#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Sunday, January 21, 2024

#109 Lord Belial Reviews: Hrob - Hrob (Demo 2023)

 


Hrob - Hrob (Demo 2023)

by Lord Belial
 
Vtom svoj kostnatý prst k zemi priloží,
pod ním sa celá zatrasie dolina. —
A hľa! div hrozný! — hrob sa tu rozloží!
oj, Osud, čieho uložíš doň syna!?


Nedávno som sa doslova rozplýval nad fantastickou Samsarou, ktorá mi pripomenula staré dobré metalové časy, a hneď tu mám ďalší podobný unikát z domácich lúhov a hájov. Štyria bratislavskí hrobári vykopali hrob hlboký, siahajúci až do raných deväťdesiatok (ak nie konca osemdesiatok), aby sa prekopali priamo ku koreňom pôvodného death doom metalu, jediného skutočného, do čias, keď logá boli nečitateľné, albumy vychádzali na kazetách, obaly boli čiernobiele ručne maľované xerox kópie, zvuk surový, špinavý, umelo nevylepšený, na nejakú tú chybu sa sralo, autentickosť predčila vyfabrikovanosť. Áno, boli to po všetkých stránkach iné časy a netvrdím, že to, kde sa metalový hudobný priemysel nachádza dnes je vyslovene na škodu veci, ale pravidelný návrat do starých kovových čias je jednoducho nutnosť, ak chcete prijať a rešpektovať aj tie nové. 
 
 
Hrob vydali demo s názvom Hrob a fakt, že sa to udialo v roku 2023, je ťažko uveriteľný vo chvíli, keď v ruke držíte obal a z prehrávača sa valí ten ich ťažký zvuk. Toto je old school ako prasa po všetkých stránkach! Ťažkotonážny death metal s výrazným doom metalovým vplyvom, hlbokým growlingom, hutnými riffmi, decentnými sólami, klasickým demo feelingom. Bohová vec! Tri songy + intro, ani nie 15 minút, na začiatok stačí. Už vieme čo ste zač, už vieme že si zaslúžite rešpekt! Už vieme, že v slovenskom metalovom undergrounde vznikol ďalší mohutný element, ctiac si starých death metalových bohov, majúc k ním rešpekt a nadväzujúc na ich odkaz nesú záhrobné posolstvo zo smrteľného panteónu do tretej dekády nového tisícročia. Oduševnenosť a entuziazmus cítim z tohto dema, a práve preto je také autentické a uveriteľné.
 
Demo začína krátkym upršaným Introm, tajomne ponurým,  tak trochu black sabbatovským. Oceňujem že je naozaj krátke, navodí atmosféru, splní svoj účel a nenápadne pred seba púšťa prvý song s názvom Hrob. Je to len diera v zemi a v nej kopa mŕtvych snov. Keď zub času ohlodá všetky telá až na kosť, bude sa nad nimi týčiť hrob. Taký podstatný detail, slovenské texty. Oceňujem to, snáď to kapele vydrží. Najprv odsype klasický oldschoolový death metal, nadväzuje skoro až beznádejne znejúce doommetalové proroctvo. Storočie hada, zničí nás príroda! Možno áno, možno nie, máme to vo svojich rukách, ešte nie je neskoro. Záver je už zase svižnejší, absencia boha, zbytočná modlitba. Amen. Prichádzajú Blatové noci, potopa čiernej vody, plná tŕňov doby. Doom metalový song v tom najpravovernejšom zmysle slova a ako bonus - skvelé heavy metalové sólo. Na záver Údolie hrôzy. Tak ľahko z neho neunikneš! Ani nechcem. Nemám dôvod. Posledný song v sebe nesie prvky death aj doom metalu, nosný riff je na vysokej úrovni, niet čo vytknúť. 
 
Celkovo hodnotím toto demo veľmi kladne. V prvom rade, oceňujem a vyzdvihujem unikátny old school zvuk aj image. Je to (ne)skutočná pocta samotnému žánru! Kapela si zjavne váži legendy a má pred nimi rešpekt. Pozitívna inšpirácia je vítaná, pokiaľ sa neprejaví v lacnom kopírovaní, a toto Hrobu, na rozdiel od iných pohrobkov, v žiadnom prípade nehrozí. Štart ako hrom! Som veľmi zvedavý, čo bude nasledovať. Pokiaľ si chlapi udržia nasadené tempo a neuhnú zo svojej cesty, som presvedčený o tom, že nás čaká veľká vec! Už aby to bolo.

Starček nad hrobom sa už prežehnáva,
ústa mu šepcú ešte dač tajného —
už sa do božej milosti oddáva —
a — už sa púšťa do hrobu tmavého.


Inšpiráciou pri písaní tejto recenzie mi primárne bola samotná kapela, spomienky na minulosť ktorú mi navodila, Ján Botto a jeho báseň „Hrob“, a Cabernet Sauvignon Rosé od Château Rúbaň, ročník 2022.

 

 

No comments:

Post a Comment