#119 Tom/EZR Contemplates: Righeira – Vamos a la playa (SP, 1983)

  Righeira – Vamos a la playa (Single, 1983) by Tom/EZR “Vamos a la playa La bomba estalló Las radiaciones tostan Y matizan de azul” Pred It...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, June 28, 2022

#170 Strage Di Stato // Raw HC Punk // Panda, Erik, X a Vladimír // 20-06-2022.

 


Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ?

P: Zdar, tu Panda, piju kafe, poslouchám split LP Extinction of mankind/Misery a koumu tvoje výživný otázky, díky za ně. Poslední dobou mě nejvíc zajímají útěky z města a civilizace do přírody, taky jsem po nějaký době začal zase číst docela. Jinak muzika stabilně, tu pár tipů z tohoto období: Sadsvit (postpunk, Ukrajina), Stimmen der stille (postpunk, Německo), Dreampipe vermin (folkpunk, Kanada), Broken bow (folkpunk, USA), Sorrow (stenchcore, Polsko). Novější lokální (cz/sk) bandy, co si nenech ujít: Trhan, Samota, Fail together, Kalimero a samozřejmě poslední deska Vole!

E: Zdarec, ja su Erik, prave ted varim obed (sejtan na houbach) a zaroven odpovidam ty otazky a uziju se home-office :D Ted po dlouhe doby byl prvni vikend ze nehrali sme nikde a i pristi tyden je volno a chystam na Anarchist Bookfair v Praze. Jinak pres tyden je stale stejne kolo: zkousky, pivo, nejaky koncik atd....

X: Kapelní máma; kapelní führerka; malá potížistka – ta, co do všeho mluví, ale ve finále jí patří jen mikrák a většina textů :) Aktuálně se moje pozornost zaměřuje na nové EPíčko Ona Snop, které právě poslouchám, ale v širším hledisku na nadcházející koncerty, fesťáky. Čeká nás s SxDxSx popiči léto. Doufám, že všechno klapne, jak je psáno a dáno (snad se někde potkáme! :) ). Jeden gig spolupořádám, takže teď šéfuju věci kolem toho. Jsem nalomená na trip do Améru – konkrétně Kalifornie, no a práce, to je kapitola sama o sobě - včera jsem přijala nabídku postupu na vedoucí pozici. Tak uvidíme, kam mě nohy zanesou…

V: Ahoj, tady Vladimír. Já krotím škopky ve Strage.
 


Vymenuj kapely a projekty, v ktorých si pôsobil a na čo si hral.

P: Vzhůru nohama - v různejch obdobích kytara nebo zpěv nebo oboje, State of discontent - basa, zpěv, Bad age - kytara, zpěv, Blind pride - kytara, zpěv, Strage di stato - kytara.

E: Bici - Daily Life Sucks (v Madarsko), Bombatölcsér, Morsa, Terrorelhárítás, Johny Foxter, No God Rhetoric, Orban...
Basa - Trauma 84, Strage di Stato... Mozna neco uz zapomel sem. Jo, a su nejvic hrdy ze zahral sem jeden koncert pro Moral Hangover;)

X: Haha, tak to bude easy :) LŽI! Primitivní punk, který byl na světě pár let. I tam jsem měla v ruce jen mikrák.

V: No já vždy hrál na bicí na nic jiného neumím. :) Byly to Hiroshima Nightmare, United Rebels, Okovy.


Popíš svoju poslednú výbavu (nástroj, aparatúru, efekty) a čím je/bola pre teba zaujímavá?

 
P: Ajéje! V tomto su trochu (hodně) ignorant a jsem spoko s tím, že mi to hraje nahlas a distort. Zesák Crate jsem podědil po Trawexovi z The Breed, box mám nějakej nejlevnější Marshall. Onehdá jsem pořídil efekt Metal Zone MT2, po tom co mi odešel do křemíkovýho nebe Ultra feedback distortion Behringer a kterej dělá uspokojivou turbínu. Kytara kurva ani nevím co je zač, sorry.

E: Hele, ja to vubec neresim, bici mam Sonor, cinely vsechno mozny (to musis koupit casto), slapka pouzivam Speed Kobra a rytmicak mam nejaky pikolo uz asi 10 let:).... Basa mam pujceni od kamos, myslym ze Peavey, hlava mam uplne shit nejlevnejssy Warwick, a pouzivam taky nejaky Metal zone effekt... at' udela poradne bordel, to je dulezity;)

X: Jako vážně? :D Základní mikrák značky Lewitt. Nedávno jsem ale měla tu čest si osahat „zlatý“ nástroj Jany ze Slati. Fetiš :)

V: Hele mám pdpéčka, které mám už deset let a asi měnit už nechci. Výjimečné jsou tím, že jsem je kupoval od učitele z konzervatoře, který teď mastí v japonské filharmonii na tympány :)


Je umenie subjektívne alebo objektívne ? Čo je ten moment, ktorý oddeľuje "manuálnu zručnosť" od umenia?

P: Myslím, že samotný tohle hodnocení je dost subjektivní. Pro mě je umění určitá nevyhnutelná potřeba vyjádřit nějakým způsobem vnitřní emoce. Jestli je pak forma vyjádření manuálně zručná nebo naopak primitivní a/nebo minimalistická není důležitý, důležitej je obsah.

E: Podle mne umenia muze byt cokoliv dokdy existujou lidi ktery respektuje to berou to jak umenia. Napriklad dadaismus, hodne lidi to strasne bavi a docela jsou dost obycejny a jednoduchy vecy, jen v nejobycejnym a šokující kontextu...

X:  Odpovím možná trochu neurčitě, ale když se chceš vyzvracet na plátno barevné mléko, potřebuješ k tomu jistý um, musíš být „manuálně zručný“… :D Považuje to každý za umění?

V: Já považuji umění za jakoukoli činnost, kterou moc lidí nechápe. V momentu, kdy to většina lidí začne chápat, je to pro mě kýč.



 

Má mať umenie hranice resp. sú temy, do ktorých by umenie nemalo zasahovať ?

P: Nemyslím si, myslím, že právě ta svoboda se vyjadřovat k čemukoli je dost podstatná součást celýho konceptu umění. I když co já vím, já jsem pankáč a ne hudebník, natož umělec, haha.

E: Umenie nezna hranici a muze zasahovat vsechno... Tímto způsobem může dát věcem nový význam.

V: Umění by mělo přesahovat vše a zároveň nezasahovat do ničeho.

X: …a poukázat třeba právě tou bezhraničností na absurditu něčeho, nějakého tématu. V životě si často vymezuješ určité hranice – ať už je to v práci, s lidmi kolem tebe, v názorech atd., protože se to „musí“, očekává, nebo naopak se to děje přirozeně, protože se vyhraňovat z určitého důvodu chceš. Možná pak v umění je ten prostor být naprosto „svobodný“. Zároveň si myslím, že nad vyjádřením k nějakým citlivým tématům ve formě umění, by člověk měl být obezřetný, aby třeba někomu neublížil… Jak to říká J. S. Mill? Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého?


Čo je Tvoja osobná hranica, za ktorou nie si ochotný akceptovať interpreta/umelca ?

P: Tak určitě nemám absolutně potřebu poslouchat, natož podporovat koupí čehokoli, žádný sráče co šíří fašistický, sexistický, nacionalistický, homofobní, misogynní, rasistický pičoviny.

E: Viz výše...

V: Každý ať tvoří podle své libosti, ale nacistické kapely rozhodně nebrat.

X: Já si myslím, že snesu docela dost – znáš Marii Pojkarovou? :D Ne, vážně, mám to stejně jako kluci + co mě ještě někdy rozčiluje je projev, nebo spíš asi póza, některých interpretů. Hej kámo, mě vůbec nezajímá, kolik vyděláváš money, kolik jsi vyšňupal koksu, s kým jsi měl sex a tvoje zlaté zuby!  


Kde berieš inšpiráciu k tvorbe ?

P: Stačí se podívat a trochu popřemýšlet o světě kolem nás a fungování lidí v něm a brzo se dostaví dostatek negativních emocí, který prostě potřebujou být ventilovaný ve formě nasranýho punku.

V: Hele na mojí chatě se skleničku vína rád rozjímám a zároveň přemýšlím o různých píčovinkách. Tam je mé nitro na sklonku blaha :D

X: To je jednoduché - život :)


Ktorý album/song z tvojej/vašej tvorby máš najradšej a prečo ?

P: No nahrávku máme zatím jen jednu a ta se tedy moc nepovedla, haha, takže nic. Každopádně song vždycky ten aktuálně nejnovější.

X: Panda má recht! Na druhou stranu, je to první nahrávka a protože jsem pozitivní člověk - mohlo to být i horší :D Jsem ráda, že s námi do toho DCDéčka šli. Střihly jsme si i s Wiky vzájemné hostovačky a to mě baví. Přiznám se, že důležitější je pro mě hraní koncertů :) A dvacet osm stop kytar (myšleno s nadsázkou), upravené vokály tak, aby to např. nebylo falešné atd… to taky není můj styl. Za nějakou dobu by mělo vyjít splitko v Itálii, bude i nový obal. Těší mě, že nás někdo s něčím takovým oslovil.

V: Já to mám rád prostě jako celek. 13 min hluku bez soucitu a lítosti.


 

Ktorý text tvojej kapely považuješ za najsilnejší (+úryvok) ?

P: Větší než malé množství kapitalismu

jak by svět vypadal / kdyby stěžejní hodnotou bylo vědomí / a ne hmotné bohatství / staré způsoby myšlení a chování se hroutí / a žádné nové se neobjevují / znásilňovat zem / udávat lichý směr / utopie / realita jako parodie / znásilňovat zem / nadvláda a tyranie / likvidace / ruka ruku krví myje / obraz dnešní společnosti / prachy, moc a ohlodané kosti.

X: Erik neodpovídá, protože našim textům moc nerozumí, že? :D Jelikož jsou všechny texty, kromě jednoho, z mé dílny (což nevím, jestli jsem neměla radši zatajit ), tak k nim mám jistý hlubší vztah, přesně vím, o čem to je a co jsem u toho cítila, když jsem je psala… Tak přece všechny! :D Ale co i na koncertech hodně prociťuju je: „Lež znetvořila tvé vnitřnosti a pak spálila tě na prach, páchnoucí bahno klamu se rozlilo, začal tě sytit cizí strach“ + stejný vál jako zmiňuje Pandič.

V: Já to takto nerozlišuji. Vše, co je v textech, je odrazem i našich (bídných) životů, myslím.


Aké boli tvoje hudobné ambície v časoch ked si začínal a aká je realita ?

P: Jsem naštěstí naprosto neambiciózní člověk. Jako jasně že potěší, když vyjde kazeta nebo vinyl nebo jedeme na pár koncertů do zahraničí poznávat nový skvělý lidi a prostory. Ale důležitý je pro mě především to, že dělám něco, co mě baví a určitým způsobem naplňuje s lidma, který mám rád.

E: Docela ja uz dosáhl jsem co chtel sem se hudbou, hral sem stovek koncerty (i dobry, i spatny :) ), a mel sem sen ze nekdy budou vydavat muj nahravky na vinyl... A to je tak... Samozrejme porad mam rad jezdit na cizi zeme a zahrat koncerty, videt novy prostory (hlavne squaty) a potkat se novy lidi...

V: Měl jsem sen si zahrát na jednom podiu s nějakou japonskou smečkou, která tě naprosto přibije k podlaze a ten se mi před deseti lety splnil ještě s Hiroshimou Nightmare, takže já jsem už dávno spoko. :)

X: V tomto se připojím k Pandovi a Erikovi. Plus při prvních koncertech si se mnou pohrávala klasicky nervozita, a tak na začátku bylo mým hlavním cílem pamatovat si naprosto vše, a tím nemyslím jen texty :D, správně frázovat - prostě to dobře odeřvat. Teď už přemýšlím dál, např. jak „ozvláštnit“ hudbu, kterou děláme a jestli vůbec, jak být produktivnější atd. V mé první kapele jsem byla hlavně ráda, že mě tam vůbec chtějí, haha :D V něčem jsem trošku puntičkářka a něco mám trochu víc tzv. v paži (např. chodím pozdě na zkoušky, s tímto rozhovorem se čeká jen na mě… :) ) a vím, že tím kluky někdy seru :D  


 


Čo považuješ za doteraz najsilnejší moment vlastnej umeleckej dráhy ?

P: Čéče asi první (a zatím poslední) vinylovej zářez, což bylo 4splitko Blind pride/Death culture deprivation/Brünner todesmarsch/Aralkum. Zcela nepokrytecky mě tam ty naše 3 vály hodně baví a občas se zasteskne, že jsme to zabalili zrovna v době, kdy jsme začali dělat nový, trochu jiný věci, než co jsou na demo kazetě.

E: No to stalo v Madarsko... Hrali sme tam s Bombatölcsér... Na celej koncik vedle podium stal stary pan (kolem 60?) a jen cumil cely dobu.... Po koncerte prijel ke mne a rikal: << Hraju na bici asi 50 let... nevedl sem ze i takovy jde na ten nastoj hrat... Ja tento styl hudba vubec neznam, jen prijel sem s mým vnukem, ale kdyby byl takovy mlady, urcite jen takovy chtel bych hrat!!!>> To znamenal asi vic pro me nez zahrat na Obscene.. ;)

V: Byl to pravě ten koncert s AGE v Brně na Yachtu.

X:  Delší turnéčko, které bude teprve v říjnu, ale vidíš, už jen ten proces příprav považuju za silný moment. Pochopil bys více, kdybys byl s námi v kapele :D Jinak hraní se spoustou výborných kapel na výborných UG místech. Jednou mě ale dostala naše Janča (ex Morsa), která po za mnou po koncertě přišla a řekla, že jeden vál jí vokálově připomínal Ruidosu Inmundiciu. Což je jedna z mých srdcových kapel s ženským vokálem. Už měla něco popito, protože slavila narozeniny, ale i tak mi to udělalo radost :D Myslím, že Strage je obecně kapela „silných“ momentů, ale možná v trochu jiném slova smyslu… Jednou možná vydáme nějaké memoáry. :D


Zaujímavá príhoda/príhody zo života kapely, o ktorú/é sa môžeš podeliť ? Ako vysoko si sa dostal na rebríčku dekadencie ?

P: Naše produkce na Vzdor festu 2021 by mohla být definice pojmu dekadence. Oba dva kytaristi jsme se moc nedostali z pátečního párty malströmu a snídaně s místními oldschool valašskými bardy v podobě slivovice s naloženou trávou taky nebyl nejlepší nápad na předkoncertní rituál. Každej hrál něco jinýho, někdo to chtěl už po 2 válech zcela vzdát, no chaos a hrůza, ještě jednou sorry Arnoštovi a díky Vojckovi, který náš protestní alko-noisecore ocenil a pozval nás na koncert na Vesmír. Každý zboží má svýho kupce haha!

X: Já čekala jestli někdo zmíní „legendární“ Vzdor, díx Pando, že jsem si to prožila znovu v psané formě :D A když navážu na Vláďu, pravdou je, že celý vznik naší kapely byl poměrně dekadentní… Mám to rozepsat? Bude to někoho bavit? :D Zeptej se nás, až se potkáme na koncertě, nebo kdekoli jinde :)

V: Nikdo by myslím nevěřil, jakou náhodou vlastně takhle spolu hrajeme. Je to příběh vlastně na knihu a ne na jeden rozhovor :-)



 

Aké tvorivé plány máš do budúcnosti?

P: Nový songy z nás lezou dost pomalu, každopádně až jich pár bude, tak konečně nějaké normální, schopné nahrávání a snad split 7". Taky na léto a podzim plánujem výjezdy za hranice, tak doufám, že to klapne.

V: Chceme určitě udělat vinyl, ale kdy to bude, nikdo neví :-)

X: Vně nebo ve Strage? Vždycky, když slyším kapelu, která mě fakt chytne za všechny části těla, přesně to chci hrát taky! Takže mám desítky imaginárních kapel, haha. Třeba klapne založení minimálně jedné, nebo alespoň „projektu“ (prostě jsem to slovo chtěla někde použít :) ). Ve Strage jsme kromě toho, co píšou kluci, mluvili o tom, že vymyslíme nějaký merch, tak snad! No a pak si koupím třeba dodávku a procestuju svět :)


Cítiš sa byť súčasťou domácej scény ? Ak áno, ktorej ?

P: Ale jo, lesk a bída Brno Hills 90210 stále pokračuje.

V: Hele tak pohybuji se v tom už nějakej rok, takže to vše beru už tak nějak s rezervou jako scéna a tak. Důležité je, že pořád máme pro koho hrát a to je super.

X: Kruci, Panda mi to ukradl :D Vážně, já ty škatulky moc neřeším :)


Ako sa podľa teba formovala domáca scéna od 1990's a v čom boli špecifické jednotlivé dekády pre teba osobne, pre tvoju kapelu a pre SK/CZ UG scénu?

P: Jelikož jsem v 90´s tahal na vodítku plyšovýho psa a hrál fotbal, tak se asi nebudu pouštět do spekulací, něco málo jsem nakousl o otázku níž. Za každou dekádu se člověk chtě nechtě trochu změní, přibudou životní zkušenosti, poztrácí se iluze, nic neobvyklýho. Co tě nazabije, to tě posílí, anebo zmrzačí hehe.

E: Narodil sem v Madarsko a 'uzil' sem se ty 1990's tam a hlavne posluchal sem Thrash metal a pak Death metal a Grindcore  - vzdycky rychlejssy a hlasitejssy...:) Prvni CZ kapela ktery videl sem byl Krabathor v Budapesti, tusim ze byl ok 1995. Fakt pro nas to znelo jak megaprofi kapela ze zapadu;) Pak zacinal sem sledovat Slovak Death Metal scene, ty nejmenssy kapely (jako Amorbital, Bizarre of Brutality, Apoplexy atd.) i obednaval sem demokazety a zacinal sem udelat fanzine... Kdyz stehoval sem do CZ uz vic me zajimalo hardcore/ crust/ grind a nastesti brzy dozvedel sem ze takovy scena tady fakt funguje...


V čom mali podla teba výhodu kapely, ktoré začínali v 90's oproti dnešnym kapelám a naopak, čo vnímaš ako výhody dnešnej doby ?

P: Myslím, že byli lidi celkově víc zapálení a nadšení (nejen) pro hc/punk a taky bylo všechno víc spjatý s nějakou formou aktivismu. Dnes je všechno dostupný na 3 kliknutí na počítači, což může být výhoda v poznávání novejch kapel, dostupnosti komunikace s lidma z opačnýho konce planety, ale taky je to dost nevýhoda v tom, že to všechno může být dost povrchní a přehlcený. Když sis v 90´ psal dopisy a čekal a těšil ses na odpověď čertví jak dlouho, dostal třeba desku nebo kazetu a poslouchal ji do zblbnutí, tak si toho asi vážíš a ceníš trochu jinak, než když to všechno uděláš během 5 minut na netu, zkonzumuješ nahrávku na jeden poslech a jedeš dál. Jasně že to tak není vždy a u všech, záleží jak se s tím člověk popere sám či sama za sebe. Jinak je dnes daleko bezpečněji (aspoň u nás), co se týče nácků a podobných, což je taky otázka čím je to způsobený a kde figurujou dnes. Každopádně že nás na rozjezdech nenahání a nenapadají gangy chuligánů s nožema, je dost fajn, dík za to všem kdo v minulosti dělali vše proto, aby to takhle nebylo.



 

Ktoré SK/CZ UG kapely a žánre si mal rád v minulosti, a ktoré máš rád dnes?

P: Uff to by byl asi nekonečnej seznam. Zmíním pár stálic, který obstály ve zkoušce časem: MASSGENOCIDE PROCESS, FESTA DESPERATO, RISPOSTA, EVIDENCE SMRTI, SYIH, DREAD 101, BALACLAVA, CO-CA, TYRANIE IDENTITY, HLEDÁNÍ, BRÜNNER TODESMARSCH, KORUBO, VOLE, ADACTA, ROXOR, DÁŠA FON FLAŠA, NAIVEFIGHTERS. Mimo hc/punk mám rád taky poetický trochu divnosti typu PSÍ VOJÁCI, WWW, MUTANTI HLEDAJ VÝCHODISKO, POST-HUDBA, hiphop a noise. Jinak co se týče žánrů obecně, tak valím poslední dobou hlavně stenchcore, folkpunk a raw/noise punk.

E: Jak uz rikal sem ja zacinal sem hlavne s metalem, ale pak poznal sem skvely kapely tady ramci Hardcore Punku. Prvni nahravky od domaci scene pro mne byly Festa Desperato, Mass Genocide Process, Razie, See You In Hell, Homo Consumens, Lycantrophy, Gride atd. Dnesni scene taky ma hodne nadejni kapely, napr. Say/Raid, Deathwish Kids, Skiplife, Lickspit, Terminator X, Murder Inc., Yperitiff, Stinks...

X: Já jsem si prošla x hudebními styly. Přes rap, elektronickou hudbu až k čistému punku nebo jeho různým odnožím. Nemám vlastně jeden vyhraněný styl, který poslouchám a za který bych se bila do krve… Když je nálada zapařím si i na 80s a 90s hitovky :D Říkávám, že ulpívání na jednom hudebním stylu vede k omezenosti. Kapely už vesměs vyjmenovali kluci.


Čo je podľa teba spoločný menovateľ, ktorý spája umelcov z rôznych žánrov/scén a čo ich naopak rozdeľuje ?

P: Myslím, že by měly všechny "žánry a scény" spojovat společný názory, ideje, hodnoty, vize svobody a změny. A na těch společnejch průsečících pak spolupracovcat a stavět a ne hledat právě ty rozdíly, kvůli kterejm se pak segreguje a uzavírá do svejch malejch ghett.


Čo ťa na domácej scéne serie?

P: Pomluvy, závist, drogy, apatie/rezignace na základní hodnoty a názory.

X: + lež a nezdravé sobectví.  


Ktorý zvuk (štúdio, album/kapela), artwork (album cover) a videoklip na domácej scéne ťa zaujal najviac ?

P: Jak jsem říkal, přes ten zvuk nejsem úplně nerd, každopádně mě hrozně baví zvuk a styl kytary Davida Vály z VOLE, ostatně jako celá kapela. Taky RISPOSTA a BRÜNNER TODESMARSCH nikdy nezklamou, DEATH CULTURE DEPRIVATION a COFFIN VARNISH (taky hlavně kytara) jsou taky super. Hrozně mě bavila grafika, kterou dělal Paaya pro FESTA DESPERATO (miluju oldschool papírový koláže) a Mára Rybenský (ex Gasmask records). Jo a též Mirek Kokavec dělá na Ultima ratio rec. popiči obaly. Klipy moc nejedu, vybavuje se mi jen Edúv syn - Notre-Dam a Fvck kvlt - Skyline. Jo a všecko od Násilníka!

E: Posledni dobou ja nesju vubec spokojeny s ten moderni zvuk ktery 90% kapely maji... Ja bych nahral neco v uplne analog, na pasek, ale tusim ze tady v CZ mozna 1-2 studio muze to udelat a samozrejme by stalo hodne penez... V roku 2022 me nejvic bavilo artwork LP Prumyslova Smrt, i ty barvy i ten grafika... (trosku me pripomina 90s Death Metal albumcovery)... Videoklipy vubec nesledovam, tak nekomentuju...

V: RISPOSTA - Železná svoboda. Je to moje srdcovka.


Hudobný album, kniha, film, seriál, počítačová hra, tetovacie štúdio a pivo ktoré odporúčaš a prečo.

P: NUCLEAR DEATH TERROR - s/t LP - jedna z prvních crustovejch desek, co jsem slyšel a byl odsouzen, hudba, texty, grafika, všechno dokonalé. Teď mám rozečtený: Zygmunt Bauman - "Individualizovaná společnost" (můj oblíbenej sociolog už z dob studií, zkus cokoli od něj) a "Nepřestat se dívat kolem sebe" od Banána, skvělej vypravěč. Film třeba tématicky Léto - o počátcích nezávislýho rocku v SSSR a kapelách Zoopark a Kino. Vždycky jsem se rád vracel k seriálům House of cards, Boardwalk empire například. Hry nehraju a kérky jedině od Wiky Womit. Každý free beer for the punx je dobrý, jinak teď Duck&Dog Veg*Ale z mého milovaného Vegalité.

E: Ted me napada Morus - Cialo Obca kazeta (prave ted polsuchal sem to). To je kapela s Nika (ex-Post Regiment), a tusim ze uz neexistjue ale par let zpatky jeste hrali sme spolu a koncert byl skvely, i tento kazeta. Kdyz mas rad Post Regiment, budes bavit Morus taky, ikdyz hudba tady je urcite trosku jina... Kniha bych doporucul Anarchie Funguje z Peter Gelderloos... Cesky verze uz je ven za par let, a od 2022 i madarsky preklad je vydavano... (kdyz nekdo chce to, kontaktujte me!). Filmy, serialy a zbytek me moc nelaka, nenecham pro ostatni cleni mluvit o tom ;)

V: + víno? :) Za mě doporučuji kvalitní Chardonnay, na to jsem v kapele expert!

X: Album: Těch by mohlo být xxx :) Ale teď zrovna poslouchám Iron LungLife. Iron Lung. Death. A teď jsem si vzpomněla, že jsem nedávno byla na koncertě Nag, což je post punk z Atlanty. Skvělé! Film + kniha: Spalovač mrtvol + Kladivo na čarodějnice. Moje srdcovky. Seriál: Black Mirror. Tetovací studio: hodně mě baví Placide Avantia z Francie, bohužel od ní žádnou kérku nemám. Pivo: hlavně nee to slovenské! Promiň :)
 


 

Ktorá domáca/zahraničná akcia je pre teba najlepšia a prečo ?

P: Miloval jsem Play fast or don´t v Hradci (vždy naprostá špička kapel z extreme UG rybníka) a No Sanctuary v Rijece (super kapely a naprosto úžasnej areál), ani jedno už teda tofužel nepokračuje. Každej rok rád zavítám na Vzdor fest, Pallasit, Smrťák, More noise for life, všude skvělý kapely a organizátoři hafo srdcaři.

E: Jo, souhlasim ze Play Fast byl nejlepsi fest v CR... Pro mne pak More Noise For Life, tam fakt hodne zajimavy a obskurni kapely ze celej svet mohl sem poznat, skoda ze letos to nebude... Vzdor a Pallasit jsou taky skvely, a letos me strasne bavilo  Futbal proti Rasismu ve Vysocina... To bylo velka sranda, i kdyz hudenbi to nebyl uplne muj salek krv...

V: Hele já mám rád menší a rodinnější akce. Nemám rad mega festivaly. Za mě favorit More Noise For Life.

X: Vážně nikdo nezmínil Brněnec fest?... Ne? … :D (joke). Jinak jako kluci + určitě Monte Paradiso v Pule, kde se hraje ve vnitrobloku budovy, před níž se celý den skejtuje, koupíš nějaké super suvenýry na blešáku, po koncertní noci dáš koupačku v moři… Perfektní! A Ffud Fest, to je jistota!


Vinyl alebo CD ?

P: Vinyl a kazety bez debat!

E: Kazeta, vinyl a pak mozna CD...

X: Já jsem vinylová. Kazet mám tak o milion míň než Erik a těch pár cédéček, co mám doma, jsou většinou z dob dospívání, když naší zábavou bylo vypalování hudby na tyto nosiče v mojí tehdejší sociální bublině to byl fakt boom :)

V: Krása vinylu je nenapodobitelná.


Je niekto na domácej scéne (aktívny alebo neaktívny hudobník) s kým by si si rád prečítal rozhovor na Jablkách ďaleko od stromu ?

P: S kýmkoli kdo má co říct a neodpovídá stylem ano/ne. :)

E: Ja bych cetl rozhovor s nekym z iniciative squattery, ktery squatovali Milada nebo Ladronka ... Jak to bylo ty doby, jak to vsechno fungovalo atd...

X: Já se přiznám, že čtu spíš tištěné ziny… :) Udělej rozhovor sám se sebou, zajímalo by mě, jaké otázky si položíš a pak popiš, jaké to pro tebe bylo :) Nebo s Mr. Cemetery! :D


Motto/obľúbený citát pripadne odkaz na záver.

P: If i can't dance it's not my revolution.

E: If today we fall without compromising, we can be sure of victory tomorrow (Malatesta).

V: Hlavně se z toho neposrat.

X: V poslední době mě zaujala věta, která je v mém oblíbeném pohostinství. Zní: „To ti nepomůže, znáš se“ + „Brno je pokud o město a život tady je pokus o život“. A samozřejmě, že „život není fén“! 

====================================================

Linky:

https://stragedistato.bandcamp.com/releases

https://www.facebook.com/Strage-di-Stato-100759205598681


No comments:

Post a Comment