#239 Junkfish / Alternative / Šimon a Šimon / 19-4-2024

  1 Kto si, čo robíš, čo ťa najviac zaujíma práve v týchto dňoch ? Šimon (gitara): Som Šimon, som stredoškolák, baví ma všetko okolo hudby ...

Najčítanejšie za 7 dní

Tuesday, June 7, 2022

RK#22 Čítanie po rannej káve s Adamom (Morbid Angel Dust).


Tom/EZR: Ranná káva číslo 22 patrí Adamovi z Morbid Angel Dust, československého projektu členov kapiel Beton (Adam) a Sick Destroyer (Adam, Patres) hrajúcej death-grind (v ktorom ale v niektorých pasážach počujem aj špinavé blackové vplyvy ranných 90's). Demo vzniklo ako nahrávka zo skúšobne v Prahe v januári 2022 s profi masteringom (na kazete je to počuť - zvuk má dynamiku a hĺbku) a chalani si ho vydali na vlastnom labeli calvos73 v limitovanej edícii na kazete (66ks). K tomu 6 skladieb s celkovou minutážou cca. 6 minút a cenou kazety 6 EUR!! Kúpiť si ju môžete cez e-mail na: calvos73records@gmail.com.

Povedz mi niečo o vašej poslednej nahrávke - kto na nej spolupracoval, ako vznikala, ktorý song máš najradšej a prečo?

S Morbid Angel Dust sme nahrali 6 skladbové Demo a vydali to nedávno fyzicky na kazete na našom labeli Calvos 73 Records. Nahrali sme ho svojpomocne v skúšobni u gitaristu v Prahe. Nahrávka vznikala asi tak, že sme si povedali, že musíme založiť nejaký harsh grindcore s lo fi zvukom čisto vo dvojici (gitara + bicie), dohodli sme si session a počas víkendu sme vymysleli, nacvičili a nahrali 6 songov. Samozrejme sme nad riffmi a tým, ako by to celé malo znieť, dumali už pár týždňov pred tým. Urobili sme svojpomocne mix, ktorý zmastroval Šaman z Prahy. Šaman myslím hral v Gattaca, no rozumie sa aj takejto hudbe a tomu demu to pomohlo. Najradšej mám song Pitbull T-Bag, 27 sekúnd, žiadne zdĺhavé úvody, obmeny tak akurát a vybavené. A páči sa mi názov. Dovolím si povedať, že je celkom originálny haha.


 

Na ktoré akcie sa v najbližšej dobe chystáte ako kapela a kam sa chystáš ty osobne?

Ako M.A.D. sa nechystáme zatiaľ hrať naživo, ale keďže M.A.D. sú dve štvrtiny Sick Destroyer, objavíme sa napríklad
4.6. v Černé u Bohdanče spolu s Lickspit, Narcosa alebo Ahoj,
8.6. v Prahe na Strahove s Miasmatic Necrosis,
potom hráme v Novembri v Brne.

S Betonom sa ocitnem
16.6. na Skelethal Remains v Bratislave,
ďalšie 2 dni potom hráme v Čechách vo Vyškove na Kačák feste
a na Šlinc feste v Mlékojedech.
Na tie akcie sa teším. 

Ja osobne sa snáď ocitnem na Obscene Extreme,
pár dní pred ním robím koncert P.L.F., Bandit, Civilian Thrower a Decultivate na Garážach pod prístavným mostom. čo bude aj pre mňa ako organizátora snáď aj akcia roka. Nenechám si ale ujsť napríklad
Spy 13.6. v Kulturáku alebo
Cro-Mags 18.7. vo Fuge.
 


 

Aký tip máš pre domácu UG kapelu, ktorá vydá album na vlastné náklady a chce ho dostať medzi ľudí? Ako sa dá u nás vyriešiť distribúcia fyzických nosičov? Musí mať človek kámošov alebo je tu niekto na koho sa dá obrátiť?

UG kapela má výhodu, že je súčasťou UG scény, ktorá je sama o seba dosť kamarátska, takže tie veci sa často aj distribuujú tak nejak sami. Myslím si, že keď je niečo dobré, tak to ľudia proste chcú. Určite treba volačo poposielať na recenzie a je tu aj pár distier, ktoré radi  odkúpia/vymenia nejaké kusy (Heavy Metal Vomit Party, Atomic Vision, Psychocontrol atď), čo výrazne pomôže dostať nahrávku medzi širšie publikum. A samozrejme hrať koncerty a vyložiť distro.


Čo ťa naposledy vytočilo?

Dojebaný kávovar a Slováci.


Keby si sa mohol narodiť v minulosti, v ktorej dobe a kým by si chcel byť?

Zaujímavá otázka, ale asi som spokojný s tým, že žijem teraz a môžem hrať grindcore, skúmať na youtube južanské hip hopové nahrávky z 90-tych rokov a robiť si viac menej čo chcem. Aj keď byť dvadsiatnik na konci 80-tych rokov niekde v Essexe a zažiť začiatky rave scény by tiež nebolo zlé.


Krátke (alebo aj dlhé) komentáre k nasl. hudobnej produkcii (linky dole):


Consuming Impulse je zverský album, určite jedna z mojich top death metalových nahrávok. Novšiu progresívnu tvorbu nejak zatiaľ neviem počúvať, ale možno aj k tomu príde.


Sacred Reich som popravde nikdy nepočúval, možno mi na to stačilo to, že mi to logo nikdy neprišlo nejaké lákavé. Toto mi znie dosť crossoverovo a z tých kapiel som mal radšej Cryptic Slaughter alebo D.R.I.. Čo sa týka tejto ukážky a prvého vypočutia Sacred Reich, asi zostanem pri Razor a Dark Angel.


Túto romantickú doomovú polohu švédskych kapiel som nikdy nejak nepobral, aj keď verím, že staré veci Tiamat sú dobré. Možno ma odradilo ich goticko-rockové obdobie po roku 2000 a nikdy som sa preto k tomu nevrátil.


Torr je samozrejme kult, mám ale pocit, že čím dlhšie hrali, tým to bolo smiešnejšie a málo true. Radšej si pustím Tormentor a Master's Hammer.


Winter uznávam, mám aj Into Darkness na platni, počúvam to, ale niečo ma z nejakého dôvodu na tejto kapele serie haha. Obaly, atmosféra aj zvuk sú super, ale niečo mi tam proste nesedí. Príde mi to ako taký slabší Thorr's Hammer (predchodca Sunn O))), nie tá podpriemerná NS kokotina)


Totálny kult, nedám dopustiť na žiadny album, od Altars of Madness až po Heretic. Revolučná kapela, ktorá určite zmenila extrémnu muziku, Morbid Angel je pre mňa bez debaty najlepšia death metalová kapela aká kedy existovala.


Posledný videoklip, ktorý ťa zaujal a posledný album, ktorý si si točil dokola ?

Videoklipy veľmi nepozerávam a muzika, ktorú primárne počúvam, veľmi klipy ani nemá, ale veľmi ma baví originálny prístup v trape za posledné roky, napr. klip Young ThugChanel.

 

Album jednoznačne PharmacistMedical Renditions Of Grinding Decomposition. Neskutočne dobrá kopírka Pathologist a Carcass od Ukrajinca žijúceho x rokov v Japonsku.


 

Filmová tvorba - naj horror, komédia a niečo pri čom si poplačem ?

Horor a komédia, akurát dva žánre, ktoré nejak extra neobľubujem, ale dobrá fúzia týchto žánrov je napríklad dánsky O kuratách a ľuďoch. Najväčší horor sú pre mňa od detstva  rozprávky režírované Jurajom Herzom a samozrejme hraný dokument o nukleárnom holokauste Threads od BBC. Na opicu odporúčam Alejandra Jodorowskeho, nech precítiš fajnovo. Keď si chceš poplakať, pusti si My Neighbor Totoro.


Vyraďovačka - kto vyhráva (ideálne aj s komentom) ?

Black Sabbath alebo Pink FloydBlack Sabbath, to je základ a vždy som k tomu mal bližšie než k “hipisáckejším” Pink Floyd

Metallica alebo Iron MaidenIron Maiden, neskutoční muzikanti v podstate doteraz

Slayer alebo KreatorKreator uctievam ale toto kolo vyhrá asi Slayer, pre niektorých preceňovaná kapela ale sú to kruté riffy a brutálna muzika aj po vyše 30 rokoch.

Morbid Angel alebo Bolt ThrowerMorbid Angel vyhráva, proste Azagthoth a Sandoval je nepremožiteľné duo a každý album je skrátka dobrý.

Beherit alebo Blasphemy – Ťažké rozhodovania, v tomto ale u mňa vyhrá Beherit, tí chlapci hrali v 17tich odpornejšiu hudbu než akýkoľvek muzikant za celý život. Základ.

Braňo Mojsej alebo Karol DuchoňBraňo Mojsej je veru vtipná slovenská “celebrita” a niekedy mi dokonca v hlave začne hrať earworm “Pijeme fernet cez internet” (inak velice  revolučná skladba vrámci pandémie), ale Karol Duchoň je počúvateľnejší.



 

Umelecké vyjadrenie ako únik z reality alebo naopak aktívna súčasť a odraz diania v spoločnosti ?

Umelecké vyjadrenie je pre niekoho únik z reality, pre niekoho dennodenná realita, ak sa tým napríklad živí. V oboch prípadoch si myslím, že umenie je dennodenná aktivna súčasť spoločnosti a zároveň jej odrazom. Umenie je všade, od dizajnu denne používaných vecí, cez priblblé seriály, punkové koncerty až po otravné reklamy. Všetky tieto veci sú proste kultúra ako niečo vytvárané človekom a určite vystihujú danú dobu alebo stav spoločnosti.


Majú sa hudobné žánre a subkultúry miešať alebo je lepšia "žánrová čistota" ?

Určite by sa mali miešať, to čo sa premieša citlivo a dobre, zotrvá. Nejaký dobový výstrelok asi zakape, ale vidíme aj v súčasnosti napr. v mainstreame veľký návrat pop-punku. U nás ešte nie, ale v zahraničí to už fičí. Mainstreamoví rapperi robia s “pankáčmi” a podobne. Celkovo mainstream chvíľu v USA dosť harvestoval aj na UG hc/punku. Keď sa žánre medzi sebou poriadne zamiesia, aj tak sa za x rokov niekto vráti k žánrovej čistote. To vidíme aj teraz, keď v metale boli rôzne trendy a fúzie a teraz fičí zase old school a návrat ku koreňom. Miešanie je progres. Nič iné sa v podstate v muzike za posledných 30 rokov ani nedeje.



 

V akom momente je už lepšie hudobné remeslo zavesiť na klinec a prenechať miesto mladším  ?

Kým ťa to baví a telo zvládne, tak to rob. Ak si v tom úspešný, je to príjemný bonus. Je blbosť hovoriť si, že na toto a toto som už príliš starý.

===================================================

Linky:

https://morbidangeldust.bandcamp.com
https://www.instagram.com/calvos73records/

 
Kazetu Morbid Angel DustDemo môžete objednávať na calvos73records@gmail.com


No comments:

Post a Comment