#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, March 26, 2021

#72 Svor. Depresívny Black Metal z Nových Zámkov. Odpovedá EF (nástroje, spev).


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Som EF zo Svor a hlavne hľadám cestu z náročnej situácie, ktorú predo mňa postavila pandémia.    


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Momentálne mám one man depressive black metalovú kapelu/projekt Svor, kde hrám na všetky nástroje a robím aj spev a hrám v blackovej kapele Mora na basu a riešim aj spev. V minulosti som hral v grindovej kapele, ktorá už nie je, s názvom Hospital Masaker na basu.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Hrám na 5 strunovej bassovej gitare Schecter Stilleto Extreme, ktorej zvuk milujem a 6 strunovej gitare Cort X2, ktorá má tiež svoje kúzlo. Efekt mám Death metal od Digitech, ktorý používam na všetko. Kombá mám všelijaké bessové a gitarové od začky behringer cez kustom a roland. Bicie mám základnú zostavu Millenium a činely mám kadejaké od značky Zuriel cez Meinl a Zildijan alebo čo sa mi podarilo pokupovať zo záložne po lokálnych skrachovaných pankáčoch. Nie som zaťažený na konkrétne značky a ich rady a rád vyskúšam všetko čo mi znie dobre.  
 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Ja sa nad takýmito vecami nejak nezamýšľam, ale myslím si, že je subjektívne lebo tam každý nechá kúsok seba, aj keď len malý. Manuálna zručnosť je fajn a vie dať umeniu zaujímavý rozmer, ale ja som osobne za to, že v jednoduchosti sa skrýva krása.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Myslím si, že nie, ale viem, že sú stále v spoločnosti témy, ktoré sú dosť tabu. Napríklad mne sa stala taká vec, že som dostal mail v ktorom mi napísal jeden správca black metalového youtube kanálu, kde som poslal hudbu, že moju hudbu nechcú uploadnúť lebo som prekročil ich akceptovateľnú hranicu už len názvom albumu Suicide is contagious (Samovražda je nákazlivá), ktorý považujú za dosť extrémny a mysleli si, že obalom albumu propagujem samovraždu. Čo je vlastne pravý opak toho čo som tým chcel dosiahnuť. Samotná samovražda je skôr myslená metaforicky, ale tam asi ani nebola snaha pochopiť pointu a skôr úradoval strach, že ich kanál sa dostane do problémov.
     

Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Ja osobne nemám rád, keď interpret vnucuje ideológiu a to je jedno akú, ale to neznamená, že teraz nikto nemá nikde vyjadriť svoj názor a aj taký s ktorým nesúhlasím.  


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Inšpirujem sa tým čo som prežil a prežívam, prostredím v ktorom som žil alebo žijem, ale niekedy čerpám aj z iných ľudí. Tvorím hlavne keď som pod vplyvom negatívnych pocitov a veľa vecí som zložil po nociach keď trpím insomniou. V minulosti som insomniu bral ťažšie, ale teraz tie noci využívam na skladanie.     


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Skôr by som to nazval tak, že pieseň s názvom Pohreb snov (z albumu Suicide is contagious) má u mňa špecialne miesto a to preto lebo je to najúprimnejšia pieseň ktorú som zložil a dal som si na nej dosť záležať. Samozrejme pre mňa znamená veľa aj preto, že mi tam hosťuje Graf z kapely Psychonaut 4, ktorú mám veľmi rád a dal tej piesni úplne iný rozmer. Jeho výkon je fakt skvelý.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Tuto nadviažem na predchádzajúcu odpoveď a určite to je Pohreb snov, ktorá je doslova ako taká spoveď. Tým, že pieseň ja hlavne formou hovoreného slova, tak je dobre rozumieť text. A mám rád celý text lebo je to celok. Asi by som nevedel vybrať určitý úryvok.   


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Môj cieľ bol skladať hudbu, ktorá sa bude hlavne páčiť mne a bude úprimná. Na depressive blacku mám najradšej, že interpreti sú dosť úprimní. Realita je taká, že keď sa vrátim ku každej nahrávke ktorú som spravil, tak presne evokuje tie pocity čo som vtedy prežíval a viem to ako keby prežiť znovu. Na základe toho viem, že som tým songom zvládol vyjadriť presne to čo som chcel.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy (naschvál sa vyhýbam slovu kariéra) ?

Po vydaní albumu Suicide is contagious som dostal zopár mailov a správ, kde mi ľudia ďakovali za hudbu, že im pomáha prekonať ťažké obdobie. Čo ma milo prekvapilo lebo som to vôbec neočakával. Ono to znie divne, že depresívna hudba niekomu pomáha, ale je to tak lebo sám som jeden z tých ľudí, tak ich chápem. Pri tomto druhu hudby je to asi maximálne zadosť učinenie.     


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

No v kapele Mora sa v minulosti stalo viacero zvláštnych (skôr negatívnych) vecí a aj preto lebo jeden bývalý člen má vážne psychické problémy a nedávno som sa dozvedel, že niektoré jeho presudo-ja sa ešte prezentuje ako člen kapely a cielene ľuďom ubližuje na internete, čo ešte bude mať dohru. Dlhé roky som ho nevidel a viem, že aj na mňa v minulosti skúšal tieto ťahy po ukončení našej spolupráce. Týmto smerom chcem aj varovať každého, nech si dávajú pozor na človeka čo ponúka zdarma logá, spoluprácu na hudbe či splitkách alebo sa bude tváriť ako bútlavá vŕba a ťahať z vás dôverné informácie. Fakt záleží aj od počasia kým je v ktorý deň a môže sa prezentovať aj ako žena, už to robí dlho a ide mu to. Ja len, že nikdy neviete kto je na druhej strane a ako bude s tými informáciami nakladať alebo ako vás bude ťahať za nos.

Čo sa týka tej dekadencie, tak prezident už nemôžem lebo som porobil kadečo, ale nemyslím si, že som prekročil nejakú fakt hranicu.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Mám veľa nápadov, ale radšej som keď niečo spravím a potom sa tým prezentujem. Takže až budem mať niečo zaujímavé, tak sa o tom dozviete.
    

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Asi skôr nie, ale ak by som aj bol súčasťou napríklad blackovej scény, tak skôr len ako taký duch čo sa sem tam niekde mihne alebo je sem tam začuť jeho tvorbu.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu? 

No tu ide hlavne o to, že pred rokom 1989 to kapely u nás nemali vôbec ľahké a potom ako keby bol veľký tresk. Ja má rád hlavne hudbu 90. rokov či už u nás alebo vo svete. Niečo bolo vtedy na tej atmosfére čo tu dnes chýba. Určite je počuť aj na mojej hudbe vplyv viacerých žánrov z 90. rokov.
    

V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?


Vtedy mali výhodu, že ľudia si viac vážili koncerty, festivaly, fyzické nosiče a aj samotné kapely. Dnes je výhoda internet a možnosť si doma nahrať hudbu. Predtým to nemali takto jednoduché, ale zas mám pocit, že dnes je toho až moc a ľudia si to všetko vážia menej.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Ja mám rád aj mainstreamové veci aj undergroundové veci a proste je to o tom, že buď sa mi niečo páči alebo nie, nie som žánrovo obmedzený. Keby mám menovať, tak by toho bolo asi dosť, ale aby som to ozrejmil tak komerčnejšia je Tublatanka a undegroundové je Korium.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

V jednoduchosti si myslím, že ich spája vzťah k hudbe a rozdeľuje potreba niečo nadraďovať a podraďovať na základe žánru.
 

Čo ťa na domácej scéne serie?

Elitárstvo, ktoré je pre mňa úplne nelogické až pózerské a napriek tomu, že sa v týchto veciach pohybujem dosť okrajovo, tak vždy na to niekde natrafím.



 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ? 

Mám rád keď má kapela vlastný zvuk a spoznám ju napriek tomu, že od nich ani ten song nepoznám, ale hneď je počuť, že sú to oni. Ale tu by sme sa bavili asi skôr o zahraničných kapelách. Mám radšej keď sa aj naše kapely snažia dosiahnuť vlastný zvuk/štýl. Napríklad Krolok má zaujímavý zvuk aj štýl a páči sa mi celkovo dizajn albumu Flying above ancient ruins. No čo sa týka klipov, tak u nás ma nič nezaujalo a štúdio som nevidel ani na obrázku.  


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Album ku ktorému sa rád vraciam už dlhšiu dobu je The Cure - Pornography lebo je miestami dosť temný a melancholický a má zaujímavé texty. Kniha ktorú mám rád je Animal farm od Geore Orwella lebo pekne poukazuje, že kde je skutočný problém vo vládnutí. Film ku ktorému sa rád vraciam je Fight club od Davida Finchera lebo pekne odzrkadluje celkovú spoločnosť a hodnoty so štipkou čierneho humoru. Serial ktorý ma milo prekvapil bol The boys lebo je vtipný a dosť násilný a miestami zachádza oveľa ďalej než podobné seriály. Hry nehrám vôbec a nemám tetovanie. Pivo mám rád Bernard alebo Čiernu horu, ale musí byť dobre načapované.
        

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Veľmi sa mi páčila akcia s názvom Fire's Burning Festival I a boli tam fakt dobré kapely a dobre som sa zabavil, dosť som pil, ale neubralo to na zážitku. Ešte ma dokonca v nočáku do Nových Zámkov prepadla nejaká partia čo si myslela, že si zo mňa spravia srandu za to ako som bol oblečený a nakoniec sa po pár vetách so mnou rozhodli presadnúť do druhého vagónu. Asi som bol presvedčivý. Každopádne by som prijal ešte takú akciu.   


Vinyl alebo CD ?

Vinyl mám rád doma a CD v aute.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Aktívny hudobník môže byť kľudne aj Maťo Ďurinda z Tublatanky. Neaktívny hudobník by bol Koronas z Korium.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Čo sa týka citátu: "Či si myslíš, že to dokážeš alebo nedokážeš, tak v oboch prípadoch máš pravdu." Už ho použilo toľko ľudí, že neviem kto je skutočný autor. Možno som tým niekoho zaskočil, ale je to fakt zo života.

Na záver chcem poďakovať za oslovenie a možnosť vyjadriť sa. Som rád, že sa u nás dejú konečne aj veci ako je tento blog a som zvedavý na ďalšie rozhovory. 

======================================

Linky:

https://svor.bandcamp.com/





No comments:

Post a Comment