#121 Lord Belial Reviews: Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024)

  Hecatonchair - Nightmare Utopia (2024) by Lord Belial     „Sluníčko už dávno vstalo, mně však stále nedá spát, Všechno to, co už se stalo...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, August 2, 2022

#37 Tom/EZR Reviews: Nervy - Nikdy jsme si nebyli rovni, ani ve smrti nebudeme (2022)

Nervy – Nikdy jsme si nebyli rovni, ani ve smrti nebudeme (2022)

Tom/EZR

18. apríla 1906 zasiahlo San Francisco v Kalifornii ničivé zemetrasenie o sile 7,9 magnitúdov, ktoré hoci trvalo menej ako jednu minútu malo katastrofálne následky – okrem iného spôsobilo niekoľko požiarov, ktoré sa šírili mestom celé tri dni zanechávajúc za sebou spúšť, 3.000 obetí a 400.000 obyvateľov mesta bez strechy nad hlavou. Starosta Schmitz po pár hodinách nepokojov vydal príkaz na policajnú streľbu do rabujúcich ľudí...

Obal debutového albumu HC/crustovej skupiny Nervy zobrazuje fotografiu trhliny v dlažbe, ktoré zanechalo práve toto zemetrasenie. Jednoduchá fotografia so silnou výpovednou hodnotou. A na tomto princípe je postavená tvorba kapely, ktorá brutálne znejúci d-beatový crust punk v štýle melodických Tragedy dopĺňa textami plnými temných spoločenských tém ako autoritárske režimy, nerovnosť medzi ľuďmi, zotročenie a smrť. Osobitné miesto na albume je venované obetiam - skladby Čtyři mrtví a Kosti, ktorá obsahuje mená piatich ľudí, ktorí sa v dôsledku zúfalstva svojich existencií upálili.

Nikdy jsme si nebyli rovni, ani ve smrti nebudeme - debutový album kapely Nervy, ktorá pozostáva z ostrieľaných československých hudobníkov a textárov (minimálne dva texty v priloženom inlayi vinylu sú napísané po slovensky, spievané sú v češtine) zo známych projektov ako Gattaca/Marnost/Protijed/V0NT/Lakmé/Mushrooms of Yuggoth atď., je klasický album svojho žánru, ktorý rovnako ako jeho súputníci príliš neexperimentuje, ale stavia na tom čo je pre neho špecifické a osvedčené – energický d-beat crust, ktorý sa obmieňa v strednom a rýchlejšom tempe, podladené gitary so zdvojenými riffmi a výdatne užívanými crustovými „šmýkačkami“ (trsátkový sklz po strunách), ktoré v atmosférickejších pasážach hrajú svoje linky každá zvlášť a vo výrazných energických náklepoch spájajúcich sa do unisono hutného zvuku. Ďalej výraznou zbustrovanou basou, ktorá výborne plní svoju funkciu rytmického aj melodického nástroja a je výrazná v pasážach, kde hrá vlastné harmónie a loopy paralelne s gitarami. A rev, ktorý vychádza minimálne z dvoch hrdiel. Toto nie je obyčajné volanie o pomoc, toto je kombinácia frustrácie a zúfalstva.

9 skladieb, čierny vinyl, čiernobiely obal a inlay, žiadne fotky. Odkaz je jasný, vonku zúri vojna a inflácia hodnoty ľudských životov rastie v dvojciferných číslach. Po vypočutí a prelúskaní referencií v textoch sa mi v hlave spúšťa obranný mechanizmus zosobnený do cynického sloganu HC/sludgeových kvázi romantikov Type O Negative „No Hope = No Fear”. Nemám už žiadne očakávania a nebojím sa toho čo príde. Vydané 20/7/2022 v spolupráci labelov D.I.Y. Koło Records (PL), Hardcore For the Losers (AT) a High Forehead Press (SK).

No comments:

Post a Comment