#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, June 8, 2021

#88 God and Eve. Božské piesne. Odpovedajú Eva a Rišo.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch?

R: Som Richard Grimm a začal som skorej vstávať.

E: Som Eva, čerstvá maturantka z hudobnej kompozície, juchú! Skladám, hrám, občas spievam, občas kričím. A veľa sa trápim, takí sme my mladí.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

R: Pôsobil: Max Bazowski - bicie  Pôsobím: Raptor Koch - bicie, Sokolská 18 - experiment. duo, Boh Vajec - všetko, God and Eve - klávesy, aranž, atď

E: God and Eve je moje kapelové poprvé. Skladám pre ňu všetky tracky, spievam, hrám na klavíri, synthoch a občas krivo na gitare. Popritom si pomaly nahrávam demá na môj druhý projekt holé baby.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

R: Naposledy som pracoval pomerne veľa s nahrávačom ZOOM H6 a stačil mi na nahratie všetkého, čo som potreboval, ale hodlám sa posunúť časom ďalej haha. Čo sa nástrojov a ich bližšej špecifikácie týka, je mi úplne jedno čoho sa chytím. Neriešim to, na nič nehrám úplne dobre alebo profesionálne a nemám obľubenú značku ani nič podobné. Na svoju tvorbu využívam zatiaľ veľa zvukov z Arturie VST Collection.

E: Ja som okrem pianína a elektrickej gitary až donedávna nemala vôbec nič, zaujímavé je pre mňa teda úplne všetko. Koncerty budem hrať na Nord Electro 6 HP, lebo sme minule zistili, že Stage neudvihnem. Mám aj vokálny procesor TC Helicon VoiceLive Touch 2, zisťujem však, že popri hraní ho nestíham ovládať.



 

Je umenie subjektívne alebo objektívne? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

R: Nemyslím si, že som na takej úrovni aby som to mal hodnotiť. Osobne sa rád držím mota - viac je viac. Vždy.

E: Subjektívne, dnes sa za umenie vyhlasuje ozaj všeličo. Tá druhá otázka je super, poznám mnoho ľudí, ktorí sú geniálni interpreti, no ich autorská tvorba stojí za prd. Robiť hudbu, ktorá vás rozplače, rozkričí, rozosmeje, sa podľa mňa naučiť nedá. Ale ja som teatrálna baba, neviem, ako to majú ostatní.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať?

R: Nie.

E: Umenie formuje spoločnosť, zasahovať teda môže (a aj by malo) do všetkého.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

R: Neviem na túto otázku odpovedať, zatiaľ sa mi nestalo, že by som niekoho zavrhol. Ak sa niekto dopustí činov s ktorými nesúhlasím, môžem zavrhnúť jeho ako osobu, ale to čo vytvára /vytvoril sa snažím od toho separovať. Je to ťažká téma. Neviem k tomu zaujať jednoznačný postoj a rešpektujem rôzne názory na túto tému.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

R: Sám neviem. Jednoducho ma to baví, nikdy som to neriešil.

E: Vo vyhrotených životných situáciach. Najlepšie sa mi robí, keď som nahnevaná, zúfalá alebo rezignovaná. Alebo všetko dokopy. A ešte keď sa blíži dedlajn, to mi veľmi pomáha.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

E: Ja mám najradšej všetko čo sme vydali, inak by som to nedávala von.

R: Mám rád všetky rovnako. Je to rovnaké ako keby sa opýtaš matky, ktoré z detí má najradšej.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

R: Text zo skladby Death, lebo viem, že z toho sa Eva doslova potrebovala vypísať.

E: Death, to je zvláštna pesnička. Napríklad toto:


it was April 23rd
a warm wind was blowing
when we found out
that she was dead



 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

R: Vždy mi išlo o to aby som są hudbou dokázal uživiť, lebo je to vec, ktorá ma napĺňa a rád by som v živote robil niečo, čo ma baví. Mám pocit, že sa rok čo rok posúvam, ale moja peňaženka by so mnou nesúhlasila.

E: Keď som mala 8, strašne som chcela vystupovať na hlavnom pódiu na Dni zelá v Stupave. Teraz mám 18 a strašne nechcem.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra) ?

R: Hociktorý koncert zo Zuš. Neznášal som ich a vďaka tomu na mne zanechali už navždy najsilnejšiu stopu.

E: Že som sa prestala hanbiť! A súhlasím s Rišom, ZUŠ koncerty vedeli byť celkom traumatizujúce. Ale mám na ne aj dobré spomienky, moja ZUŠka bola super.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

E: Na príhody sa ma pýtali aj na pohovore na FAMU. Zlyhala som, zlyhám aj teraz.

R: Keď som hrával s Maxom, spevák často zabudol text, sieval vymyslené slová a tváril sa, že je to po anglicky. To bolo celkom humorné a zároveň celkom dekadencia.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

E: Teraz musíme hlavne nacvičiť celý koncertný set, už nám pekne horí pod zadkom. A potom neustále pracovať na nových veciach. Aktuálne nahrávame veci do druhého EP, ktoré chceme neskôr v tomto roku vydať spolu s našim prvým releasom aj na fyzických nosičoch. Dúfam, že sa to stihne, Rišo je zo mňa na nervy, lebo neviem hrať na klavíri do metronómu. Ja som zase na nervy z metronómu. A do toho si nahrávam tie moje holé baby. Od októbra sa budem intenzívnejšie venovať aj filmu.

R: Tvoriť.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény? Ak áno, ktorej?

E: Ja sa ešte asi len pomaly adaptujem do nového prostredia. Ale je to tu pekné.

R: Cítim sa byť súčasťou Senickej scény lebo odtial pochádzam, cítim sa byť súčasťou Bratislavskej scény, lebo som tam žil a stále z časti žijem, cítim sa byť súčasťou Prešovskej scény, lebo tam chodím občas žiť.

E: Prešovskej? :D


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

E: Ja som vtedy ešte nežila, nech povie Rišo.

R: V 90tych rokoch som počúval Helenu Vondráčkovú a J.A.R., lebo ich mal otec na kazete a mne bolo max 5 rokov. J.A.R. počúvam doteraz, Helenu nie. Mám rád to obdobie, čerpám z neho inšpiráciu doteraz, ale dostal som sa spätne k tým veciam až niekedy v roku 2011. Dovtedy nepovažujem svoj hudobný vkus za príliš hodnotný. Teda, okrem J.A.R. samozrejme.


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby?

E: Dnes máme internet! Takže je oveľa ľahšie dostať svoju hudbu k ľuďom. Zároveň sme však technologicky tak pokročili, že dnes už vie robiť hudbu fakt každý. A to je občas viac na škodu, ako na úžitok.

R: Za výhodu dnešnej doby považujem jednoznačne posun v technike a jej dostupnosť a ľahší prístup k informáciam vďaka internetu. No zároveň doba internetu priniesla digitálne releasy a fyzické nosiče zanikli, čo je ľahká cesta k hudbe, no tým pádom sa výrazne okresali zdroje príjmu pre kapely. Za výhody/nevýhody 90tych rokov v podstate to isté, len naopak.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

R: Mám rád všetko, čo sa mi páči. Nikdy som nerozlišoval medzi horšími a lepšími žánrami. Každý “slúži” na niečo iné. Pri jednom sa dobre varí, pri druhom sa ľudia cítia drsne, pri treťom sa chcú hýbať atď.

E: Ali Ibn Rachid, Dežo Ursiny, Martin Burlas, Miro Toth (Thisnis a Shibuya Motors!!), Vojdi, Katka Máliková, Raptor so svojimi 50timi albumami. Dobré albumy vydali minulý rok Ujko aj Drť. Ježiš, a Boh Vajec!! Perfektný album spravil. Volá sa “punk”.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

R: Neviem.

E: No rozdeľuje ich odlišný vkus. A ja by som trepla, že ich spája kvalita. Keď je niečo spravené kvalitne, tak ma žáner, či scéna absolútne nezaujíma.


Čo ťa na domácej scéne serie?

E: Že všetci zostávame doma.

R: Momentálne asi nič, keďže žiadna neexistuje, som zvedavý čo ma na nej bude srať keď sa zase obnoví.



 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

R: Z momentálnych existujúcich hudobných skupín mám najradšej kapelu Vojdi a veľmi sa mi páčil album od Ujka.

E: Presne.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

E:
Hudobný album: Cavalcade od Black Midi a For the first time od Black Country, New Road, taaaaakto veľmi sa teším na Pohodu.
Kniha: Muž, který spí od Georgesa Pereca. A super je aj filmová verzia.
Film: Rišo povie určite Jodorowského, tak ja poviem Gleaners and I od Agnès Vardy.
Seriál: Ja nikdy nedopozerám žiadny seriál do konca. Od malička mám stres z veľkých a dlhých projektov. Ale raz som skoro-dopozerala The Young Pope od Sorrentina.
Počítačová hra: Wau, neviem! Ale mám rada koláče. Bábovky, punčové rezy, veterníky, všetko.
Tetovacie štúdio: Takéto ja nepoznám.
Pivo: Pozdravujem moju mamu, ja predsa nepijem.

R: Ali Ibn Rachid - Ali Ibn Rachid (1997) , Alejandro Jodorowsky - The Holy Mountain, David Lynch - Twin Peaks, Age of Empires, nepoznám tetovacie štúdia, Steiger lebo je lacný, ale už na to kašlem leo som prestal s pitím. Všetko ostatné preto, lebo chcem a mám to rád.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo?

E: Mám rada Pohodu a pekný festival je napríklad Beseda u bigbítu, aj kvôli tomu, že sú tam stromy. A super veci organizuje napríklad T3.

R: Pohoda festival, lebo zatial som neľutoval ani jeden ročník a Sziget napríklad, lebo festival síce nič moc, ale mal som 18 a cítil som sa, že mám veľa peňazí lebo… proste Maďarsko.


Vinyl alebo CD ?

R: Vinyl je krajší, CD zas kvalitnejšie.

E: Priznanie: najviac využívam Spotify. Je to pohodlné, no viem, že moji obľúbení interpreti sa z toho veľmi nenajedia. Páčia sa mi vinyly, CDčká aj kazety, najradšej by som to začala všetko hromadiť, no je to pre mňa zatiaľ príliš finančne náročná aktivita. Teraz teda asi poviem, že CD, lebo tie mi až taký škrt cez rozpočet nerobia. Pekne pomaly a postupne bude všetko.



 

Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu?

R: Samčo brat dážďoviek

E: A Vojdi!


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

R: Nepi pivo s whisky.

E: Nepi vôbec.

================================

Linky:

https://godandeve.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/godandeve/

https://www.instagram.com/godandeve/

https://www.youtube.com/channel/UChLfddox7fPT0Qjg6VU_XYQ

No comments:

Post a Comment