#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Monday, August 2, 2021

#98 Act on Disputes. Deathcore z Nového Mesta nad Váhom. Odpovedajú Adam, Jojo a Adam.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Adam (guitar): Ahoj, ja som Adam a hrám na gitaru. Vzhľadom k tomu, že som čerstvý otec venujem všetok svoj voľný čas momentálne rodine.

Jojo: Čaute. Ja som Jojo, hrám na gitaru a najviac v týchto dňoch ma zaujíma voľno s mojou priateľkou.

Adam (bass): Ahoj, ja som Adam a hram na basu. Najviac ma momentalne zamestnava robota.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

Adam (guitar): Vždy som hral len na gitaru a popri tom občas niečo békal. Úplne prvá pivničná metalová formácia bola kapela "SKAZA" (cca rok 2005) a chodili sme do hudobnej školy učiť sa na gitaru. Z tejto metalovej úderky sa vyvinulo hneď niekoľko "projektov" po vymenení viacerých názvov a členov. Niektoré sú k nájdeniu na Bandzone v archívoch tie novšie na youtube. Prvá koncertná stálica bola "The Last Breath" z toho potom vznikol "Third Strain" neskôr "Bitch I am ninja" nakoniec "Astral Ascent" a až po úplnom rozpade potom s úplne novými ľudmi vznikla v roku 2015 súčasná kapela "Act on Disputes". V žačiatkoch v 2005 sme založili aj punk-rockovú kapelu Rozkrock. Z tohto zoskupenia sa po personálnej zmene nakoniec vyvinula taktiež súčasná rocková kapela "Etue Dogs". Popri tom všetkom mám ešte jeden čisto vlastný horror-corový projekt "Anubis Eradihate" kde len škriekam do mikrofónu.

Jojo: Totálny Zákaz -vreskot, hukot, capot, jebot, Devils Furnace - sólova gitara, Mysterious Eclipse - Gitara, Incalm - sólova gitara

Adam (bass): Hral som v kapelách Inner Response, Death Sentence a teraz Act on Disputes. Vo všetkých som hral na bassgitaru. Okrem metalu som sa skoro 15 rokov aktívne venoval hre na cimbal vo folklórnom súbore Partizán.



 

Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Adam (guitar): Nie som náročný hráč a ani nie som zberateľ, takže mám len 2 gitary ktoré používam. 8 strunnú aktívnu gitaru Schecter BLACKJACK ATX C-8 Vampyre Red Satin na ktorej hrám v "AOD". Zaujímavá je tým, že som vlastne ani nevedel, že chcem 8 strunnú gitaru. Presvedčili ma chalani z Astral Ascentu že chcem 8 strunku tak som si ju objednal. Bolo to moje najlepšie hudobné rozhodnutie. Druhú gitaru ktorú používam je 6 strunný pasívny telecaster ESP LTD TE-200 SeeThru Black Cherry a dostal som ju od blízkych kamarátov k 30 narodeninám, čo bolo pre mňa obrovské gesto! Amp máme kópiu Mesa Boogie 50:50 - je to lampový koncový zosilovač, ktorý napája mňa aj Joja. Ja hrám cez bedňu bogner s 2x12´´ Celestion Vintage reprom. Čo sa týka efektov tak už pár rokov nekrabičkujem a vrátil som sa znova k POD HD500X. Do budúcna by sme chceli prejsť na wireless, ale všetko má svoj čas.

Jojo: No toho mam viac nakoľko posobím v ešte jednej kapele Landscape of Shadows. Act on Disputes - Gitara - Ibanez RGIX28FEQM Burgundy Wine  Bedna - Omen custom cab 2x12 a v sučasnosti používam POD HD500X. Landscape of Shadows - Gitara - Custom model od gitarára a dobrého kamaráta Iva Pavlicu .. Pavlica guitars JM7 model, Bedna - Marshall 1960A, Lead Hlava - ENGL Blackmore. Krabičky - Wah pedal Dunlop Kirk Hammett, Korg ladička,TC Electronic FlashBack 2 Delay

Adam (bass): Aktuálne hrávam na base Dingwall Combustion 5 strings. Vždy som chcel mať Dingwall. Páči sa mi zvuk a hlavne dobre drží v nízkych tónoch aj keď ju extrémne podladíš. Je to starší model ale dal som si do neho dorobiť ešte Darkglass Tone Capsule na aktívnu linku. Ako aparát používam Hartke LH500 a bednu Markbass New York 122 2x12. Môj pedalboard je celkom jednoduchý: Boss NS-2, Darkglass Microtubes B3K a Korg Pitchblack.
 

Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Adam (guitar): Asi každý by mal vedieť pocitovo povedať či sa mu niekto páči alebo nie takže subjektívne, otázkou potom ale zostáva či to je úprimné...

Jojo: Je veľmi subjekívne.

Adam (bass): Umenie ako také je silno subjektívne. Objektívne sa dá jedine merať úspešnosť interpretov.


Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Adam (guitar): Myslím si, že umenie ako také, by malo byť bez akýchkoľvek zábran. No zároveň nemám pocit, že by sa napr. neonacistické texty v songoch dali považovať za umenie... To sa už nedá brať ani s nadhľadom, na rozdiel od textov napr. "Cannibal Corpse" a iných perverzností, na tom sa človek aspoň zasmeje.

Jojo: Umenie je samo o sebe nesputaný živel bez hraníc a podľa mňa nikto nemá právo určovať jeho hranice.

Adam (bass): Kým to nie je kričiaca Yoko Ono tak umenie nemá mať hranice.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Adam (guitar): Neonacizmus, rasizmus, homofóbia, xenofóbia a podobné absurdnosti

Jojo: Ak sa bavíme o hudbe, tak jednoznačne rasizmus a politické témy.

Adam (bass): rasizmus


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Adam (guitar): V každodennom živote, z hudby z prírody, z filmov, hier a kníh. Niekedy sa mi snívajú fajnové riffy tak si ich hneď ráno musím zahmkať do diktafónu pokiaľ si na ne spomeniem.

Jojo: Dianie okolo mňa, dnešna doba, súkromný život, príroda, knihy, pc hry

Adam (bass): Najviac ma asi inšpirujú iné kapely.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?


Adam (guitar): Zatiaľ máme iba jedno štúdiové EP s Actom takže ho musím uviesť EP "Raw display of violence" Nahrávali sme ho v šulekove v Blazy records a nadčasový nekompromisný zvuk nám vtedy robil len 18 ročný Robert Brucky Bruckmayer, ktorý momentálne študuje Berlee College of music a robí soundtracky do hier.

Jojo: Raw Display of Violence pretože je ten song veľmi rozmanitý a technicky naročný.



 

Adam (bass): Daedalus. Je to náš najnovší song a celkovo sa mi páčila spolupráca s našim producentom Martinom Mikuškom z Abyss Above.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Adam (guitar): "There´s no escape from this path, once you are dead you are not allowed to rise. Forget your faults fast, it´s all past, give us one chance to fix the harms." Je to jediný verš, ktorý som zložil pre "AOD" v songu "Kingdom of dirt" ktorý aj sám spievam.



 

Jojo: ACT ON DISPUTES - DAEDALUS  ... 

Worms Down below the surface
In thy words
You will never take my soul
I will never see the light in me


Adam (bass): rovnako ako píše Jojo.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Adam (guitar): Ambície boli obrovské samozrejme, koncerty v zahraničí, na veľkých stagoch a orgie v backstagoch. Ono by sa to aj dalo dosiahnuť (okrem tých orgií), no človek by musel obetovať značnú časť svojo života k tomu, aby to dosiahol, čo mi za to nestojí.

Jojo: Ja som gitaru/hudbu vždy vnímal ako hobby a neočakával som nikdy nič od toho. Dáva mi to radosť a bere mi to peniaze :D

Adam (bass): Moje hudobné ambície boli rôzne, keďže som sa venoval aj metalu aj folklóru. Mal som obdobie kedy som si myslel, že by sa cimbalovkou dalo uživiť alebo minimálne dobre privyrobiť. Ale to by som tomu musel venovať oveľa viac času než som bol ochotný v tej dobe.
Či už ide o metal alebo ktorýkoľvek druh hudby, ktorý som robil tak vždy to bolo hlavne o zábave, aby som sa stretol s ľuďmi, zabavil sa s nimi a ak by sa im to aj páčilo tak by ma to akurát tak potešilo ale hlavne to stále robím preto lebo ma to baví.


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Adam (guitar): Asi nominácia na Radio Heads awards v 2016 v kategórii Hard and Heavy a tento rok vydanie singlu "Daedalus" na youtube kanáli SLAM WORLDWIDE


Jojo: Tak momentov bolo veľa a veľa aj bude,no z čoho mám radosť, že nás to ešte spolu stále baví hrať a stretávať sa :)

Adam (bass): Nemám žiadny konkrétny moment.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

Adam (guitar): Taká najzaujímavejšia príhoda bol náš úplne prvý koncert Actu bol v Bratislave v klube "British Rock Stars" kde sa dalo dosťať veľmi ťažko. Pri Prezidentskom paláci to do mňa napálil náš basgitarista s druhým autom a prevalil mi kufor, praskli mi lampy v zosíku tak som si musel požičať aparát od druhej kapely. V Prešove vo "Festeri" ma zase okopala elektrika a Banskej Bystrici pred koncertom v klube 77 som musel ísť vykakať oproti do galérie, lebo klub bol ešte zavretý. Inak asi nič také zaujímavé, sem tam sa po koncerte masívne opijeme, ale zatiaľ neboli žiadne backstagové orgie alebo grcanie z pódia.

Jojo: Príhod bolo mnoho, ale taká stále čo ma pobaví je  - Ja: Chalani a kde mám gitaru ? Adam: Veď si nehovoril, že ti máme zobrať gitaru :D - naštastie sme hrali len v Šali a cesta tam/späť trvala len 2 hodiny :D

Adam (bass): Ešte keď som hral s kapelou Death Sentence tak sme boli s Act on Disputes na tour v Šali. Bol som na staršej Fabii, ktorá mala problém s centrálnym zamykaním a keď som vystúpil, tak som si rovno pred klubom zabuchol kľúče v zapaľovaní aj spolu s celou aparatúrou. Asi hodinu sa náš bubeník snažil vlámať do auta pomocou drôtu od vešiaka aby sme mohli odohrať.


Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Adam (guitar): Chcel by som skúsiť zakomponovať cimbal alebo akustickú gitaru do nejakého songu a dokončiť album.

Jojo: Dokončiť album.

Adam (bass): Dokončiť album.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Adam (guitar): Na slovensku sú len asi 4 kapely čo hrajú deathcore a všetci sa medzisebou poznáme, takže áno, cítime sa byť súčasťou tejto scény.

Jojo: metalovo deathcorovej

Adam (bass): Metalovej.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

Adam (guitar): Bohužiaľ sa nedokážem k tomuto plnohodnotne vyjadriť, keďže som sa narodil v roku 1989 a metal som začal počúvať krátko po roku 2000. V 90 rokoch som ako dieťa okrem Kopytovcov počúval skôr rock, blues a rock ´n´ roll. No retrospektívne som z rozprávania starších metalistov zistil, že v 90 rokoch mal UG najväčší rozkvet. Zaslúžil sa o to aj dnes už nebohý Juraj "Immortal" "Popol" Harín, alebo hneď 3 známe kapely z Nového Mesta odkiaľ pochádzam Algor, Exaltation a Mysterious Eclipse.  

Jojo: Tak o mňe chalani vedia, že som starý harcovnik metalu a naša scéna mi neni cudzia ani náhodou. Druhá polovica 90tok našej scény sa so mnou vlečie doteraz a ma to nejaký ten influence aj v našej tvorbe. Lenže túto scénu som začal vnímat nejak až od puberty, dovtedy mali nadomnou moc šmolkovia a ich branej den :D


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Adam (guitar): Koncerty a kontakt s ľudmi, trh vtedy nebol presýtený a ľudia chceli a aj chodili na koncerty. Presadiť sa v dnešnej dobe chce naozaj obrovské úsilie, čas a peniaze zároveň. Výhody dnešnej doby sú ale, že všetko je dostupné on-line. Ľahšie sa dá tvroba publikovať prakticky pre celý svet aj s minimálnym rozpočtom, no aby tam tá tvorba nezapadla prachom a niekto si ju aj vypočul, chce to naozaj obrovské úsilie, čas a peniaze.  

Jojo: Výhoda je tá, že každá kapela mala svoj zvuk a dnes sa chce každý len po niekom opičiť - česť výnimkam.

Adam (bass): Keď už raz bol koncert, tak ľudia prišli podporiť. Najvačšou výhodou dnešnej doby je jednoznačne internet. V minulosti sa kapelám ani nesnívalo, že by si ich púšťal niekto cez pol zemegule.


Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

Adam (guitar): V minulosti gore-grind, death metal a black metal. Chodili sme do klubu Lúč v Trenčíne pravidelne každý víkend na koncerty. Kapely ako Depresy, Isacaarum, Mincing fury and guttural clamour of queer decay, alebo Jig-Ai, SPASM, Suburban Terrorist atď. Dnes počúvam hlavne veľa elektroniky najmä v práci - house a synthwave. Nepohŕdnem kvalitným stoner metalom (Old Tomb) či atmosferickým black metalom (Aeon Winds).

Jojo: Depresy, Mysterious Eclipse, Blessed Sacrament, Brute, Samsara, Algor, Krajiny Hmly, Igric, Rawcvlt, Hromovlad, Lunatic Gods a takto možem písať donekonečna .

Adam (bass): V minulosti som mal z SK UG scény prístup len k lokálnym kapelám v BB kraji takže Pyopoesy, Abstract, Náhodní Známi, Eyes of Azrael, Ryha. Dnes mám rád Abyss Above, Cranial Void, Stercore



 

Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Adam (guitar): Určite najlepším tmelom pre hudobníkov a poslucháčov rôznych metalových žánrov sú koncerty. Rozdeľujú politické či osobné názory, neochota a neschopní promotéri.

Jojo: Hudba spája ... dalej to všetci poznáme

Adam (bass): Spája ich láska k hudbe a rozdeľuje asi závisť.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Adam (guitar): Že chodí málo ľudí na koncerty (do roku 2020), Od roku 2020 počet koncertov.

Jojo: Že dať 5e na vstup a 10e za merch kapely je moc ale prepiť na diskotéke 50eur je uplne v pohode.

Adam (bass): Úplne súhlasím s Jojom. Nie len veľké zahraničné kapely si zaslúžia aby ľudia prišli na koncerty.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Adam (guitar): Divergent studios v Taliansku (Simone Pietroforte robil zvuk Abyss Above aj nám), Album cover Celestial od Cranial Void (robil ho Ken Sarafin), Videoklip No Face No Case - Drop

Jojo: Momentalne u mna uraduju kamoši z Cranial Void. To čo vydali von je absolútny masterpiece !

Adam (bass): Nový Abyss Above!!! Artwork pre Cranial Void. Všetky klipy od Stercore.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

Adam (guitar): Album Celestial od vyššie spomenutých Cranial Void lebo je to proste bomba, premakané technické riffy brutálny vokál a kvalitný zvuk.
Kniha: "Heavier than Heaven" - the biografy of Kurt Cobain
Filmy: Milujem filmy vo všeobecnosti hlavne horrory a sci-fi filmy "Suspiria" (2018), "Get out" (2017), "Don´t Breathe" (2016), Deliver us from Evil (2014), REC (2007) a Kubrickové kulty ako "Shining", "Space Oddysey" či "Lolita". Môžu to byť kľudne aj tupé komédie ako "Heavy trip", "Diktátor", "Eurotrip" či "Hurá do Basy".
Seriály: "Norsemen", "Metalocalypse" a "Mr. Pickles"
Počítačové hry: Teraz už hry nehrávam, ale stále mám slabosť pre Diablo 1 (Belzebub mod), Dotu 2 alebo Heroes of Might and Magic III.
Peky: tattoo v Novom Meste nad Váhom, lebo tam tetuje môj kamarát a bývalý bubeník Michal, ktorý so mnou hral vo všetkých metalových projektoch okrem súčasného Actu.
MadHat Vlasáč 10 ° alebo MadHat Gravedingger IPA 15 ° - varí ich kamoš v NMnV a sú to craftbeerové šmaky.

Jojo: Hudobný album - Behemoth - The Satanist  Kniha - všetko od H. P. Lovecrafta  Seriál - South Park PC hra - Dota 2  PIVO/PIVOVAR Velický Bombardák

Adam (bass): Hudobný album: The Human Abstract - Digital Veil. Je to nadčasový album a jeden z mála albumov kde neviem nájsť slabý song.
Kniha: Harry Potter všetky, film: Matrix 1, 2, 3, Dark Knight, Interstellar, seriál: Rick & Morty, tetovacie štúdio: tetovanie nemám ale veľmi sa páčia kérky z Wolf Town Tattoo Collective, pivo: Urpiner 16


Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Adam (guitar): Brutal Assault - bol som tam raz v roku 2019 a videl som toľko idolov a objavil desiatky výborných kapiel a to všetko na jednom festivale. Boli tam samí skvelí ľudia a obec Jaromeř sa v čase festilu zmenila na jedno veľké stanové mestečko. Tá atmosféra bola proste nenahraditeľná. Najlepší metalový festival čo máme len 4 hodiny cesty z Nového mesta. Chcel by som si to určite zopakovať, ideálne tam raz aj zahrať.

Jojo: Brutal Assault/Masters of Rock - kde inde najdeš 30 000 bláznov tvojej krvnej skupiny ? :D

Adam (bass): Family Fest ako domáca a Brutal Assault ako zahraničná. Absolvovať BA je ako taký únik z reality. Bolia ťa nohy, si nevyspatý, chceš stihnúť všetky kapely aj keď to nie je fyzicky možné. Posledné razy sme tam išli už od utorka a za ten týžden úplne zabudneš na robotu, termíny, stres.


Vinyl alebo CD ?

Adam (guitar): Teraz už Vinyl keďže mám konečne gramofón

Jojo: CD lebo nemam na vinyl :(

Adam (bass): Mám takú malú zbierku CDčiek, ktoré som nikdy nepočul lebo už pekne dlho nemám nikde CD mechaniku :D kupujem ich len aby som podporil kapely.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Adam (guitar): určite slovenské kapely I am the Verdict, Abyss Above, Stercore a Modern age dying. Z ČR Anime Torment a No Face no Case.

Jojo: Steve z kapely Brute.

Adam (bass): Abyss Above


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Adam (guitar): „Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Jan Werich

Jojo: Nemám žiaden oblúbený citát. - Jozef Malina

Adam (bass): Nemám žiaden oblúbený citát. - Jozef Malina

=================================================

Linky:

https://actondisputednovemesto.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/actondisputes

No comments:

Post a Comment