#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, January 23, 2023

#196 Vojdi // Alternative // Marek // 11-1-2023.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Ahoj, Marek Buranovsky jmeno me. Robim to, co mi zivot ponukne a je toho pozehnane! Zatial sa venujem zvukovej post-produkcii filmov/serialov a hudbe. 

V tychto dnoch ma najviac zaujima debut kapely Vojdi, na ktorom pilne pracujeme a zaroven finalizujem film reziserky Viery Cakanyovej, na ktorom pracujem ako zvukovy dizajner. Film bude mat premieru vo februari na prestiznom festivale - Berlinale - Berlin International Film Festival.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

Vojdi - gitara, spev
God and Eve - gitara
Raptor Koch Band - gitara, klaves, spev
Drt - gitara
Srnka - gitara


Na čom a cez čo hráš/spievaš a ako si spokojný so svojou výbavou?

Nastroj a aparat stale obmienam ale momentalne je pre mna najlepsi nastroj na svete - Tokai SG, Made in Japan od Luboslava Petrusku. 

Dlhodobo uznavam firmu Harley Benton, od nich mam tiez zopar kuskov za zopar centov, odporucam.
Najlepsi aparat na svete som zatial este nenasiel ale dufam ze sa to podari v roku 2023.


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Nasa posledna nahravka s kapelou Vojdi je singel Godspeed. Tuto konkretnu skladbu sme mali hotovu uz minuly rok ale samozrejme ma osvietilo a prehovoril ku mne velkolepy nahalovany hlas, citujem: "rychlejsie tempo!" a este, ze "the owls are not what they seem". Dalej som uz neskumal, komu ten hlas patril, zavolal som chlapcom, ze to nahrame v rychlejsiom tempe a oni, ze skvely napad, od koho? no... nikto nevie.

Zaklad pesnicky som poslal chlapcom cez internet a potom sme do toho sprtali este v priebehu celeho roka, najma do outra. Mam pocit, ze vacsina pesniciek nadobudne finalny tvar po roku hrania a spekulovania. Vsetky nastroje sme nahravali samostatne v domacich podmienkach.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Ina hudba ale aj vlastna neschopnost. Cize v hlave mam super komplexny riff a kedze ho niesom schopny zahrat, musim ho dostat do hratelnej podoby, co dost ovplyvni vysledok. Raz by som chcel napisat, ze ma pri tvorbe ovplynuju aj ludia, pribehy a emocie, no zatial to tak necitim. Zvieratka mi uz vyfukol Raptor.


 

Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Na tuto otazku odpoviem rad, ked vydame album.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Nikdy som nemal hudobne ambicie. Chytam sa prilezitosti a vyuzivam sance, ktore dostavam a nejak to zatial funguje. V sucasnosti samozrejme viac tusim, ako tento hudobny svet funguje a je to samozrejme ovela horsie, ako som si myslel.

Ak by som mal ambicie, tak mozno aj naletim konceptu showcase festivalov. A mozno by som mal drzat hubu a konecne zalozit kapelu, ktora sa presadi aj na festivaloch tohto druhu. Nazov uz mam, kapela by sa volala "Buran Buran". Cize je na case vymysliet fintu, ako sa stat slavnym...


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Boli sme sa pozriet na nasu oblubenu kapelu z Francuzska v Prazskom palace acropolis a po koncerte v noci sme sa s nimi vlamali na kupalisko, po hodinovej session nas cakali policajti ale vsetko dobre dopadlo.


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Album s kapelou Vojdi.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Myslim, ze sa tie tvare na vsetkych tych eventoch zacinaju opakovat, takze ak by toto malo byt jedno zo znameni, ze som sucastou domacej sceny, tak ano.  


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

Radost, znepokojenie, euforia, napatie, prekvapko, strach a znova radost. Alebo aj taku reakciu, kedy by si posluchac povedal, ze to bola totalna strata casu.


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

Vonkajsim vplyvom sa nevyhnem, cize chtiac-nechtiac pri tvorbe podvedome manipulujem s prvkami hudby, ktoru mam rad. Priblizovanie sa k niecomu v ramci tvorby znacne formuje nasu vlastnu identitu.
Napr. ak studujem niekoho hru na gitare, tak viem to potom po istu hranicu napodobnit, no nedakozem sa stat tym umelcom a v tomto bode teda "zlyhavam", co dokaze byt obohacujuce, ak teda prekusnem to, ze nikdy nebudem Jean-Paul Belmondo ale len Marek z Presova. Myslim, ze je potrebne co najviac vytazit z tychto "napodobnovani" inych umelcov a potom to vediet dalej ohybat a formulovat do inych kontextov.


 

Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

70s alebo 90s? Neznam.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

Ani si netrufam povedat, co su dnesne trendy v ramci subkultur ale ked si mozem len tak potrepkat, tak by som povedal, ze ked si pustim Death Grips z roku 2012, tak mam pocit, ze to bude fresh uz navzdy. Ta ich estetika, nadsazka a talent, to je uplne iny kaliber. Myslim, ze ich hudba je stale trendy.

Myslim, ze veci, ktore by mi mohli liezt na nervy ma naopak velmi pobavia a potom si to vacsinou za velkeho huronskeho smiechu navzajom zdielame s Bohom Vajec.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Problem asi je, ze uplne neviem, ako si tuto otazku interpretovat ale povedal by som, ze ak by Milan Mazurek vytvoril nejakym zazrakom fakt nadherne umelecke dielo, bol by som ho schopny akceptovat ale nebol by som schopny akceptovat jeho agresivne spravanie a klamstva.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Zvuk: Dezo Ursiny - Pevnina detstva, Artwork: Vaso Patejdl - Lov na city, Videoklip: Laco Lucenic - Z tych dni


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Imperial Triumphant - Alphaville, Milan Kundera - Nevedomost, Curb your Enthusiasm, Heroes Might and Magic III, Tetovanie nemam a ani ho mat neplanujem ale odporucam mojho kamosa Misa Mikusa, IG: ___bubblegum______ Cokolvek len ne Krusovice.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Domaca: Next festival, Pohoda festival
Zahranicna: Ceske diy festivaly maju svoje caro. Jeden jediny som si zatial neoblubil.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Kuly z Desmodu


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

Byt chudobny nieje zle, to je len neprijemne.

Music is organized sound. - to povedal organizator zvuku Edgar Varese.

====================================================

Linky:

https://vojdi.bandcamp.com/

https://vojdi.sk/

https://www.instagram.com/vojdi_band/

https://www.facebook.com/vojdi

No comments:

Post a Comment