#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, September 6, 2021

RK#10 Čítanie po rannej káve s Prasiakom (Nerva, FAT, Drugs).

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala, ktorý song máš najradšej a prečo ?

Dobré ránko. Prepáč, no neviem konkrétne na akú nahrávku sa pýtaš, momentálne fungujem v troch kapelách a u každej sa nejaké nahrávky realizovali. Čo sa však týka spolupráce, pri nahrávaní všetkých kapiel sa to točí primárne okolo dvoch ľudí – Peter Tatarka (Tretradrot Studio) a môj brácho Martin Tarhanič (KOZMA Studio). Sú to osvedčené ksichty, s ktorými sa robí fest dobre a sú takou zárukou toho, že veci dopadnú podľa predstáv. Ja by som sa však nepohneval, ak by sa podarilo vyskúšať si spoluprácu už aj s niekym iným.  

Čo sa týka songov tak za Nervu je to Cesta strachu (lebo je aj kus smutnučká a spája v sebe všetko čo má podľa mňa dobrý punkový song obsahovať), za FAT skladba Phabaj (lebo sme to robili ako singel na tvoju šialenú kompilačku a bol to pre nás veľký diaľkový challenge a experiment + vyskúšali sme si nejaké nové prvky) a za DRUGS ešte nenominujem lebo nahrávka ešte nie je hotová.


 

Ktorá správa zo sveta kultúry a umenia ťa naposledy potešila ?

Netuším, normálne mám takto narýchlo pocit, že nič pozitívne sa nedeje, cítim veľkú horkosť za každú presunutú a zrušenú akciu, asi to dokonca prekonáva to, že koncerty sa momentálne dejú. Každému sa samozrejme teším a snažíme sa navštevovať čo sa dá a je to velice uspokojujúce, chýbalo to. Takže hej, poteší takmer každý nový event, o ktorom sa dozviem. Potešilo aj to, že From the Depths of Mexico nahrávajú niečo nové. Inak fakt neviem, asi nie som v obraze.


Čo ťa naposledy vytočilo ?

Héé, neviem, ja mám také málokedy. :D u mňa fungujú len také krátkodobé vzplanutia, väčšinou týkajúce sa ľudí okolo mňa (trebárs robotka a tak) ale to rýchlo prejde. Na túto tému by sa dalo dlho polemizovať o kadečom, čo sa deje naokolo v spoločnosti (javy ako antivaxerstvo) ale úprimne, nevytáča ma to, som v týchto veciach dosť rezignovaný a nehýbe to so mnou.


Keby si sa mohol narodiť v minulosti, v ktorej dobe a kým by si chcel byť ?

O tomto by sa tiež dalo dlho polemizovať ale zrobme to simple. Bol by to rok 1993, chcel by som byť sebou a dať si to celé ešte raz. Nie v zmysle, že zrobiť všetko inak. Mňa ten môj život baví a bavil, hlavne to detstvo no.. :D 90s/00s je doba, v ktorej žijem doteraz.. :D



 

Na ktoré akcie sa v najbližšej dobe chystáte ako kapela a kam sa chystáš ty osobne ?

S kapelami momentálne nič naplánované nie je, som spokojný, že cez leto v rámci možností sa mi podarilo hrať 5 víkendov po sebe. Momentálne je také to rozlietané dovolenkové obdobie kedy sa nevieme zdohádať takže nič sa nedohaduje. Osobne mám pred sebou tento týždeň tri akcie kde konečne zasa uvidím obľúbenosti ako Concussa, nabosoposkle, Therapist, Cameleon, Teufelsmauer, konečne už aj Old Tomb.


Najsmutnejšia, najstrašnejšia a najzábavnejšia scéna vo filme, ktorú si vieš vybaviť.

najsmutnejšia – Jack Frost [1998] – keď sa na konci snehuliak premení/roztopí nazad na ducha fotra a naposledy sa lúči s rodinou
najstrašnejšia – The Blair Witch Project [1998] – záver filmu (a iné).. a to bez p*či.. silná traumička pre mňa, srdcovka, doteraz “mám problém” si to pozrieť bez toho, aby som sa necitil nekomfortne.. zároveň sa tomu veľmi rád pravidelne vystavujem.. :D
najzábavnejšia (tak ale toto vôbec nie je jednoduché) – Lock, Stock & Two Smoking Barrels [1998] – asi prepadnutie ganjadoupěte a dobíjanie sa dnu hentými gangstrami “sťahovákmi”


Okomentuj mi prosím nasledujúcich 6 songov/klipov - čo ťa pri nich ako prvé napadne ?

Fuh, klipy nezvyknem pozerať skoro vôbec, častokrát mi prídu hrozne natočené a nudia, tým pádom to pokladám za stratu času. Ale tak skúsme.


 

Kebyže  tú kapelu nepoznám, tak si k Oliverovmu hlasu domyslím úplne iný ksicht, skôr nejakého emo týpka. Na druhej strane, keď to teraz počúvam, tak sa neviem zbaviť toho, že mi jeho hlas pripomína Mima z My o vlkoch. Lutra je super, d-beat rytmus sa dá počúvať aj hodiny (aj celý život), no táto kapela ho svojimi ostatnými vrstvami krásne ozvláštňuje.



 

Lúbi sa mi, že bicie majú taký ten zvuk jak keď kapely hrávajú naživo streamy z rádia (neviem to špecifikovať ale fest to vnímam pri niektorých zvukoch). Sranda, Agrimoniu som počúval len zopárkrát a dosť periférne, pamätám si to inak, je to o dosť pestrejšie. Vnímam ich ako kapelu s echt krastovým pozadím. No hudobne je to zo začiatku riadny metal.. ale skôr myslím taký ten metal, čo počúvajú fakt, že metalisti. :D Dlhé vlasy, paroháče, pripomína mi to také tie veci jak Harakiri for the Sky. Čo ja osobne až tak nemusím. Ale v pohodze. Má to fest úroveň. Soft pasáže sú super, páčia sa mi omnoho viac ako tie tvrdšie. Asi ich prebádam trochu hlbšie.


Klip ma zaujímavý obsah ale trochu lacné spracovanie. Mohli tie zábery trochu viacej pošpatiť, chýba mi tam nejaký video-noise, ruch, špina.. nemám moc rád, keď sa pozerám na okultistické rituály, ktoré kvôli produkcii pripomínajú domáce nahrávky z dovolenky. Osobne by som v takom klipe asi nechcel moc účinkovať.. :D Nahé čaje tam hádam nie sú len kvôli views. Hudobne ma to dosť baví kým týpek nezačne spievať, hudbu mi to špatí a klip tiež. Druhá polka songu ešte lepšia jak prvá. Aj napriek všetkým pindom mi to príde fest v pohode, spev sa dá na nejakú dobu prekusnúť takže to asi okúsim viac, počúva sa to dosť dobre.



 

SUPER, bicie majú síce strašne “tight“ atakujúci zvuk, ktorý je zbytočne až moc v popredí ale zvyšok šialenstvo. Ten basový synth znie veľmi kruto. Pri “refréne” je tá melódia až moc transylvánska ale inak celkovo song dobrá kalba. Toto by som si moc dal naživo. Počúvam aj ďalšie určite.



 

Prvé čo mi pri tom napadne, že keď black metal znie takto dobre tak za tým musí určite stať nácek. Hah to zjebujem. :D Každopádne veľmi poctivá vec, počúva sa veľmi dobre. Až sa fakt “bojím” ísť si zisťovať o projekte niečo viac.. :D aby som neostal sklamaný. Darmo, blackový zvuk, postupy a atmošku ja môžem veľmi a toto má všetko jak z učebnice, tu sa originalita a podobné zbytočnosti neriešia. Defenestračný cover tiež super.

https://www.youtube.com/watch?v=Aorveo5nzkA


Krutý zvuk basy a to je asi tak všetko. Akože milovníci kadejakej avantgardy si prídu asi na svoje. Keď som tam uvidel Řezníka tak ma skoro odjebalo. Kvôli nemu som začal googliť, že čo sa to vlastne deje a prichádzam na to, že je to vlastne pokračovanie Master’s Hammer, čo mi popravde napadlo hneď ako som videl názov songu. K MH chovám veľký rešpekt, toto tu je však niečo čo už nemuselo nastať, strašne tu vidieť a počuť to, keď sa seniori snažia robiť veci tak aby zneli “dnešne”. Takže s pokorou tuto končím s “recenziou” ale za mňa ne.


S kým by si šiel rád do splitka, máš nejaký netradičný žáner/kapelu ktorej cover-verziu by si rád spravil ?

Do splitka s hocikým kde sa nájdu kamoši, splitko FAT a Therapist musí raz nastať, už len z dôvodu krásnych variácií, ktoré môžu nastať skombinovaním našich názvov. :)) Cover verzie v kapelách z mojej iniciatívy asi neprídu, no lúbia sa mi covery rýchlych žánrov (grind, crust) prerobené na bahná (sludge, doom) alebo naopak. Alebo aj elektronika (synthwave) vs. metal.


Koho ďaľšieho na scéne mám otravovať ?

Tomáš Mládek (Flowers for Whores, Repelent SS), Banán (I am Pentagon, Protijed, eeehhh….), Martin Lukáč (Nomenmortis), Ondrey Zintaer, Fokular, Kurkus, ja už ani neviem kto tu ešte nebol.


Ktorú vakcínu odporúčaš? :)

Absint s vodou.. Neviem, hlavne nejakú. Aj tetanovku. Trim še.



No comments:

Post a Comment