#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, May 9, 2022

#160 Ancestral Volkhves, Obšar // Black Metal // Černorog // 07-04-2022.



Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Taký normálny chlap. Nielen práve v týchto dňoch, ale dlhodobo ma zaujíma príroda, turistika, bushcraft a veci s tým spojené.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.


Nuž, keď tak rozmýšľam, trochu toho bolo. Ale azda najrevelantnejšie sú Ancestral Volkhves, kde som robieval texty, vokály a neskôr hral gitaru; čo sa ďalej týka textov a vokálov tak to boli svojho času Infer, robil som na nejakých projektoch Concubia Nocte a momentálne je to Obšar.
V týchto dňoch začínam ďalšiu zaujimavú spoluprácu, taktiež v rámci domácej scény. Ale nebudem predbiehať, všetko sa včas dozvieš.
 

Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Nástroj to je gitara - Gibson SG. Mám ju už pomerne dlho. Zaujímavá je pre mňa svojim minimalizmom, kvalitným drevom, má lepený hmatník a krásny zvuk. Drží dlhý sustain a má pomerne silné pasívne snímače, čo umožňuje aj taký štýl ako je Black metal hrať bez použitia hi-gainových kanálov. Náročnejšie na čistotu hrania, ale subjektívne sa mi to vidí vo výsledku lepšie hlavne kvôli dynamike a dobrému vyznievaniu všetkých tónov. No a aparát, ktorý som mával rád bol Marshall JCM2000. Takže skôr klasika.
 


 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

To je veľmi dobrá otázka, s ktorou sa stretávam pomerne často. Obávam sa, že na ňu neviem uspokojivo odpovedať. Nech sa na to dívam z jednej, či druhej strany, ihneď mi napadnú nejaké "ale". Svojho času sme túto dišputu uzavreli so známymi tým, že síce nevieme, čo umenie je, ale určite vieme, čo ním nie je.  

Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Teoreticky vzaté, všetko na svete má svoje hranice.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Ideológia.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Inšpiráciou je všetko okolo teba. Stačí byť dostatočne vnímavý. Ale ako katalyzátor využívam dlhé pobyty osamote v prírode. Tie myšlienky, či pocity si potom dobre sadnú, ľahšie sa k ním priraďujú obrazy, metafory, pátos...


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Už chápem, prečo na túto otázku hudobníci neveľmi radi odpovedajú :) Dnes ti poviem jednu, zajtra zase druhú. Ale dajme tomu Matragona z nášho predošlého albumu R.U.N.E. Paradoxne, inštrumentálna skladba. Ale zakaždým, keď si ju vypočujem mam pred očami konkrétny, veľmi krásny obraz.


 

Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

U mňa fungujú texty ako celok, takže ťažko dávať úryvky. Ale fajn, mám jeden folkový, ktorý sa vynoril pri mojich vandrovačkách: "Oj, kolibko dirava - solnce do ťa svitit."


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Neviem, či sa dá hovoriť o ambíciach. Mal som to šťastie, že sme boli dobrá partia v malom meste, ktorá si rada zahrala metal. Albumy, koncerty a veci s tým súvisiace sú už len dôsledkom zanietenia, ktoré sme mali. Realita je, že ma to stále svojim spôsobom baví a až na niektoré detaily som spokojný s tým, ako to je.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Taký prízemný, keď niekto 2000 km od tvojho domova príde za tebou s tvojim cd, ktoré si chce nechať podpísať.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Na Mt. Everest.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Momentálne nadobúda reálne črty tretí album Obšar a posledné dni ma zamestnáva aj spomínaný nový projekt. Plánovať veľmi nechcem. Totiž aby človek vytvoril niečo, s čím bude vnútorne spokojný, to vyžaduje, aby sa zbehlo viacero okolností. A to nie je vždy jednoduché.


 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

U mňa prichádza do úvahy hovoriť len o tej (black) metalovej, a teda v širšom kontexte asi áno, veď nejakú tvorbu za sebou a dúfam aj pred sebou mám. Ale čo sa týka komunity ako takej, to neviem. Stretávam sa a komunikujem len s obmedzeným počtom ľudí zo "scény".


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK/CZ UG scénu?

Tak v 90s môžeme v rámci metalového undergroundu na Slovensku hádam hovoriť len o death metale. V tomto ohľade je veľmi podstatné, že tu boli kapely ako Dementor, Depresy, Phantasma, Sanatorium, či Lunatic Gods. Vytvorili tu priestor pre extrémny metal a stali sa známymi aj za hranicami.
Black metal sa začal predierať až začiatkom 00 rokov, a to aj po chrbte týchto kapiel. Tie tu totiž predtým vytvorili publikum, ktoré bolo ochotné akceptovať aj tak extrémny žáner, akým je black metal. Tu bolo vtedy nemysliteľné, aby si dal dokopy napríklad výlučne slovenský black metalový line-up na koncert. To prišlo až neskôr. Navyše black metal sa u nás prebúdza práve v čase, keď sa hlavne na scénach strednej a východnej Európy zrazu rieši, či si nácek, alebo nie. My sme nemali práve ten ortodoxný základ z 90. rokov, ako napríklad Česi. My sme tu vhupli okamžite do pagan a folkovej vlny. Tá bola v očiach nezainteresovaných vnímaná cez prizmu ukrajinských a poľských kapiel, ktorých 99% vtedy proste bolo
extrémistických. Potom sa to trošku vykryštalizovalo, ale ten sentiment stále nie je úplne preč. Zhruba od roku 2010 tieto veci vôbec nesledujem, takže mi neprináleží sa k tomu vyjadrovať.
 

V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?


Výhodu? Skutočne by som asi len veľmi ťažko hľadal výhody v 90s. To je absurdné sa vôbec nad tým zamýšľať.



 

Ktoré SK/CZ UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Zvykol som počúvať Master's Hammer, Depresy, či prvý album Infer. Svojho času ma chytila thrashovica Extinctor a ich demo Mind Anatomy. To boli veľmi talentovaní chalani. Škoda, že trvali krátko. Nuž, a dnes... Ako som vravel, nesledujem to už veľmi. Death Karma, hádam.


Majú sa hudobné žánre a subkultúry miešať alebo je lepšia "žánrová čistota"?

To sú dve témy - žánre a subkultúry. Ja sa vyjadrím k žánrom, Je úplne normálne, že ak sa chce žáner vyvíjať, tak buď neustále pracuje na originálnom zvukovom prejave, čo nie je úplne najľahšia cesta, alebo sa proste nechá ovplyvniť iným žánrom. Je potom otázkou interpreta nakoľko uveriteľne to dokáže podať. Lebo určite to nefunguje tak, že si sadnem ku gitare a poviem si, že dnes spojím toto s týmto. Nakoniec, jednotlivé žánre sa "rodia" na základoch iných a jeden na druhý reagujú. Tak to nie je len v hudbe, ale v umení, či živote ako takom. Čiže je úplne prirodzené, že existujú určité presahy v hudobných žánroch. Sú to extra priestory pre tvorivosť a vyjadrenie sa.
 

Čo ťa na domácej scéne serie?

Ja mám iné problémy, než sa nasierať scénou :)


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Štúdií nemám zmapovaných veľa, ale zvuk sa mi veľmi páči na Infer - In Cold Being. Oni vravia, že nie, že to nie je dobré, ale ja si myslím, že je brutálny. Artwork má hádam najlepší Concubia Nocte - Sekerou Peruna. To kombo Albína Brunovského a Wolkognivových motívov sa k sebe, čo sa týka štýlu, vôbec nehodí, no jednak je to ako celok veľmi zaujímavé. A skutočne neviem, či som videl nejaký videoklip z domácej scény.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Album: Laibach - Laibach
Kniha: Václav Pankovčin - Bude to pekný pohreb
Film: Wino truskawkowe
Pivo: P.U.
Seriály, počítačové hry a tetovania idú mimo mňa.


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Nie som pravidelným návštevníkom žiadnej akcie.


Vinyl alebo CD ?

CD


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Čo tak dať priestor labelom? Tryzna prod.?


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Ďakujem za rozhovor, buďte zdraví!

===================================

Fotky: Metal Archives,  Facebook

Linky:

https://www.facebook.com/Ancestral-Volkhves-136255966457810/

https://www.facebook.com/obsharband

https://obshar.bandcamp.com/

No comments:

Post a Comment