#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, April 28, 2021

#80 Marturos. Thrash metal z Prievidze. Odpovedajú Maggee, Maňo, Maroš, Matúš a Roman.


 

1     Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Maggee: Ahoj, som Maggee a v Marturos spievam. Zaujíma ma samozrejme hudba a novinkou je, že som začala vyrábať šperky a doplnky zo živice.

Maňo: Volajú ma Maňo, okrem toho, že sa venujem hudbe tak pracujem ako špecialista logistiky. Komunikácia s prepravcami. Popravde, kedy môžme hrať ale normálne sa snažím makať aspoň na hre na bassu, kým nekoncertujeme, nech sa posuniem čo najďalej.

Maroš: Čau, volám sa Maroš a som gitaristom. Jednoznačne ma zaujíma kedy skončí táto pandémia, aby sme to mohli opäť roztočiť na pódiu a ešte spomeniem nahrávanie nášho nového albumu.

Matúš: Volám sa Matúš, som bubeník a momentálne sa chystám na nahrávanie albumov do štúdií.

Roman: Som Roman, pochádzam z Prievidze. Pôsobim ako gitarista v kapele Marturos v podstate od jej skorých začiatkoch. Mám rad šport, hry, varenie :D V posledných dnoch ma najviac zaujíma koniec tento pandémie a znovu začať žiť, koncertovať a prezentovať sa čo je v podstate to čomu sa chcem venovať do konca časov.


2     Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Maggee: Len tak v skratke, v minulosti som hrala v kapelách na gitaru aj na bicie a už asi milión rokov hrám na husle. V Marturos som si splnila sen, že môžem písať texty a spievať, čiže všetky moje myšlienky zdieľať s ostatnými ľuďmi.

Maňo: Pôsobil som v kapele "Quoličomu?" ale aktuálne fungujem s kapelami "Marturos","Bloody Redemption", "Guzzle Booze", "Deposited Flesh" a rozbieham ešte jeden projekt s názov "Aithera". Všade som bass gitarista :D

Maroš: Marturos a GlassGate sú kapely, v ktorých som stály člen a ešte som mal možnosť nahrať sólo do jednej skladby a zahrať si v klipe parádnej kapely Plastery.

Matúš: Hral som v kapele KillSwitch, teraz v Marturos a po novom pribudlo aj Bloody Redemption. Inak iba malé garážové zoskupenia na vyšantenie. Hral som aj na gitare, ale hlavne na bicích.

Roman: Ako vela iných gitaristov tak aj ja som prešiel rôznimi kapelami od rôznych žánrov ako country, punk, rock až metal ... Vždy som sa venoval len gitare, nastroje ako bicie, basa a pod. som sa venoval len tak okrajovo (relaxačne)


3     Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Maggee: Toto je super otázka, lebo som si nedávno kúpila nový mikrofón, bezdrôtový Shure beta 58, ale zatiaľ som ho mala možnosť otestovať myslím len na jedinej skúške. Špeciálny je pre mňa tým, že som si naň dala inú sieťku, ale neprezradím akú. Len, že bude ladiť s novým albumom, hehe.

Maňo: Ibanez SDGR 705 SR, EBS Reidmar - kombinácia Ibanez bass gitary a EBS aparátu spôsobilo výborný zvuk, ktorý sa priblížil až na 90%, k tomu čo reálne chcem. Je v pláne rozšíriť počet gitár - ešte vlastním Cort ActionV.

Maroš: Ako posledný prírastok ku mne prišla parádna gitara značky Charvel. Zaujala ma jej jednoduchosť v dizajne a vždy som chcel túto značku vyskúšať, takže nič tomu nebránilo.

Matúš: Najnovší nástroj mám Mapex Orion Shell Set, plechy Anatolian, Zildjian a Sabian. Gitary Jackson Kelly a Schecter

Roman: Kedže treba isť s dobou, rozhodol som sa prejsť na digitálny aparát značky (PositiveGrid) s ktorým som nadmieru spokojný, môžete vidieť na live koncerte :) A neskor na to som si kupil novú gitaru značky Schecter. O jej všestrannosti ani netreba hovoriť, splna všetky moje očakavania.




 
 

4    Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Maggee: Jednoznačne subjektívne. Subjektívne je hlavne aj to, čo považujeme za umenie. Stavba domu je určite manuálna zručnosť, ale v podstate je to aj dielom všetkých ľudí, ktorí na ňom pracovali. A pritom to nie je zrovna najhĺbavejšia vec na svete. Umenie môžu byť pre rôznych ľudí rôzne veci. Nemá hranicu.

Maňo: -

Maroš: Myslím že tu je jednoznačná odpoveď: umenie je veľmi subjektívne, každý z nás má vlastné a názory a vníma veci po svojom.

Matúš: Podľa mňa je subjektívne a každý si vyberá, čo v ňom kedy vidí.

Roman: Myslím že pre každého to platí inak, takže je aj aj. Umenie každy poníma inak v tom sa rozdeluje jedinečnosť umelca.


5    Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Maggee: -

Maňo: Práveže, umenie by sa malo podotýkať všetkej tématiky a vyjadriť problém dnešného sveta - je to vyjadrenie názoru

Maroš: Umenie je univerzálnym prostriedkom na vyjadrenie a umelec si môže skrz umenie vyjadriť všetky svoje myšlienky a aj názory bez obmedzenia.

Matúš: Pokiaľ umenie neničí prírodu alebo ľudí, malo by byť slobodné.

Roman: Umenie by rozhodne namalo mať žiadne hranice pretože vo všetko je krása. Jednoduchý príklad je ten že ked sa človek laik pozrie na obraz slavneho umelca vidiakesai machule, ale človek umelec tam vidí myšlienku autora, pocity, emocie atd.. Ja osobne moc nemám rad ked interprét nedokáže spraviť nič ine ako písať srdcervuce balady. Niekedy mam pocit ako by sa v dnešnej dobe vytratili vesele piesne, ktore nič neriešia, ktore su proste o niečom nekonkretnom a prestosu hity.


6    Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Maggee: Touto otázkou som sa nikdy priamo nezaoberala. Mám asi len skupiny: “chytilo ma za srdce”, “celkom zaujímavé” a “nič pre mňa”. Buď to príde alebo nie, alebo sa časom aj vkus zmení. To čo je pre mňa kravina je pre niekoho zmysel života a to súdiť nechcem (aj keď občas si na niečo pofrflem).

Maňo: Hranicu stále hladám :)

Maroš: Popravde, toto sa mi asi ešte nikdy nestalo, takže neviem odpovedať.

Matúš: Pozérstvo.

Roman: Mna osobne odrádzaju piesne o politike, skrátka nikto, aspon ja nie je zvedavý na nazor toho druheho nemyslím že sa to hodi. Interpret si len sam sebe škodi prichádza o fans.. Dalej su to nezmyselné texty bez hlbky.


7     Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Maggee: Život, ľudské nešťastie, dejiny, možno aj budúcnosť, ktorú si predstavujem ako by mohla vyzerať. Filmy a knihy sú veľkou inšpiráciou a občas strhujúci dej môjho sna.

Maňo: Od iných kapiel, soundtrackov k filmom, zvukov vesmíru, v klasickej hudbe ale aj modernej.

Maroš: Nápady u mňa prichádzajú hocikedy a hocikde. Môže to byť hocijaká bežná činnosť no pravidlom u mňa je že najlepšie nápady mám keď práve nehrám na nástroj.

Matúš: Väčšinou ani neviem, prsote to príde a vždy z inej strany.

Roman: Inšpirácia prichádza vela krát neočakavane. Podnecuju ju veci čo počúvam, kde sa pohybujem. Málo kedy príde ked hu zrovna potrebujem :)


 

8     Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Maggee: Veľmi záludné, keďže asi okrem dvoch textov sú všetky moje. Každý je výnimočný a osobný. Snažím sa ich písať poctivo, nech nie sú len do počtu ako výplň muziky.

Maňo: z Marturos mám rád fest Arachno Idea - vec, ktorú ste nepočuli ale máte sa na čo tešiť :) text je aj dobre zakomponovaný do toho a vieme si to vysvetliť z viacerých hladísk, každý si nájde v ňom svoje. Meggs sa pýtala, ako som to pochopil no inak ako ona :)

Maroš: Je to veľmi ťažké, ale keď mám vybrať tak to bude z pripravovaného albumu skladba Demons, od prvého momentu ma nadchla a skvelo sa na ňu headbanguje.

Matúš: Angel of life z prvého albumu Nameless a najnovší singel The Path. Oba preto, lebo sa mi spájajú s niečim mne srdcu blízkym.

Roman: No osobne sa mi páčia všetky preto to robím :) Každý jeden song do noveho albumu sa snažime robiť lepší a lepší. Ale z toho čo poznáte sa mi najviac lúbi: The Magician a prečo ? neviem mam tam pekné solo :)


9     Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Maggee: Tak možno tento kúsok: “An artist´s soul must suffer, martyr keeps his tears all covered.”

Maňo: -

Maroš: Mám rád všetky naše texty a neviem vybrať ten naj.

Matúš: V každom songu som si našiel niečo, takže sa to sem nezmestí xD

Roman: "As you sow so shall you reap"

 




10     Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Maggee: Keď som s hudbou začala som mala asi 5 rokov. Odvtedy sa ambície určite zmenili z fidlikania detských ľudoviek na dobytie sveta. :D

Maňo: Boli ružové okuliare, nevedel som ešte, koĺko toho treba obetavať aby človek niečo dokázal, :) ale sny ostali a chuť je väčšia, je to iné ako som sa na to pozeral ako fanúšik a je to iné keď sa v tom už človek (v našej UG scéne) pohybuje, ale všetko chce čas, výsledok príde :)

Maroš: Asi také ako majú všetci: rozbehnúť kapelu a dotiahnuť to na veľké pódia, a vyjadriť svoje myšlienky.

Matúš: Ambície - živiť sa muzikou na svetovej úrovni a hrať festivaly poboku veľkých kapiel. Realita - blížime sa k tomu.

Roman: Ambície boli aj su velké, Samozrejme sa snažíme preraziť do celeho sveta. A realita je taká že nestagnujeme a z roka na rok ak nepočítam eru Covid to ide na tu správnu cestu. Sme dobra partia a baví nas hudba. A všetci mame rovnaký ciel.


11    Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Maggee: Nad týmto som tiež nikdy nerozmýšlala. Som vďačná za každú skúsenosť a príležitosť a pozerám sa pred seba. Dobyť svet nie je sranda.

Maňo: mať 5 kapiel a pamätať si to všetko hehe :D

Maroš: Pre mňa bol najsilnejším momentom príchod do Marturos, sme vynikajúca partia ľudí a skvelo sa nám spolu hrá.

Matúš: Asi každé stretnutie s ľuďmi, ktorí ma posunuli, inšpirovali, donútili, odmietli, naštvali... atď.

Roman: Najsilnejší to je moc konkretna otazka na maoj vkus v tomto :D prešli sme toho nemalo a hrali z ludmi so zahraničia čo bola skvela skusenosť. Točili sme videoklip ktorý je podla mna uplna bomba. Podakovanie patri všetkým čo sa na tom podielali - su šikovní.


12     Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Maggee: Na odpoveď k tejto otázke ma výsostné právo Roman, haha. Ja nie som žiadny šialený typ. Najväčšie úchyláčiny vymýšľa on, ale zase nepredstavujte si nejaký veľký punk. Chvalabohu sme celkom v rámci možností inteligentná kapela.

Maňo: -

Maroš: -

Matúš: - 

Roman: Historky su všeliaké, no kebyže sa rozpíšem tak neviem kedy by som skončil


13     Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Maggee: Pokračovať v tom na čom pracujem a dotiahnuť to čo najvyššie.

Maňo: Okrem skladania muziky, by som už chcel pokračovať v písani jedného scifi futuristického príbehu, ktorý mám rozpísaný. Určite by som chcel skúsiť poskladať hudbu do filmov alebo videí.

Maroš: Rozhodne makať s kapelami ale rozmýšľam aj nad nejakým inštrumentálnym gitarovým albumom, ale to je hudba budúcnosti.

Matúš: Robiť lepšiu hudbu ako robím teraz a naučiť sa lepšie hrať na gitaru a bicie.

Roman: Zdokonalovať sa, aby naša hudba bola taká dobrá a úspešná.



 

14     Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Maggee: Snáď som členom metalovej scény, ale montujem sa aj inde, do mäkších vôd. Mám veľa známych a kamarátov hudobníkov z kadetade. Som všade, kde sa mi to ľúbi.

Maňo: Áno, áno :) UG Death metalová scéna

Maroš: Tej najlepšej, slovenský metalový underground :)

Matúš: Cítim sa byť súčasťou metalovej scény.

Roman: Raz sme kapela tak sme aj domáca scéna, myslím že jej nerobíme hanbu, ba naopak prezentujeme sa v čo najlepšom svetle.


15     Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Maggee: -

Maňo: Určite to malo svoj priebeh, ja som sa začal s domácou UG scénou zoznamovať až okolo 2007, čiže sa neviem plnohodnotne vyjadriť :)

Maroš: -

Matúš: Neviem to porovnať. Každá kapela sa vybrala svojou cestou. Ja to neposudzujem. Ug kapely majú svoje čaro a hádam ho nestratia.

Roman: No dobre, čo viem boli tu dobre kapely žial už neexsituju, lebo sa na to členovia vykašlali alebo odišli. Každá doba ma niečo do seba, no osobne si myslím že najlepšia už bola v rokoch 70,80,90...


16     V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Maggee: -

Maňo: Výhodu, že vtedy na koncert prišlo väčšie množstvo ľudí, lebo chceli spoznať kapely. Dnes klikneš na link a neriešiš :) Málo ľudí chodí len tak random na koncerty , nájdu sa, ale po väčšine keď nepoznajú, nejdú. A výhoda dnešnej doby je, že dať o sebe vedieť je ľahšie - sociálne siete, vtedy museli posielať nahrávky do rádií, či ich vôbec zahrajú aby ich niekto počul

Maroš: Dnes je veľkou výhodou prezentovanie kapely pomocou internetu a jednoduchší prístup k možností nahrávania. Nevýhodou dnešnej doby je zas to, že hudobný priemysel je dosť presýtený kapelami a mladé kapely majú dnes väčší problém sa presadiť.

Matúš: Neviem, kedy sa začal trh prepchávať hudbou až do prasknutia. Teraz sú kvôli tomu ľudia ohučaní a veľmi vyberaví. Dnes sa dajú kúpiť nástoje a dá sa hrať kde chcete a čo chcete. Pretlačiť sa vedia vďaka inetrnetu ludia aj sami. Na druhú stranu sa stala hudba neuveriteľne "lacnou" záležitosťou. Takže všetko má svoje pre a proti.

Roman: Vyhody boli take že tej hudby nebolo tak vela ako teraz, nebol internet ludia chodili na koncerty kupovali merch, a celkovo to bolo lepšie. Na Slovensku je to bohužial zlé. Výhody dnešnej doby vidím asi len v tom že čo sa týka nastrojov a možnosti na tvorenie hudby sú skvelé, všetko je dostupné aj ked si za niečo treba priplatiť ale čo už.


17     Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Maggee: -

Maňo: Fascinuje ma hudba kapely Holotropic, Realms of Chaos - prepracované veci veruže. Potom sú uderné veci ako Minor, Surgery, Dehydrated (SK), Pseudosapiens, Circular Saw, Patriarcha. Ešte ma napadá Jób a Hyenism, tí ma očarili posledne z SK scény. Performed vydali skvelú vec a momentálne ma viac ani nenapadá. Čo sa týka žánrov, počuvám veľa progresívneho metalu, death metalu, progresívneho rocku, nu metalu ale aj elektronika sa nájde u mňa :)

Maroš: V minulosti som bol dosť power metalovo založený ale dnes si vypočujem fakt všetko.

Matúš: -

Roman: Horkýže Slíže


18    Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Maggee: Spája nás nadhľad a rozdeľujú predsudky. Keď si niekto povie, že len jeho žáner je najlepší a ostatné sú hnoj, tak sa nemáme o čom baviť.

Maňo: Koncerty, pomoc na koncertoch, požičiavane apáratu, rozprávanie o hudbe na akcii spájajú, závisť a nadávanie poza chrbát rozdeľuje, predsa sa to raz človek dozvie :)

Maroš: Všetkých by nás mala spájať láska k tomu, čo najradšej robíme, a to je umenie.

Matúš: Spája ich spoločné zapálenie pre vec a rozdeľuje ego.

Roman: Čo ich spája je asi láska k hudbe, a čo ich rozdelujesu osobne vzťhy.


19     Čo ťa na domácej scéne serie?

Maggee: Kapiel je veľa, štýlov je pre každého. Serie ma nedostatok klubov, resp. podpora aj zo strany existujúcich (česť výnimkám). A teraz hovorím o dobe predkoronovej. Biznis a financie sú vážna vec, ale aj kapely do toho vrážajú, čo majú. Treba si viac pomáhať. A teraz keď sa to začne rozbiehať, no uvidíme...

Maňo: Že všetci nadávajú ako nie sú akcie a keď sú, málokto príde, vyhovárajú sa na vstup ale itak väčšina ten vstup prepije - mám aj skúsenosť že bola akcia zadarmo a prišlo 7 ľudí :) Sú výnimky samozrejme.
 
Maroš: -

Matúš: Znudení ľudia, ktorí kritizujú a porovnávajú všetko so zahraničím. Aj tu sa môžeme mať dobre. Mať festivali a skvelé rádiá. Ale všetko je to o ľuďoch.

Roman: Serie ma to že človek sa tu môže kolko razy aj roztrhať a tu vás neocenia. Česť výnimkám.



 

20     Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Maggee: -

Maňo: fuu, Hyenism a Realms of Chaos majú pekne artworky. Zvuk, hmm, ťažko povedať, Realms of Chaos má brutálny zvuk na albume a nahrávali to u Mira Speváka SPK studio a Patriarcha čo vydala album Tumulus a Morna. Klip veruže netuším

Maroš: -

Matúš: -

Roman: Štúdio nášho producenta Lubomira Mazáka. Robí pre naš album skvelú prácu.


21     Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Maggee: Ghost - Prequelle, Terry Pratchett - Zlodej času, seriál The umbrella academy, hra asi Crash Bandicoot (joke, hry moc nehrám). Tetovania ešte plánujem, tak to sa sama musím poobzerať, čo pekné tu máme a pifko Wywar.

Maňo: Hudba: Tool - Lateralus
Kniha: Michel Mayor Pierre-Yves Frei - Nové svety vo vesmíre  
Seriál: Love Death and robots, The Expanse, Witcher, Stranger Thinks, Black Mirror, Altered Carbos, Tribes of Europa
PC gameees: Metro, Resident Evil 4, klasika WoW - ale žerie to čas :)
Tetovanie nemám tak nemám odporúčania :)
Nie som pivkár :)

Maroš: Album: Judas Priest - Painkiller - Pre mňa je tento album esenciou metalu a mal by si ho povinne vypočuť každý metalista.
Kniha: Zaklínač - Celá sága. Kto má rád fantasy nebude ľutovať. Kniha nabitá emóciami, skvelým príbehom, postavami a všetkým možným aj nemožným.
PC Hra: Mass Effect :) -  Skvelo napísaný príbeh, úžasné charaktery a svet.
Pivo: Všetky malé remeselné pivovary na Slovensku stoja za vyskúšanie.

Matúš: Kniha-Meno Vetra, Film-Pán Prsteňov, Hra-Witcher, Pivo-najlepšie chladené, čo nechutí ako 100 rokov neumyté trubky xD, Kapela Megadeth - Dystopia.

Roman: Hudobný album: Marturos
Kniha: všetky
Film: House of 1000 corpses
Serial: Californication
Pc hra: CSgo
Tet. Študio: neviem mna tetuje kamoš
Pivo: Kozel 12


22     Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Maggee: -

Maňo: Brutal assaut je pecka ale reálne nestihnete všetko obehnúť, domáci Gothoom je chill festival s priateľmi, Minor UG day sú fasa akcie, Black valentine taktiež

Maroš: Masters of Rock - chodíme tam už tradične s kamarátmi od 2012 a je tam taká skvelá atmosféra, prostredie a hlavne ľudia. Je to jedna veľká rodina.

Matúš: Každá, na ktorú budem môcť ísť, keď skončí toto šialenstvo.

Roman: Všetky maju niečo do seba takže ťažko hodnotit čo je lepšie


23    Vinyl alebo CD ?

Maggee: Alebo kazeta? Nie som zvukový kajnšmentke. CD si teraz nemám kde pustiť, doma nám občas vyhráva starý pukajúci gramofón.

Maňo: Ťažko sa mi vyjadruje, keďže osobne zatiaľ nemám žiaden Vinyl ale určite oboje :)

Maroš: Som audofil takže vinyl :)

Matúš: Aj, aj

Roman: Oboje


24     Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Maggee: Osobne by ma zaujimali The Youniverse.

Maňo: Holotropic, Minor, Surgery, Pseudosapiens

Maroš: -

Matúš: Performed

Roman: Wtf :D


25     Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Maggee: Všetkým čitateľom prajem pevné zdravie a sledujte novinky Marturos samozrejme. Nový album je v dohľade. Ďakujeme za rozhovor. :)

Maňo: Verím, že sa vidíme čoskoro na koncertoch, nech pokecáme pri pivku a hudbe :)

Maroš: Keď začnete byť spokojný sami so sebou, tak ste v prdeli.

Matúš: Scio me nihil scire ( viem, že nič neviem) - Sokrates. ; Kto má rád hudbu, pôjde za ňou, kto výhovorky, ostane doma - tak si vyber ;)

Roman: Dakujem všetkým ktorý nas podporuju, chodia na koncerty, snád sa čoskoro uvidíme. Hail Metal

 

=====================================


Linky:


https://www.facebook.com/marturosofficial/

https://bandzone.cz/marturos

https://www.youtube.com/channel/UCvEcooabFytjfvBO7u9i_yQ/featured

https://www.instagram.com/marturosofficial/


No comments:

Post a Comment