#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Sunday, July 4, 2021

JBLK-01. Jablká & Doom Vol.1 (MC 2021).


 

Tom/EZR: Nápad spraviť doomovú kompilačku domácich kapiel som dostal niekedy začiatkom januára 2021. Podnetov bolo niekoľko - fascinácia z rozmanitosti a kvality domácej scény (nie len doomovej) a osobná výzva spraviť pre ňu niečo hmatateľné. V decembri 2020 som si kúpil kombinovaný CD/MC prehrávač a po 20 rokoch znova začal počúvať albumy z kaziet, čo bol ďalší podnet k výberu média, na ktorom by kompilácia mohla vyjsť. Toto je krátka retrospektíva toho čo nasledovalo.

19. január - napísal som šiestim kapelám (Ničiteľ, Sløn, FAT, Samsara, Möbius a Therapist), ktoré už pred tým odpovedali na moje otázky pre blog Jablká ďaleko od stromu, či by mali záujem spolupracovať na kompilačke domácich doomovych kapiel.

21. január - dostal som pozitívne odpovede od všetkých s tým, že niektorí by radi na kompilačku prispeli novou skladbou – kvôli tomu sme sa predbežne dohodli na termíne vydania niekedy v máji/júni. Sløn potvrdil skladbu "Søcky a Sabbath" a Ničiteľ "V chorých rukách" pretože obe kapely neplánujú nahrávať nič nové skôr než na jeseň.

27. január - ako tvorca bookletu/grafiky ma ako prvý napadol Dee X Gee – súhlasil, čo je skvelé. Pýta sa ma na názov kompilačky a ja ju v rýchlosti pomenúvam ako "Jablká & Doom Vol.1" - nič lepšie ma v tom momente nenapadá... Posielam mu logo Jabĺk, ktoré som si sám nakreslil niekedy dávno, a ktoré mi do kriviek vytiahla kámoška (dík Blanka).



5. február - Dee X Gee so mnou zdieľa prvý návrh artworku, z ktorého som okamžite nadšený. Dee X Geemu som v podstate povedal len to, že by tam mohlo byt jablko, a že ostatné je na ňom. Dee X Gee sa toho ihneď chopil a vytvoril kresbu ruky s jablkom a logom. Na dokončení bookletu sme sa dohodli na neskôr, až bude jasný songlist.



14. marec - Na kompilačku sa pridáva kapela Old Tomb (doteraz som ich nepoznal), ktorá potvrdila záujem a ponúkla skladbu "A Search and an Invocation" z ich nového EP. Ľubo zo Samsary tiež potvrdil skladbu "The letter about knowledge" zo staršieho albumu vzhľadom na to, že nestíhajú do júna nahrať novy materiál. Patrik z Therapist potvrdil, že by mohol mať song hotový v apríli.

31. marec - po tom ako mi Patrik z Therapist oznamuje termín dokončenia songu (polovica apríla) navrhujem kapelám týždenný release plán 7 kapiel/songov od 25/4 - 6/6 začínajúc prvou skladbou od Therapist a Möbius a FAT ako poslednými dvoma kvôli tomu, že ešte plánujú donahrávať úplne nové skladby.

1. apríl - začal som si robiť prieskum firiem, ktoré vyrábajú kazety (vďaka Waldemar za tipy). Rozhodol som sa, že kazeta vyjde v limitovanom náklade 100 ks.

12. apríl - uisťujem sa so Samsarou, či nie je problém s autorskými právami na skladbu, ktorá vyšla na albume pod Slovak Metal Army (edit 4.7. RIP Juro "Immortal" Harí
ň). Odpoveď je že to nebude problém.

25. apríl. zakladám profil Jabĺk na Bandcamp. Therapist vydáva úplne novy singel s názvom "Zbrane hromadného myslenia" - tak ako sme sa pred tým dohodli a púšťame ho von spoločne v nedeľu o 6tej večer. ZHM je silná skladba, baví ma rozmanitosť, gradácia a vokály.  



 

2. máj - von ide Sløn a ich "Søcky a Sabbath". Na skladbe sa mi páči sa alternatívny až grunge-ový prístup kapely k doomu. Zvuk a kompozícia je nezamenitelná, je to DYI a má to dušu.



 

9. máj - von ide Samsara a ich "The Letter About Knowledge". K tomuto žánru som mal v minulosti veľmi blízko a death/funeral metalové prevedenie v podaní Samsara je to najlepšie čo som z tejto vetvy doom metalu počul za veľmi dlhú dobu.



 

16. máj - von ide Ničiteľ a ich "V chorých rukách". Blackový vplyv na post-HC/sludge prejav Ničiteľa je úplne špecifický - ďaľšia kapela s originálnym zvukom a nezameniteľným rukopisom. Checkpoint s Möbiusom, skladbu majú nahratú a na dokončenie ešte budú potrebovať nejaký čas. Predbežný termín 30 máj o 12:00 je OK.




23. máj - ide von Old Tomb "A Search and an Invocation ". Old Tomb je kapela, ktorú poznám veľmi krátko - ich stoner štýl a Lovecraftovtské témy sú mi sympatické. FAT mi posielajú svoju novú skladbu "Phabaj" (Jablko po rómsky). Text je o Čiernych ovciach, ktoré sa zatúlali ďaleko od stáda - je to parafráza na význam Jabĺk odkotúľaných ďaleko od stromu - téma, ktorú som stručne riešil v messengeri s Prasiakom. Skladba má skoro 15 minút a je v nej všetko - skvelý riffing, atmoška, psychedélia a vystupňovaný zaver, z ktorého mám zimomriavky. 



 

30. máj - Möbius mi posiela hotový song 4 minúty po (orientačnom) deadline (12:00 nedeľa) :)) Je to úplne prekvapko (o ktorom som vôbec netušil) - a síce cover verzia Beton "Naveky nasratý", kde si pozvali hosťa - Ma Rie z pražskej kapely Lakka, ktorej 12"LP split so Samorast som mal tú česť spolu vydávať mesiac predtým (úplná náhoda). Chvíľu mi trvá kým si uvedomím kto čo vlastne nahral, s kým a ako tribute pre koho a som z toho celkom paf - originálne a do istej miery zábavné. Skladba ma klasický UK stoner zvuk, je tam veľa väzbenia, ktoré robí atmošku a chorý spev Ma Rie to celé posúva o level vyššie. Baví ma to strašne celé tak ako to je.  



 

2. jún - Dee X Gee dokončuje booklet a grafiku pre priamu tlač na kazetu. Vyberám farbu kazety podľa hlášky z filmu Sin City a design pomenovávam "THAT YELLOW BASTARD!!".


4. jún - Frekvenčne zrovnaný dynamický audio master zo štúdia PULP je počuť. Pôvodne som zvažoval, že sa na to vykašlem (zdalo sa mi, že skladby znejú viac-menej rovnako vo svojej pôvodnej kvalite), ale teraz už neľutujem, že som to dal spraviť profikovi (dík Maťo).


6. jún - odpaľujeme posledný song, novinku "Phabaj" od FAT, z ktorej som stále nadšený a začínam si tak trochu uvedomovať celkové čaro spontánneho výberu a radenia kapiel na kompilačke, kde vedľa seba úplne prirodzene znejú ťažkotonážny sludge, alternatívny/grunge stoner, funeral death/doom, hybridné post-HC, blackened/sludge a klasický stoner s psychadelickými pasážami. Spojenie domácich kapiel hrajúcich pomalú hudbu, ktoré vychádzajú z UK death/doomovej školy a US sludge/atmo/alternatívou s odkazom na domácu scénu (cover) s fantastickou grafikou. Mňam do piči :))  Zároveň kompilačka je oficiálne vydaná. Komunikujem s firmou ohľadom cenovej ponuky. 



 

7. jún - o kompilácii/kazete hovoria ako o zaujímavej novinke v podcaste Dva kverulanti (CZ) - začína to na 51:25. 

https://soundcloud.com/dvakverulanti/2k-69-mixdown-1



8. jún - Kompiláciu zdieľajú na moje požiadanie YouTube "doom influenceri" Mr.Doom (GR) a Rob Hammer (NL). Zadávam objednávku firme na výrobu kaziet a platím faktúru.

14. jún - Metal Express (SK) zdieľa upútavku na kompiláciu na svojej stránke. Výrobca kaziet potvrdzuje e-mailom výrobu do 14 dní.

15. jún - Tomáš (Ničiteľ): Sme radi, že nás Tom oslovil s ponukou byť súčasťou tejto skvelej kompilačky. Skladba "V chorých rukách" síce nie je novou skladbou, na MC kazete však vychádza po prvýkrát. Veríme, že si tento temný a bahnitý mix nájde svojho poslucháča.

18. jún - review kompilačky "Jablka & Doom Vol.1" od UK doom podcasterov ninehertz a song Möbius feat. Ma Rie - "Naveky nasratý (Beton cover)" začína na 8:44. Komentáre ako "brilliant/amazing compilation of seven bands I've never heard of", "it feels like labor of love/not just another compilation", ale aj ďalšie sú mega. Ja to cítim rovnako ;) 

https://soundcloud.com/ninehertzdoom/132-new-release-podcast

 


20. jún - Patrik (Therapist): V januári 2021 ma kontaktoval Tom/EZR a predložil mi nápad o kompilácií Jablká a Doom. Myslím, že zjednotiť celú SK doom scénu do jednej kazety nie je bad move, práve naopak. Vážim si toho, že som bol zapojený do tohto a hneď ako som zistil potrebné veci, bookujem štúdio a sústredím sa songwriting process. V šuflíku som mal stále schovaný jeden riff, ktorý mi sem tam počas môjho života rezonoval v hlave a na túto kompiláciu som chcel špeciálne urobiť konceptovo odlišnú pieseň ako Therapist obvykle robí. Niekedy veľa času zabíjam tým, že sa snažím nájsť nejaké divné modulačné zvuky, ktoré sa na song hodia a nakoniec som rád, že sa mi čosi podarí. Všetky inštrumenty som nahrával sám okrem Gyra, ktorý mi pomohol s basou lebo však gitaristi na base málokedy vedia hrať dobre hehe. Text k songu nikdy nevzniká tak, že idem písať text. Je to zbieranie myšlienok počas života, založené na skutočnostiach a jediné čo robím je spojiť tieto myšlienky a dať im zmysel a život aby tam bola nejaká konexia. Nahrávalo sa v dvoch štúdiách, jedno je lokalizované kúsok od môjho bydliska na Novej Bystrici u Jakuba Bisahu a druhé v Žiline u Briana Bajaka. Atmosféra pri nahrávaní je vždy super, plné pracovné nasadenie a veľa potu s krvou ide z tela von. O mix/master sa postaral Pete Grossmann z USA, o ktorom som vedel dlho a na jednom fóre ohľadom doom/sludge hudby mi ho ľudia doporučovali, tak som si povedal prečo to nevyskúšať. S výsledkom som nadmieru spokojný, zvuk natlačený podľa mojich predstáv a som rád, že sa mi to podarilo všetko načas.

ZHM je prvou skladbou na kompilácií a ja sa teším na ďalšie novinky od Möbius a Fat, ktorí majú dať nové tracky. Medzitým Sløn je druhý v poradí so songom "Søcky a Sabbath". Na Segerovi sa mi páči jeho brutálny DIY prístup, songy ktoré robí sú pre mňa charakteristické svojím zvukom a emóciou. Super vec! Möbius vydáva cover od Betonu "Naveky Nasratý". Tu sa mi hlavne páči ako moc je v tomto coveri stále cítiť Möbius, ich štruktúra riffov a zvuk. Ak sa nemýlim jeden z najkratších songov aké kedy mali a dokonca prvý krát zakomponovaný vokál v ich tvorbe je viac než prekvapenie. FAT vydávajú posledný track "Phabaj", kde ukazujú, že sa neboja experimentovať a ísť duševne hlboko. Toto neskutočne cením na Slovenské pomery výborný zvuk a bohatá skladba! Na záver musím pochváliť nádherný expresívny cover od DeeGeeho! Neskutočná práca všetkých umelcov na tomto diele, ale nestalo by sa to keby niet Toma ktorý toto celé zorganizoval a s jeho pozitívnym prístupom bola radosť sa na tomto podieľať! Ďakujem.

25. jún - Idem si na Garáže pozrieť Old Tomb. Prichádzam za zvuku úvodného riffu "A Search and an Invocation ". Všetko je ako má byť. 

27. jún - MöbiusAj vďaka kompilácií Jablká & Doom konečne Möbius povstal po čase z popola. Malá brzda v podobe covidu, karantény a dokončovaní albumov dvoch z členov nás nezastavila pripojiť sa do kompilácie SK doom kapiel. Prečo práve cover Beton? Betón sú v prvom rade brutálne dobrí ľudia, míňali sme sa niekoľko krát na spoločnom pódiu, mimo pódia, v bare, mimo baru, na ulici... jebať na to, kde všade. Avšak väčšina z nich fungujú už nespočetné roky v scéne a chceli sme tak vzdať hold a rešpekt za prínos do scény. Album, kde sa nachádza aj song "Naveky Nasratý", sa stal pre nás kultovým najmä v podobe zvuku. V dobe, keď tento song vyšiel, strčil väčšinu kolovrátkov na hudobnej scéne do vrecka a nechceli sme, aby sa na to zabudlo. Song sme dali dohromady spoločne s Márií Fišerovou (LAKKA) za necelé 2 týždne, ktorej patrí za to neskutočná vďaka. Ostatok hudobnej alchýmie sa udial už v štúdiu Dödsmord Praha Smíchov spoločne s Andrersom “za zády”. Bolo pre nás veľkou cťou robiť "cover" "Naveky Nasratý". Beton neustále nakopávajú riť na hudobnej scéne a zároveň je úžasne mať vlastné miesto na kompilácií SK doom kapiel popri ostatných nízkotempových kapelách na našej malej doom SK scéne. S láskou a vďakou Morebuzz.

28. jún - InTime mi doručujú 7kg balík a ja balím a posielam poštou 60ks kaziet na Slovensko, do Čiech, Švédska, UK, Grécka a Austrálie, aby som to stihol lebo zajtra odchádzam na týždeň preč. 


4 júl - FAT: Že ktorú skadbu z albumu vyberieme na kompilačku? Táto otázka visela vo vzduchu asi niekoľko dní kým sme si nepoložili ďalšiu, že prečo by malo byť nereálne zložiť a nahrať novú vec v dobe karanténnej a opatreniami skomplikovanej. A nakoniec sme si túto výzvu aj nadelili. Veľký to experiment, keďže aj napriek tomu, že za našu existenciu sme mali skúšok možno ešte menej ako koncertov, song na diaľku sme ešte nevyskladali. Našťastie nulovo-jednotková doba ponúka šialené možnosti, z ktorých zlomok aj ovládame a preto sa nám to podarilo zrealizovať. Diaľkovo sa vyskladalo, deň pred nahrávaním sa pokope naskúšalo a ďalší deň zatvorení v štúdiu. Veľký to experiment, keďže s takouto minutážou sme ešte nepracovali. A nie, nebol to zámer, nebol to dopredu vykalkulovaný čas. Zámer bol konečne nadýchnuť sa a dať si v skladbe priestor trochu uniesť sa, pomeditovať si, zahrať si niečo repetitívnejšie, veď sami také veci počúvame. Veľký to experiment, keďže takéto jemné prvky v našej muzike ešte neodzneli. Ono hrať celú existenciu len bahnový pretlak, neviem, sme v živote natoľko intenzívne inšpirovaní, že to pre nás také jednoduché asi nebude. Prišlo to prirodzene, v budúcnosti to asi tak jednoducho neodíde, no to isté platí aj pre bahnovitosť.

Phabaj je jablko. Táto kompilácia sú jablká. Jablká zrobili pre naše podzemie za posledné dva roky riadny kus roboty. A nielen roboty, no koľko potešenia a nových informácií, inšpirácií to nám ako čitateľom prinieslo. Veľká vďaka za túto iniciatívu. Náš song preto po textovej stránke ani nemohol byť o ničom inom ako o “jablkách padnutých ďaleko od stromu“. Krásna to metafora s veľmi tvarovateľnou interpretáciou. Všetci sa cítime ako čierne ovce, ako “bastardi spoločnosti”, ako nechcené kusy. Našim otcom a matkám sme sa možno až priveľmi vzdialili našimi rozhodnutiami, vkusom, zmýšľaním, padli sme ďaleko. Avšak nie priďaleko, aj my ako hnilobáci si svoju jabloň ochránime. 

EZR vdúchol tejto polomŕtvej scéne veľmi silný nával vzduchu do jej plachiet. Nové songy, nové chute hrať, tvoriť, začať si znovu po roku pripadať ako reálne kapely, nové chute niečo spáchať. Za to mu ide veľká vďaka, no hlavne za ten priestor prezentovať sa, či už na podarenom MC nosiči alebo slovne na blogu. To, čo predviedili ostatné spolky na tejto kompilačke, fú, priveľké sústo. Keď ešte v niekom prebývajú úlomky nejakej tej pýchy k tomu medzi akými štátnymi hranicami sa narodil a prežíva, práve táto selekcia je niečo, pri čom si povie, že máme byť sakra na čo pyšní. Ťažkotonážna nádielka širokého spektra rozdielnych nálad. DOOM poňatý hádam zo všetkých možných smerov. Všetko rovnaké a všetko odlišné. Perfektné počúvanie.. a nie jedno. Veľká vďaka všetkým zúčastneným.
Hail Jabluka!

 

Toľko teda na záver. Ďakujem ešte raz všetkým za podporu, kapelám za ochotu a dôveru a Dee X Geemu za nezištnú pomoc. Veľmi si to vážim a hodnotím tento polročný projekt pozitívne a snád budú nasledovať ďaľšie podobné projekty.  DOOM OVER THE WORLD!

Tom/EZR

15. december 2021 - recenzia na Metal Express.


====================================

LINKY:

Foto "challenge" s kazetou štartujem fotkou z balkóna, teším sa na vaše "bizárky". Kreativite sa medze nekladú - budem rád za vaše fotopríspevky na tému MC kazeta a DOOM. 

DOOM FOTO CHALLENGE foto album (Facebook) 

Kazety sa dajú kupiť napríklad aj tu:

1. Bandcamp  

2. Discogs 

3. e-mail









No comments:

Post a Comment