#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, November 17, 2023

#98 Tom/EZR Reviews: Mrakomor - Návraty Básníků Prokletých (2023)



Mrakomor - Návraty Básníků Prokletých (2023)

by Tom/EZR
 

Mrakomor je lo-fi one man gitarový black metal pomenovaný po krutom vládcovi nečasu Mrakomorovi z československej rozprávky 70tych rokov Princ a večernica, v textoch velebiaci odkaz generácie prekliatych básnikov z konca 19. storočia – odkaz romantických asociálov vyčlenených zo spoločnosti, prispievajúcich svojim smutným dielom k jej neodvratnému rozpadu. Romantika, asociáli, black metal – tri ingrediencie, z ktorých je „namiešaný“ debutový album MrakomoraNávraty básníkú prokletých“. Album vyšiel v digitálnej a MC verzii na jeseň roku 2023 a nadväzuje na predchádzajúce splitko „Life Goes On“ s DSBM projektom Suicidal Solitude a EP „V dekádách dekadence“ – oba datované v tom istom roku.

Prechádzky šedivým mestom, neóny, prázdne lásky (a flaše od vína), mráz, mor a úvahy nad večnosťou. Smutný osud poníženého a rezignovaného Mrakomora, ktorému princ Velén ukradol krásnu Večernicu. To je lyrika „Návratov básnikov prokletých“ – texty, ktorým sa nedá prisúdiť aktuálny čas, sú akoby myšlienkami človeka (alebo vládcu nečasu), ktorý prešiel niekoľkými portálmi doby a reality, odsúdeného na skon v úplnom nepochopení a samote. „Ain’t living long like that“ drahý Mrakomor, chce sa mi povedať parafrázou na skladbu mojich obľúbencov Hangman’s Chair, a pri čítaní Mrakomorových pochmúrnych textov rozmýšľam nad tým aká smrť je lepšia – mor alebo umrznutie ? Prospero alebo dievčatko so zápalkami ...

Ako som som už spomenul vyššie, album „Návraty básníkú prokletých“ radím do kategórie lo-fi black metal. Týmto termínom sa v mojich recenziách pravidelne oháňam – do istej miery je to spôsobené mojou limitovanou slovnou zásobou a nižším intelektom, ale tiež mojou záľubou v dielach, ktoré postrádajú punc perfektnosti dosiahnutej produkciou v nahrávacích štúdiach a legálne zakúpených softvéroch. Kto si myslí, že dobrý album sa nedá nahrať doma v kúpeľni nech si pustí „Natural born loosers“ od Nicole Dollanganger. Ale späť k Mrakomorovi. Okrem lo-fi produkcie je poslucháč konfrontovaný minimalistickým materiálom, v ktorom sa náladové inštrumentálky striedajú s pomalými skladbami založenými na skreslených troj až štvor akordových molových motívov a výraznej sólovej gitary. Prvé zdanie, že podklad a sólová gitara spolu nesúvisia prekvapivo narušia momenty, v ktorých dochádza k ich harmonickým prienikom. Vokál Mrakomora je extrémny - je to sykavý monotónny šepot pekelného plaza vychádzajúci z hĺbok mestskej kanalizácie ako para v decembrovej noci. Jednoliatosť zvukového výstupu je príjemne narúšaná semiakustickými intermezzami a rôznou kvalitou zvuku, ktorá dáva albumu autentickú DIY pečať.

Návraty básníkú prokletých“ je obskúrnym výkrikom z najskrytejších zákutí melancholického black metalu, ktorý si nájde svoje temné publikum v radoch vydedencov nielen alternatívnej spoločnosti, ale aj extrémnych subkultúr. O to viac však bude v ich mysliach rezonovať zhudobnená dekadentná poézia Mrakomora a odkaz, že sloboda vyjadrenia v akejkoľvek intímnej a nedokonalej forme je oslobodzujúca.

 

 

No comments:

Post a Comment