#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, February 12, 2024

#232 Therapist & FAT / Sludge, Doom / Patrik & Prasiak / 25-1-2024



FAT Q: Čo je nové s Therapist? Posledné koncerty registrujeme v polovici 2022, potom perfekt album a odvtedy moc nič. V akom režime fungujete?

Therapist A: Presne v polovici 2022 som sa presťahoval do Prahy a zostava na Slovensku zanikla takže koncertovanie nebolo možné.. Viem, že po väčšinou tieto scenáre dopadajú tak, že všetci sa na to vyserú, ale pre mňa to nebol nejaký zásadný zlom. Momentálne fungujeme tak, že píšem tracky a s odstupom času sa ich snažíme analyzovať a jak to s nami nerezonuje tak to hádžeme do koša a napíšem niečo nové. Každopádne asi sme sa vyvinuli do niečoho čo sa bude veľmi líšiť od našej predošlej tvorby, možno mám aj zmiešané pocity z toho ako to budú ľudia vnímať..


Therapist Q: Minule som si šiel “Granum” v práci a kolega sa pristavil a pochválil to ako kombinujete sludge s death-metalovým vokálom v groove habite. Nedovolím si nesúhlasiť ste veľmi šikovní, ale zaujíma ma či nové veci budú v podobnom duchu alebo si uletíte?

FAT A: Nový matroš dávame dokopy od nuly už v novej zostave. Čo sa týka nejakých nápadov alebo rozrobených vecí, nie je tam už žiadny konkrétny pozostatok toho, čo vznikalo v predošlej ére. Takže určite to bude do istej miery odlišné. Možno trochu pestrejšie, nejaké nové prvky a tak. No určite to nebude až také uletenie, aké sme si vyskúšali na Phabaj alebo tuto na splitku s vami. Netvrdím, že by sme sa tomu vyhýbali ale nejak k tomu prirodzene nedošlo. Mimochodom, počúvať také veci v robote a ešte k tomu byť v kolektíve, ktorý ti to nezatrhne ale pochváli.. ty sa dobre máš.



 

FAT Q: Aké boli ohlasy na album? Vypichli by ste konkrétne niečo špeciálne?

Therapist A: Ohlasy ma prekvapili a celkom aj podržali predsa len je to fajn keď sa aj druhým páči to čo zložím. Bohate mi stačilo, že niektorí ľudia pochopili to čo som sa snažil na tom albume povedať aj keď teraz mám naň úplne iný pohľad. Stále ma to teší, že aj s odstupom času to ľudia počúvajú.


Therapist Q: Čo sa týka našej hudby, máme spoločné, že radi hráme pomaly, nahlas & “Gain all the way up” tak stále máme veľa vecí, ktoré nás diametrálne odlišujú.. Nemyslíš, že tento faktor je neobvyklý v rámci CZ/SK scény?  

FAT A: Vieš čo, ak sa bavíme o “pomaly a nahlas”, tak mám práveže pocit, že každá kapela je tu tak trochu unikát. Tak nejak to vnímam asi preto, že takých kapiel tu stále nie je mnoho. Ak by sme sa bavili o “mega rýchlo a nahlas”, tam by už bolo trochu komplikovaniejšie hľadať diametrálne odlišnosti.


 

FAT Q: Koncerty Therapistu boli typické maximálnou zohratosťou a tým, že to bolo celé posadené jak riť na šerbeľ. Ako ste to docielili pri takom nie úplne regulérnom kapelnom fungovaní a skúšaní. Prezradí kúzelník nejaké zo svojich trikov?

Therapist A: Ten fakt, že sme nemali moc často skúšky, vždy len pred koncertom poznáš aj ty sám a vždy je to len o tom, že tie skúšky sú intenzívne, reagujeme na seba a tak sa vieme upomenúť na veci ktoré nesedia a musím uznať, že s chlapcami sme to vedeli vždy ukočírovať za čo im ďakujem a budem na nich spomínať :)


Therapist Q: Napriek tomu, že ste rozutekaní po Slovensku, ako to vyzerá s Vami? Dá sa takto pracovať na nových veciach bez toho aby ste strácali drive?  

FAT A: Určite dá, občas to nachvíľu zakape ale každé stretnutie nás opäť nakopne. Naša základňa sa presunula z Breznice v stropkovskom okrese do Lučenca, kam dochádzame z Prešova, Košíc a Púchova. Musím povedať, že kapela, ktorá funguje režimom, pri ktorom skoro všetci musia cestovať takmer 200km na skúšku raz za za pár týždňov/mesiacov, vie pracovať omnoho efektívnejšie ako kapela, ktorá má možnosť stretávať sa raz-dvakrát do týždňa. Žiadne rutínné prehrávky a pifko, stále to vyzerá tak, že sa na niečom robí, stále má niekto prichystané nejaké nápady, jednoducho produktivita.

 
FAT Q: K splitku - čím bol pre vás song "Lazy" špeciálny, prečo práve tento výber?

Therapist A: Samizdá, že bola jeseň 2022 a nejak v tom období zomrela speváčka Mimi Parker z Low tak som si povedal, že na jej počesť spravíme cover na môj obľúbený song z ich albumu “I Could Live in Hope”, ktorý sme dosť značne sfunerizovali. Spojili sme ich svet s naším svetom a cítim v tom prepojenie. By som podotkol ešte takú zaujímavosť, že prvá polovica tracku (po 10 minútu) je čisto inšpirácia základnym riffom v tom tracku potom zvyšok sme už nejak sami doklepli v tom duchu.



 

Therapist Q: Aké to bolo po dlhej dobe nahrávať? Viem, že album Vám vyšiel v roku 2019 a odvtdy je to celkom dlhá doba.. Si spokojný s tým ako to prebiehalo? Neboli tam nejaké stresy alebo tak? :D

FAT A: S FATom sme ešte mali štúdiovú nahrávaciu session v 2021, keď sme dávali dokopy Phabaj. Mimo toho, všetci z nás medzi časom nahrávali iné veci s našími ďalšími kapelami, nemáme toho vôbec málo, takže pohoda, už sme ostrieľaní heh. Avšak to, čo bolo pre nás tak trochu nové a fakt aj pozitívne – nahrávali sme si to všetko svojpomocne sami za použitia vlastných mikrofónov a techniky v skúšobni v Lučenci, vokály potom skúšobňa Košice, ďalšie aranže z pohodlia domovov, no paráda. Peťovi do Tretradrotu sme to poslali už len na mix a master. Bol to práveže veľmi pohodlný proces. Jediné stresy vznikali z toho, že nie vždy poslúchal softvér v noťase, ktorý bol ešte k tomu operovaný Radixom na strašne limitujúcom pracovnom stolíku, dosť gulag. Ale zvládol to. :D    


FAT Q: Ako sme sa vlastne ocitli na spoločnom splitku?

Therapist A: Pamätám si ako sme raz spolu hrali v Colloseu v roku 2019 a jemne podgurážaný Gyro (zdravím ťa môj) iba pred nami všetkými nahlas povedal a “Viete čo by sme mali spraviť? Splitko.” a všetci sme súhlasili takže tento nápad aj vo mne dlho rezonoval a mať splitko s prominentnou kapelou Slovenského sludgeu bola z mojho pohľadu ambícia.


FAT Q: Prezradíte ako prebiehal nahrávací proces (kde, s kým, s akým gearom, aký bol workflow..)?

Therapist A: Nahrávali sme u Amaka v Golden Hive na Vinohradoch spolu s Mariánom Leskovským z Decultivate. Bol to zážitok veľmi sa mi to páčilo, boli to intenzívne dva dni za ktoré sme to stihli nahrať. Vlastný gear sme nemali tak sme tam nahrávali na veci ktoré tam mal Amak napr. Hiwatt aparát ktorý som mal možnosť pokrstiť keďže ho vtedy akurát zakúpil. Stála sa nám tam menšia komplikácia, keďže som nahrával všetky nástroje okrem basy tak sa neriešilo to či by som si mal doniesť nejaké veci okrem paličiek k bicím. Keď sme prišli v sobotu ráno do štúdia tak som zistil, že tam nemá činely a tak bol troška troubleshooting. Našťastie som vedel, že Fokular z Möbiusu žije v Prahe a bol ochotný nám ich požičať čo si vážim lebo viem, že je to celkom chúlostivá záležitosť pre bubeníkov..



 

Therapist Q: Viem, že predošlý bubeník mal na starosť primárnu časť vokálov, kto teraz za ne  preberá zodpovednosť?

FAT A: Na splitku všetko Prasiakhlas, pri nových veciach sme v štádiu, že dokončujeme kostry songov a pomaly sa dostávame k otázke vokálov a textov. Čiže zatiaľ je to otvorené. Primárne sa to asi presunie na Prasiaka + určite chceme všetci vyskúšať, aké sú možnosti u ostatných a ako by sa to dalo dobre nakombinovať.


FAT Q: Vieš trochu viac priblížiť Samuela (Samuel Duleba – cover artwork) a jeho prácu?

Therapist A: Samuel je super nadaný človek, ktorý sa z ničoho nič objavil a jeho práca so mnou rezonuje, som za neho vďačný. Rozumieme si a budeme do budúcna spolupracovať na veciach.

Therapist Q: Ako sa vám funguje s novým bubeníkom? Dúfam, že tam je ta správna chémia.

FAT A: Fog je super, huba sa mu oproti nám nezastaví, no sadli sme si parádne. Vždy pri skúšaní strávime aspoň jednu noc v ich domácnosti, má to už veľmi rodinný vibe, čo je paráda. Čo sa týka samotnej hry, je to samozrejme veľký challenge prepnúť sa z extrémnych grindov, PéVéčka a hardkóru do pomalšieho bahna, no bije sa s tým statočne a vyhráva. Je u neho prítomná veľká dávka odhodlania a oddanosti tomu celému, to je hlavné a je super, že to tak je. Častokrát to na skúške vyzerá tak, že všetci ostatní sme už ohučaní, presýtení a on chce točiť songy ďalej a pilovať na nich. Iná fáza.


FAT Q: Čo nejaké plány do budúcna? Kedy dáme to sľúbené tour?

Therapist A: My musíme vydať album a zohrať sa, vtedy môžeme rozjebavať kluby. Dúfam, že to príde čoskoro lebo času moc není, už aj ja začínam starnúť :)
 

FAT bonusovka: Ktorý z aliasov pre splitko by sa mal uchytiť - "Father Rapist", "The Fat Rapist", "Fat Therapist"..?

Therapist A: Tlusty násilník je cesta.

==========================================================

Linky:

Ltd. kazetu si môžete kúpiť cez e-mail: jablkadalekoodstromu@gmail.com prípadne cez Bandcamp:

https://jablkadalekoodstromu.bandcamp.com/

alebo

http://jablkadalekoodstromu.sk/distro



No comments:

Post a Comment