#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, December 27, 2022

#194 Eerie Heir // Atmo Black Metal // Raiden // 15-12-2022.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Čaute, jsem Raiden, momentálně pracuju na dvou deskách, jedný v rámci black metal projektu Eerie Heir, druhý pro svůj novej elektronickej/EBM projekt, momentálně mě nejvíc zajímá hnutí Nerůstu, emancipační proudy v okultismu a taky jak přežít tu zimu venku - asi už je na čase přestat nosit kalhoty s dírama na kolenou


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

V kapele jsem nikdy nebyl, leda párkrát ve snu, to bylo krásný i příšerný zároveň


Na čom a cez čo hráš/spievaš a ako si spokojný so svojou výbavou?

Zrovna mám objednanej Turbo RAT distortion kytarovej efekt, ale to bude můj první, jinak mám už asi deset let stejnou kytaru i mikrofon, custom Vivian a Samson Q1U. Už delší dobu spokojenej nejsem, ale trvá mi hrozně dlouho dokopat se k pořízení něčeho novýho. Všechno mi tak nějak obecně dlouho trvá...



 

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Poslední nahrávkou je EP Lovesick Rebellion, vznikla za cca tři měsíce od července do září 2022. Chtěl jsem na ní navázat na předchozí album a zároveň pár věcí zkusit jinak, to platí hlavně o poslední skladbě a o textech, který byly tentokrát míň abstraktní. Cover art je od Bratrovraždy, toť jediná spolupráce.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Rád bych odpověděl nějak zajímavě, jakože mi to šeptá do ucha každou šestou neděli černej kohout kterýho jsem si vychoval jako plivníka z vejce nošenýho pod paží, ale pravda je bohužel nudnější: nejvíc mě asi ovlivňuje hudba, kterou zrovna poslouchám. A při psaní textů, tam vypíchnout pár největších vlivů asi neumim, tam je to pro mě pořád dost zaháda, jak to vzniká.   


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Asi je to klišé, ale jelikož se v těch skladbách dost hrabu než je pošlu do světa, tak je pak v čase zveřejnění mám už tak oposlouchaný, že je zpravidla nemůžu ani slyšet. Nabízí se tak ta úplně poslední, Devastation Dreaming, asi i proto, že text se věnuje klimatický krizi/antropocentrismu/kapitalismu, což považuju za výsostně aktuální téma.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Ambice dost nula, první výtvor jsem si zavěsil na bandcamp spíš tak pro sebe, překvapilo mě množství reakcí, který mě nakopli k tomu dělat něco dál. Cílem pro mě pořád zůstává vydat desku, s kterou budu plně spokojenej, což se asi nestane nikdy. Ale i ta cesta je cíl, no. A taky hrát na živo, což už možná vyjde letos, ale taky možná až za deset let, hlavně to neuspěchat, žejo.  


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

No vzhledem k tomu, že technicky vzato kapelu nemám, tak nemá ani ten život, ale tak zajímavý je to i tak, to zase jo


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Novou desku, surprise. Posouvám se na ní víc k doom metalu, asi, baví mě zkoušet víc hypnotický, opakující se motivy, celkově to asi bude temnější, minimum shoegaze a tak. Myslim, že by to mohl bejt dobrej materiál na živý hraní. Tématicky půjde o podkrkonošskej spiritismus, přízraky z letních ovocných sadů, sex s pavouky a další příjemný záležitosti. No a pak již zmíněnej EBM projekt, s českejma textama, což je pro mě nová věc, a baví mě to veľa.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Nevím ani, jak se současná domácí scéna definuje, takže z toho asi už vyplývá i ta odpověď.


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

Myslim, že bych byl rád, kdyby se u mojí hudby někomu tak dobře usínalo, jako se mě dobře usíná u mejch oblíbenejch black metalovejch desek.


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

Jednou bych chtěl mít crustovou kapelu, ale teda nepřibližuju se k tomu vůbec.



 

Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

Staromilství moc neholduju, nejvíc mě baví současná hudba. Kromě toho, že je aktuální, v sobě často chtě nechtě nese i tu minulost - takže vlastně dva v jednom.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

Na to asi neumím odpovědět, ani mě teď nenapadá žádný trend, natož jestli mi vadí...i když počkat, takový ty mullety a knírky a odbarvený vlasy, to je určitej trend teď, ne? Tak to se mi líbí dost, i tim, jak to není moc hezký, jakože prvoplánově


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Politický názory, který podporujou nenávist, autoritářství a další pro mě neakceptovatelný věci, jako je rasismus, sexismus, homofobie apod. Ať už přímo v textech nebo propagovaný danym interpretem mimo hudbu, v tomhle pak dílo od autora neumim moc odlišit. Vždycky se najde někdo, kdo přispěchá s tvrzením že politika do hudby nepatří, že máme řešit jenom tu HUDBU samotnou, ale to je samozřejmě bullshit, už i tohle tvrzení je nakonec politickej statement. Politika je chtě nechtě všude kolem nás, od názorů a hodnot který sdílíme s ostatními až po kapelní merch, kterej je často natisklej třeba na textilu vyrobenym dětma za minimální mzdu v Bangladéši nebo Pákistánu. Cenim naopak interprety, který podporujou myšlenky inkluze a tolerance, lidský a zvířecí práva apod. Je to bohužel pořád potřeba, jak ukazuje třeba i bolestně aktuální, čerstvej útok na Adama z Berlin Manson kvůli duhový vlajce vyvěšený na koncertě ve slovenský Skalici.

A nemyslim si, že tyhle "sluníčkový" hodnoty jsou nějak s extrémní, radikální hudbou v rozporu, naopak. Můj oblíbenej antropolog Jason Hickel někde trefně napsal, že naše civilizace je vlastně takovej kult smrti - když se podíváme na statistiky, kolik jsme už vyhubili zvířat, hmyzu, stromů a dalších organismů. Ve společnosti, kde je vlastně násilí normou (od násilí na ženách až třeba po dopady na tzv. třetí svět) je pak radikální paradoxně soucit, empatie nebo solidarita (v mnoha různých podobách, od podpory LGBT+ až třeba po to nesnažit se všechna zvířata nějak využít pro naši potřebu - sníst, uvázat na vodítko, zavřít do zoo), protože to jsou hodnoty, který většinová společnost nevyznává, bohužel.  


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Uff, no jedu ted hlavně veci od labelů Korobushka a Wrong (říkal jsem, že mi všechno dlouho trvá…) a klip třeba k Netancujem, kývem hlavou od Berlin Manson, pořád top.



 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Z poslední doby: album Svět(lo) slepých od Therapist, kniha Roky od Annie Ernaux, aktuálně běžící čtvrtá řada Babylon Berlin, hra Saturnalia (Sardinie + brutalismus + okultní horor - to si fakt dejte), poslední kérku mám od Olesii Pasarenko z Bratislavy - doporučuju, a pivo Kozel a Zíchovec - třeba příchuť sibiřskýho smrku, ale ten se uz bohuzel nedělá.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Nic moc originálního - z domácích asi Fluff, to je láska, letos jsem byl poprvé na Creepku a taky boží, ale to kouzlo je samozřejmě hlavně v objevování malých a člověku dosud neznámých akcí, takže je to vždycky ta, která teprve přijde, a kterou člověk zažije napoprvé...


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Třeba Arleta nebo Dmitrievna, ty hodně cenim


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

"Kdo nám má co říkat, který svět je ten skutečný? Co je mnohem důležitější, ať už v
jakémkoliv světě, je vytvářet svobodné prostory" filozofka Amy Ireland. To ve mě pořád rezonuje

=============================================

Linky:

https://eerieheir.bandcamp.com/album/lovesick-rebellion

https://www.facebook.com/people/Eerie-Heir/100075612382297/

https://www.instagram.com/eerieheir/

No comments:

Post a Comment