#122 Flork Reviews: Samsara - Charon's Lullaby (2024)

  Samsara - Charon's Lullaby By Flork Emerging from the remnants of the Black Death Metal band MORS OMNIA SOLVIT in 2009 (which is a la...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, October 9, 2023

#219 Sinner Self / Deathcore / Rado / 22-9-2023



 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Volám sa Rado, som producent/klávesák a po novom aj gitarista v kapele Sinner Self. Čo sa týka technických vecí, poslednú dobu si veľmi idem mix/master v metalových žánroch a snažím sa to naučiť čo najlepšie v rámci možností.

Čo sa týka hudby tak som sa veľmi hlboko ponoroil do Lo-Fi beatov, ktoré môžu evokovať kľud, pokoj. Teda úplny opak toho čo tvoríme.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

Pôsobil som iba v kapelách, ktoré som sám založil. Byť klávesákom v metalových/coreových kapelách na Slovensku je ťažké a tak som si cestu razil sám spolu s ľudmi, ktorí boli ochotní mať kapelu s klávesami. Bol som dokopy asi v štyroch kapelách, ktorých mená môžem síce vymenovať ale nikomu nič hovoriť nebudú nakoľko to boli neúspešné projekty.
 

Na čom a cez čo hráš/spievaš a ako si spokojný so svojou výbavou?

Ak sa mám prihovoriť ako klávesák tak setup mam vcelku jednoduchý. Vlastním Roland FA-07 Workstation spolu s klasickým sustain pedálom kde odohrávam prevažne PIANO rolu. Ak sa však mám prihovoriť ako gitarista tak musím spomenúť svoju vysnívanú gitaru Solar A2.7 vo farbe Lemon Neon Matte. Čo sa týka aparátu tak som doteraz používal Neural Quad Cortex spolu s basákom.


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

Naša najnovšia nahrávka, ktorá vyšla 20.09. je druhá v poradí v rámci najnovšieho EP. Musím s pokorou však povedať, že pre mňa osobne tento track predstavoval nočnú moru nakoľko sa plne venujem gitare len 2 roky.

Názov tracku je "World Unknown" a proces tvorby bol na naše pomery pomerne rýchly. Oliver, náš gitarista, prišiel s kostrou v Guitar Pro programe. Naskočil som na toto GPčko s pozitívnym mindsetom, že ideme urobiť niečo technickejšie a následne som vymyslel nejaké riffy, ktoré sa v songu nakoniec uchytili. 

Oliver si veľmi dobre poradil so štruktúrou songu a riffmi. Pri tomto songu sme veľmi dbali na to aby úroveň gitár bola o niekoľko levelov vyššie ako naše predošlé nahrávky, pretože naše predošlé EPčko bolo muzikálne/technicky jednoduchšie a vedeli sme, že dokážeme zahrať aj o niečo zložitejšie veci.
Gitary nám nakoniec nahral Martin Mikuška z Abyss Above, produkciu som robil ja (Rado) a o mix/master sa nám postaral Simone Pietroforte.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

Mám pocit, že moje vplyvy na tvorbu sú veľmi spontánne a podvedomé. Nevyhľadávam aktívne inšpiráciu od iných kapiel. Som zástanca toho, že ak mám tvoriť, tak iba s "čistým štítom" aby to bolo čo najviac originálne a neovplyvnené vonkajšími faktormi. Moje také základne pravidlo je nepočúvať hudbu aspoň jeden deň predtým než idem aktívne niečo tvoriť.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

Uuf... Tak toho by bolo viac ale ak by som mal vybrať to čo vo mne najviac rezonuje tak to bude song "Concept of Creation" s veršom "There won't be flowers without a rain". 

 


Ďalší song, pri ktorom si myslím, že bol lyricky veľmi dobre zvládnutý je track "Butcher". Konkrétna strofa, ktorá mi príde lyricky najviac úderná je práve breakdown.

"Where is the will
To live in peace
Isn't there any other way
Fanatics fighting in wars
Slaughtering each other
Don't pity dead
Pity the living
"


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Moje počiatočná ambícia bola ukázať že aj "klasický" klavirista má šancu pôsobiť v tvrdej, coreovej kapele, čo sa mi neskôr so Sinner Self aj podarilo. Moja prvotná kapelná ambícia bola kapela, kde by figurovala frontwomanka. Rýchlo som však pochopil, že to nie je cesta nakoľko schopných vokalistiek, ktoré zvládajú spev aj scream je extrémne málo.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

Príhod bolo celkom dosť za pomerne krátky život kapely. Ale ak by som mal vypichnúť práve jednu príhodu tak určite tú bizárnu a možno aj trochu strašidelnú. Hrali sme koncert v Bratislave ešte v Kulturáku. Koncert sa odohrával v primetime na čo sme zvyknutí neboli a teda Kyjo, vokalista, mal vďaka tomu celkom dobrý deň a predvádzal veľmi dobru showku.

V momente keď sme hrali pre-breakdown v tracku "Butcher" a ľudí pripravovali na poriadnu metelicu, tak sa pred Kyja postavila žena na vzdialenosť cca 5cm a pozerala mu upriamene do očí do konca showky.
Nepohla sa ani o milimeter za celý ten čas. Kyjo sa pohol o meter dozadu? Nevadí, tá žena sa pohla tiež aby bola vo vzdialenosti 5cm od Kyja. Kyja pohľadom doslova zabíjala. Doteraz nevieme prečo sa tak udialo a teda je to pre nás doteraz taká malá záhada.


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

Vydávať, vydávať, vydávať. Poslednú dobu sa nám štatisticky veľmi darí a teda chceme pokračovať v tomto trende. Práve sme vydali "World Unknown" a čaká nás posledný release v rámci tohoto EP.
Tretí song bude niesť názov "The Great Cataclysm" a bude v ňom figurovať aj veľmi šťavnatý featuring pre každého fanúšika deathcoru.



 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

V tomto momente by bolo asi dobré definovať slovo "scéna". Ak je "scéna" to, čomu rozumiem ja tak asi zatiaľ nie. Pre nás je to skôr o kamošoch a kontaktoch, a ako si vieme navzájom pomôcť.


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

Pri starej tvorbe sme chceli dosiahnuť kombináciu satisfakcie ale aj rozhýbania ľudí. Refrény sa točili okolo songwriting konceptu tension/release, ktoré mali vyvolať spomínanú satisfakciu prostredníctvom melodickosti. Na druhej strane sme chceli ľudí rozhýbať breakdownami. V aktuálnej tvorbe sme sa priklonili viac k tej breakdownovej/energickejšej emócií.


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

Nakoľko tvorím s "čistým štítom", neviem na otázku odpovedať úplne exaktne. Ľudia nám hovoria, že kompozícia kapely z nás tvorí unikátny celok, čo nás celkom teší ale skôr by som bol rád keby sme sa vedeli odlíšiť od zaužívaných konceptov deathcoru ale stále zostať v žánri ako takom.


Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

Pre mňa je guilty pleasure 00s pop. Či už je to Justin Timberlake, Backstreet Boys alebo aj niečo staršie ako napríklad Michael Jackson, nepohrdnem žiadnym starším popom.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

Veľmi sa mi páči vlna nového slovenského hip-hopu ako je RNZ alebo Dušan Vlk. Veľmi cením, že sme v tomto napred od susedných štátov. Ak však mam "opovrhnúť" nejakou subkultúrou alebo žánrom tak to je midwest emo a celkovo taký ten laid back štýl, kedy to tvorí dojem že umelcovi je jedno ako spieva/hrá. Samozrejme nie je to doslova že hejt len rád sa vyhnem takému žánru ak je možnosť. :)



 

Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

Fašizmus, rasizmus, nacizmus a iné extrémistické pohľady na svet.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Zvuk: Stercore - Hellparty
Artwork: Seeing Things - Paranoia
Videoklip: Abyss Above - Vain


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

Hudobný album: Disturbed - The Sickness
Kniha: The Laws of Human Nature
Seriál: Brooklyn 99
Počítačová hra(Konzola): God of War séria
Tetovacie štúdio: Nemám žiadne tetovanie takže neviem posúdiť
Pivo: Bakalář 12° za studena chmelený


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

Fajtfest je festival, na ktorom som si úprimne užil najviac kapiel. Organizácia a prostredie v okolí Fajtfestu nemôže byť lepšie. Je ti teplo? Prejdi sa päť minút dole kopcom a schlaď sa v jazere :) To je pre mňa osobne krásne kombo: kopec kvalitnej hudby a kúpanie sa v jednom.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?


Rád by som si prečítal rozhovor s kapelou Etterna alebo Stercore.


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

"Nikdy nepripisujte zlomyseľnosti to, čo možno pripísať neschopnosti" Určite si pozrite náš Spotify, kde nájdete všetku našu hudbu. Veríme, že aspoň jeden song sa vám zapáči. Link: https://sptfy.com/OYBT
Ak nie ste fanúšikovia Spotify tak nás nájdete na YouTube. Link: linktr.ee/sinnerself. Ďakujem krásne za rozhovor!

No comments:

Post a Comment