#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Thursday, June 16, 2022

#167 Krudus // Death-Thrash Metal // Kiko // 19-05-2022.


 

Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

Volám sa Kiko. Robím v Muzikeri. Najviac ma teda zaujíma muzika, je to súčasť môjho života a aj práce. Okrem toho rád čítam, varím a od minulého lockdownu sa trochu venujem fitness a veciam spojených s tým. Keď je čas, ktorého moc nie je, tak si rád kuknem dobrý film alebo seriál.


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

S partiou sme mali viac projektov. Snažili sme sa hrať rôzne žánre, menili sme si aj nástroje. Od grindu cez stoner až po crust. Ostali sme pri death metale. Momentálne mám dve kapely. Krudus a Ostblocks. S Mišom z Krudusu rozbiehame aj tretiu vec, o tom zatial moc hovoriť nechcem. Všade hrám na gitare.
    

Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

Gitaru mám Ibanez SA series, celkom starý nástroj. Toto je Krudus sekera, veľmi ľahká a spolahlivá gitara. Zosík mám Mesa Boogie Single Rectifier. Pôvodne americký zosík, rewired na európsky. Boostujem to japonským Boss Mt2 alebo Ibanez tubescreamerom. Reže to, tlačí to.


Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

Umenie je subjektívne. V tom zmysle, že každý človek si z neho ukrojí to čo chce. No myslím si, že dá sa objektívne hodnotiť. Aspoň to určitej miery. Dajú sa použiť nejaké objektívne kritéria na zhodnotenie umeleckého diela. Je jedno či to je muzika. Dnes platí, že umenie je to čo umelec považuje za umenie. Čiže je úplne jedno čo to je, kým je to prezentované ako umenie.



 

Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

Náboženstvo, politka, vojna, vnútorna alebo globálna. Všetko sú dobré témy. Mali, majú a vždy budú mať čo ponúknuť. To sú tie vážnejšie. Podľa mňa sa treba aj odviazať, rád píšem napr. o vesmíre alebo proste gore texty. V dnešnej dobe v našej krajine, človek môže robiť v podstate čokolvek. Samozrejme nesúhlasím s extrémizmom akejkolvek formy.


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

Tak jak som už napísal. Extrémizmus nie.


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

Hudby počúvam veľa. Sepultura, Obituary a starý škandinávsky metal najviac ľúbim. Okrem toho mám rad d-beat, crust a grindcore. Toto ma inšpiruje k tvorbe. Mám rád aj novú vlnu austrálskeho punku. Amyl and the Sniffers, the Chats. Počúvam Viagra Boys a All Them Witches. Čiže naozaj všetko možné. Na písanie bieriem inšpiráciu samozrejme z filmov, kníh alebo inej hudby.


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

Je to jeden z novších songov s názvom Hive Mind. Má dobré riffy a text. Sadli sme si a za 10 minút bol hotový song. Také sú najlepšie, keď to udre jak hrom.


Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

Text skladby Abyssal. Na konci je veta: "Wait, just give me one more chance before I drown." Celý song je o probléme s alkoholom a celkovo o závislostiach. Stretol som sa s tým aj vo svojom živote. Tento text mi to vždy pripomína.


 

Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

Vždy som chcel robiť hudbu čo ma baví. Ambícia bola zahrať si pred ľudmi a zlepšovať sa. Začínali sme prakticky hrať iba dvaja, v pivnici. Nikdy sme si nemysleli, že z toho niečo bude. A realita je, že máme čerstvo nahratý album. Tento rok zahráme ešte nejaké koncerty v BA a do budúceho roka by sme chceli zaúťočiť aj na susedné krajiny. Špekulujeme aj nad väčšími fesťákmi. Uvidíme aká bude situácia. Nechcem predbiehať.
    

Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

Koncert v Popradskom Rock Fabric. Išli sme tam bez očakávaní a bolo to super. Skvelí ľudia, ktorí majú zápal pre underground a dobrú mužiku. Super zážitok! Niekedy tam určite ešte zahráme.


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?


O 3 ráno sme s kapelou a kamošmi hladali otvorenú krčmu vo Svite. Neúspešne. Potom sme asi 12ti spali na poschodí jedného domu. Bol to dosť punk. Celkovo sme asi nudní, nechlastáme moc, nemáme párty. Keď sa stretneme tak si proste zahráme a všetci ideme svojou cestou.



 

Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

Už teraz vznikajú nové Krudus nápady, takže určite bude ešte niečo po prvom albume. Zatiaľ skoro hovoriť. Vzniká aj nová vec, ktorú som už spomínal ale o tom potom. Okrem toho by som chcel dokončiť svoj sólo projekt. Hrám niečo ako black'n'roll. Plánov je viac než dosť, ale treba si určiť priority.


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

Myslím, že v našej muzike sú rôzne štýly. Ale myslím, že spadáme pod Death Metal. U nás sa tie scény dosť križujú, či death, punk, crust alebo hardcore. Je to jedno, aj tak všetci hrajú všade.


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK UG scénu?

V roku 2000 som mal tri roky, takže popravde moc neviem. Akurát viem, že crust, punk a napríklad black metal sa tu hrá dosť veľa. Sú všelijaké kapely z rôznych častí Slovenska. UG scéna tu celkom žije a nájde sa v nej kopa dobrých ľudí, ktorí vedia čo robia a majú vášeň.


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

Tak samozrejme toho bolo ovela menej. Takže bolo relatívne lahké skladať originálne veci. Výhody dnes sú napríklad média. Je extrémne ľahké robiť si reklamu a zdielať akcie, udalosti. Ľudia lahko zistia, čo, kde a kedy. A taktiež máme o dosť viac inšpirácii. Každý donesie do kapely kúsok toho svojho.



 

Ktoré SK UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

To isté čo mám rád furt. Som simple man, mám rád ČAD aj Adactu, mám rád Betón. Máme tu také veci, čo by som v živote nepovedal, že sa tu hrajú. Napríklad Goatcraft alebo kapely ako Surgery, Distax, Rana a Smalltown Life. Aj grind u nás je super.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

Všetci robia čo môžu, čo majú radi a chápu, že to nie je súťaž. Myslím, že väčšina ľudí to berie ako hobby, a nedokážu sa tým živiť. Ak hej tak to je super! Ale to sú fakt výnimky.


Čo ťa na domácej scéne serie?

Vlastne ani neviem či ma niečo serie. Možno to, že sa nedá nič plánovať dopredu, lebo človek v tejto dobe nevie čo bude zajtra.


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

Mega sa mi páči Ceremony of Silence. Fakt nezvyčajná vec. Artwork majú super tiež, je to robené drevorytom. Košická kapela Black Light vydala tento rok dobrý old school klip k songu Firestealer. Celkovo, na východe majú kvalitné veci aj štúdia. Snět je veľká vec, up and coming. Nový Distax a Damato tiež mega.
 

Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.


Album: Lightning At The Door od All Them Witches
Kniha: Duna - Frank Herbert
Film: The Abyss
Seriál: Dexter
Hra: Pillars of Eternity
Tetovacie štúdio: instagram @sinistral_mortimer - je to kamoš, robí dobré veci
Pivo: Plzeň od Lojza Horníka
    


 

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

Brutal Assault, nikdy som tam nebol. Už dlhšie snívam, že sa mi podarí. Tak snáď 2022. Gothoom tiež super akcia. Menšie fesťáky treba spomenúť, Blashpemy, Songs of Hate alebo Black Valentine.


Vinyl alebo CD ?

Vinyl!


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

Napríklad Wargame alebo Blamage. Možno aj Ceremony of Silence.
    

Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

Terry Pratchet napísal: “Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.” Je jedno čo robíš, ak máš pre to vášeň tak to bude mať vždy nejakú hodnotu.

==========================================

Linky:

https://krudus.bandcamp.com/releases

https://www.facebook.com/krudusband/

https://www.instagram.com/krudus.original/

No comments:

Post a Comment