#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Friday, January 14, 2022

RK#16 Čítanie po rannej káve so Svarthenom (Aeon Winds, Distant Shapes).

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala, ktorý song máš najradšej a prečo?

S: Posledné veci sú split s Algor "Za Prahom Vzdialených Svetov..." a aktuálny singel "Enshrouded by the Veil of Night". Začnem prvým, teda split s Algor. Pre mňa dokonalá vec hudobného spojenia ľudí, ktorí vidia umenie podobným spôsobom a neboja sa prekročiť hranice black metalu. Spolupracovali sme na ňom fakticky všetci, ktorí tvoria Aeon Winds od jeho počiatkov až po súčasnosť. Či už náš starý bubeník Askold, alebo náš aktuálny bubeník Vorth. Starí členovia ako Gard na base či Odolen, ktorý otextoval našu titulnú pieseň. Skladby nebudem vyberať, páči sa mi to ako celok a tak to treba aj počúvať. Či už úvodnú black metalovú skladbu "Castrum Desolatum" prepojovaciu ambient skladbu "Equinox (Prequel)" až po poctu v podobe cover verzie Equinox 4 od J. M. Jarreho.

Druhým materiálom je úplne aktuálny singel zo skladieb z nadchádzajúceho albumu "Those Who Will Remain Silent Forever 2022". Pôvodne ide o debutový album, ktorý bol nanovo mixovaný, remastrovaný, doplnený o dve "nové" skladby, ktoré sa mali nachádzať na pôvodnom vydaní, no zlyhaním techniky v dobe nahrávania prišlo na ich dokončenie až teraz. Album by mal vyjsť na jar tohto roku pod krídlami Wolfspell Records ako dvoj CD v digipak formáte. Pôjde o jubilejné vydanie k 15 rokom existencie Aeon Winds a 10 rokom od prvého vydania debutu. CD budú obsahovať novú verziu 2022, pôvodnú verziu + množstvo bonusov a úplne novú grafiku.



Ktorá správa zo sveta kultúry a umenia ťa naposledy potešila?

S: Opätovné vydanie celého Lovecrafta s ilustráciami Františka Štorma.


Čo ťa naposledy vytočilo?

S: To čo sa deje dlhodobo v tejto spoločnosti. Tá hlúposť, povrchnosť, mentálny pokles na úplne dno. Škoda rečí.


Keby si sa mohol narodiť v minulosti, v ktorej dobe a kým by si chcel byť?

S: Vieš čo asi by som nemenil dobu. Možno by som sa pozrel skôr do ďalekej budúcnosti. Fascinuje ma vesmír, obľubujem celkom sci-fi takže asi by som šiel týmto smerom.



 

Na ktoré akcie sa v najbližšej dobe chystáte ako kapela a kam sa chystáš ty osobne? 

S: Úprimne nikam. Covid všetko stopol. Ak by som aj chcel niekam ísť už dopredu čakám, že sa to na poslednú chvíľu zruší/presunie.


Najsmutnejšia, najstrašnejšia a najzábavnejšia scéna vo filme, ktorú si vieš vybaviť.

S: Najstrašnejšia je celá filmografia Zdeňka Trošky. V tomto prípade padá zábava na úroveň umeleckej žumpy. Najsmutnejšia asi záverečná scéna "Na západe nič nového". Tá kniha aj filmové spracovania sú vynikajúce. Najzábavnejšia, asi prvý diel zo série Evil Dead.


Čo hovoríš na tieto skladby/kapely:



S: Dostal som sa k tomu nedávno a musím povedať, že celkom počúvatelné.




S: Ťažko sa objektívne vyjadriť nakoľko som túto nahrávku mixoval a nahrával doplnkové vokály a klávesy do niektorých skladieb. Každopádne pre mňa vrchol tvorby v domácom undergrounde za rok 2021. Surové, atmosférické, nostalgické. Tie bicie mi pripomínajú starú éru práchnivého death metal.




S: Podobne ako pri Zmyrne, počúva sa to fajn. Je to priamočiare, útočné.



S: Hlboký podpriemer, sorry vypol som to v polke.



S: Celkom v pohode, síce to nie je niečo čo by som si vyslovene púšťal aj viackrát, ale dá sa to v pohode počúvať.



S: Skladba aj album na svoju dobu dobré, ale musím povedať, že toto som nepočul dobrých 16 rokov.



S: Úplne mimo môj záber. Nikdy som tento žáner nepočúval takže sa zdržím hodnotenia.



S: V podstate moja mladosť, kopec spomienok v Bratislave na miesta, ktoré pohltil čas. Napriek tomu, že som nebol nikdy až taký fanúšik Orkristu, vyvoláva táto hudba kopec nostalgie.



S: Nuda. Tento štýl bm mi nikdy veľmi nič nehovoril.


Majú sa hudobné žánre a subkultúry miešať alebo je lepšia "žánrová čistota" ?

S: Tak toto zásadne naozaj neriešim. Občas si jednoducho rád pustím "Wrath of the Tyrant " inokedy zas Devina Townsenda, či Ghost. Pokiaľ má hudba osloví je mi naozaj jedno či ide fúziu alebo ortodoxnú vec. Nakoniec bez miešania by sme tu nemali toľko zaujímavých vecí od skupín ako Sólstafir, Empyrium, Ulver či mnoho ďalších.


V akom momente je už lepšie hudobné remeslo zavesiť na klinec a prenechať miesto mladším ? :)

S: Keď prestaneš robiť hudbu sám pre seba a začneš ju robiť pre peniaze a trend aký aktuálne ide. Vždy je to cítiť a vždy je to moment úplného úpadku tvorby umelca.
         

Koho ďaľšieho na scéne mám otravovať ?

S: VVytchfynder z Cressetu. Jeho karloveský humor je to pravé orechové k rannému čítaniu.

No comments:

Post a Comment