak povedal Andrej ale nikto ti nezaruči že sa tym dačo zmeni. Dačo zrob ked dačo chceš zmeniť. Keď ťa štve system ta ho nepodporuj aspoň. Nenakupuj bludy napriklad. Mam taku kamošku s ktorou som minule išiel po rubanisku. Skoro sa rozplakala keď videla tu spušť a vravi že s tym musime niečo spraviť. Protest abo čo. No a o tyždeň na to ma poprosila či jej pomožem povynašať skrine lebo si chce kupiť nove. Pridem tam kukam na tie skrine a reku šak vyzeraju uplne v pohode jak nove. Prednedavnom si plačkala jake su to svine čo robia s našimi krasnymi lesmi a ľaľa teraz ich v tom vlastne podporuješ haha. Takže neviem uplne jednoznačne odpovedať na otazku. To by bolo bars na dlho a nikoho nezaujima moje nejednoznačne mudrovanie.


Ceníš si viac v rámci scény originalitu alebo skôr dôležité osvedčené žánrové postupy ?

Mne sa páči aj originalita aj osvedčene žanrove postupy. Neviem čo viac. Lebo niekedy aj taka originalita za každu cenu vie byť rušiva a niekedy zas su na škodu osvedčene žanrove postupy haha. Čo mam robiť aby som si neprotirečil? Keď vidiš veci tak nejednoznačne jak Raptor ťažko dojdeš k jednoznačnemu zaveru. Každopadne tento rozhovor nauči aj mňa čo vlastne chcem, kam smerujem alebo kto alebo čo som. Diky za tuto terapiu. Boa zas musim nad dačim rozdumovať do rici.


Ako vnímaš nostalgiu za retro žánrami (image, hudba, zvuk) - sú to vykrádačky alebo pocta starým kapelám, ktorú treba tolerovať?

Čo ja viem. Každy to vnima po svojom. Ja som asi dosť tolerantny pokiaľ ma nepriviažete k stoličke a nenutite ma počuvať dačo čo mi spôsobuje psychicke problemy. Ako šak každy nech počuva a robi taku hudbu jaka ho bavi či už to robi z takeho či onakeho dôvodu. Niekomu sa môže zdať Raptorova hudba jak vykradačka starych hudboch a asi je to aj opodstatnene šak tak to zneje asi aj podľa toho čo sa mne pači. Štyl obliekania nejak u seba neriešim a každy nech sa oblieka jak chce premňa zamňa. Nevadi mi to pokiaľ mi trblietky na cudzich šatach nevypaľuju oči a znemožňuju viesť motorove vozidlo.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať alebo počúvať interpreta ?

Nepočuvam nič so by sa mi nepačilo. Tolerujem to že každy ma pravo počuvať čo chce.



 

Ktoré žánre treba skombinovať, aby vniklo niečo nové a zaujímavé ?

Rytmus a blues


Čo ťa na domácej scéne teší a naopak čo ťa serie ?

Zo sučasnej sk sceny mam rad vecičky ako Vojdi, Nagy & Beni, Lukáš Valkučák, Džumelec, Abuol, Peter Kolárčik, Veľka Potreba, VBPS, Samčo a šicko okolo neho, Haďáci, Duo Kalich, Krstni otcovia, Deti, Nazi tampons, Nov, Vlado Nosáľ & Avedons, God & Eve, Boh Vajec, Berlin Manson, Jozef Žemľa, Drť, Wilderness, Andrej Dánoczi, Piče, Kúpel Mysle, Genuine Jacks, Ondrej Zintaer, Henry, Our Stories, 52 Hertz Whale, 300 Hrmených, The tw
ö, Obligatne, Barbora Tomášková, Matúš Kolesár a ci pana neviem čo ešte. Viac ma momentalne nenapada. Ale musim sa priznať že veľa z toho slovenskeho čo sa mi pači nepočuvam pravidelne no. Skor ma bavia koncerty. Kapely čo ma seru neriešim vobec. Ako vie byť otravne v obchode počuvať radiove hity ale načo to budem riešiť predsa.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

EP Krsny otcovia alebo Novy album od Veľkej Potreby. Čakam furt na Vojdov novych no oni furt robia drahoty.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Album: Residents: High horses, Tetovanie odporučam: Kuriatko jak sa liahne z kraslice. Pivo neviem bo nepijem bars. Počitačova hra: Abes Exodus

 
Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Skapal pes fest, Park camp v Trebišove, Vodna Stocka, Zničohonič fest, Pozitif dej, Hájovňa Žilina, Minifesťak MV=PQ.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Richard Stein, Marek Buranovský, Ľubo Petruška, Abuol, Peter Kolárčik, Tomáš Bateško abo proste dačo z 16. otazky.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Čo sa v mladosti naučiš v starobe akoby si zabudol.

============================================================

Linky:

https://raptorkoch.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/channel/UC_dzlBl63F-E6Id26nlIMsw



No comments:

Post a Comment