#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, November 27, 2020

#43 Morna. Progressive death metal from Nová Dubnica. Odpovedá Mišo (gitara).


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som Mišo, hrám v Morne na gitaru. Najviac ma aktuálne zaujíma situácia ohľadom korony. Ale inak, počty hospitalizovaných a na JISke.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Odjakživa hrám v Morne, inde nikdy nič. Hrám iba na gitaru (a nervy svojich spolukapelníkov). Nesnažím sa tváriť, že by som na čokoľvek iné hrať vedel (zatiaľ).


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Ibanez RG721 Premium, Line 6 POD racková verzia (krásny ružový), Line 6 footswitch. Koncák Class D (trandík) a 10 ročný vykuchaný Kustom 100 watt ako bedňa 2x12. V jednoduchosti je sila.
 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Subjektívne má každý rád niečo iné, objektívne všetci vieme, že Katarzia sa počúvať nedá. Umenie je pre mňa niečo, čo vo mne vytvára emócie a niečo vo mne necháva na neskôr. Je jedno či je to hudba, film, animácia alebo reklama. Proste spraviť veci dobre je umenie (dvojzmysel, hop!)


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Nie. Umenie je sloboda.


 


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Rasizmus/xenofóbia, šírenie dezinformácii, tupota.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Inšpirácia je všade okolo nás. Stačí sa troška zastaviť a príde.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Album určite najnovší Sentient Cultist. Je najviac prepracovaný a je najväčšia zábava ho hrať naživo. Song Biographical Trajectories of Suffering. Prečo? Pusti si, prenes sa na stage (alebo do prvej rady) a pochopíš. Energia.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Fuh, texty som kedysi nejaké napísal, potom to prebral po mne Kubo. Vie písať pestrejšie a zaujímavejšie. Pre mňa osobne je najsilnejší a najosobnejší Oppresive Doubt+Deceiving Gleam

Except the time that passed so fast, there's nothing to regret.
Can we even trust the others or there's something to expect?
Nobody can relieve the lost faith in you, unless me.
Or is it you who finally set me free?



 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Dúfal som, že jedného dňa budeme hrať niečo veľké. Zatiaľ sme to dotiahli na Wacken do Nemecka a warm up party Brutalčeku. Na slovenskú kapelu asi nadpriemer, pre mňa stále málo. Dal by som aj väčší stage, je to nekonečná výzva.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra) ?

Pekne si sa tomu vyhol, ja sa vyhnem rád tiež. Inak super otázka! Asi by som mal povedať, že sošky alebo nejaké iné "veľké" úspechy. Ale vieš čo asi ani nie.
Skôr by som povedal, že keď stojíš na stejdži, ideš hrať predposledný song a už vieš, že ľudia budú chcieť viac. A keď vidíš, že tí ľudia tie songy poznajú a idú s kapelou, tak to je proste najviac.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Fú, tu sme na tenkom lade kamoško. Zažili sme strašne veľa vecí od cestujúceho jogurtu cez celé Poľsko, cez srací zážitok Roba ako sa nevošiel do kabínky (dám mu to autorizovať nech ma potom nebude chcieť zabiť) alebo koncert, na ktorom sme zahrali dva songy (jeden bol Intro) a potom nás vypli. Lebo došiel hrací čas, ľudia v dedine sa sťažovali. Nezažiješ, neuveríš. Kapela je studnica zážitkov.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Veľmi by som si prial na tretí pokus poskladať turné k aktuálnemu albumu Sentient Cultist. Lebo tie dve predtým čo sme naplánovali aj s Tomášom odheadlajnovala Korona. A to ti je tak dobrý artist, že v lete vypredal všetko a na jeseň tiež. Perfetkní PR manžéri, neporaziteľná produkcia.
Na vážno: verím, že poskladáme zas nejaký kvalitný album, kde sa vyhráme s tisíc ďalšími vecami, ktoré sme doteraz prehliadli (alebo o nich ani nevedeli). Vždy sa vieš posunúť ďalej.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Cítim. Metalovej. Ale my sme taký metal 4.0. Dlhé vlasy nemáme, koženky nenosíme (Robo ma opravil, že on nosí a rád!), gitary nelámeme. Len rátame všetko možné aj nemožné a tvárime sa pri tom, ako veľmi heavy to je. A to nás baví.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Na základku som nastúpil v 99tom. Máš pocit, že ti viem normálne odpovedať? Netuším. Moja mladosť sú Deka hity a Musicbox. Napálené cedlá a potom ripnuté MP3ky. Keď prišiel internet tak som mal 600Mb na mesiac. Si myslíš, že sa s týmto dá niečo pozrieť alebo stiahnuť? Haha.
Morna funguje 10 rokov a môžem ti povedať, že keď sme začínali hrať, tak na garážach v meste boli tri kapely minimálne. Dneska sme tam jediní. Na SK scéne je však KOPA kvalitných kapiel, časom sa to určite filtruje. Pre mňa teda dekáda, ktorú žijem, je veľmi pozitívna a baví ma. Nemám rád tieto spomienkové veci, ak ľudia na koncerty chodiť chcú tak budú. A keďže si môžu vybrať z množstva akcii, mala by prežiť kvalita. Veď tak to funguje na slobodnom trhu, nie?


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Dneska máš všetko pod nosom kedykoľvek a na pár klikov. Je to výhoda alebo nevýhoda? Odpoveď sa skrýva v poloplnom/poloprázdnom pohári. Záleží na uhle pohľadu.
Ja by som nemenil (vraj ani nemôžem). Som spokojný s dobou, v ktorej žijeme a fungujeme. Máme možnosti, o ktorých sa ľuďom kedysi ani nesnívalo, len ich tak vedieť využiť.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Dodnes zbožňujem songy ReWma-y. Kamoši z Dubnice, tí to mohli dotiahnuť ďaleko, škoda ich.
Ak si dneska niečo z SK metalu pustím, tak ak mám chuť na niečo modernejšie tak určite Landless, ak staršie tak Feel A Curse. Tam to reže!



 

Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

+ Motivácia niekam to dotiahnuť.
- Niekedy možno pohľad na život a jeho problémy samotné. A tupota a neprofesionalita. Kapely sa musia navzájom rešpektovať, typickým príkladom je preťahovanie hracích časov na koncertoch. Neznášam to.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Amaterizmus a neprofesionalita (opätovne, áno). Niekam prídeš a nevieš čo tam nájdeš. Či zvukár aj vie zvučiť alebo ho tam postavili lebo je jediný v okrese.
A ľudská tupota...ale to je na iný pokec pri pive.
Určite nie kapely a možnosti sebarealizácie.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Fu, vieš čo, neviem. Až tak si na domácej scéne nefičím. Keď sa niečo kvalitné nájde, rád vypočujem/pozriem (kľudne pošli tipy!). Ale srdcovku zatiaľ nemám žiadnu.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Northlane  - Alien - lebo nič ma už tak dávno nedonútilo pridrbať hlas na 100%. Surové, priame, inovatívne, úderne, čtjb, najvác.
Julie Zhuo - The making of a manager - profi čítanie pre pracovný posun. Sorry, for fun stále nečítam.
V síti - pozri si to, fakt. Must pre 21. storočie. Na bežný večer, ale tak aby to aj voľačo malo - K-PAX.
Seriál - Chernobyl. Not great, not terrible.
PC - Flight Simulator 2020 - nič sa nevyrovná pocitu, keď položíš A320 s prehľadom na dráhu.
Tetovačky zatiaľ nemám, ale veru pravdu máš, voľačo by to chcelo už.
Pivo - žijem v Brne, tu sa dáva pivo aj na raňajky. Aktuálne popíjam Zichovec Mosaic (APA), od nich je všetko super. Ak niekde nájdeš Fruit Smoothie Sour Ale tak si ho okamžite daj. Poďakuješ mi potom.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?


Teraz by som zobral fakt hocičo, mám brutálny koncertový absťák. Inak najradšej mám klubové akcie, max 2. kvalitné kapely a poriadne sa rozjebac v prvej rade. Cena za lupeň nerozhoduje.


Vinyl alebo CD ?

Vinyly nedávame robiť, takže CD!
Vážne...bluetooth, sorry.
CD prehrávač už mi ani do nového auta nedali, ja som už digitálna generácia.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Vieš čo, keď vidím aké popiči otázky si poslal, tak by som ich rozposlal povinne do všetkých SK kapiel :D Konečne sa niekto pýta netradičné veci.
Miko Hladký a Kuli. Bohača na Desmode som kedysi fičal, ale to ešte chlapci nevedeli, že mainstream zarába. Aj Miko to vlastne zistil až keď začal byť hladný.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Taký tennegerský ti sem dám: it's better to burn out than fade away.
A odkaz: Ľudia podporte svojich obľúbených umelcov, teraz to majú fakt ťažké. Určite majú nejaké veci na internete, Patreone, Bandcampe, hocičom. Dajte im pár eur, ktoré by ste nechali na káve. Pomôže im to. A tebe Tom ďakujem za super otázky, bola radosť ich vypĺňať!

=============================

Linky:

https://www.facebook.com/Mornaband

https://morna.bandcamp.com/


No comments:

Post a Comment