#122 Flork Reviews: Samsara - Charon's Lullaby (2024)

  Samsara - Charon's Lullaby By Flork Emerging from the remnants of the Black Death Metal band MORS OMNIA SOLVIT in 2009 (which is a la...

Najčítanejšie za 7 dní

Thursday, December 28, 2023

#105 Tom/EZR Reviews: Nerva - Nerva (EP 2023)

 


 

Nerva - Nerva (EP 2023)

by Tom/EZR
 

Druhý počin košických „nasratých punkerov“ Nerva s rovnomenným názvom vyšiel digitálne cez platformu Bandcamp v novembri 2023. Jedná sa o kratší materiál o dĺžke zhruba 10 minút a čo nám chalani pripravili na tomto štvorskladbovom EP? Let’s find out!!

Prvá skladba Nerva začína pekne zostra zaujímavým gitarovým riffom, stredné tempo strieda HC groove pasáž – v recke na predchádzajúci počin Obetiam predurčenia, ktorú napísal Maroš Buchel pre webzine punkgen.sk čítam o prirovnaní s „ňujorským hardkóre“, čo je žáner, ku ktorému som veľmi zľahka pričuchol na začiatku 90’s, kedy sa to hlavne v nemeckom Rock Hard hemžilo kapelami ako Biohazard, Agnostic Front a Madball, ale ktorý som doteraz výraznejšie hudobne nepreštudoval, resp. neprecítil... nevadí, nemám problém sa s týmto žánrom lepšie oboznámiť prostredníctvom domácich kapiel. Možno istý priesečník medzi mojím svetom a NYC HC scénou zachytávam v stredovej „kotlovej“ pasáži, ktorá znie ako by ju v System Two štúdiu (Brooklyn NYC) nabúchal Sal Abruscato na albumoch Slow, Deep & Hard alebo čiastočne aj na Bloody Kisses... Prvý song uzatvára d-beatová sloha, teplota v mojej obývačke stúpa. Druhá skladba Znič môj sen žiť znie mojím ušiam už ako priamočiarejší HC, sú tu nasekané groove gitarové riffy s výraznou, zvonivou basou. Vokály, v ktorých vyššie položenému screamo Pavlovi sekunduje nižšie nasraný Radovan, aka Prasiak (mne známy tiež z kapiel FAT a DRUGS), sú nakričané zväčša v jednej tónine – až na záverečnú melodickú sekciu, kde počujem Pavla – nehanbím sa použiť tento výraz – spievať. V treťom songu Poď sa mi predstaviť, ktorý je založený na razantnom HC riffovaní sa na konci objaví motív, ktorý by kľudne mohol vzniknúť v mid-90’s v Göteborgu. Záverečný Kráľ sa rozbieha v pomalšom tempe, prerušenom Pavlovým hrdelným „äää!!“ ktoré odpáli rytmickú pasáž, kde všetky nástroje – predovšetkým bicie - šlapú spolu ako dobre namazaný stroj. Na margo textov si dovolím povedať, že majú zvláštnu poetiku, v ktorej sa to hemží krvou, nenávisťou, ruinami, hnevom a smrťou, ale aj víťazstvom, tlkotom sŕdc a životom, čo rýchlikovo vyhodnocujem ako osobitý pohľad na neustály súboj ľudských nerestí a cností, kolobeh života a smrti s mierne povzbudivým (tu za svoje tvrdenie nedám celú ruku do ohňa) apelom na morálne rezignovanú spoločnosť. 

"Aj keď mi vypáliš zrak a dolámeš všetky kosti, stále bude počuť tlkot visiacich sŕdc. Aj keď ma zaplaví krv z tých rán nenávisti, nebudem ja ten, čo dnes umiera."

EP Nerva nahrali ostrieľaní borci, je to počuť z každého songu, pretože aj pri slabšom sústredení (moje prvé dva posluchy) je poslucháč vtiahnutý „do deja“ zaujímavými pasážami, nad ktorými sa chtiac nechtiac musí zamyslieť a oceniť ich. Baví ma riffing, energia, vyzreté muzikanstvo a dobrý zvuk. Určite chcem vidieť naživo.

 

 

No comments:

Post a Comment