#122 Flork Reviews: Samsara - Charon's Lullaby (2024)

  Samsara - Charon's Lullaby By Flork Emerging from the remnants of the Black Death Metal band MORS OMNIA SOLVIT in 2009 (which is a la...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, November 27, 2023

#225 DETI / Alternative / Terézia, Palo, Miňo, Michal / 20-Nov-2023


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Terézia: Som Terézia, vokalistka a songwriter v kapele DETI, momentálne riešim najviac školu, stáž a pomaly chystáme s kapelou krst albumu.

Palo: Palo z DETí, som vlastne človek, ktorý sa celý život venuje skôr vizálnemu umeniu. Konkrétne videu a fotke. Úplne momentálne ma zaujalo sledovanie pretekov Monster Truckov. Odporúčam každému.

Miňo: Čauko, Miňo Lukáč (HMNFLY), teší ma. V DETI hrám na gitare a basgitare, máme to s Palim rozdelené, striedame si nástroje počas koncertu. Momentálne všetky aktivity smerujú ku kapele. Radi si točíme videjká, fotíme, vyrábame merch sami. Tak je stále čo robiť.

Michal: Čau, som Michal, bubeník z kapely DETI. Momentálne mám veľa práce okolo albumu, výroby merchu, grafiky a iných propagačných záležitostí, ktoré ešte nevyšli alebo treba dokončiť, aby bol náš album kompletný.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ? 

Terézia: Chvíľu som pred Ďetmi spievala v jednej kapele, ale nemali sme ešte ani názov a vlastnú tvorbu.

Palo: DETI sú moja prvá kompletná kapela. Nepočítam množstvom pokusov o kapelu v pubertálnom období s naším druhým gitarisom Miňom. Vo dvojici sme skúšali prvé tóny ešte v jeho rodičovskom dome. V Malej pivnici, kde človeka ohučalo tak, že z toho mal niečo ako opicu.

Miňo: Mal som nejaké kapelky aj pred deťmi, ale vtedy išlo skôr o zábavu, nemali sme koncerty, hrali sme si doma v pivnici nejaké hardcory, punky a podobne. Mám ešte vlastný projekt HMNFLY, kde škriekam, hrám spolu s chalanmi z TAPES (Felix Karásek a Dávid Kovago). Začínal som na bicie, ale nejak som sa prekúsal ku gitare a base a teraz sa venujem hlavne tomu.

Michal: DETI je môj jediný projekt, v ktorom hrám.



 

Aký máš vzťah k svojmu nástroju a myslíš, že využívaš jeho plný potenciál?

Terézia: Hlas vnímam ako nástroj a môj vzťah k nemu sa stále prehlbuje. Určite je milión vecí, na ktorých by sa dalo pracovať po technickej stránke, ale najviac ma baví freestyle počas jamovania a hľadanie flowu. Jedna z TOP 5 činností.

Palo: Ku gitare až taký osobný vzťah nemám. Je to pre mňa doslova nástroj. Prenáša moju energiu a pocity do ampu. Skôr mám sentiment k môjmu pedalboardu. Tam sa skrýva to čo ma na hudbe/zvuku baví. Farby, svetlo, tieň, štruktúry a materiály. Je nebezpečné využívať plný potenciál gitary, to môžeš skončiť ako nejaký mastič sól na rýchlosť. A stále je to punk to by mohlo byť na škodu doháňať potenciál :D

Miňo: V gitare sa cítim najviac doma, stále špekulujem ako by som z nej dostal čo sa mi páči. Nemám žiadne hudobné vzdelanie, tak namiesto toho, že by som sa učil stupnice do toho búcham trepem, hľadám zvuky, ktoré sa mi dobre počúvajú, sú pre mňa zaujímavé, nové. Je toho veľmi veľa čo treba zlepšovať, čo sa môjho hrania týka, ale všetko prichádza postupne.

Michal: Stále mám veľké rezervy v mojom hraní :D


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Vznikla lebo už musela. Asi 4 roky koncertujeme s anonymnym setlistom tak sme tomu konečne dali tvár. Nahrávali sme niekedy na jar v našej skušobni a v lete sme ešte doaranžovali a donahrali nejaké maličkosti. Nahrávku nam nahral a dal dokppy výborný Marek Buranovský z kapely Vojdi. Idea bola vyhnúť sa konvenčnému sterilnému zvuku, nechať vyniknuť naše fuzzy a posadiť zvuk pekne do spodkov.


 

Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Terézia: Môj život. Veci, čo ma naserú, sklamú, potešia, prekvapia. Snažím sa pocit preniesť do slov a dostať to zo seba.

Palo: Určite to, čo počúvam. Ale rád sa nechám ovplyvňovať tým čo vídím, objektami, ktoré ma z rôznych dôvodov oslovia. Aj naše tracky su silno vizuálne, farebné.

Miňo: Asi hudba, moji obľúbení gitaristi a ich kapely.

Michal: Prvotný inštinkt je asi agresia z vecí, ktoré ma frustrujú v bežnom živote, neskôr keď sa skladba uleží tak sa snažím hľadať nuance v pesničke ako by som mohol niektoré momenty krajšie vyzdvihnúť.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Terézia: Moja srdcovka je asi Natural 95. Bola to pre mňa prvá pesnička, pri ktorej som bola so sebou spokojná. Páči sa mi, že je tak trochu príbehová, ale zároveň lyrická. A možno aj so slightly sexuálnym podtónom. :D

Palo: Vyzdvihol by som posledný track na doske - Mačeta. Pretože vznikol velmi prirodzene a sám od seba k nám prišiel bez väčšej snahy komponovať a špekulovať nad skladbou. Stále z neho cítim jeho autenticitu a čaro okamihu. Text ma zasa baví v tom, že vždy pri jeho počúvaní mám pocit akoby som sledoval nejakú futuristicku reklamu na nové zajtrajšky a ktovie prečo mám v hlave scény z Vesmírnej pechoty.

Miňo: Ku každej našej pesničke sa viaže nejaký príbeh, čiže ťažko sa to zovšeobecňuje, ale asi Natural 95. Tam sa nám dobre podarilo vychytať súzvuk všetkých nástrojov, liniek, energiu. Môj najobľúbenejší je text pesničky Skap. Stále si ho spievam, páči sa mi jeho drive, asociácie aj slovné metafory. „Zajtra večer obesím na kľučke svoje staré ja...“ Milujem túto frázu, vždy si pri tom spomeniem na Davida Carradina, dohľadajte si prečo.

Michal: Pesničku Mačeta, má podľa mňa najvačšie grády, dobre sa mi hrá a má zaujimavú progresiu. Text za bubnami si veľmi domýšľam a v tejto skladbe vznikli v mojej hlave neaké zábavné kombinácie na záver celej pesničky. :D


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Terézia: Moje ambície boli na začiatku oveľa nižšie ako je realita, respektíve nečakala som, že sa dostaneme tak rýchlo do povedomia ľudí.

Palo: Ja som nikdy netúžil byť muzikantom aj keď mám doma veľa rôznych nástrojov, skôr ma baví fáza objavovania, nové techniky, principy a zvuky. Pravda je ale taká, že by sa dalo aj viac trénovať. :D

Miňo: Vždy som chcel mať kapelu, hudba je vec čo na mňa prehovára asi najviac, čiže mať túto kapelu je splneným detským snom. Nič som od toho neočakával, chcel som si zahrať aspoň jeden koncert v živote a ten som si splnil, všetko ostatné je bonus, ale samozrejme najradšej by som pokračoval čo najdlhšie. Spojenie týchto ľudí nemôže byť jedinečnejšie, nič v mojom živote nedáva väčší zmysel ako táto kapela.

Michal: Nemal som žiadne ambície. :D To, že sa nám podarilo vydať album, nebola podla mňa žiadneho z nás ambíciou keď sme začínali s touto kapelou.



 

Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Terézia: Na silvestrovskej chate pred 2 či 3 rokmi mi dali chlapci k narodeninám vokálový efekt s tým že “vitaj v kapele”. To bolo strašne cute.

Palo: Rád spomínam, aio sme chodievali hrať do starého továrenského komína.

Miňo: Raz sme mali koncert v Kulturáku a v backstagi bola také lampa v tvare gitary, úplný bizárik, no a náš Miško ako vždy robil show a keď sa jej dotkol, lampa vyskratovala a vyhodila poistky v celom klube. Všetci tam behali jak splašení, nevedeli to vyriešiť, už sme si mysleli, že koncert nebude, ale nakoniec to všetko dobre dopadlo, ako v rozprávke. Aspoň sme mali lepší hrací čas kvôli tomu, heh.

Michal: Pri Matadorke bolo veľa zaujímavých príhod z lesíka. Načapali sme tam pár krát milujúcich sa ľudí pri kolajniciach.


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Terézia: Krst, singel, klip, cz tour 2024

Palo: Nový singel DETI.

Miňo: Plánujeme krst albumu, nejaké nové pesničky a klip. Budúci rok by som sa chcel povenovať aj HMNFLY, lebo tento rok som na to vôbec nemal energiu.

Michal: Naďalej pracovať na vlastnej vizuálnej tvorbe, posunúť sa s Deťmi a makať na nových pesničkách.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

Terézia: Asi práve vďaka veľkosti slovenských miest sa tu veľmi rýchlo všetci navzájom spoznáme, čo je podľa mňa strašne super. V kapelách sú extrémne zlatí ľudia a z veľkej časti sú dôvodom, prečo ma koncertovanie tak napĺňa.

Palo: Hrávame aj s kapelami čo sú na scéne. Tak asi sme na scéne aj my. A keď nie, tak sme tam aspoň niekedy.

Miňo: Odkedy sme začali hrať spoznali sme veľa úžasných ľudí, kapiel, ktoré nás prijali medzi seba. Za veľa vďačíme Jazvecovi a Oliverovi, ktorí nám poskytli priestor na hranie. Na koncertoch sme spoznali aj našich miláčkov Kovošroťákov, Brizolit/Tatrofka/Priama Čepeľ, Tapes, Vojdov, Krstných otcov a tak dále.

Michal: Za posledné 2 roky sa nám podarilo celkom integrovať do bratislavskej scény, bolo by fajn keby sa nám podarí to posunúť aj za hranice Západoslovenského kraja.


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

Terézia: Chcem, aby sa ľudia uvoľnili a nekontrolovali. Aby si užívali hnev a vypustili ho zo seba. Robíme to už milióny rokov, máme to v DNA, ale v dnešnej spoločnosti si to často nemôžeme dovoliť. Naše koncerty sú na autentickú živelnosť safe zónou.

Palo: Základ je, aby to človeka nakoplo, mal chuť si nasadiť tmavé okuliare, naštartovať svoj monster truck a zdemolovať so štýlom všetko čo má v ceste.

Miňo: Chcem aby všetci zahodili pivá z rúk a išli sa pekne rozbiť pri pogu.

Michal: Radosť zo života. :D


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

Terézia: Tvorím ako to príde a ak sa mi náhodou niečo podobá s vecou, ktorá už existuje, snažím sa odlíšiť.

Palo: Určite máme spoločnú vačšinu interpretov, ktorých máme radi. Je to väčšinou americká a austrálska garážová scéna, z ktorej čerpáme inšpiráciu a máme transcendentálny pocit, že patríme tam :D Inak sa až tak nieje od koho odlišovať. Každý na tejto našej malej domácej scéne to robí po svojom a inak. A to je to pekné.

Miňo: Osobne sa mi najviac páčia veci, ktoré sa podobajú na hudbu, ktorú počúvam. Čiže určite sa v nich často vidím. To či sa mi to darí netvrdím.

Michal: Sú tam určitě rôzne vplyvy, ale prispôsobujem sa svojmu skillu a pesničke, ktorú spoločne vytvárame.


Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

Terézia: 50s, golden age hiphop, 90s

Palo: Ja som fanúšik všeobecne rockovej histórie a dejín všetkého možného. Fascinuje ma minulosť a tak asi v každej dekáde (50,60,70,80,90,00,) dokážem nájsť niečo, čo ma osloví. Osobnú slabosť mám ale pre 90te roky. Vtedy som sa narodil, stále svietilo slnko, na MTV šla dobrá hudba a nemusel som platiť dane.

Miňo: K horror punku. Misfits je kapela, ktorú počúvam asi od 13tich a doteraz ma bavia ich riffy, texty, klipy, masky.

Michal: Určite z čias detstva, 90 roky boli posledné roky, ktoré mali nejakú jasne vyhradenú tvár. Hračky v mekáči boli ešte z plastu a hudbu si nezískal tak jednoducho, ale musel si sa ku nej prebojovať.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?


Terézia: Vždy mi vadila povrchnosť a pokrytectvo. Najviac to určite cítiť v mainstreamovom slovenskom hip-hope, ale často dnes aj v UG scéne. Keď sa v tvorbe snaží interprét zaflexiť témami, ktoré sú dnes populárne, pritom reálne sú mu ukradnuté.

Palo: Páči sa mi tvorivosť mladých ludí skrz všetky subkultúry, páči sa mi návrat k DIY postupom v hudbe ale aj napríklad v streetovej móde. A že sa chodí na koncerty! Snažím sa aby mi neliezlo na nervy nič, ale príde mi divné keď sa na rapovom koncerte moshuje. :D

Miňo: Mám rád skoro všetky žánre, subkultúry, ale vždy ma najviac zaujme niečo s rockovým základom. Neviem si vždy užiť techno alebo rap, trap. Málo pracujú so sound designom a to mi väčšinou nedá. Napr. rap počúvam hlavne keď tam je skreslená basa alebo gitara. Trošku ma nebavia tie texty, v ktorých sa len chvastajú a nadávajú na iných, ale kým to nerobím ja tak sa viem občas zabaviť aj pri tom.

Michal: Je super, že v našej scéne dramaturgiu koncertov často skladajú z rôznych hudobných žánrov a tak sa dostanú ľudia ktorý počúvaju napriklad čisto len rap aj na naše koncerty a spoznajú tak iné hudobné žánre.



 

Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Terézia: Fašistické sklony.

Palo: Samozrejme ak má nejake extrémne názory proti ľudskosti alebo napr. aj škaredý cover art albumu.

Miňo: No to záleží. Asi mám niekoľko levelov akceptovania. Viem oceniť hudbu, motív, spev, text, mnoho aspektov, keď si tvorbu rozložíš, ale je pravda, že sa nezvyknem vracať k pomalým pesničkám, alebo slovenským kapelám, ktoré spievaju po anglicky.

Michal: Only good border is border kolia. :D


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Terézia: Za mňa zvuk momentálne určite kapela XCES, artwork a videoklip tu žiaľ nikto nemá taký, že by mi odpálilo dekel.

Palo: Akože všeličo, ale skôr som orientovaný na dovoz.

Miňo: Mám rád Wilderness, Denis je pre mňa zaujímavá postava, páčia sa mi niektoré ich alebo aj jeho pesničky, mám rád jednoduchosť v hudbe. Jednoduchá linka, tučná basa, striktný beat, energický vokál. Artwork si žiaľ žiaden nevybavujem, takže to ti nepoviem ani keby si ma mučil. Videoklip tiež nie, to skôr zahraničné.

Michal: Z dnešnej scény mam veľmi rád pesničku ZLE od dvoch Denisov. Tá pesnička má neskutočný drive keď sa začne. Cover sa mi páči MOBIUS - The Magic of Macabre.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Terézia:

album: Divo Institute - Divo Institute

kniha: Svetové dejiny sexuality - Morus

film: LEON

seriál: Ozark

pc hra: Tarzan 1999

tetovacie štúdio: David Čáp (ešte od neho nemám ale plánujem)

pivo: nemám obľúbené

Palo:

album - Rudimentary Peni - Death church
kniha - Vrahovia mesiaca kvetov / David Grann /

film - Gummo / Harmony Korine /
seriál - OFFICE
hra - THPS
tetovacie štúdio: - podľa mňa Bubblegum robí pecky

pivo - staničná 12ka v jedálenskom vozni IC

Miňo:

OhseesA Foul Form, Hells Angels – Hunter S. Thompson, The Hidden – Jack Sholder, Twin Peaks – David Lynch, Skyrim, Bubble Gum a Orphelin tattoo studio.

Michal:

Momentálne odprúčam album - Bite the Hand That Feeds - Upchuck, Kniha - Charles Burns - Black Hole, film - Wild at Heart, seriál - Mr Pickles, počítačová hra - Postal 2, Tatér - BigBoy247, Pivo - fajný kozlík


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Terézia: Creepy teepee ma láka, ale ešte som nebola :D

Palo: Väčšinou je najviac srandy tam kde hráme my.

Miňo: Levitation Austin Psych Fest. Síce som tam nikdy nebol, ale každý rok tam hrá 90% kapiel, ktoré počúvam.

Michal: Každá na ktorej hráme má svoje čaro.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Terézia: Napríklad kapela Kovošrot

Palo: Napríklad Braňo Špako gitarista Kosa z Nosa. On ma tie najlepšie punkerské historky.

Miňo: Erik Pánči. Slovenský maliar, experimentálny hudobník.

Michal: Cadillac Face


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

Terézia: Dejiny a všetko plynie to ako je to tak. GABO

Palo: Rýchlo a tvrdo.

Miňo: „I hate money, its a weapon. You wave with it around and somebody gets hurt.“ Henry Rollins

Michal: Odkazujem ti, že choď na náš koncert a zabav sa

No comments:

Post a Comment