#122 Flork Reviews: Samsara - Charon's Lullaby (2024)

  Samsara - Charon's Lullaby By Flork Emerging from the remnants of the Black Death Metal band MORS OMNIA SOLVIT in 2009 (which is a la...

Najčítanejšie za 7 dní

Wednesday, October 25, 2023

#221 IONS / Progresívny metal / Jakub, Shorty, Jiří, Milan, Martin / 25-9-2023.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

JAKUB: Jakub, gitarista a spoluzakladateľ IONS. Práve dokončujeme náš ďalší album COUNTERINTUITIVE, čiže som hlavou naplno v mixovaní, editovaní a príprave kávy.
SHORTY: Shorty, spevak, v tychto dnoch sa ma hlavne zaujimaju tri veci. Nahravanie albumu, programovanie a makroekonomika.
JIŘÍ: Jmenuji se Jiří Horák, jsem grafický designér a příležitostný fotograf. Momentálně mě nejvíc baví nahrávání dema na kterém pracuji s mojí přítelkyní.
MILAN: Milan. Programator. Najviac ma momentalne zaujima prichadzanie na to, co by ma mohlo zaujimat :).
MARTIN: Volám sa Martin Pisko. Hrám na bubny. V týchto dňoch sa najviac sústredím na vytvorenie zdravého balancu medzi povinnosťami a hudbou.


V ktorých kapelách si pôsobil a na čo si hral ?

JAKUB: Aktuálne som v kapele Heľenine Oči a zároveň pracujem na sólových projektoch, ktoré sú iba štúdiové a z veľkej časti inštrumentálne, oproti IONS ladené trochu post-rockovejšie a jemnejšie. V minulosti som mal toho viacero, najposlednejšie asi ONE SECOND HOTEL, s ktorým sme stihli vydať iba jedno EP v 2013.
SHORTY: Posobim aktivne na base v Old Tomb a predtym som hral na gitaru a spieval v Millhouse a v Mudhole a spieval v Symbiosis.
JIŘÍ: Hraji na baskytaru v kapelách IONS a Obligod (dříve Fox Territory).
MILAN: Vacsinou som hraval sam (na gitaru). Chvilku som hral vo Within Silence ale kvoli skole som odisiel.
MARTIN: Chronologicky - Dychová hudba Prakovčanka, Vegas, The Priinks, Crea Cage, Rapsodéve, Ďas, Freetimers, Ybliss, Smola a Hrušky, IONS, Groove Army
The Priinks (v súčasnosti už nečinné teleso), Rapsodéve a Ybliss sú autorské projekty, v ktorých hlavne produkujem, nahrávam, + bicie. Vo všetkých ostatných vymenovaných kapelách som pôsobil / pôsobím ako bubeník.

 

                                                                        foto: Pavel Visnovsky

 
Na čom a cez čo hráš/spievaš a ako si spokojný so svojou výbavou?

JAKUB: Prevažne sú to Urban Guitars a zvyšok sa obmieňa podľa potreby. Už roky používam modelingové aparáty z viacerých praktických dôvodov. Nie je na tom veľa romantiky a všetky Gear Rundows na YouTube s nimi začínajú byť trochu nudné, ale u IONS potrebujem veľmi širokú škálu zvukov a chcem sa čo najviac približiť štúdiovej nahrávke. Obidvaja gitaristi používame Quad Cortex, dokonca hráme iba cez jeden a môj používame ako backup. Funguje to k maximálnej spokojnosti. :)
SHORTY: Vybavu sa snazim redukovat a teraz mam len v ruke mikrofon Sennheiser.
JIŘÍ: Hraju na pětistrunnou baskytaru Sandberg California a nově čtyřstrunný Dingwall NG3. Dál používám pár krabiček od Darkglassu a Aguilaru, a od stejných značek používám i zesilovače. Hrozně moc se mi líbí jak to hraje, neměnil bych.
MILAN: Strandberg gitary + Quad Cortex. V podstate od kedy som zacal hrat som preferoval digitalne modelery. Mal som pred tym aj Axe FX II ktory som ale nakoniec vymenil za Quad, hlavne kvoli kompaktnosti. Hra sa na tom skvelo a cely moj gear (2 Strandbergy + Quad) vazi menej ako jedna Jiriho basa, takze je to super aj na cestovanie/koncerty.
MARTIN: Hrám na bicích Mapex Pro M, pomaly prechádzam na činely Istanbul Agop, používam však aj Paiste 2002, Istanbul Mehmet, a iné. S výnimkou kopáku používam blany značky Remo. Dlhodobo hrám s paličkami Vater Los Angeles 5A.  


Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - ako vznikala, kto na nej spolupracoval ?

JAKUB: COUNTERINTUITIVE vyjde na jeseň 2023. Momentálne sa nachádzame v takom medzistave, kedy časť tvorby vznikala ešte keď sme sa menili zo štúdiového projektu na live, a časť už teraz. Veľkú časť práce na albume sme teda ešte spravili so Shortym a každý pridal, koľko mohol/chcel.
SHORTY: Run bol vysledkom ping-pong-u s Jakubom Tircom, ktory vacsinou sklada skladby sam. Tu sme si posielali napady a postupne tvarovali pesnicku. Preto aj vznikla taka nestandardna skladba IONS.
JIŘÍ: Kuba + Shorty. To byl dosud základní stavební kámen všech našich skladeb. Kuba je precizní a než nám nějaký nápad prezentuje, většinou jim dodělá už produkci, takže já všechny nápady poprvé slyšíme už jako „kompletní skladby“. Samozřejmě od prvního dema k finální podobě většina skladeb ještě projde mnoha úpravami a s odstupem je vzrušující sledovat vývoj skladby. Run tedy vznikal stejným způsobem, zajímavostí ovšem je, že poprvé v historii kapely všichni v této skladbě zpíváme. Finální chorál spolu s námi nazpívala také Martinova (bubeník) přítelkyně Ivana, později pak ještě jednu linku přidala i moje přítelkyně Nina. Výsledek si můžete pustit.
MARTIN: Posledná nahrávka, ktorá vyšla, bol singel kapely IONS - Run. Pokiaľ viem, tak o všetky aranže sa starali Jakub Tirco a Shorty Lago - o tomto procese veľa neviem :D Bicie sme nahrávali v apríli minulého roku v štúdiu Pulp v Bratislave. Výnimočným a zábavným dňom pre mňa osobne bolo nahrávanie zboru, ktorý bol tvorený “nespievajúcimi” členmi IONS, pričom sa k nám pripojila aj moja priateľka Ivana, s ktorou máme vlastný projekt Rapsodéve.


Čo ťa najviac ovplyvňuje pri tvorbe ?

JAKUB: Myslím, že najsilnejší faktor je vždy v akom mentálnom rozpoložení sa nachádzam. Spravidla hektické obdobia majú za výsledok jemnú kľudnú hudbu a naopak. Ostatné vplyvy tomu dávaju iba vždy inú príchuť.
SHORTY:  To neviem s istotou povedat, ale urcite moje okolie, moja priatelka, nasa macka a nova hudba a knihy, ktore objavujem.
JIŘÍ: To záleží, jestli si před nahráváním dám croissant, nebo kroláč. Při nahrávání basy většinou jamujeme a občas sami sebe překvapíme co ještě, s už zdánlivě hotovou pasáží, uděláme. To mám na nahrávání nejraději - ten moment překvapení.
MILAN: Moja nalada a momentalna zivotna situacia.
MARTIN: Moja tvorba väčšinou nie je ovplyvňovaná nićím zásadným. To, čo vzniká, je v skratke ovplyvnené aktuálnymi náladami, a zmesou rôznych životných udalostí, ktoré priebežne formujú moju osobu a spôsob, akým premýšľam. Ak ide o hudobné vplyvy, cca raz za rok natrafím na jednu, alebo dve kapely, ktorých diskografiu, alebo konkrétny vydarený album som schopný počuvať kľudne aj niekoľko mesiacov v kuse.


Ktorú skladbu, a ktorý text vlastnej kapely by si vyzdvihol ?

JAKUB: Náš posledný singel Run je nepochybne jedna z mojich najobľúbenejšich skladieb, aj textovo aj hudobne.
SHORTY: Moj oblubeny text je True Friendship, ale tato skladba este nevysla, tak sa na nu len mozete tesit. Velakrat si spomeniem na odkaz, ktory tato piesen ma a tak nejak rezonuje v mojom zivote cim dalej tym viac.
JIŘÍ: Ze všech skladeb, mě asi vždy nejvíc bavila Fish Fingers od Fox Territory. Je to instrumentální skladba, nicméně na konci je dost upovídaná basa (nejpomalejší baskytarové sólo v historii prog-metalu). Osobně ve skladbách texty příliš neřeším, avšak velmi mě těší, že máme v IONS Shortyho, který naopak velmi pečlivě vybírá témata o kterých napíše text a já jsem moc rád, že se na něj mohu spolehnout, že naše message není bezduchá.
MILAN: Spytajte sa Shortyho a Kuba. Uz pol roka im hovorim nech zozenu texty nasich starych pesniciek aby som vedel o com vlastne spievame. :D
MARTIN: Momentálne som najviac hrdý na piesne Disorder a Take me away from here, ktoré sme vydali s kapelou Ybliss. Zároveň sa však teším, až vydáme pripravované novinky s Rapsodéve

 


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

JAKUB: Myslím, že nikdy som nemal prehnané ambície, iba som robil to, čo ma to bavilo a ničomu inému som nevenoval pozornosť. Realita dnes je taká, že ma hudba živí a nič iné neviem.
SHORTY: Musim povedat, ze su mensie ale ten ciel je rovnaky. Mat neobmendzeny cas na tvorbu muziky.
JIŘÍ: Na začátku jsem chtěl hrát koncerty. Realita je, že hraju koncerty. Totální úspěch.
MILAN: Mojim cielom bolo vediet hrat ako Gilbert, Malmsteen alebo Petrucci. Nakoniec som prisiel na to ze zahrat ich veci je ta jednoduchsia cast a zlozitejsie je vytvorit nieco vlastne na podobnej urovni.
MARTIN: Hlavnou ambíciou je byť kvalitným bubeníkom a nikdy neprestať cvičiť. Tá sa nezmenila nikdy a myslím, že sa ani nebude meniť. Realita zatiaľ ukazuje, že sa to vyplatí, aj keď si to vyžaduje obrovskú trpezlivosť.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ?

JAKUB: Uprostred prvého miniturné nám deň pred koncertom ukradli časť gearu, tak som ešte v noci pred koncertom preprogramovával Axe FX, aby sme cez neho naroutovali obidvoch gitaristov, doobjednával potrebné splittery a káble, aby sme si vôbec vedeli poslať click track do uší. Celkom bez skúšky, či všetky presety fungujú, sme nakoniec koncert odohrali. Síce s bolesťou hlavy, ale bolo dobre.
SHORTY: Az tak vela sme v tejto zostave este neprezili a chystame sa na prve turne, tak to nechcem uponahlat. Ta prava, o ktoru sa oplati podelit, este len pride.
JIŘÍ: Letěl jsem na koncert do Košic. V Berlíně hráli Alexisonfire, moje srdcovka a dva dny na to jsme hráli v Prešově. Představa, že strávím asi 14 hodin ve vlaku mě děsila. YOLO. P.S. Na přestupu ve Varšavě po mě Kuba chtěl, abych mu koupil krowky. Musel jsem si vygooglit co to je.
MILAN: Z Jiriho si obcas robim srandu ze je v podstate uplne jedno na co hra, alebo ci vobec hra, lebo na jednom z nasich koncertov mu vobec nesiel zvuk pocas celej prvej pesnicky a nikto okrem neho si to nevsimol. :D
MARTIN: Vždy si rád spomeniem na akciu Heat Connector, kde sme s IONS zažili výnimočné publikum, a aj zaujímavú afterparty.


Čo chystáš v blízkej budúcnosti?

JAKUB: S IONS sme práve zverejnili termíny jesenného Newtones Tour a postupne pracujeme aj na menšom jarnom tour v 2024. Zároveň sa po vydaní COUNTERINTUITIVE teším na to, ako začnem pracovať na ďalšom sólovom inštrumentálnom EP / albume. Vzhľadom na to, že pomimo IONS koncertujem celé leto, sa veľmi teším na obdobie, kedy začnem písať novú hudbu.
SHORTY: Ako som spomenul, dokoncujeme album. Rovnako aj s druhou kapelou Old Tomb na ktoru sa po dokonceni albumu Counterintuitive s IONS chystam.
JIŘÍ: Odpočinout si.
MILAN: Nechat sa prekvapit tym co blizka buducnost prinesie :)
MARTIN: Album s Rapsodéve, album s Ybliss, album s IONS.


 

Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ?

JAKUB: Vpodstate máme domáce scény dva, keďže fungujeme najmä v Prahe. Mám však pocit, že slovenská domáca scéna nás prijíma o niečo viac.
SHORTY: Ano aj nie. Kedze hrame celkom okrajovy zaner to publikum je limitovane, cize skor sa len pozname navzajom so zopar kapelami zvacsa podobneho zanru.
JIŘÍ: Ne.
MILAN: Vobec nie.. :D
MARTIN: Ťažko povedať. Osobne by som sa cítil ako súčasť, ak by som mal napr. veľa kontaktov a veľa spoločných koncertov s aktuálnymi sviežimi menami na domácej scéne. Väčšinu koncertov som však odohral vďaka tomu, že ich vybavil niekto iný :D


Akú emóciu alebo reakciu chceš svojou tvorbou vyvolať ?

JAKUB: Čokoľvek vytvorím, najväčšiu reakciu vo mne samom vyvolaju nápady, ktoré su melancholické až nostalgické. Často píšem hudbu na slúchadlách a sústredím sa na ambientnosť a príbehovosť hudby. Keď nám niekto napíše, že z tej hudby cíti podobné emócie, veľmi ma to teší.
SHORTY: To je individualne. Ale kludne aj vsetky. Niekedy sa stane, ze posluchac preciti tu emociu, ktoru som pretavil do hudby, ale to nie je pravidlo a to je na tom to najkrajsie. Ta roznorodost.
JIŘÍ: Mosh-pit.
MILAN: Nesnazim sa hudbou vyvolavat emociu. Ked skladam hudbu tak je to vacsinou preto ze sa chcem zbavit emocii ja.
MARTIN: Každý si z mojej tvorby môže vziať, čo len chce. Asi by som sa len chcel vyhnúť pocitu, že som si nedal záležať.


Snažíš sa v rámci tvorby k niečomu priblížiť alebo naopak sa od niečoho odlíšiť ?

JAKUB: Dosť často konverzujem s kolegami aj iných žánrov a tí najiniciatívnejší z nich sa snažia byť unikátni a pushovať svoje hranice. Ja mám pocit, že píšem skôr na autopilota a necítim sa byť príliš inovatívny. Veľmi rýchlo ma to však vie začať nudiť a vtedy nejak prirodzene výjdem z komfortnej zóny. Nepovedal by som ale, že sa chcem priblížiť k niečomu konkrétnemu.
SHORTY: Vedomie nie. Rad experientujem ale to je len moja predstava, v skutocnosti som ovplyvneny idolmi a vzormi, tak sa to vo mne nejak pomixuje a potom vyleje von.
JIŘÍ: Basák z mojí oblíbené kapely The Safety Fire hrál na Sandberg. Proto jsem si koupil Sandberg. Taky nechci kopírovat Nollyho Getgooda, ale koupil jsem si jeho signature basu a používám asi 3 další zařízení, která jsou s ním úzce spojená. Ale jinak chci jít vlastní cestou.
MILAN: Som velky fanusik Tesseractu a Periphery a celkovo djentu. Nesnazim sa im nejak vedomo priblizit, ale kedze ich mam rad tak to asi nejaky vplyv ma.
MARTIN: Asi sa chcem vyhnúť tomu, aby sa to na čokoľvek podobalo (okato).



 

Máš nostalgiu za nejakým retro žánrom alebo dekádou ?

JAKUB: Mám silnú fake nostalgiu za všetkým s typickým soundom synthov 80tych rokov odkedy som videl Stranger Things.
SHORTY:  Niektore urcite, take ktore dokazu rychlo a silno vyvolat nejaku spomienku. Napr 90te roky a synth pop ladene zanre. Co bolo pekne vidiet za uspechom serialu The Stranger Things
JIŘÍ: Chtěl bych jít na koncert U2 někdy okolo roku 1993.
MILAN: Nope.
MARTIN: Nostalgiu cítim pri skladbách z konca 90tych rokov, kedy bol na vzostupe nu-metal.


Ktoré dnešné trendy v rámci subkultúr môžeš, a ktoré ti naopak lezú na nervy ?

JAKUB: Popravde to asi veľmi nesledujem, resp. nenapadne mi žiaden trend, ani niečo, čo by mi liezlo na nervy. :)
SHORTY: Tie trendy sa opakuju, pripadne celkom recykluju. Nemam ziadny konkretny a viem si najst nieco v hocicom. Jedina vec, ktora mi az tak nikdy nepasovala je thrash metal. Neviem preco, mozno len nedokaze vo mne evokovat tu spravnu emociu. Ale dam tomu este urcite sancu!
JIŘÍ: Jsem asi přílišný introvert na to, abych dokázal odpovědět na tuto otázku. Nebo je mi to jedno. Nevím.
MARTIN: Môžem vkusné miešanie žánrov, môžem surovejšiu produkciu a performance. Nemusím overproduced veci, nemusím veci ktoré sú nasilu veselé, a tuctové texty o živote, o láske a šťastí.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta ?

JAKUB: Často, keď sa započúvam do nejakého interpreta, snažím sa o ňom zistiť viac a vidieť nejaké pozadie hudby. Myslím, že prirodzene ma priťahuje hudba takých ľudí, ktorí už prirodzene spadajú do spoločnej bubliny so mnou a majú podobné názory. Asi sa mi teda ešte nestalo, že by som nejakého interpreta vytiesnil zo svojho života kvôli nejakým politickým/morálnym dôvodom.
SHORTY: Pokial by zamer a posolstvo interpreta bolo v obmedzovani druhych, pripadne sirenia a schvalovania nasilia.
JIŘÍ: Nepodpořil bych kapelu u které se neshoduji v základních životních hodnotách.
MILAN: To je prilis filozificka a otvorena otazka. Co vlastne znamena akceptovat interpretov? Akceptovat ich hudbu? Ich spravanie? Ich nazory? S drvivou vacsinou interpretov sa v zivote nestretnem, takze taketo veci fakt neriesim.
MARTIN: Asi keď je očividne príliš hrdý na svoj ksicht a na svoje názory.


                                                                        foto: Pavel Visnovsky
 

Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

JAKUB: Asi nebudem objektívny, kedže som sa podieľal na zvuku, ale po ich kreatívnej a grafickej stránke by som najviac vypichol Besnu a ich album Zverstvá. Všeobecne mi veľmi veľa hudby príde nezaujímavej a práve Besna, v čase keď som dostal tracky na mix, bola pre mňa úplne nová a zaujímavá. Je to pre mňa niečo úplne iné než štandardne, ale skrz určité spoločné prvky sa mi napokon začalo páčiť všetko. Takisto musím spomenúť, že celý ten raw vibe kapely v kombinácii s tým, čo aktívne podporujú na sociálnych médiach, mi je nesmierne sympatický.
SHORTY: Novy album fvck_kvlta jednoznacne. Dlho sa mi nestalo, ze by som album slovenskeho interpreta tocil tak vela. Tiez ma velmi oslovili Blue Uandi a Small Town Live.
JIŘÍ: Nvmeri - I don’t think so (nejlepší album na CZ/SK scéně širokodaleko). Skvělý artwork má EP Anatómia chobotnice od kapely NOV. Za poslední dobu mě asi nejvíc zaujal klip od Shallov - Coexist.
MILAN: IONS. :) Uprimne, nepoznam vela domacich kapiel. Z tych mala co poznam mam najradsej Leaf Empire (ex Eight Minutes of Daylight) s ktorymi sme mali jeden spolocny koncert.
MARTIN: Album Hrana. Mimo toho sa vždy rád ohliadnem za zvukom bicích na albume 54 dole hlavou od Horkýže slíže :D Čo sa týka sk album artworkov, z fleku si nespomeniem asi na žiadny, čo by sa mi extrémne páčil. Páčia sa mi klipy / vizuály k albumu Boywonder - Jeseň 2015. Ďalej asi akýkoľvek klip, na ktorom pracoval Mystika produkt.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš.

JAKUB:
– Hudobný album: Devin Townsend - Ocean Machine a The Swell Season - Strict Joy
– Kniha: Devin Townsend -  Only Half There
- Seriál: Breaking Bad
- Počítačová hra: The Neverhood
– Pivo: akákoľkek APA alebo Sour Ale od malých remeselných českých pivovarov vždy poteší
SHORTY: Tigercub - The Parfume of Decay, Christopher Wylie - Mindf*uck, Blonde, Better Call Saul, Subnautica, Rooster Tatoo - Adra, Funky Fluid 0° Point Five Fruit IPA (nealko).
JIŘÍ: Album: Moloko - Statues, Kniha: Jo Nesbø - Syn, Film: Paterson, Seriál: Star gate, Hra: preferuju deskovky, Tetovací studio: nemám tetováni, ale prý Wolf Town Tattoo Collective, Pivo: Birell IPA
MILAN: Knihy a Serialy - The Expanse. Najlepsie sci-fi ktore som kedy videl/cital.
MARTIN: album - Loathe - I let it in and it took everything
   film - The eternal sunshine of a spotless mind
   seriál - The end of the fucking world
   PC hra - Dave Mirra´s freestyle bmx, Mafia
   pivo - smädný mních radler citrón



Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia ?

JAKUB: Veľmi rád by som išiel alebo si zahral na Euroblaste, no zatiaľ ani jedno z toho nevyšlo. Takisto, ako spomína Shorty, Garáže v Bratislave majú skvelý vibe.
SHORTY: Domaca akcia Garaze pod Pristavnym mostom cele leto. Zahranicna Brutal Assault
JIŘÍ: Zatím mě nejvíc bavilo Colours of Ostrava.
MILAN: Moja najoblubenejsia akcia je Dr. Oetker pizza 1 + 1 zdarma ktora ma drzala pri zivote pocas vysky :D.
MARTIN: Festival Pohoda, Gelnické iluminácie


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?
 
SHORTY: Besna alebo [sic]
JIŘÍ: Alda Meduna z Gospel of the Future
MILAN: Jakub Tirčo!
MARTIN: Skupina Fara, ktorá neviem, či je ešte činná.


Motto/obľúbený citát prípadne odkaz na záver.

JAKUB: Shit happens.
SHORTY: “Evil thrives on apathy and cannot exist without it.” Hannah Arendt
JIŘÍ: Život je krátký na to aby se párovaly ponožky.
MILAN: "Zivot gombicka." - Moja byvala :D

=======================================================================

Linky:

https://linktr.ee/ionsband

No comments:

Post a Comment