#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, June 15, 2020

#3 Lutra. Crust punk z Bratislavy. Odpovedá Michal (bicie).


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? 
     
Nazdar, volám sa Mišo a som bubeník v kapele Lutra a Dimenzia X. Rád by som napísal, že ma aj niečo zaujíma v tieto dni, alebo aj všeobecne, ale viac-menej som otrávený a znudený, nič sa mi nechce, tak väčšinu času trávim pri Xboxe.

Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil.
 
Chronologicky - Qwan Change Kaine ? (Nie som si istý, ako sa to presne píše), Ježišovi pivo nelej, Lutra, Extip, Rozpor, Menrva, Dimenzia X. Projektov bolo asi aj viac, ale väčšinou to ostalo iba pri pive.

Popíš svoju súčasnú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je pre teba zaujímavá? (Čo by si raz chcel vlastniť / na čom by si chcel v ideálnom prípade hrať ?)
 
Hrávam na bicie Mapex Orion. Klasika- kopák, kotol, jeden prechod a činely viac-menej Sabian AAX/HH/HHX. Neviem, či je na tom niečo zaujímavé, alebo ideálne, no zatiaľ to hrá dobre,  Všetko som to zohnal cez bazáre, ebay, tak to nebolo až také drahé. Nové kupujem iba palice. Chcel by som si v budúcnosti vyrobiť vlastný snare, alebo aspoň nejak navrhnúť/upraviť. Nedávno som si kúpil diddley bow, čo je jednostrunná gitara, alebo ako to nazvať. Predtým som skúšal cigar box guitar a aj napriek tomu, že to má menej strún ako gitara, tak to bolo pre mňa zložité. Tak to skúšam s týmto a snáď sa na to aj niečo naučím. S frajerkou sme názov diddley bow skomolili na dildoboy, tak ak mi to pôjde, budem vystupovať pod týmto menom

Čo je pre teba tá najpozoruhodnejšia vec, ktorú si doteraz dosiahol vo svojej hudobnej kariére ?
 
Za Lutru bol pre mňa silný moment, úplne prvý krát, keď niekto vybehol na pódium a spieval naše texty, ktoré ani ja nejak neviem. Je naozaj zaujímavé, že sa to niekomu až tak páči.


Čím boli podľa teba špecifické dekády 1990s, 2000’s a 2010’s z pohľadu tvojho hudobného vývoja, vývoja tvojej kapely a zároveň aj vývoja žánru na domácej scéne ?
 
V druhej polovici 90 som vyrastal a malo to na mňa vplyv najviac. Bratove kazety a to najviac asi the Offspring- Smash. Potom neskôr na strednej, ked som počul prvý krát Davovú psychózu- svet žaluje, a to bol tiež obrovský predel v mojom vývoji. Nejak, ani neviem ako, začali sme chodiť na koncerty na garáže a spoznával som veľa domácich kapiel. Adactu som mal veľmi rád, keď som začal hrať, snažil som sa kopírovať bicie od ich bubeníka. Nejak som nevnímal nejaký vývoj, proste som hral, čo ma bavilo a určite ma to ovplyvnilo, neviem na koľko. Pochybujem, že je niečo počuť v tom, ako hrám. Neviem, či vôbec je niečo až tak počut na bubnoch. Hudobne sa človek vyvíja stále, ale neviem, či tie roky majú na mňa vplyv svojou špecifickosťou, čo ani presne neviem aká to je. Neviem sa k tomu vyjadriť, nie som špecifikácia.

Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ? 
 
Z Lutry nemám veľa, čo vyberať, keďže nemáme veľa nahraného, ale ten album z 2016 sa nám celkom podaril, teda samozrejme, každý špekuluje, že tam sa to mohlo inak urobiť, toto tamto. Mohlo, ale aj tak to dopadlo celkom dobre, páči sa mi k akému zvuku sme sa tam dopracovali. A určite aj Rozpor- Radikálna ľudskosť, či už ako album, alebo aj ako song, čo je podľa mňa úplne parádna vec. Obidva albumy nie sú dlhé, čo sa mi tiež dosť páči.

Ktorý text tvojej kapely(iel) je pre teba najosobnejší (+úryvok).
 
"Neostal nikto, Všetci sú preč
Zabudol som zomrieť a ostal sám
Odrežem si prsty a zasadím ich
Vypestujem život, nových ľudí
Do stien vyryjem zákony
Ostávajúcimi pahýlmi
Keď nebude pršat
Polia pokropím krvou
Ked na slnku konečne vyrastú
Budú ma uctievať ako boha."


S odstupom času, je to hrozný text, ale asi teda najosobnejší (o mojom otcovi). Možno vôbec, iba mi pripomína niečo zabudnuté. Len gitarista si tam trocha upravil nejaké slová kvôli spevu, tak neviem presne, ako to je v songu a dal tomu názov - zákon.



Vinyl alebo CD ? Prečo ?
 
Skôr vinyl. Nie som fanúšik ani jedného, je mi to asi jedno, ale musím uznať, že niektoré platne vyzerajú super a má to niečo do seba, ale pre mňa je to ďalší lapač prachu.

Ako vnímaš domácu scénu - ktoré kapely rešpektuješ alebo máš rád? Sú aj iné žánre/kapely ku ktorým máš pozitívny vzťah ? Naopak, je niečo/niekto kto ťa na domácej scéne serie ? Prečo ? 

Aj keď mám niekedy plnú hubu rečí, tak viacmenej rešpektujem každého človeka/kapelu, ktorá niečo tvorí. Je ťažké sa venovať niečomu, čo ťa neživí, vo svojom voľnom čase a venovať tomu energiu, s tým, že nie vždy dosiahneš uznanie a veľakrát ani pochopenie od najbližších .
Serie ma lenivosť, pohodlnosť a lahostajnosť, či už moja vlastná, alebo hocikoho iného, nielen v rámci niečoho.
Kapiel, čo mám rád je viac, ale naposledy jednoznačne kapela - Ahoj. Veľmi sa mi páči ako hrajú, pre mňa prekvapenie a škoda, že som ich videl iba 2x, zatiaľ...   

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa v poslednom čase pozitívne prekvapil ? 

Neviem teraz. Priznám sa, že to nejak extra to nesledujem, ale Catastrofy a Fyasco majú dobre klipy. Strejdejdžák od Fyasca je pecka, jednoduché, super nápad a prevedenie.



Zaujímavá príhoda zo života kapely, o ktorú sa môžeš podeliť ? 

Ten zlý klip ("Poslovia temnoty" pozn. EZR), čo máme, tak to bol tiež tak trocha zážitok. No lenže celé to nebolo ideálne a začalo pršat, takže sme nerobili dokopy ani hodinku, celé sme to nakoniec predčasne ukončili. Aj keď to boli všetko kamoši, tak som počítal, že to nebude zadarmo, veď mali sme tam profi svetlá, čo požičal kamoš z roboty. Chalanisko, čo to točil sa tomu venuje normálne a teda nakoniec sme neplatili, nechceli  nič, keďže sa to zrušilo, tak som im aspoň nanútil naše tričká. Čiže nemali sme vôbec dostatočne natočený materiál, to čo z toho vzniklo, je iba tak, čo sa nejak podarilo, ale robilo sa to ťažko. Blbo sa vyberajú zábery, keď žiadne nie sú. Hneď prvý záber je našťastie vystrihnutý, keď sa hlavný protagonista zohol k ohňu, tak mu bolo vidno vajcia (pod tou plachtou bol holý) a to bolo natočené viackrát a bolo to snad vo všetkých záberoch. Raz sme si to na párty púšťali aj s vajcami a strašne sme sa na tom zabávali, že keby to tam ostalo. Celé som to strihal na starom, rozbitom notebooku, ktorý nemal ani obrazovku, čiže som mal napojenú tú, spodnú časť notebooku na monitor. Robil som to cez nejaký video soft a viac menej som sa popri tom učil, ako s tým narábať. Vždy keď som to chcel uložiť a spustiť, ako to vyzerá, tak to trvalo asi 15min, celé to bolo zdĺhavé, ale tak dopadlo to ako tak, že aj keď je to na hovno, tak je aspoň niečo.

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a remeselné pivo ktoré odporúčaš a prečo.  

Album momentálne asi Climax od Beastmilk, dlho som to nepočul, tak som si to pustil po dlhej dobe, veľmi sa mi to páči. Napadlo mi inak, že aj film s názvom Climax sa mi strašne páčil. Inak sa to mení podľa nálady. Chcel som sa naučiť hrať troška swingové bubny, kamoš mi poposielal, nech si vypočujem staré swingy z 30/40" rokov, tak si teraz v robote púšťam hocijake staré swingy dokola.
Knihu som nijakú zaujímavú nečítal za poslednú dobu, skôr som sa musel nútiť dočítať.
Seriály nemám rád, všetko to hrozne naťahujú ako telenovelu, moc ma to nebaví, ale sem-tam niečo pozerám, na čo má prehovorí frajerka (máme rozpozerané Mr. robot).
Na Xboxe hrávam docela dosť, za poslednú dobu sa mi veľmi páčilo Assassins Creed Odyssey - prostredie, volnosť, grafika, hudba, fakt dobrá hra. Teraz som kúpil Doom Eternal, tak som zvedavý, ale prvý dojem docela zlý, aj keď hral som to málo, no ten z 2016 bol pecka. A starý Doom 2 prechádzam skoro každý rok, snáď odkedy som to hral prvý krát v 95?, aj keď stále neviem všetky tajné miestnosti. Pivo jednoznačne Wywar Jozef II 10' veľmi dobré pivo, veľmi dobrá chuť, ale aj iné od nich chutia dobre. Alebo potom Stupavar, tiež majú výborné pivá, veľmi rád mám od nich Ďumbeer, alebo potom American ipa majú super, ale to je 14', čo je už silnejšie.

Aké hudobné/tvorivé plány máš pre nasledujúcu dekádu ? 

Hudobné plány je asi lepšie nemať, lebo väčšinou, ak si aj niečo povieme, tak prejde ďalší rok a nič. Nápady sú, možno tento rok konečne niečo bude.
S Dimenziou to vyzerá byť reálnejšie a zrejme by sme to aj mohli tento rok stihnúť, na čo sa veľmi teším, dobre sa mi hrá a robí s chalanmi.
Ako bola tá, blbá výzva 10 albumov každý deň jeden a vyskakovalo to každú chvíľu od niekoho, tak som si hovoril, že by som urobil drumcovery na nejaké songy z tých mojich, čo ma ovplyvnili, ale nejak sa mi do toho stále nechce. No špekulujem stále nad niečím takým, pretože aj niektoré songy, čo mám rád a rád si hrávam, tak na Youtube nie sú, ale ako sa poznám, skončím zas iba pri nejakej hre na Xboxe.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?
 
Klasika - FFUD! Jednoznačne najlepšie, aj keď si poväčšine nepamätám a potom sa hanbím, ale je to super akcia na ktorej musíš byť.

Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ? 

Asi niekto z kapely Ahoj - Kočo, alebo ich speváčka Alica, nech sú tu aj nejaké hudobníčky. Dáša Fon Fľaša je super, od neho by som si rád prečítal hocičo. Alebo Andrej z Human Humus/Distax/Rana a kadečo, má dosť kapiel a organizuje koncerty v Poprade. Po novom robí s frajerkou aj super sirupy.

Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver. 
 
Keby boli ryby v riti, neboli by rybníky.


==============================================

Linky:

1 comment: