#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, January 5, 2022

#129 Brünner Todesmarsch. Crust z Brna. Odpovedá Miruus (spev).


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Miruus, zpěv, zdarec a dík za prostor na blogu. V těchto dnech mě nejvíc zajímá freestyle vymýšlení dětských písniček, dění na Haiti, mechanické vrhací zbraně, nejrůznější teorie o zrušení práce, starý evropský punk apod.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Cením, že se toho nebojíš a všem posíláš stejné otázky ala dotazník ke sčítání lidu. Můžeme si to pak pěkně porovnat. Jinak dříve FESTA DESPERATO a RISPOSTA (oboje basa a pak i trochu zpěv), pak pár dalších, co nikdy nepřežily své dětství.



 

Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Poslední mikrofon jsem ztratil a už ani nevím kdy/kde, efekty a basový aparát mám všudemožně rozpůjčované a naopak zpěvový aparát mám půjčený od Gusty (bubny). Ten je zajímavý pouze tím, jaký je to šrot.
 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Kámo nechtěj po mě abych vzpomínal na svoje VŠ studia s předměty jako Filozofie informace, Uměnovědný seminář nebo Sociologie čarodejnice.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Nemá. Dokonce moje vize je, že jednou lidstvo zruší to, čemu říkáme práce a veškerá činnost bude tzv. umění nebo hra. Smrt práci mimochodem.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Asi spolupráce s fízly. Nevím, to bylo první, co mě napadlo. Ale ani obecně nejsem ochotný akceptovat (sorry za terminus technicus) úplné zmrdy, interprety nevyjímaje. Samozřejmě naše definice či míry tolerance se vzájemě mohou lišit...


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Nikde.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

To se nedá. To je jak vybírat, které dítě máš radši. Ale klidně tu hoď, co máš nejradši ty.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Všechno je to vykrádačka jiných kapel, nemá smysl cokoliv vypisovat, sorry. Další otázka.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Pokud mě neklame paměť, tak to byly takové ty běžné ambice jako přežít, nikoho nezabít a v neposlední řadě obětovat svoji duši Satanu při naprosto zvráceném rituálu! Realita pak odpovídala nízko nastavené laťce.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Asi smrt Miro Žbirky a globální povstání.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Mám pocit, že už po těch letech ani nevím, co je dekadence, úplně se mi posunuly měřítka. Nedávno, v jedné nejmenované vesnici, na blíže neurčené zahradě, po blíže nespecifikovaném koncertě, na afterpárty asi v 8 ráno, se jednomu jedinci, jehož jméno je redakci známé (ne mě!) stalo, že ho nahodil svým semenem místní kozel. 666!


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Jak říkal jeden přední čínský influencer / kormidelník: Pod nebeskou klenbou panuje naprostý chaos, situace je znamenitá. Jako kapela plánujeme split LP s VOLE, mělo by vyjít na Ultima ratio, snad přiští rok.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Česko je obydlená zatáčka kvalitně zajebaná od slepičáků, co snad ani nikoho nezajímá, rozhodně ne domov. My jsme součást neformální mezinárodní hlukové d.i.y. hardcore punkové gerily, jejímž domovem je zóna soumraku nez ohledu na geografické určení, ne nějaké domácí scény.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Trochu to zjednoduším – po poslední tři dekády v mém životě hrála SK UG scéna jen poměrně okrajovou roli a třeba časoprostor 90 léta na Slovensku mě nejspíš úplně minul. Ale všechny vás zdravím!


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Přítomnost je budoucí minulost. Pokud existuje něco jako výhoda oproti později hrajícím kapelám, tak to ještě nejspíš ještě nebyla výhoda právě v oněch v 90s. Vaše kapela nejspíš nahrála dvě dema a pět koncertů, stali jste se legendou pro asi sto pankáčů nějakého zuboženého východoevropského regionu a tím to hasne... Samozřejmě technické vály nechávám vyjmenovat někoho jiného, nebo to nikdy nedopíšu.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

AVGRUND, ROXOR, KRUTÁ ZIMA.



 

Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Dlouhé rozhovory je spojují a peníze rozdělují. Totální destrukce kapitalistického systému by je pak velmi spojila. Myslím si.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Je tu málo kapel, které by zněly jako KUOLEMA. Ale asi těžko říct nakolik v mém životě vůbec hraje roli něco jako scéna. Dřív bych ti možná vyjmenoval asi patnáct věcí, dnes si již nedělám nárok na nějaké požadavky. Dělejte si všichni, co chcete.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

FRAMTIDdefeat of civilisation LP a LEBENDEN TOTENmind parasites LP.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Sakra nejtěžší otázka. Začneme seriálem. Vezmi něco minimálně s život-ohrožujícím množstvím thc, řekni mamce ahoj, zavři se do pokojíčku a dej si hned po sobě všech šest dílů série jménem Can't Get You out of My Head od Adama Curtise. Po těch cca osmi hodinách si pak můžeš pustit tyto desky, vše poměrně nové věci:
ALGARAAbsortos en el tedio eterno LP
PSICO GALERALe stanze de la mente LP
NO NO NO / A NEW SCAR split 7"
YLEISET SYYTUmpikujamekanismi 7"
OHJUSOhjuskaaos E.P. 7"
KOHTI TUHOAVäkivaltaa 7"
Fuck the legion, fuck the lyrix, fuck the lot of view vol.III kompilační LP

Proč? Protože pak už nebudeš potřebovat ani pivo, ani tetovací studio a dokonce ani počítačovou hru. Film... hele asi cokoliv od Yorgose Lanthimose pohladí po duši. Kniha – Claudio Lavazza: My pestiferous life.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Nejlepší otázka pro období začínající cca páté vlny covidu. Antifašistická akcia, lebo ju mám rád.



 

Vinyl alebo CD ?

Jasně, že CD.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Ano. Ne, hele nejdřív jsem tu měl napsaného toho dealera z filmu Punk je hned, ale pak jsem se dozvěděl, že měl autonehodu. R.I.P. a smrt autům! Tak teď už mě nikdo nenapadá.


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Potřebujeme další válku! Ano, drahý.

=====================================

Fotky: Paayarazzi / 2021

Linky:

brunnertodesmarsch@centrum.cz
brunnertodesmarsch.bandcamp.com

No comments:

Post a Comment