#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Saturday, May 15, 2021

JBLK-02. Samorast split w/ Lakka (12" LP 2020).


Tom/EZR: Niekedy na jeseň minulého roka ma prvý krát napadlo, že by som s Jablkami rád podporil vydanie albumu domácej kapely. Nepamätám sa presne ako k tomu došlo, ale myslím, že som sa vtedy "navtíral" Wrbovi zo Samorast, po tom ako sme spolu nadviazali e-mailovú komunikáciu tesne po uverejnení ich blogu#30 na Jablkách. Samozrejme, že nešlo o náhodný vyber - 10" Samorast z roku 2017 (s číslom 94/130) som mal už nejaký čas doma a od začiatku som bol fanda. Čiže ide o historický moment - dnes vyšiel album, vďaka ktorému Jablká daleko od stromu mali prvý krát tú čest urobiť niečo konkrétne a hmatateľné pre domácu scénu a pri tejto špeci príležitosti som poprosil Wrba, aby o vzniku novej veci niečo napísal.


 

Hneď po vydaní debutovej dosky sme plánovali samostatný 4 piesňový koncepčný album, ktorý mal vyjsť už nasledujúci rok (2018). Skomplikovalo nám to hneď pár vecí. Prvou ranou bol odchod basáčky Dorotky. Iwa sme draftovali vtedy z čerstvo rozpadnutej Paskudy. Kým sme sa dokopali k nejakej skúške, ubehlo niekoľko mesiacov. Z EPčka vzišlo aj vďaka ponuke od českej crustovej brúsky ARALKUM (https://aralkum.bandcamp.com/) urobiť split. Nakoniec sa vzdali s tým, že nestihnú zložiť materiál v dohľadnej dobe a že nechávame zatiaľ otvorené. Neskôr sme mali debatu s Mucom, slovo dalo slovo a nová spolupráca bola na svete. Keď už všetko vyzeralo nádejne a mali sme dopísané všetky skladby, došiel Palčo s tým, že končí. Písal sa koniec februára 2020 a do toho všetkého prišla ešte aj spičená korona. Osirelá trojka sa zhodla, že chce určite pokračovať. Náhoda (ok, žiadna náhoda, ale inzerát na fejsbúčiku haha) nám prihrala zapáleného pankáča Heďa. Myslím, že pred prvým nahrávaním sme nemali viac, ako 6 spoločných skúšok. Vyhrotili sme to a dopadlo to nad očakávania. Ono sa v našom prípade ani nedá inak. Momentálne sme od seba cca 530 km a každá jedna skúška pre väčšinu kapely znamená poldňa v aute (prípadne inom dopravnom prostriedku). Pôvodne sme chceli nahrávať v skúšobni Gattaca/Remek v Olomouci, ale z časového hľadiska nám to jak si nevychádzalo. Nahrávky Peťa Masarika z Handlovej (inak kapela Jediná Možnosť) sa nám celkom pozdávali a o pomere cena/výkon ani nehovorím. Oproti Mirovi Spevákovi z SPK (kde sme nahrávali doteraz) to malo jednu malú (ne)výhodu. Musel si prísť oveľa viac pripravený. Žiadne extra strihanie, či výrazné opravy sa u Peťa nekonajú. Celkom výzva. No myslím, že oproti prvej nahrávke sme došli o niečo pripravenejší. Basu sme dodatočne nahrávali u nás v skúšobni. Zvuk basy aj po mesiacoch stále zabíja :-). S výsledkom sme spokojní, aj keď sa stále nájdu nejaké drobnosti, ktoré by sa dali spraviť inak/lepšie. Na margo nahrávky občas zvyknem podotknúť, že keby ju nahrali a naspievali ozajstní muzikanti, tak by bola aj dobrá haha. Ale stratila by autenticitu. Možno malou zaujímavosťou týchto 4 piesní je, že 3 z nich majú rovnaký trojakordový základ, len je to zahraté stále trochu inak. Samotné diskusie nad obalom a bookletom sa občas strhávali v celkom slušné hádky. No nakoniec sme to nejako utriasli a výsledok môžete vidieť/počuť sami. Cenu sme sa snažili nastaviť najnižšie, ako to bolo možné. Ako ekvivalent módy posledných rokov, kedy hardcore punkové dosky stoja skoro rovnako, ako mainstreamové popové nahrávky, vydané na veľkých vydavateľstvách. A to pre nás pank skutočne nie je.


 Myslím, že samotné texty rozprávajú dosť zrozumiteľným jazykom, takže len v krátkosti:

Teória voľby menšieho zla

Posledné desaťročie možno sledovať zaujímavý úkaz, a to že antisystémových punx nahradili antisystémoví náckovia. To, že náckovia vykrádajú všetko, ako na bežiacom páse je vec známa, skôr ma prekvapil postoj punx, ktorí okamžite začali okupovať druhú stranu barikády. Už zrazu nevadí EU, Amerika a dokonca ani vrcholoví politici. Hlavná idea tkvie v tom, že ak nechceš stáť na jednej strane, nemusíš automaticky prejsť na druhú. Nemusíš si zavesiť na svoju profilovú fotku banner politickej strany len preto, aby si sa vymedzil/a voči náckom. To býva často krátkozraké a skoro stále sa človek popáli. Politici a političky sa proste nemenia a je jedno kto čo hlása pred voľbami. Ostatne, realitu môžeš vidieť sám/a.



 

Žalospev dezinformovaných

Od prepuknutia korony u nás badám jav, kedy stále niekto prichádza so zaručenou pravdou o čomkoľvek. Rôzne spiknutia, tajné vládne pokusy – konšpirácie/hoaxy. Argumenty nepadajú na úrodnú pôdu, lebo však výskumy a overené médiá sú v rukách Ameriky, židov, jašterov... Najviac ma baví na tom to, že tí, čo najviac kričia ani nečakajú na nejaký výsledok svojho záujmu, ide len o samotný krik. Výkriky sa už ale často vrstvia cez seba a vo finále si totálne odporujú. Viď sériu – neboli vakcíny (vakcíny sú len pre šľachtu), sú vakcíny (nedám sa začipovať bééé), nakúpil sa Sputnik (prečo neočkujete Sputnikom) atď. Áno, únavné a hlavne smutné.

Ostatné texty sú napísané myslím viac než jasne. Ak nie, tak sa nehanbi ozvať na
samorasthc@gmail.com

 

Ďakujeme Tomovi z Jabĺk a ostatným labelom za dôveru! Za nás špeciálne dík patrí Ondrey Zintaer za super hlukovú vsuvku, Krtkovi (Toy Pištoľs) za klavír a Zuzke za zbory!

 

Wrbo, 15.5.2021

==========================================

Linka:

https://samorast.bandcamp.com/album/split-w-lakka

 

No comments:

Post a Comment